Jak o druhého pečujete v dlouhodobém vztahu?

226
24.9.25 13:25

Jak o druhého pečujete v dlouhodobém vztahu

Ahoj, hledám konkrétní nápady a tipy, jak o svého muže „pečujete“ a dáváte mu najevo, že je pro vás důležitý? Jedná se mi spíš o dlouhodobý vztah třeba dvacet let, kde jsou děti, tj. vaření, pečení, nákupy, úklid, dovolená apod je počítáno jako aktivita pro rodinu. Co děláte jen pro toho druhého?
Ptám se pro inspiraci. Mám s tím trochu problém a vše, co mě napadá se stačí k sexu, což je ok, tam inspiraci nepotřebujeme. Ještě možná nějaký víkend pro dva, lístky do divadla, prochazka ve dvou. Víc toho nemám. Semtam mu koupím třeba oblíbenou zmrzlinu, ale to sní i děcka. Nenapadá mě vlastně nic moc dalšího. Slovně jej někdy oceňuji, to asi umím.

Máte nějakou inspiraci, jak ve dlouhodobém vztahu ještě podpořit tu vztahovou stránku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
808
24.9.25 13:34
@hygienistka750 píše: Více

Hele, rada je jednoduchá - dej mu najevo, že o něj stále stojíš, že je pro tebe důležitý jako muž, milenec a ne jen jako kasička a údržbář. A ano, dost věcí se točí kolem sexu, protože intimita je důležitá. Zmrzlinu si může koupit sám, ale lásku a něhu mu můžeš dát jen ty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
482
24.9.25 13:36

My si to říkáme. Poznali jsme už po nějakých zkušenostech se vztahy a tušíme, že oba potřebujeme vědět, že to, co děláme, není bráno jako samozřejmost. Děkujeme si vzájemně za to, že ten druhý něco udělal, zmíníme, jak nám to pomohlo. Občas si řekneme, že bez toho druhého by byl ten život poloviční a že je skvělé, že jsme se potkali. Pravidelně chodíme na rande taky, i kdyby jenom na pivo nebo na túru, alespoň jednou do roka sami na dovolenou, alespoň jednou do roka sami na víkend, alespoň jednou za kvartál za kulturou. Co mi nejvíc pomáhá cítit lásku a uvědomění, že on je ten, o koho nechci přijít, je fakt, že se ke mně chová jako ke královně. Nikdy nezpochybní to, na čem mi záleží, podporuje mě v každé blbosti, kterou si usmyslím, i když na to má jiný názor, radujeme se spolu z našich úspěchů, i kdyby to mělo být jenom uběhnout maraton nebo udržet akvárko bez řas. Kraviny. Ale jedeme v nich spolu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
226
24.9.25 13:43
@Ncc1701_new píše: Více

To zní moc hezky.
My teda určitě nemáme takové duševní souznění. Možná proto hledám ty tipy. Ale moc ti děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1870
24.9.25 13:44

Mám teď podobný vztah a je to nádherné…taky jsme se poznali po různých zkušenostech a teda nejsme spolu zase tak dlouho, ale všechno tohle funguje. Nezpochybňuje moje emoce, řekne mi v klidu a s láskou svůj názor s tím, že je z toho poznat, že mu na mě záleží…Nechce mě jen neztratit, ale chová se tak, abych byla šťastná a cítila, že patříme k sobě (až na malou výjimku, která se myslím časem vyřeší). takže myslím, že i to koupit zmrzlinu, kterou má rád a může si jí koupit sám je právě ta pozornost. To, že poděkuju za to, co udělal, vyjádřím vděčnost, že jsem ho poznala a jsem ráda, že ho mám, že si ho vážím jako člověka…že se zajímám o jeho koníčky, o jeho děti…pošlu mu odkaz na něco co si chce koupit a já si všimnu něčeho co by se mu mohlo líbit…A stejně tak on, přijede za mnou i jen na chvíli, aby mi dal pusu i když je unavený a má za sebou třeba 4 hodiny cesty autem…Snad to nezakřiknu:-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
482
24.9.25 13:50

@hygienistka750 Já bych ani neřekla, že je to duševní souznění, jako spíš návyk. Právě proto, že nám to v předchozích vztazích chybělo, jsme si vytvořili rituály a někdy je držíme „na sílu“ přes všechny stresy, únavu, bolesti. Jenže právě to, že se k sobě chováme takhle, nám za celé ty roky ani jednou nedovolilo udělat z toho druhého hromosvod, a protože na sebe neštěkáme ani si neodsekáváme, sbližuje nás to i po intimní stránce. Je to spíš takový „začarovaný kruh“, i když v tomhle ohledu je to myšleno v dobrém. Spolu proti všem. A když mám někdy tendence se v nějaké „konfliktní“ situaci bránit nebo obhajovat, což by v jiných vztazích vedlo k hádce, vždycky mi připomene, že on není můj nepřítel. To je celkem odzbrojující hláška. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1870
24.9.25 13:52

A také bych přidala, že mu důvěřuji, respektuji ho a proto se i problémy snažím řešit s respektem k němu, nedomýšlet si, ale popovídat si o tom, co mě trápí s tím, že přidám, že mi na něm záleží…Nehledám chyby, snažím se vidět to dobré…Nedělat problém tam kde není, nebo ho nedělat větší než je…Vcítit si do něj než za vším vidět nějaký „nschvál“…Prostě je my dva…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
226
24.9.25 13:57

Tohle chápu, je to moc hezké. Ale chápu to právě proto, že jsme si až po X letech uvědomila, že spolu soupeříme místo spolupráce. A moje nastavení je teda spíš soupeřit. Automatická obrana.
Proto se i ptám na inspiraci. Některé věci teprve měníme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
226
24.9.25 13:58
@pisisvori píše: Více

To je super, když se to podaří. V okolí nemáme žádný takový ideální vztah, po těch 15 až 20 letech jsou to spíš nevěry, dysfunkce komunikace, lhostejnost, závislosti- workoholismus, alkohol. Takže jste pro mě takové bílé vrány. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1870
24.9.25 14:03
@hygienistka750 píše: Více

Já jsem s přítelem přes 8 měsíců, tak nevím co bude za 10 let, ale prostě s ním to funguje, takže myslím, že i dál bude, protože nemáme jednoduchou situaci s rodinama svýma a vše jde domluvit, není z toho problém a je nám spolu líp a líp…oba to máme podobně…Myslím, že prostě to je nejdůležitější, že ty chceš, aby byl šťastný on a on chce to samé vůči tobě…a oba proto něco děláte…Neberete se jako samozřejmost, vážíte se, že toho druhého máte…A jde určitě o maličkosti, že si vzpomene na něco co jste spolu řešili, že ti udělá radost třeba tou zmrzlinou, protože ví jakou máš ráda…zajímáš ho…tak to ví…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10265
24.9.25 14:14

@hygienistka750 Potěšilo by mě, kdyby mi partnerka třeba dala na cestu do práce Fidorku. Jen tak. :-)
Nebo kdyby mi něco hezkého řekla, třeba že je jí se mnou hezky.
Takže doporučuji zkusit něco podobného, prostě dát najevo, že máš stále zájem, že ho stále máš ráda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
482
24.9.25 14:18

@hygienistka750 Z toho, co píšete v úvodu, nemám nějak pocit, že byste nevěděla, jak na to. :) Naopak. Myslím, že to děláte dobře a že se ten vztah bude postupně měnit tak, jak se budete měnit vy oba. My ještě občas vzpomínáme na naše začátky nebo zážitky, kdy nám bylo fakt skvěle. To děláme, když cítíme napětí ve vztahu. Pomáhá nám to uvědomit si, proč spolu jsme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.9.25 14:28

Snad nevadí anonym.
Jsme spolu 15 let a náš vztah se k lepšímu, bohužel, nejvíc nakopl díky jedné velké krizi. Nebyla to nevěra, ale došlo nám, jak moc nám na sobě záleží a že jsme vztah a to, co pro sebe děláme, brali jako samozřejmost, a to je ten největší zabiják.

Zapracovali jsme na tom, kdo dělá víc. Místo toho jsme začali spolupracovat. Začali jsme se víc vnímat, víc si naslouchat a nebagatelizovat. Když má manžel slabší chvilku, připomenu mu, co všechno má a co už sám v životě dokázal. On zase podporuje mě v mých různých nápadech a hlavně v tom, co se zrovna potřebuju naučit.

Také jsme se začali víc věnovat vztahu jen nás dvou, protože jsme se dřív dost upozadili ve jménu péče o děti. Teď je s láskou předáme babičce a jdeme řádit jako za mlada. Když jdu do krámu, koupím mu něco, co má rád, a on zase mě. Plánujeme společné chvíle. Snažím se pamatovat, kde se mu líbila třeba nějaká drobnost, a pak mu ji koupím jako dárek, protože jeho obligátní „nic nepotřebuju“ mě vždycky štve.

Jinak máme i své rituály. Každý den si spolu sedneme, dáme si kafíčko a povídáme si o tom, jaký jsme měli den.

• Citovat
  • Upravit
1302
24.9.25 15:02

Muj muž je pracovně hodne pryc, tak naše pozornosti jsou spojené s tim: kafe na cestu do auta, čaj v termosce při příjezdu ve dvě ráno. Romantické/ sexuální sms a maily. Pozvaní na procházku, rande, do baru, na piknik, na nějakou kulturu (s tim, ze půjdu za kočku, hrajeme si na svobodné)
Společná sprcha - ja ho namydlím, osprchuju, osuším. Domácí masáže (svíčky, masážní lehátko, hudba, pericka, hedvábný šátek, kožešinky a nakonec teplý olej).
Jízda v autě a ja vybírám playlist (romantika, písně, které vyjadřují mé pocity)
Ranní kafe.
Naposledy jsem z domova vyjížděla o pár minut dřív než on; zastavila jsem o pár kilometrů dál a cekala, až ojede kolem. Dali jsme si pusu a zase jeli…
Parkrat jsme se také na služební cestě potkali v půlce (hodinový hotel nebo přespání v hotelu) a pak pokračovali dál.
Urcite je toho vic. Jsme spolu 30 let a minimalne jedna obří krize a pár menších je šťastné za námi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
226
24.9.25 15:02
@Premek_Orac píše: Více

Díky. Můžu mu zítra do práce něco, co má rád, podstrčit. Dělám to dětem, i vzkazy do pouzdra, ale on funguje víc samostatné, tak mu to vlastně nemám jak podstupovat… ale třeba do auta by to šlo. Nebo za stěrač. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí