Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Jak to poznám? Vím, že mají mít označení CE, ale začali to dělat i ťamani a mám strach, aby se takové hračky neobjevily v obchodech a já to nepoznám
Takže podle čeho mám vlastně vybírat? ![]()
To spávné CE a ťamanské CE se lehce liší. Tuším, že to správné má ta dvě písmena od sebe dál než to čínské. Takže na nákupy s pravítkem ![]()
(ale nejsem si teď jistá, zda to není naopak
)
no tamani me s CE desi ![]()
jak poznat, ze je to ok a ze se mi deti nebudou travit blivajzama
Děvčata, já jsem byl v kontaktu s českým zkušebnictvím skoro tři roky, i když už od té doby deset let uběhlo…
No ten hlavní rámec zákonů se od té doby ale nezměnil. Takže se to pokusím objasnit, dneska to ale vezmu jenom ve zkratce, pak utíkám spát, zítra vstávám do práce.
Značka CE (Conformity Mark of Europe) je „dobrovolně povinná“. Znamená jen tolik, že výrobce nebo dovozce zajišťuje vůči orgánu dozoru nad trhem všechny příslušné procedury posuzování. No a orgánem dozoru nad trhem je u nás Česká obchodní inspekce. Pokud máte nějaké pochybnosti, obraťte se tam. Oni jsou ze zákona povinní vaše písemné podání řešit.
Jinak se zneužíváním značky CE má Evropská unie problémy už od 80. let, to se jí hanlivě říkalo „China Export“. ![]()
Samotná značka ještě neznamená, že výrobek neobsahuje třeba rakovinotvorné látky. Znamená jen tolik, že se výrobce nebo dovozce přihlásil k určité odpovědnosti. Nebo by se aspoň měl přihlásit…
Ahoj, tak na značku CE už bych dneska nedala. existuje třeba označení „Správná hračka“, které uděluje Sdružení pro hračku a hru, tj. myslím dostatečně solidní záruka. Proěřené obchody i odkaz na stránky o Správné hračce maji tady: http://www.mamedite.cz/…nakupy/hraky
No já bych byl dneska opatrný s jakýmkoli označením - včetně značek „Czech Made“, „Klasa“ atd. Všechno je to hlavně o penězích. Pokud je něco záruko kvality, tak jedině pověst výrobku (a výrobce) sama o sobě.
Jura007 píše:
No já bych byl dneska opatrný s jakýmkoli označením - včetně značek „Czech Made“, „Klasa“ atd. Všechno je to hlavně o penězích. Pokud je něco záruko kvality, tak jedině pověst výrobku (a výrobce) sama o sobě.
Ale ne vzdy. Znam par vyrobku, ktere maji dlouhodobe vybornou povest ale kvalita sla v posledni dobe dolu. Netyka se to ale hracek, spis potravin a textilu.
Zdravím maminky,
mám velkou prosbu. Mohl by mi, prosím, někdo ve stručnosti napsat, jaký je postup při certifikaci hračky? Vím asi jen to, že by hračka měla něco splňovat dle Směrnice Rady 2009/48/EEC… Nebo to není nezbytná nutnost? Pak si asi vybrat nějaký institut, který to otestuje. Tím se získá nějaké označení jako zde zmiňované CE nebo Správná hračka. Jde mi o to, jak dostat hračku do běžných obchodů nebo ji prostě zcela legálně prodávat. Jak postupovat? Nemám bohužel vůbec představu, jak je to náročné časově, finančně…(myslím tu certifikaci). Mohl by mi, prosím, někdo poradit? Fakt o tom nic nevím.
Děkuji