Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@stock Hold budu muset promluvit prvně s přítelem a ujistit ho o tom, že není v pořádku aby si nechal bít dítě babičkou a že není dobré rezignovat na výchovu. Je potřeba aby měl kluk i otcovskou výchovu. Podle mě se kluk už i bojí projevit je jako to malé dítě, co se příjde pomazlit, příjde mi, že už to střídá mezi tím, kdy se chová celkem rozumně jako už velký a pak najednou začne zlobit a tím jako by něco zakrýval.
@paťule792006 píše:
@stock Hold budu muset promluvit prvně s přítelem a ujistit ho o tom, že není v pořádku aby si nechal bít dítě babičkou a že není dobré rezignovat na výchovu. Je potřeba aby měl kluk i otcovskou výchovu. Podle mě se kluk už i bojí projevit je jako to malé dítě, co se příjde pomazlit, příjde mi, že už to střídá mezi tím, kdy se chová celkem rozumně jako už velký a pak najednou začne zlobit a tím jako by něco zakrýval.
Držím všechny palce ať se zadari
A promluv hned dneska nebo to zase usne a klouckovi bude hůř a hůř. No tedy s tou bicí babickou mi ale bouřís zluc. Já si to fakt nedovedu představit, že bych majzla jedno nebo druhé vnouče. Já totiž nemajzla ani jejich táty, me syny
Biti deti považuju za zhovadilost nedůstojnou člověka. Tak pokud budeš mít chuť, dej vědět, jak jsi pořídila.
@stock píše:
Držím všechny palce ať se zadariA promluv hned dneska nebo to zase usne a klouckovi bude hůř a hůř. No tedy s tou bicí babickou mi ale bouřís zluc. Já si to fakt nedovedu představit, že bych majzla jedno nebo druhé vnouče. Já totiž nemajzla ani jejich táty, me syny
Biti deti považuju za zhovadilost nedůstojnou člověka. Tak pokud budeš mít chuť, dej vědět, jak jsi pořídila.
Děkují za rady a podporu
já osobně jsem taky proti bití a toho kluka bych nebouchla ani kdyby byl můj. Vzhledem k tomu, že pracuju s dětma ve školce, tak tam člověk musí hledat jiné výchovné metody než je bití, takže vím, že to jde bez bití. Takže taky nevidím v tom, že ho babička za všechno co udělá špatně zbije žádný smysl.
@paťule792006 píše:
Děkují za rady a podporujá osobně jsem taky proti bití a toho kluka bych nebouchla ani kdyby byl můj. Vzhledem k tomu, že pracuju s dětma ve školce, tak tam člověk musí hledat jiné výchovné metody než je bití, takže vím, že to jde bez bití. Takže taky nevidím v tom, že ho babička za všechno co udělá špatně zbije žádný smysl.
To je skvělý, takže jsi pedagogicka a trpeliva
A přitele docela určíte „přivedes k rozumu“ ![]()
@paťule792006 píše:
Děkují za rady a podporujá osobně jsem taky proti bití a toho kluka bych nebouchla ani kdyby byl můj. Vzhledem k tomu, že pracuju s dětma ve školce, tak tam člověk musí hledat jiné výchovné metody než je bití, takže vím, že to jde bez bití. Takže taky nevidím v tom, že ho babička za všechno co udělá špatně zbije žádný smysl.
Je strašně lehký odsoudit babičku za její výchovné metody. Vlastní rodiče jsou neschopní dohody a tak dítě vychovává babička - po svém. Aby jí kluk nelozil po hlavě(tak, jako tátovi), sníží se k tělesným trestům. Není se co divit - výchova veškerá žádná, devět let bez jednotných pravidel a nenásilně vštěpované úcty k dospělým, ale když je třeba, babička je dobrá, aby se postarala. Kdyby byli rodiče co k čemu, nemusela by se starat ona. Určitě by si našla i lepší program, než otloukat vnuka. Kdyby byl dobře vychovaný, mlátit by ho nemusela.
@stock píše:
To je skvělý, takže jsi pedagogicka a trpeliva![]()
A přitele docela určíte „přivedes k rozumu“
@hanka.br. píše:
Je strašně lehký odsoudit babičku za její výchovné metody. Vlastní rodiče jsou neschopní dohody a tak dítě vychovává babička - po svém. Aby jí kluk nelozil po hlavě(tak, jako tátovi), sníží se k tělesným trestům. Není se co divit - výchova veškerá žádná, devět let bez jednotných pravidel a nenásilně vštěpované úcty k dospělým, ale když je třeba, babička je dobrá, aby se postarala. Kdyby byli rodiče co k čemu, nemusela by se starat ona. Určitě by si našla i lepší program, než otloukat vnuka. Kdyby byl dobře vychovaný, mlátit by ho nemusela.
Jo asi je pravda, že je stašně lehké někoho odsoudit, ale takhle paní je schopná zmlátit i svoji dospělou dceru, takže v případě babičky je to taková prudká povaha. Navíc babička kluka potká jednou za čas o víkendu, takže to by pak muselo fungovat tím stylem, že babička ho jednou za čas zbije co se do něj vejde. A myslím, že když ho babička jednou za čas zbije, tak tím ho taky moc nevychová. On se pak akorát bojí nám na cokoli odpověď, protože se bojí jestli za to náhodou nedostane, tak jak je na to zvyklý od babičky.
@paťule792006 píše:
Jo asi je pravda, že je stašně lehké někoho odsoudit, ale takhle paní je schopná zmlátit i svoji dospělou dceru, takže v případě babičky je to taková prudká povaha. Navíc babička kluka potká jednou za čas o víkendu, takže to by pak muselo fungovat tím stylem, že babička ho jednou za čas zbije co se do něj vejde. A myslím, že když ho babička jednou za čas zbije, tak tím ho taky moc nevychová. On se pak akorát bojí nám na cokoli odpověď, protože se bojí jestli za to náhodou nedostane, tak jak je na to zvyklý od babičky.
A když mi tady napíšeš, že babička taky okrádá děti cestou do školy, budu ti to muset asi věřit. Nezlob se, ale napsat o ní můžeš, co chceš. Platí pořád to, co jsem napsala výše.
@hanka.br. píše:
A když mi tady napíšeš, že babička taky okrádá děti cestou do školy, budu ti to muset asi věřit. Nezlob se, ale napsat o ní můžeš, co chceš. Platí pořád to, co jsem napsala výše.
Tak samozřejmě ty sem můžeš napsat co chceš, je to tvůj názor, ale já jsem se s touhle chlapcovou babičkou potkala a vím jak to tam funguje a čemu budeš věřit ty, tak to už záleží na tobě
Rozhodně netvrdím, že je tahle situace chybou babičky, za tuhle situaci si opravdu mohou rodiče a částečně taky já, ale jen jsem tím chtěla říct, že tím že ho babička zbije, tak to nezlepší.
@paťule792006 píše:
Tak samozřejmě ty sem můžeš napsat co chceš, je to tvůj názor, ale já jsem se s touhle chlapcovou babičkou potkala a vím jak to tam funguje a čemu budeš věřit ty, tak to už záleží na toběRozhodně netvrdím, že je tahle situace chybou babičky, za tuhle situaci si opravdu mohou rodiče a částečně taky já, ale jen jsem tím chtěla říct, že tím že ho babička zbije, tak to nezlepší.
Nejsmutnější na tom je, že i když má chlapec oba rodiče, nemá nikoho, kdo by ho před bitím ochránil a pocit bezpečí mu dal. Pak se nediv, že rodiče nerespektuje. Tohle je jejich prvořadý úkol, ve kterém selhali.
@hanka.br. píše:
Babičky nemusejí, normalni babicky se chtějí o sva vnoučata postarat. A za to, že výchova veškera zadna, devět let bez jednotných pravidel a nenasilne vstepovane úcty k dospělým dostane kluk nářez!? To fakt není to dite, co si zaslouží vyprask. A vyprask není výchovná metoda, je to výprask.
Příspěvek upraven 04.04.16 v 21:56
@hanka.br. píše:
Nejsmutnější na tom je, že i když má chlapec oba rodiče, nemá nikoho, kdo by ho před bitím ochránil a pocit bezpečí mu dal. Pak se nediv, že rodiče nerespektuje. Tohle je jejich prvořadý úkol, ve kterém selhali.
To uznávám..vlastně ta jeho matka tomu asi mnohokrát vyloženě přihlíží a nic neudělá a táta ten pokrčí rameny a je názoru, že by to měla spíš vyřešit chlapcova matka. Tak teď já to takhle všechno předám přítelovi a ukáže se co on na to a jestli nastane nějaká změna z jeho strany.
Zakladatelko, jak už tady bylo psáno, ujasněte si doma mantinely..myslím tím dospěláky. Tohle snesem, ale tohle je už přes čáru. Věk 9 let je už docela hraniční na to, aby dítě pochopilo, že existují v rodině nějaká pravidla. Když budete mít ty mantinely, tak na nich trvejte a hlavně nepolevujte. Jakákoliv slova z vašich dospěláckých úst „no tak dobře, pro dnešek ještě můžeš, ale zítra už fakt najedem na rituál bez přemlouvání“,vás dospěláky hodí do pozice, že on bude mít pocit, že poslouchat nemusí, že to s vámi kdyžtak nějak zkoulí a když nepomůžou sliby, tak třeba pomůže pláč, řičení apod. Sami si musíte stanovit jaké hranice dáte tak, aby jste byli schopni to ustát bez většího psychického zhroucení, že to fakt nedáváte. Sama mám 9 letou holku a vím, jak dokáže škemrat a slibovat a občas houkat a někdy si dá ve vzteku i pár facek(sama). Pár příspěvků už tady na tohle téma mám, je to pořád dokola, je jedno, jestli jde o dítě v období vzdoru, předškoláka, školáka nebo puboše, každý ten věk sem tam zkusí, jestli se rodiče náhodou neobměkčili a když ne, tak ne..
Co se týče domácích prací, my máme doma na lednici, aby obě děti dobře viděli a věděli co dělat, vyvěšené domácí práce na každý den, kdy je to např. mírnější v dny, kdy mají děti kroužky nebo kdy má starší třeba odpoledku. Nejsou to žádné náročné úkoly, dcera to má vybarvené růžově, syn modře a zeleně mají společné práce, aby se taky naučili spolu komunikovat, aby pochopili, že když se jeden sekne, tak druhý to nejspíš bude muset udělat sám apod. Starší moc dobře ví, jsem zásadová, že nebazíruju na kravinách a že když udělá co má, že má pak klid, mladší se to stále ještě učí. Mladší na mě kdysi zkusila záchvatek, že nebude mýt umyvadlo, že to nesnáší, že vlastně nesnáší žádnou práci. Řekla jsem „tedy dobře, ale pamatuj na svá slova“.Když došlo na večeři, nám jsem nandala jídlo a jí jsem vyskládala na talíř syrovou zeleninu, olej v lahvi a syrové neoloupané brambory se slovy „tak dobrou chuť“. Chvíli na mě dcera koukala, pak vypustila bez hlesu slzy jako hrachy, pak odpochodovala do pokojíku, že radši umře hlady a když se neshledala s reakcí, po chvíli přišla, že umyvadlo je hotové, že se krásně leskne a jestli by pro ní nebylo jídlo hotové…Jasně že bylo.Nebo děti byly o víkendu tak šíleně unavené, že se jim nechtělo nic (uklízet, učit),tak jsme se s tatínkem vrhli na úklid sami a jídlo bylo kvůli tomu zpožděné a hlavně se nešlo tam, kam se původně mělo jít, protože nebyl čas na odchod.Je to jen ukázka, těch pokusů jak na zaseklé dítě jsem vbyzkoušela hromady a vždycky se to dá, ale jen v případě, že dospělák nedojde do chvíle vytočení..protože pak huláká rodič, dítě, všichni jsou naštvaní a výsledek je, že se nic nevyřešilo.
Babička…babičky jsou většinou rozmazlovací a já bych, pokud nejde o nějaký extra velký extrém z toho vědu nedělala. babička má svojí domácnost a svojí hlavu a jestli si nechá děti lézt po hlavě a nevadí jí to, tak at si to všichni užijí. Naše rodina s našimi pravidly je tady…a babičina je támhle.
@stock píše:
Babičky nemusejí, normalni babicky se chtějí o sva vnoučata postarat. A za to, že výchova veškera zadna, devět let bez jednotných pravidel a nenasilne vstepovane úcty k dospělým dostane kluk nářez!? To fakt není to dite, co si zaslouží vyprask. A vyprask není výchovná metoda, je to výprask.Příspěvek upraven 04.04.16 v 21:56
Souhlasím naprosto.