Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj zakladatelko, nejlepší je přestávat postupně. Ubrat 1 kojení a za týden další.. Tak se tvorba mléka omezí. Jestli máš přestat hned „ze dne na den“, tak to sama nevím a neporadím
.
musíš zkusit, jak bylo již zmíněno, vynechat postupně kojení. Pokud se prsa budou nalévat až k bolesti, odstřákat ručně do úlevy..Poprosit také gynekologa o léky k zastavení laktace. Já se na to také chystám, u první holky to odeznělo brzy, neměla jsem moc mléka. Prostě jen odstříkávat do úlevy, ne do prázdna
Taky jsem bohuzel musela ze zdravotnich duvodu prestat ![]()
Dostala jsem prasky na zastaveni laktace, berou se dva dny. A bylo mi doporuceno hned prvni den stahnou prsa co nejvic obinadlem, plenkou nebo tak nejak. Malo mista - mlicko se min tvori. To sem mela tak dva dny. Prsa vzadnem pripade neodstrikavat, neprikladat dite, jen opravdu v nejnutnejsim pripade trosku odstrikat do ulevy. Ja mela prsa tvrda jak kamen, tak ani odstrikat neslo. Tak 3-4 dny to bylo nejhorsi a do tydne mlicko pryc.
POkud ti prasky nikdo nenapise jde to i bez nich stejnym postupem, ale asi je takto lepsi prestat postupne, ubirat kojeni a nahrazovat UM, taky je dobre pit salvejovy caj, snizuje laktaci.
Příp Ricinus communis ve vyšších potencích - 15 nebo 30 CH.
mmch. nevím, z jakých zdrav. důvodů ti to doporučili, věřím, že ti doporučující se v tom vyznají, bohužel i ndes je spousta lékařů, kteří nevedí, že mnoho zdr problémů se dá řešit i s kojením, např jsem byla na malém operativním zákroku, kdy mi řekli nekomrpomisně, že musím na dva dny přestat kojit a ejhle, já získala aktuální info z Národní linky kojení, kde mají databázi léků slučitelných s kojením a ona ex anestezie pro kojící a kojila jsem pár hodin po operaci.
U tebe asi ten důvod bude fakt důvod, předpokládám.
Záleží, jakmoc jsi na tom zravotně zle, já mám astma a taky mi řekli, že abych si mohla dýchat musím přestat kojit. Nehctěla jsem teď kojím už 16 měsícůů bez dýchačů a je mi super, to kojení to nějak podporuje, ale pokud je to nutné, taky mi nabízeli prášky na zastavení laktace.
Tak o práškách mi nikdo neříkal. Jen právě ať přestanu co nejdříve. Ze dne na den nechci, já nechci vůbec. Bohužel ten důvod je opravdu důvod (rakovina). Zkusím tedy postupně a stlačit si prsa na co nejmíň místa. Snad to pomůže. Jste hodné a děkuji moc za rady. ![]()
Eliško moc moc děkuji. Ten ricinus myslím mám, myslíš ten co je na podporu kojení?
To právě NE! Na podporu kojení je Ricinus communis 5 nebo 9 CH, zatímco tvorbu mléka zastavuje vysoká potence 15 nebo 30 CH!! Pozor!!!
Ahoj,
zrovna nedávno jsem musela odjet na celý den skoro na druhý konec republiky. Syn odmítal flašku, nemá ani dudlík, takže to vypadalo, že mě bude celá rodina muset doprovázet. Těsně před odjezdem nám babička přivezla novou flašku. Dudák je hodně podobný bradavce, rýhovaný. Gumový (silikon malej prostě do pusy nevezme ani na olíznutí). Změnila jsem taky UM, a ejhle, malej vypil celou flašku. Tak jsem zkoušela dalších pár dní střídat kojení a UM, a šlo to. takže jsem s trochou strachu odjela. Malej byl v pohodě, neměl žádný problémy. Zato já jo. Během přestávek jsem běhala na záchod a odtsříkávala, a řeknu vám, že ve vlaku zpět (cca čtyři hodiny) je to taky moc hezký na záchodku ulevit prsům k prasknutím plným a bolavým .....
Ale jak jsem zjistila, asi jsem si ho tím odstavila, protože občas má nálady, že se mu nelíbí, že z prsou to je těžší dosta ven a pomalejší než z té flašky … ![]()
Chcvilku to bude trvat, než se mléka a produkce úplně zbavíš. Tělo reaguje na poptávku, náhlé zastavení mu nic neříká, že by mělo taky přestat. Takže postupně pomalu ubírat kojení a přidávat UM. A pokud přesto bude mléka nadbytek, tak odstříkávat,a le jen aby to nebolelo. Do úlevy, ne do prázdna, prootže mozek to pobere, ahá, všechno je fuč, honem doplnit!
ahoj mam rocni holcicku, a doktor mi poradil ze mam malou odstavit na dva dny na tvrdo,coz mi prijde moc drastycke… porad mam mleka dostatek. s flasky mi vypije caj,ale ne UM-… mala ma 12 zoubku a kolikrat pri kojeni kouse az do krve… prosim poradte mi… diky
ahoj potrebuju prestat kojit ae bohuzel gynekolozka je ted na materske a nwm jak prestat dekuju
![]()
Ahoj maminky, nevím jestli už něco tady na tuto otázku zaznělo, ale ráda bych se zeptala, jak přestat kojit? Vím že je to hodně divná otázka a já strašně dlouho zvažovala zda je to opravdu dobrý nápad. Byla jsem vždy rozhodnutá kojit co nejdéle. Je to krásný pocit mít dcerku tak blízko, určitě to znáte. Navíc ty ceny UM nejsou taky zrovna příznivé. Bohužel ze zdravotních důvodů mi bylo doporučeno přestat kojit. Což mě docela naštvalo, zdrtilo a jsem z toho strašně smutná. Jenže vybrat jsem si musela. Bohužel to menší zlo. Nikdo mi ale neřekl, jak se to dělá, když se má přestat kojit. Všude se píšou články o tom, jak kojit co nejdéle (z těch mi je teď smutno), co jíst aby se kojilo, nějaké podpůrné prostředky na kojení,…ale jak přestat to se nikde neuvádí. Jde mi o to, nebudu mít zánět, když z ničeho nic najednou přestanu? Vždyť se mi bude tvořit mléčko. S odstříkáváním taky nemám zkušenosti, nemám ani odsavačku. To bych si ji musela kvůli tomu kupovat? Ručně je to dost náročné, to bych asi zase nechtěla. Můžete mi poradit jak bez odsavačky nějak pomalinku přestat?