Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@andelka83 jojo, já si tě pamatuju, že máme podobné staré děti
já jako mlíko mám ale prostě už to není ono, dřív když jsem nekojila celou noc, tak jsem měla ráno prsa jako kámen a teď nic, docela mi to chybí ![]()
Přidávám svou zkušenost. odstavila jsem ve 14m, to už jsme byli na jednom kojení v noci, jinak měl flašku cca půl hodiny před usnutím a tak dvakrát v noci. nakonec jsem odstavila a nahradila taky lahví, pak se konečně po nějaké době přestal budit tak často a má v noci jednou max dvakrát mléko z lahve. u nás to proběhlo úplně hladce. nicméně nahrazuju mu tu blízkost tím, že když mu dávám večerní flašku, tak ho držím jako při kojení a muckáme se ![]()
@Verca1989 já se spíš těším až budou prsa stejná a ne ráno vycucaná a večer plná
mně kojení nějak neuchvacuje, už mě sem tam i kusne…no nejsem typ na dlouhé kojení..
@Saroya a můžu se zeptat proč mu děláš jídlo v noci? Já bych právě chtěla zrušit noční kojení bez náhrady, maximálně trošku vody, jestli nemá žízeň..
@andelka83 můj syn se odmalička velmi často budil na jídlo. v současné době dávám rýžové mléko (jsme bezmléčná domácnost) a to ředěné napůl s teplou vodou, takže je to v podstatě pití. a dostane toho tak 50ml. takže jsme to myslím pěkně stáhli a už to pro mě nepředstavuje problém.
@Saroya áha, no starší syn taky v noci pije, většinou 2× 50ml..ale on si už najde pití v postýlce sám, většinou, někdy ne a pak kňuří a musím mu ji podat. No jsme zvědavá jak se to povede u malého. Je celkem jedlík…budu doufat že mu bude stačit baštit přes den a kvůli vodě se mu nebude chtít budit ![]()
@verrru píše:
@žabinka kolik bylo malé, když si přestala? A s tou silou / únavou máš pravdu.. je to tak, taky to tak mám, že jsem pořád unavená..
ja prestala kojit v 14 mesicich, proste mala uz u toho byla nervozni porad nevedela co s rukama, je to pekna aktivka, tak ji to proste nudilo, a jak ji to nebavilo tak se kolikrat poradne nenapila a pak prudila.
Hlavne v noci u toho usla pak to vypadalo ze je najedena a nebyla, a ja byla tak ztahana. No ted ji dam sunarek, lezim vedle hladim ji a pohoda.
Jednu noc co sem se nevyspala sems i rekla ze s tim koncim ze chci videt kolik doopravdy vypije a bylo to. A spi lepe.
Hm..tak to my jsme ještě asi malí na odstavení v noci..7 měsíců.. ale už bych se potřebvovala vyspat
někdy máme noc že se vzbudí 2-3, ale někdy třebas 5.. ale ne vždy kojím, nicméně jsem vzhůru a musím to řešit že ![]()
@verrru píše:
Hm..tak to my jsme ještě asi malí na odstavení v noci..7 měsíců.. ale už bych se potřebvovala vyspatněkdy máme noc že se vzbudí 2-3, ale někdy třebas 5.. ale ne vždy kojím, nicméně jsem vzhůru a musím to řešit že
myslim ze to je jiste individualni.-) ja chtela kojit dil ale pak uz to proste neslo zvladat, kdyz me lohtala stipala, a pak se ani poradne nenapila tak to fakt je lepsi sunarek
Ahoj. Malymu je ted 9 mesicu a kojim uz jen pred spanim, ale to dostava i kasi a potom v noci. Nekdy chce jen dvakrat, ale nekdy se budi kazdy dve hodiny a to jsem pak jak prastena palici
Poslednich par dni jsem si vsimla, ze se mi leve prso prestalo uplne nalevat a to prave mam jednou takove (doufam, ze se ten velikostni rozdil ztrati az prestanu kojit uplne, mam dost velkej problem s podprsenkou
)Je v poradku kojit jen z jednoho prsu a jak dlouho se to da takhle vydrzet? Klidne bych uz odstavila uplne, ale nevim jestli je to pro malyho to nejlepsi? Moc se mi nechce kupovat UM, jde mu uz davat treba plnotucne cerstve mleko rano a vecer (a treba i v noci)? Dekuju za rady ![]()
No tak mateřský mléko má připravené na míru, takže je jasné, že žádné instantní mléko, nebo mléko od krávy mu totéž nezajistí. je třeba nějakých kompromisů, tak zvaž jestli výhody převýší nevýhody, kojení vysává, do toho nespaní…
Ahoj děvčata, dlouho se odhodlavam, že tuto diskuzi založím, obnovim. Mam holčičku 7,5m a dvouletou. Kojim, přes den třikrat, čtyřikrat plus oběd a dvě skleničky přesnidavky, někdy nahradim jednu jogurtem Hollandia. Mala se v noci budi od tři měsice a nechce spat a chce prso, kojim třikrat čtyřikrat plus je ještě vzhůru tak hodku a pobrekava. Jsem unavena, vyčerpana a ke kojeni už začinam mit nechut, velkou. Vždycky mi vzbudi i starší. Bud přestanu kojit uplně, nebo ji odnaučim v noci. Zkoušela jsem par tipu, nebojte prolezla jsem tu par diskuzi. Ona je strašně velky zavislak, nikdo ji nechce hlidat ptž neustale plače a chce jen mě. Dnes v noci jsme spaly tři hodky. Kaši nechce, lahev nechce, vodu nechce, čaj nechce, medunku nechce. Jinak usina hezky sama v osm a prvni probuzeni je jedenacta, půlnoc. Jsem už i psychicky unavena, navic jsem ted i nemocna a nedavno jsem malem i unavou omdlela
Vím, že ji lezou i zuby, jenže ja už fakt nevim co ted. Bud ji vystěhuju vedle k segře, aby mě necitila, nebo nevim poradte. Jo a přes den kolem ni projdu a pláče. Miluju ji, ale niči mě zaroven.
![]()
Ráda bych ještě dodala, než mě někdo vynada co jsem za matku. Mam holky sedmnáct měsiců od sebe. Těhotenstvi, kojeni, těhotenstvi kojeni, něco přes tři roky dohromady a ja už fakt nemůžu. Kdo to nezažije asi nepochopi. Už bych chvili byla normalni, netěhotna a nekojici ![]()
Ahoj. Láhev nechce? Ani kdyby si jí z ní dávala tvé mléko? Zkoušel si odsát a dát? Není to sice řešení toho spaní, ale aspoň by pomalu odvykala od prsa a mohl by dávat i někdo jiný na střídačku ![]()
@Niqitka měla jsem podobný problém, kojení přes den mi nevadilo ale v noci se malá budila po hodině, začalo to v půl roce, co začaly růst zuby. Do 9 měsíců jsem to vydržela ale pak už jsem měla dost, věděla jsem, že se malá nebudí hlady ale spíš ze zvyku, tak jsem prostě jednak přestala u kojení uspávat a to i přes den a pak jsem prostě v noci prso nedala, když se vzbudila, nabídla jsem čaj, nic víc. Ten samozřejmě nechtěla, tak chvilku brečela a nakonec usnula. 2 noci jsme takhle bojovali a třetí noc najednou spala v kuse od 20 do 5 hodin, to jsem poprvé kojila a už jí to zůstalo, po měsíci se přestala budit i v těch 5 a spala v kuse do 7 hodin. Myslím si, že pokud chceš ukončit noční kojení, jinak to nepůjde, než prso nedat a holt vydržet protesty…a nebo jak píšeš, na víkend někam zmizet, nechat ji s tatínkem třeba a snad to vyjde… ![]()
Já v tom veku přestala kojit syna, mela jsem výhodu v tom ze jsem ho od 3 tydnu učila na lahev s MM pak čaj a kdyz zacal v pul roce papat dávala jsem občas i UM a vlastne mi mléko začalo ubývat a kojila jsem jen na vecerni uspani a jednou v noci, mléka bylo méně a méně az zacal agresivně sat az me to bolelo tak jsem uz dala jen lahev. Chvíli me to mrzelo, ze jsrm do roka mohla vydržet ale ta úleva a doslo mi az zpětne, ze úplne normalni jsem opět zacala byt az po odstavu. Myslim ze u tebe bude potřeba v noci proste prso nedat a dat um ci čaj. Urcite neposlouchej kecy ze se ma ditko kojit do 2 let. Přeji at se odstav povede.