Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@martulkasloník píše:
jedna věc je co chce dítě a druhá co je schopná matka fyzicky a psychicky zvládnout
s tím plne souhlasim, ze je každá mama jiná a zvládá podle svého. Vymezuju se proti závislosti měsíčního miminka na prsu a máme, to je blbost. Reseni může byt ne dítě od mamy vzít, ale zajistit ji podporu jednak faktickou jako navareno, pomoc s miminkem ale hlavne psychickou, podpořit ji, aby delala to, co cítí, protože to je nejlepší pro ni a pro dite. Podporena mama pozná, jestli má dítě po 5min dost nebo jestli musi delat větší intervaly mezi kojením, jestli miminko davat do postýlky nebo si s nim do postele zalézt, to už jsou podruznosti.
@Virginia píše:
@variska @Saroya Holky, četly jste i deníček a předchozí diskuzi o kojení téhle zakladatelky? Tohle už zdaleka není o kojení, to je boj o holý život a její psychické zdraví.
Ale každého volba, samozřejmě, já si prohlížím mé sladce spící třítýdenní miminko, zatímco chudák zakladatelka mu nadává a šestinedělí pro ni bude noční můrou. Podporovat kojení za podmínek, které tu popsala (tedy nejen v této diskuzi) může snad jen blázen.
nečetla jsem, nebo o tom nevím, reaguji na citované příspěvky a nemyslím, ze by byly tak jednostranné ![]()
@Virginia jj, jak jsem psala, mě přišla domů kámoška, kojit chtěla, první dítě, hormony na plné perdy. přišla, složila se mi tu, brečela, klepala se že malé nadává, že jí i uhodila od vzteku…vyfasovala ode mě sunar a rady jak ho připravit a od té doby jsou na sunaru a o kojení už nechce ani slyšet. najednou je v pohodě malá i ona, někdy je to fuška i s flaškou, mateřství není prdelka ale už není zralá na chocholouška!! já bych po své zkušenosti se takto dítěti neobětovala ani den!!
Tak teď jsem koukala do jedné zakladatelčiny diskuze, do které jsem taky přispívala. Psala, když miminku bylo pět dní a to na tom byli podobně jako já se synem, ale po tom měsíci je v tom opravdu rozdíl.
Já když jsem šla se synem poprvé k doktorce z porodnice, tak syn zhubnul přes půl kila z porodní váhy a já vyfasovala Nutrilon a stříkačku. Kdy jsem dokrmovala, tak se z toho ale akorát poblinkat. Tak jsem sehnala váhu, Nutrilon schovala a kontrolovala, kolik toho vypil jako v porodnici. Po cca 10 dnech jsme šli na kontrolu a syn přibral a přibíral dál. Kojení jsem ukončila, když bylo synovi pět a půl měsíce.
Zakladatelka přišla s dítětem z porodnice s dokrmem, který potom vysadila a jenom kojila, dítě zhublo, tak dostalo dokrm, přibralo údajně moc (což mně teda 400 g moc nepřijde
), tak příkrm opět vysadila a dítě přibralo 150 g za týden, což teda není zrovna moc a dítě stále pláče.
Bože, já bych na tohle nervy neměla. Ale myslím, že zakladatelka bude mít brzy po porodu postavičku snů, jelikož se nenají ![]()
@Saroya no máš pravdu, podpora matek je důležitá ale málokdo v mém okolí má doma pohodu, babičku která jí bude chodit kočárkovat a kdykoli k ruce, někoho kdo jí navaří atd. mě máti nehlídá, jediné co pro mě po každém porodu udělala bylo že mi donesla na ten první den jídlo, manžel 2 práce chodí domů večer. i kdyby měl jednu práci tak bych nechtěla aby mě zažíval pouze vystresovanou s děckem u prsu celý den. i ten chlap si zaslouží pohodu, hlavně chlap se těší na rodinku, třeba výlety s kočárkem a ne toto!! ne já bych neobětovala takto dítěti ani den. a teď si i myslím že i kdybych měla zástup lidí kteří by mi chtěli pomáhat tak bych se stejně netrápila ani tak. hlavně každý má v sobě to mateřství zaryté jinak, já mateřskou nesnáším, nevyžívám se v piplání kašiček, mrkviček, a úplně nesnáším mateřské centra a hřiště… ale děti jsem chtěla, chtěla jsem někomu dát život a nechtěla jsem jednou litovat že jsem děti neměla…ano, po dvou dětech už fakt poznám co je za problém(hlad, bolení bříška atd) ale to neznamená že já či některá jiná mamina tím chceme trávit celej den.ale když někdo zakládá deníček o tom jak by měli kojení zakázat, jak ho nenávidí, jak to nezvládá tak mu nebudu tvrdit že když ještě pár dnů vydrží a bude poslouchat potřeby miminka jak se peklo změní v pohádku.
@RadkaCh píše:
Tak teď jsem koukala do jedné zakladatelčiny diskuze, do které jsem taky přispívala. Psala, když miminku bylo pět dní a to na tom byli podobně jako já se synem, ale po tom měsíci je v tom opravdu rozdíl.
Já když jsem šla se synem poprvé k doktorce z porodnice, tak syn zhubnul přes půl kila z porodní váhy a já vyfasovala Nutrilon a stříkačku. Kdy jsem dokrmovala, tak se z toho ale akorát poblinkat. Tak jsem sehnala váhu, Nutrilon schovala a kontrolovala, kolik toho vypil jako v porodnici. Po cca 10 dnech jsme šli na kontrolu a syn přibral a přibíral dál. Kojení jsem ukončila, když bylo synovi pět a půl měsíce.
Zakladatelka přišla s dítětem z porodnice s dokrmem, který potom vysadila a jenom kojila, dítě zhublo, tak dostalo dokrm, přibralo údajně moc (což mně teda 400 g moc nepřijde), tak příkrm opět vysadila a dítě přibralo 150 g za týden, což teda není zrovna moc a dítě stále pláče.
Bože, já bych na tohle nervy neměla. Ale myslím, že zakladatelka bude mít brzy po porodu postavičku snů, jelikož se nenají
no hlavně ty váhy jsou orientační, já chodila s holkou na plavání do vaniček kde jsme vážili, a pak jsem třeba šla za den dva do poradny a váha úplně jiná stačilo aby se před vážením najedla či vykadila a hned to házelo divné čísla. a přibrat 400 g je v období spurtu normální, mě holka i při sunaru přibírala kolem 200 g týdně ale jak píšu plus mínus, tyhle čísla nejsou nikdy přesné na gram ale kolem toho 3 a 6 týdne jí váha naskočila vždycky víc
@martulkasloník píše:
@Saroya no máš pravdu, podpora matek je důležitá ale málokdo v mém okolí má doma pohodu, babičku která jí bude chodit kočárkovat a kdykoli k ruce, někoho kdo jí navaří atd. mě máti nehlídá, jediné co pro mě po každém porodu udělala bylo že mi donesla na ten první den jídlo, manžel 2 práce chodí domů večer. i kdyby měl jednu práci tak bych nechtěla aby mě zažíval pouze vystresovanou s děckem u prsu celý den. i ten chlap si zaslouží pohodu, hlavně chlap se těší na rodinku, třeba výlety s kočárkem a ne toto!! ne já bych neobětovala takto dítěti ani den. a teď si i myslím že i kdybych měla zástup lidí kteří by mi chtěli pomáhat tak bych se stejně netrápila ani tak. hlavně každý má v sobě to mateřství zaryté jinak, já mateřskou nesnáším, nevyžívám se v piplání kašiček, mrkviček, a úplně nesnáším mateřské centra a hřiště… ale děti jsem chtěla, chtěla jsem někomu dát život a nechtěla jsem jednou litovat že jsem děti neměla…ano, po dvou dětech už fakt poznám co je za problém(hlad, bolení bříška atd) ale to neznamená že já či některá jiná mamina tím chceme trávit celej den.ale když někdo zakládá deníček o tom jak by měli kojení zakázat, jak ho nenávidí, jak to nezvládá tak mu nebudu tvrdit že když ještě pár dnů vydrží a bude poslouchat potřeby miminka jak se peklo změní v pohádku.
Zceka s tebou souhladim. Mam 3tydenniho chlapecka a tyden po propusteni z porodnice jsme skoncili v nemocnici. Nechtela jsem se vzdat kojeni a maly zhubnul na cca 2480g a dva dny v nemocnici mel totalne rozvraceny metabolismus. Nyni krmim pouze Hippem a maly tu vedle me spokojene spinka. Nekdy to kojeni proste nejde a nas pediatr nam rekl, ze ted vypadame spokojene oba…
@januschka no jasně, kojení je fajn ale i umělko má svoje výhody. brzo zjistíš jaké, já jsem nekojila nikdy, první nešlo, druhé jsem kojit odmítla a nikdy jem nelitovala, děcka jsou zdravé a já v pohodě. vždycky mi děcka krásně spali, přibírali, ono to mateřství je i tak fuška, tak proč takto si to komplikovat, tím nemyslím že nemá nikdo kojit ale za každou cenu by to ženská dělat neměla. mě malou zase vyhladověli v porodnici, nedali jí vůbec příkrm, prý když bude hladová já se instinktivně rozkojím, prosila jsem je o příkrm, ale doktorka tam vládne pevnou rukou a matky akorát končí s nervama v kýblu a děcka se zdrav. problémy, kvůli kojošikaně jsem byla s holkou v porodnici týden a stejně mě nerozkojili a já dostala z nervů akorát horečky ale stejně jsem si dlouhé měsíce poslouchala jak kdo bojoval o kojení, a jak pak dloho kojil a bylo to úžasné a jak jsem měla bojovat a bla bla.
@martulkasloník mne to tak v porodnici znechutili, ze krmit um budu i druhe, kojeni me neskutecne stresovalo a prenasela jsem to i na malyho…
@Virginia já nepodporují za každou cenu kojení, mít dítě pořád u prsa tak to by se stal cvok snad z každého. Domluvila se teď snad s doktorkou na dvou dnech, dostala dobré rady a sama uvidí, jestli se ji uleví nebo to vyřeší flaška.
@variska já ale nemluvím o té doktorce, tohle se dle diskuzí a deníčku táhne už nějakou dobu, už dávala nutrilon, pak si zavolá laktaodbornici která jí sjede že nemá dokrmovat, tak nutroš sebere, pár dnů mají nervy, pak teda jde k dr. ta jí řekne počkáme… jako v rámci normálního života je den dva týden dva zanedbatelné číslo, v rámci uřvaného miminka a matky zralé skočit z okna sakra dlouhá doba.
Ahoj holky, potrebuji rychlou radu nebo nazor, malemu jsou 2 roky, korigovane o tri mesice mene. porad kojime, kvuli prisunu protilatek jsem ho chtela odstavit az po zime. jenze jsem ted skoncila s mimodeloznim tehu v nemocnici. naposledy jsem kojila v nedeli vecer. vcera mu to zakazali kvuli anestetikum, maly se k memu uzasu vcera ani mleka nedozadoval, dnes uz jsem kojit mohla, maly si cucnul a sel ode mne pryc, takze nic a ja zacinam mit plny prsa.tak nevim jestli mam zkusit odstrikat coz si myslim, ze ani nepujde, a zkusit mu dat mliko zitra az mne pusti doma. treba je nesvuj z toho, ze jsem v nemicnicia proto nepije.nebo se na to vykaslat a uz ho nekojit a byt rada, ze se odstavil sam bez breku.je mi to dost lito, ze by to takle skoncilo.co vy na to?!
Já osobně bych toho využila a nezačínala znovu, ale takovou informaci nejspíš stejně nechceš.
@RadkaCh prave, ze jsem na vazkach co udelat, uz chodil na mliko moc casto, nekdy mne to az otravovalo, ale kdyz se prisaje…tak jsem rada, je to takova oboustranna zavislost:-) ted uz mozna jen jednistranna jak to tak vypada:-(