Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Bych poradila zeptat se na kojeni.cz nebo u laktační ligy, moje mala nejdriv nechtela kojit kdyz byla pocurana byla na to moc citliva a pak sem ji vzdy prebalila pred papani a byla dobra, nebo me v porodnici dali ty klouboucky na zapadle bradavky neni to trebas tim ze ji nejde chytit? Kolik ji je, jestli je moc mala tak je to materske mleko pro ni nejlepsi. ale od pul roku nahoru se rika ze se muze klidne uz nahrazovvat.
Taky mi driv u toho usinala ale ja to nechala bejt a kojila sem dlouho aspon byl klid a ona se nasytila. hold ze zacatku se hodne koji. ted se snazim taky prestat postupne, a nechavam to trosku na ni uz sama tolik nechce jak drive a staci normalni pikrmy ted uz tak trikrat denne
Ahojky, taky bych potřebovala poradit. Mému synovi budou v říjnu dva roky a kojím ho skoro celodenně. Jako miminko pil z prsou co dvě hodiny i v noci. Teď ho kojím ráno po probuzení před snídaní, pak se mu snažím dát snídani, ale tu moc nepojí, na svačinku v deset s hysterickým záchvatem do něj doslova narvu Pribiňáčka, Bobíka, Monte, Matyldu nebo jiný tomuto podobný výrobek, na oběd sní tedy konečně dvě naběračky polívky a pak se uspí u prsu. Po obědě na svačinku sní sám půlku přesnídávky a to je za den vše. Samozřejmně, že sem tam pochytí křupku, tyčinku, rajče, okurek, nebo nějakou jinou zmatinu, ale večer na večeři už chce zase jenom kojit - a u toho samozřejmně zase usne. V noci už jsem ho se budit odnaučila, ale stejně mi připadne, že toho za den pojí strašně málo a neustále si vyřvává prso. To znamená, že se bez něj prostě nikam nesmím hnout a nebo se cca co dvě hodiny stejně vracet domů. Prosím poraďte jak odnaučit kojení. Lahev odmítá, dudlík neměl, a UM nechce dvakrát se z Nurtilonu i Sunaru pozvracel a tak jej do pusy nevezme. Taky se mi zdá, že neumí vůbec kousat, ikdyž zoubků má plnou pusinku, vždy to jen trošku požužle a pak spolkne. Představa, že má jít příští rok do školky a já do práce mě děsí.
Ahoj holky, jsem už úplně bezradná, moje malá princezne má 18měsíců a je to abnormální závislák na kojení, večer usne jen u prsu, přes den se sápe min 10×, tahá mi trička, rozčiluje se, pláče, když jí nechci dát. Nemůžu skoro nikam jít a hlavně nechce nic jiného jíst, už jsem z toho fakt na nervy. Vím, že jsem si to udělala sama, narodila se předčasně a s nemocným srdíčkem, tak jsem jí dávala prso skoro vždy jak více plakala, chtěla jsem jí uklidnit za každou cenu.Ted už jim šestý den homeopatika na znechucení mlíka i na zastavení tvorby, ale mám pocit, že to malé chutná ještě více, dělá u toho mnam mnam, není to jediný takový případ co jsem tady četla. Chci se zeptat máte některá podobnou zkušenost, myslíte, že když budu homeopatika užívat nadále, tak ještě můžou zabrat? Jim je po celých dávkách 5 pilulek na dávku. Děkuji za každou radu.
![]()
To bych taky nevěděla, navíc by mi ji taky bylo líto a radši bych kojila dál, než ji to třebas přestane samu bavit
, i kdyz. No zkuste se zeptat na laktacni lize.cz tam jsou kontakty na laktační poradkyně.
Ja sama teda taky nevim jak přestat. No říkam si že rok a pul a pak to uz zkusim na tvrdo prestat. Ja se trebas zas bojim ze nebudu mit to srdce nedat kdyz bdue pak rvat a chci se v tom ujistit, clovek pak musi bejt pevnej a nedat. A to ja osobne nedokazu a radsi mam klid a kojim.No ale verim ze ji to prejde casem samo. Uz ji temer normalne. No ja sama se toho neokazu vzdat jako super uspavaciho prostredku. Nez ji uspavat jinak. ani nevim jak bych ji jinak pres den uspala. ![]()
No tak to jsme na tom stejně, já si myslím, že ten rok a půl co malá má, už stačilo ji kojit, to nejlepší jsem jí už dala a na víc mi všichni říkají, že čím dýl to budu protahovat, tím hůř mi potom půjde ji odnaučit jak bude větší a hlavně bude problém ji naučit samotnou usínat.
.Taky mi to trhá srdce, proto ji pořád ještě kojím! Už třetí den máme obě průjem a obě jsme i zvracely, nevím jestli to může být z těch homeopatik nebo jen viroza.Jsem už z toho fakt na nervy, v noci už si nenechá ani prso vytáhnout z pusy.
Aha tak když už i v noci tak je to fakt kruté, to bych nevydržela, dřív mi to taky dělala, že se ji nejlip spalo se mnou na gauci s prsem v puse, ale to se prej fakt nema ze se muze dite trebas snad i zadusit a hlavne clovek se nevyspi sam. Tos em nekde cetla a to me motivovalo bejt na ni tvrdsi a uz sem to spani vedle me nepraktikovala a vydrzela to a spi v poho kdyz u prsu usne odejdu si pak neco delat jako ted kdyz spinka vedle. No je urcite hromada odbornýc članku na netu, ja myslim ze je lepsi hledat odpoved u nakyho odbornika fakt, trebas by poradili na ty laktacni lize ale ja to nezkousela, protoze to jeste neni drama, a moje mamka furt radi ze to envadi do pul roka nebo dil protoze tim mlikem ziskava imunitu a proto je tak malo nemocna, coz je asi pravda ze byla jen jednou po roce. Ale roli hraje asi i ockovani. Ja chci taky ale skoncit abych nekam mohla navic me u toho často lohta, nebo ma spis nenechavy ruce a ve 4 rano to neni k dobru. Taky se u toho furt kvedla, ze na to nemam nervy
no musim prestat i abych mohla nekdy sama poradne ven, a aby si taky uzil pritel
jenze jako ma se postupne prestavat a nahrazovat kojeni zabavou nebo mazlenim jenze ja se bojim tech noci a ze nebudu dost pevna jakoze nemam disciplínu skoro v nicem. Tak furt cekam az se ujistim. A pak snad vydrzim i ten rev.
Já jsem kolem roku a půl taky chtěla přestat, ale malá pila jen třikrát denně - snídaně, po obědě před spaním a večer před spaním. Přes den mě s tím nezlobila. jestli ještě chcete kojit, zkuste udělat nějaká pravidla - třeba kojit jen v ložnici, aby ji to v obýváku už nelákalo, nebo jí zkusit říct, že mlíčko není nebo že je rozbité, pokažené nebo něco takového…Chápu, že jeto trochu naivní představa, že by to ti malí závisláčci akceptovali - prostě chtějí kojo a hotovo…
Mě se malou nepodařilo v roce a půl odstavit, ona chtěla mlíčko, říkala mi u toho: „moje mlíčko, mňam, mňam“ a tak krásně vděčně se podívala, no, to jsem nedokázala jí nedat. Takže jsem kojila nadále a říkala jsem si, že ji pak někdy odstavím… že to nějak půjde, i když mě strašili, že to pak bude jen horší… ale NEBYLO, ptž jsem ji odstavovala ve dvou letech a třech měsících. Nejdříve jsem jí říkala, když mlíčko vypila, že už není, aby pochopila, význam toho, že mlíčko už neteče - říkali jsme to po každém kojení. Pak jsem odstavovala nejdříve večerní kojení - udělala jsem jiný uspávací rituál a pak už k ní celý týden chodil jen tatínek. Když chtěla mlíčko, řekla jsem, že přece už není, to ona už chápala, tak dala pokoj. Pak asi za 14dní poslední kojení a za dalších 14dní to ranní - to bylo složitější - prsa se pořád nalévala, tak jsem musela ještě co dva dny kojit, potom co tři, potom co čtyři… odstříkávání do úlevy nepomáhalo, muselo se to prostě vypít.
Významnou roli v tom odnaučování sehrál tatínek a taky to, že jsem se snažila věci, které byly spojeny s kojením, dělat jinak. Zkuste hodně chodit ven, tam asi nekojíte…
Musím říct, že kdybych ji odstavovala v tom roce a půl, tak by to malá ještě nepochopila a bylo by to horší, ve dvou letech už chápe význam spousty slov, ta se jí to dalo vysvětlit. kolikrát si vzpoměla, stačilo říct, že už mlíčko není a byo to. když se hodně sápala, tak jsem jí dala cucnout, za minutku vytáhla a řekla: vidíš, mlíčko není a ona to brala…
Ve vašem případě byhc za pomocí tatínka zrušila noční kojení - spěte v obýváku a tatínek ať si s malou poradí v ložnici sám - první noci budou krušné, ale malá chpe, že tatínek mlíkčo nemá a nedá a tatínek jí bude říkat, že maminka není, že šla pápá a až si ji vezme k sobě do postele a spí spolu. U nás to takhle stačilo dvě noci a pak ještě týden k malé raději vstával tatínek. Od té doby spala celou noc (kolem toho roku a půl). pravidla ve dne musí nastavit maminka, to jinak nejde.
A pokud OPRAVDU chcete odstavit, tak s jednině nechat zastavit laktaci od gynekologa - léky na zastavení laktace a nebo je takový „fuj“způsob - pomazat si bradavky česnekem nebo hořčicí…
Mám chlapečka skoro tříletého, je to totální závislák, pije i v noci. Problém je, že se mu začaly kazit zoubky, přestože čistíme několikrát denně. Proto chci už přestat, ale nejde to, přesně jak popisovaly maminky výše. Navíc tatínek s uspáváním nepomůže. Kdybych ho „donutila“, byl by z toho tak protivnej, že by dítko rozhodně neuspal. Nemá vůbec trpělivost. Problém je, že ho zatím nemáme dát kam spát jinam mimo naši ložnici. A tam se už jiná postel nevejde. Malej bude spát časem v dětském pokoji na palandě dole, ale jeho sestřička by ještě nezvládla spát nahoře, tak musí spát syn zatím s námi. U těch homeopatických léků na zastavení mléka se může ještě kojit? U těch „chemických“ totiž ne… Ale otázka, jestli to zastavení mléka vůbec bude fungovat… ![]()
Hlavne me prislo ze ji kojeni v noci uz nestacilo a tak prudila a nespala. Ted vim ze ji dam lahvicku se sunarem a ze najedna je a i ona mi prijde vic spokojena nez driv a ani ty noci nevyvadela, ale prospala celou noc. Teda pak taky byly vykivy ale to je spis ze ji rostou zuby. ALe ja sem naprosto stastna ze jsem se odhodlala, ani sem nemusela odstrikovat. A nemela sem zadnej problem ze by to nak bolelo, vubec.Ale to je asi vyjimka. No jen chci povzbudit ze to nemusi bejt tak desny jak pisou. No rozhodne mala uz me pak u toho lohtala tak bylo jasne ze se nudi a ja na to nemela
.
@ElzinaP píše:
Mám chlapečka skoro tříletého, je to totální závislák, pije i v noci. Problém je, že se mu začaly kazit zoubky, přestože čistíme několikrát denně. Proto chci už přestat, ale nejde to, přesně jak popisovaly maminky výše. Navíc tatínek s uspáváním nepomůže. Kdybych ho „donutila“, byl by z toho tak protivnej, že by dítko rozhodně neuspal. Nemá vůbec trpělivost. Problém je, že ho zatím nemáme dát kam spát jinam mimo naši ložnici. A tam se už jiná postel nevejde. Malej bude spát časem v dětském pokoji na palandě dole, ale jeho sestřička by ještě nezvládla spát nahoře, tak musí spát syn zatím s námi. U těch homeopatických léků na zastavení mléka se může ještě kojit? U těch „chemických“ totiž ne… Ale otázka, jestli to zastavení mléka vůbec bude fungovat…
Podle mě u tříletého dítěte je to už fakt problém - toho totiž jen tak rohlíkem neopiješ… nevím, co poradit. Jedině mu to asi vysvětlit (mléko není, pokazilo se apod. nebo si pomazat prsa něčím hořkým - gel na nehty pro ty, kdo se ji je koušou
nebo česnekovou vodou… to už jsou extrémy, ale když to jinak nejde…
, ptž takhle velké dítě už dost věcí dokáže pochopit, a potom na tom trvat. Jinak nevím. Já jsem právě raději přestala kojit ve dvou letech, dokud to ještě šlo přestat - bála jsem se toho, že čím bude starší, tím to bude horší.
Podle mě se u homeopatik kojit může, ale ne každému pomáhají a když budeš kojit, tak pořád tu laktaci nějak podporuješ a po třech letech kojení už není lehké ji zastavit i kdybys dítě na týden odvezla pryč ![]()
Ahoj, já bych taky potřebovala poradit. Chci přestat kojit, protože se kvůli tomu malá pořád budí, nechce flašku, jen prso a mě to už bolí a jsem horzně unavená. Už kojim jen v noci, před třemi dny se mi podařilo odbourat kojení před spaním a ted já tím jen uspávám v noci. Mám najednou přestat a snažit se jí uspat v náruči? Jinak totiž děsně řve…
@Andýsek92 kolik je malé? Já odnaučovala noční kojení když měla dcera 9 měsíců a to prostě tak, že jsem prso nedala, nechala jsem ji ležet v postýlce, ležela jsem vedle ní ve své posteli a jen jsem ji hladila a utěšovala, první den plakala asi 10 minut a den ode dne se to zkracovalo, do týdne nebylo co řešit. Pokud to není úplnej prcek, tak bych ji nezvykala ani na úspávání v náručí, upleteš si na sebe další bič…
@Andýsek92 já to mám stejně, jen ještě uspávám večer kojením..ale to ne úplně vždy. Plánuju prostě prso nedat a jen hladit..bude se stavět a blbnout, tak pokládat a snažit se zklidnit.chci kojit jen večer a ráno…v noci se budí minimálně 3×, napije se a usne.
Ahoj maminky, já taky potřebuji, aby se mi přestalo dělat mlíčko, malá mi začala odmítat prso, přisaje se tak na 1 minutu a je to.Takže jsme kojili třeba 2 hodiny a stejně měla hlad. Sice odstříkávám, ale ona má za hodinu hlad a to vypije velké množství, pak ji bolí bříško, když nestíhá žaludek trávit. Navíc mám stále dokola záněty, nevím proč a to už fakt nejde vydržet. Mám dítko, které pořád plače hlady a když spí tak jen chvilku. A když spí, tak já odstříkávám, tudíž se nevyspím. Nestíhám nic. Musela jsem se tedy společně s lekařkou rozhodnout co s tím, tak jsme uvážili, že přestat přirozenou cestou. Odstříkávám do ulevy, u jednoho prsa pozoruji ubytek tvorby, ale u druhého ne, to tvoří snad ještě víc
. Ale chce to vydržet, zkusím ještě menší podprsenku, aby mě to tak nebolelo jako stahování a věřím, že postupně to odezní. Ale jestli mi můžete někdo poradit něco co zabere, budu ráda. Děkuji