Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@RadkaCh : Já ti rozumím, ale když dost přibírá, má vážně hlad? Já to nevím, jasně když hubnul, tak to bylo jasné, že je to hlad, ale ted? Nechce být u prsa jen proto, že je mu to příjemé, proto že ho něco bolí? Fakt nevím, myslím na to pořád, ale není nikdo, kdo mi dá odpověd…
@jsem.to.ja O tom ne/hladu svědčí celkem i to, že nutrilon, který dostal, ho uspal na dlouhé hodiny. I to, že s příkrmem přibral třikrát tolik, co bez - řve, a z toho, co tu už měsíc popisuješ, je snad každému jasné, že řve hlady.
Asi ti prokojící poví, že umělý zacpe každý dítě, že s umělým přibere víc, no asi taky asi pravda.
Ale já bych se víc než čím jiným, řídila tím, co říká to dítě, pokud řve a řve a utiší ho dokrm, proč se pořád jak šílená rveš o kojení???
Mi to prostě nejde do hlavy. Nechápu, proč ti víc záleží na tobě a tvém kojení než na pohodě toho dítěte.
Však pokud bys měla nějakou super láhev, co nezpůsobí hned odstavení (calma?), nemusíš schovávat prso, prostě stačí mu po nakojení dát umělý, aby se nasytil a bylo by. On by si ty intervaly v klidu určil sám, pokud by měl šanci být aspoň chvíli sytý.
A jo, můj názor je hodně ovlivněný tím, že tohle, co popisuješ, bych nikdy
nedopustila a dítě už by dávno mělo láhev.
Holky, já se v tom prostě plácám, doktorka, známé a laktační poradkyně říkají kojit, vy a máma nekojit, miminko chvíli přibírá, chvíli ne. Mám strach, že udělám chybu, že zbytečně ukončím kojení, že se mi nekojením miminko odcizí. Jsem hrozná ![]()
@jsem.to.ja píše:
Holky, já se v tom prostě plácám, doktorka, známé a laktační poradkyně říkají kojit, vy a máma nekojit, miminko chvíli přibírá, chvíli ne. Mám strach, že udělám chybu, že zbytečně ukončím kojení,že se mi nekojením miminko odcizí. Jsem hrozná
Ale jdi ty. Takových už bylo a ještě bude a žádný odcizení se nekonalo. Mimino není dospělý člověk, kterému může váha kolísat. Uvědom si, že za to dítě neseš zodpovědnost ty, ne známé, ne poradkyně, ne tvoje máma, jen ty a jeho táta. Jsi smířená s tím, že následky potom poneseš ty? Kolik miminko vlastně přibralo od narození?
@RadkaCh : Celkem přibral 1 300 g za pět týdnů, což není málo. Nejvíc s Nutrilonem a když jsem kojila bez omezení, což mi ale doktorka „zakázala“ a ani já to nechci…
@jsem.to.ja osobně bych zkusila dokrm nějakou spešl lahví, kde nehrozí, že se hned odstaví, nebo stříkačkou, suplementorem, něčím, co neohrozí kojení
Já to chápu, mi by taky bylo líto (a že fakt bylo), že přijdu o tu blízkost, ne že ne - ale když si to vezmu ze všech stran, radši klidné syté dítě a láhev, než řvoucí hladovec a já uzel nervů.
Ale je to na tobě, já jsem ten typ, co se takhle o kojení nerve, nestojí mi to za to, no. Všechny mé děti mě milují až za hrob. ![]()
A fakt to přece u tebe neznamená, že dokrmíš stříkačkou a dítě už se na prso nepodívá. ![]()
@jsem.to.ja ahoj, z příspěvku cítím že už jsi dneska fakt líp naladěná, je fajn že jste si to udělali po svém a dali mu v ten večer ten nutrilon a že mu pomohl aby se zklidnil. počkej do toho čtvrtka a pak uvidíš, ale chce to rázný krok, ne to prodlužovat o týden, pak další týden. prostě v ten čvrtek uvidíš co řekne váha a co v ten daný okamžik budeš cítit ty, čemu jsi nakloněna!! přesně tak, 5 týdnů už nevrátíš ale podruhé už budeš vědět. přesně takto jsem se rozhodla já, ztracené dny v začátku s holkou už vrátit nešlo ale u druhého jsem si to pojistila že už se tohle sebetýrání opakovat nebude a kojit jsem odmítla.
@Virginia píše:
@jsem.to.ja O tom ne/hladu svědčí celkem i to, že nutrilon, který dostal, ho uspal na dlouhé hodiny. I to, že s příkrmem přibral třikrát tolik, co bez - řve, a z toho, co tu už měsíc popisuješ, je snad každému jasné, že řve hlady.
Asi ti prokojící poví, že umělý zacpe každý dítě, že s umělým přibere víc, no asi taky asi pravda.
Ale já bych se víc než čím jiným, řídila tím, co říká to dítě, pokud řve a řve a utiší ho dokrm, proč se pořád jak šílená rveš o kojení???Mi to prostě nejde do hlavy. Nechápu, proč ti víc záleží na tobě a tvém kojení než na pohodě toho dítěte.
Však pokud bys měla nějakou super láhev, co nezpůsobí hned odstavení (calma?), nemusíš schovávat prso, prostě stačí mu po nakojení dát umělý, aby se nasytil a bylo by. On by si ty intervaly v klidu určil sám, pokud by měl šanci být aspoň chvíli sytý.
A jo, můj názor je hodně ovlivněný tím, že tohle, co popisuješ, bych nikdy
nedopustila a dítě už by dávno mělo láhev.
jj taky myslím, kdyby měl bolení břicha a řval kvůli toho tak by mlíko nechtěl., moje holky při kolikách nechtěli mlíko ani vidět, kdyby byl plný z kojení tak by si příkrm nevzal a neusnul by pak spokojeně ale třeba by přeplněný ho vyhodil.
@jsem.to.ja píše:
Holky, já se v tom prostě plácám, doktorka, známé a laktační poradkyně říkají kojit, vy a máma nekojit, miminko chvíli přibírá, chvíli ne. Mám strach, že udělám chybu, že zbytečně ukončím kojení, že se mi nekojením miminko odcizí. Jsem hrozná
myslím že se ti fakt splašily hormony, já jsem děcka nikdy nekojila, druhou jsem ani k prsu nikdy nepřiložila a cizí mi nepřijde, jak dle toho jak se chová ona ke mě tak moje city k ní
přes cecek mateřská láska neproudí to ti můžu odpřísáhnout:-))
jak jsem psala, ve čtvrtek počkej na výsledek ale hlavně dej na svůj osobní pocit zda se ti zdá miminko které řve spokojené ajak chceš ty dále fungovat. okolí bude otravovat s kojením vždycky. kdybys kojila půl roku tak stejně ti pak někdo řekne že kojil déla a proč ty jsi kojila JEN půl roku…takto to bude vždy, já jsem každému jak blbec vykládala moje trable s kojením, že mě ani 8 dnů v porodnici nerozkojilo a stejně mi někteří chytráci vykládali jak kdyby to bylo na nich, oni se rozkojí hned, a jak jsem to brzo vzdala a bla bla. po čase jsem na ně začala házet bobek, mateřství je v poslední době snad olympiáda, běda jak nejsi nejlepší, soutěží se v tom kdo má nejlepší těhu a naopak nejhorší, stejně tak porody, řekněte že jste měli epidurál nebo císaře a hned přiběhne nějaká co rodila bez ničeho a vy budete za tu horší, srajdu která to nezvládla. to samé je kojení, nočníkování atd. prot jsem se rozhodla nekojit, padali názory že to mám zkusit a zahrát okolí divadlo jak jsem to zkusila aby dali pokoj ale na co? oni by stejně pokoj nedali!!
doktorka bere tvoje dítě jako číslo, nezná ho, laktaoporadkyně je prostě kojící fanynka a vždycky bude, řezník tě taky nebude přesvědčovat že maso je fuk ať jsi vegetarián ![]()
Uplne vidím, jak tohle cist musí byt pro zakladatelku těžký. Nevypada, ze by to rázně útlá a já nechápu proč by to mela delat. Kombinovat dojem a vlastní Mléko jde určitě nějakou dobu.
Já vím, že mě spousta z vás nechápe, popravdě ani já sebe nepoznávám, před porodem jsem dělala práci, kde jsem se musela rychle rozhodovat, myslet racionálně a teď nevím, kdo jsem. Hormony? Každopádně dnes ráno po 35 minut trvajícím kojení, pak bouřlivém uspávání, kdy miminko vydrželo spát cca 35 minut neklidným spánkem, probudilo se s pláčem, ždímalo dudlík, jsem mu dala Nutrilon a najednou jsem měla v náručí krásně usínající, usmívající se (jasně, ne cíleně) miminko a uvedomila jsem si, že je to po hodně dlouhé době poprvé, kdy ho vidím usínat v náručí, vidím jeho obličej a výraz, doteď jsme uspávali buď u prsa, takže jsem viděla část malého obličeje a hodně z gigaňadra, nebo jsem ho měla silou přitisknutého na hrudi, houpala jsem se, držela mu v puse dudlík a dělala hlasité ššššš. Sice teď vydržel spinkat jen třičtvrtě hodinky, ale probudil se docela spokojený, pozoroval kolotoč nad postýlkou, smál se na mě a teď se kření v autosedačce, kterou kolíbám a povídáme si…Teď řeším jen, jestli mám do zítřejší návštěvy doktorky přikrmovat nebo dávat jen Nutrilon (bojím se, že mi vynadá, že jsem přestala kojit). Hodně se mi ulevilo, když se při tom usínání usmíval, uvědomila jsem si, jaká jsem děsná kráva.
@jsem.to.ja jsem pro nakojení a dokrm, není přece nutné přestat kojit ![]()
@jsem.to.ja Tak už chápeš, že jsme to nemyslely špatně? Doktorka ti vůbec nemá co nadávat a všechno jde postupně, takže jestli chceš, tak můžeš kojit a dokrmovat. Jestli nechceš, tak do toho doktorce stejně nic není.
@jsem.to.ja píše:
Já vím, že mě spousta z vás nechápe, popravdě ani já sebe nepoznávám, před porodem jsem dělala práci, kde jsem se musela rychle rozhodovat, myslet racionálně a teď nevím, kdo jsem. Hormony? Každopádně dnes ráno po 35 minut trvajícím kojení, pak bouřlivém uspávání, kdy miminko vydrželo spát cca 35 minut neklidným spánkem, probudilo se s pláčem, ždímalo dudlík, jsem mu dala Nutrilon a najednou jsem měla v náručí krásně usínající, usmívající se (jasně, ne cíleně) miminko a uvedomila jsem si, že je to po hodně dlouhé době poprvé, kdy ho vidím usínat v náručí, vidím jeho obličej a výraz, doteď jsme uspávali buď u prsa, takže jsem viděla část malého obličeje a hodně z gigaňadra, nebo jsem ho měla silou přitisknutého na hrudi, houpala jsem se, držela mu v puse dudlík a dělala hlasité ššššš. Sice teď vydržel spinkat jen třičtvrtě hodinky, ale probudil se docela spokojený, pozoroval kolotoč nad postýlkou, smál se na mě a teď se kření v autosedačce, kterou kolíbám a povídáme si…Teď řeším jen, jestli mám do zítřejší návštěvy doktorky přikrmovat nebo dávat jen Nutrilon (bojím se, že mi vynadá, že jsem přestala kojit). Hodně se mi ulevilo, když se při tom usínání usmíval, uvědomila jsem si, jaká jsem děsná kráva.
no a přesně o tom to je a to třeba ten kdo zbožňuje kojení nepochopí že i to nekojení má své pro. přesn takto já to cítím taky, mimi vidím, užívám si krmení, taktéž jsem měla malou v náručí takže povídání jak jsou nekojené děti odstrčené je nesmysl. děcka jsem měla málo brečící, spokojené, malá mi taky tu zrovna brouká na dece a morduje hračku a v tu chvíli je mi fuk že není kojená. být tebou dělám si to dle sebe, kdybych já poslouchala doktorku která mi dítě vyhladověla do hypoglykemie kecama o kojení a spletla malé krevní skupinu tak jsem já osobně už na práškách a malá asi v nemocnici. ta prostě nehodlala ustoupit od kojení, to je pro ní střed vesmíru a kdo nekojí je špatná matka. ale ty jsi teď opravdu matka, bude ještě milion věcí které budeš muset rozhodnout sama bez toho jestli s tím bude či nebude okolí nebo lékař souhlasit. např. očkování, je mmnoho názorů, očkovat, neočkovat… ale jen ty se pak musíš rozhodnout. já třeba očkuju i nepovinným a taky poslouchám debilní kecy od okolí které je proti očkování. je fakt plno věcí které ti nikdo nemůže poradit a musíš dělat dle toho co sama cítíš a jaké to dítě je. moje první holka neuměla spát na zádech, mohlipříručky tvrdit jak spaní na zádech je nejlepší…ona prostě tak spát neuměla, stejně jako doktor nebyl nadšený tím že má polštář už velký ale furt lepší než když mi rvala pod hlavu plyšáky.
doktorka to nekojení nebo i ten dokrm obkecá ale víc s tím stejně neudělá, ty si to uděláš dle sebe. klidně jí můžeš říct že jen kojíš a příště říct že jsi dostala střevní chřipku a mlíko už není, a nebo pravdu že prostě s nutrilonem jsi klidnější a malý spokojený. Já a plno ženských jsme se museli postavit doktorům v porodnici a říct že nechceme kojit, to bylo mnohem těžší než ty že dáš ke kojení nutrilon a museli jsme protože to tak prostě bylo potřeba. teorie z knížek kterou má naučenou doktorka a realita jsou dvě rozdílné věci
@jsem.to.ja Nikdo neříká, že máš to prso hned schovat. Já jen prostě nechápu tyhle hokusy pokusy, co na tom dítěti s doktorkou bezvýsledně provádíte. Je mu měsíc a zažil zatím to, že měl hlad, tak dostal najíst, pak to teda zase zkusit, tak měl hlad a ztratil na váze, tak teda zase dostane najíst, sláva, no ale přibral nejspíš moc, tak bude mít zase hlad. Jako řekni mi upřímně, ty můžeš mluvit, jak by se ti zamlouvalo, kdyby někdo tohle dělal tobě? Asi každé šestinedělí musí být těžký, ale fakt nechápu, proč ho dělat ještě těžším. Ale tak to je vaše věc.