Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Bohužel nedostatek financí je opravdu tvrdá zkouška. Já nemyslím, aby fakt odcházel, jen mu to řekni, ono se jim pak rozsvítí, že to není tvoje vina, že má blbou práci a kolikrát to začnou snášet i lépe. Hlavně se snaž maximálně šetřit, vím, jak švagrovou seřval manžel, když našel doma nějaký nový oblečení a on makal od 6 do 20hodin. Měli z toho málem rozvod ![]()
Lépe bych to nenapsala. Bohužel mi mluvíš z duše. Ach jo
.
J.
Anonymní píše:
S partnerem jsme spolu bezmala 9 let, mame male dite. Posledni dobou se denne hadame, priznam se, ze hadku vetsinou vyprovokuju ja, protoze me rozzuri neco, co udela, at uz je to cokoli. Ale proste mi nevyhovuje, jak to ted mezi nami je, nevyhovuje mi, ze mi nedava najevo, ze me ma stale rad, misto toho dokaze jen rypat a stekat![]()
Vadi mi veci, ktere jsem drive tolerovala a myslela si, ze na to uz jsem zvykla - minimalni pomoc v domacnosti (to se prece od chlapa da cekat), odmlouvani…
Dneska napr. jsem ho pred koupanim dcerky pozadala, aby si uklidil vyprane veci v loznici pred tim, nez pujde mala spat. Sedel u PC, neco zahucel a zustal sedet dal. Podruhe jsem mu to rekla, kdyz jsem malou vyndavala z vany, to na me vystekl neco ve smyslu, ze slysel a ze to za chvili udela. Ve finisi jsem za spatnou ja, protoze jsem mu udajne rekla, ze si to ma uklidit, nez on pujde spat a vztekle to udelal. Takhle je to ale se vsim, nevnima, posloucha na pul ucha, vse prevrati a pak steka na me. Uz me to nebavi.
Kdyz se nastve v praci, je protivnej doma, ja to musim snaset. Moje starosti ho nezajimaji, nevnima je, protoze prece nejsou tak velky jako ty jeho, ja jsem na matersky a asi se doma nudim. Obcas mi prijde, ze ze me dela uplneho debila.
Je asi pravda, ze vsechno trochu zvelicuju, hlavne v navalu zlosti. Ale ja sakra taky chci slyset hezky slovo a nejen to jeho odsekavani.
On neni zly, nikdy nebyl. Nemusim resit partnerskou neveru nebo podobne vazne problemy jako pary v mem okoli. Jen je proste stale maly kluk, co si mysli, ze je pan sveta a ostatni se mu budou podrizovat. To, ze si nemuze delat jen to, co by se mu chtelo a ostatni mam udelat ja, povazuje za nejakou krivdu na sobe, narozdil ode me tvrde maka a ja ho pak jeste doma otravuju a jsem protivna.
Jsem hrozna, vadi mi malickosti, chtela bych vztah jako ze zacatku, i kdyz je to naivni a detinske prani, protoze tak to nikdy neni, vztah se meni. Ale kdyby si me aspon vazil, pripadam si jako uplna blbka, co si stezuje na hovadiny, kdyz okolo se deji mnohem horsi veci.
Ale me to proste vadi, nechci se vecne hadat, nebo to v sobe vecne dusit. Mluvit o tom nemuzeme, protoze se urazi, to me vytoci a pak reknu neco, co nemyslim vazne. Napr. dneska jsem mu v navalu zlosti rekla, ze uz vazne nevim, proc s nim porad jsem, kdyz je jen protivnej, ze jsem asi pekne blba. Samozrejme se smrtelne urazil, ted se vali na gauci a dela, jak ho bavi dr. House a me ignoruje
Nas vztah neni spatny, maly se venuje, miluje ji i me (snad), dela praci, kterou nenavidi jen proto, aby nas v ramci moznosti zabezpecil. Jen proste ve sve volne chvili misto pomahani doma radsi drepi u internetu a to me vytaci - i kdyz ja osobne delam to same, zde na emimi jsem pecena varena
Jen ty posledni dny jsou na houby, mam hadavou naladu (mam sve dny) a je to horsi nez kdy predtim, partnera zajima vse krome me, nebo mi to jen tak prijde v navalu hormonu?
Co s tim? Nehci byt vecne nabrucena, chci to resit, chci, aby si me vazil, aby mi odpovidal normalnim tonem, aby ze me nedelal blbce - coz nemysli zle, jen ma zvlastni smysl pro humor. Aby mi nekdy rekl, ze me miluje, ani nevim, kdy jsem to naposledy slysela. Nechci aby nas vztah ztroskotal jen proto, ze jsme oba tvrdohlavi hadavi mezci a hadame se kvuli kravinam.
Posledni dobou nas take trapi finance, to bude zrejme kamen urazu, hadky vznikaji raz dva.
Ale ja tohle opravdu nechci, jenze on se nezmeni, ja se nezmenim, bude to uz jen cim dal horsi?
nepíšeš náhodou za mě ? U nás je to to samé… ![]()
Tak jsem napsala dlouhý prispevek a spadnul mi net pri odesilani ![]()
Babe uvidim, co z toho bude, budu se snazit zitra chovat normalne, treba to k necemu povede
S tou praci jsem mu taky uz rikala mnohokrat, at si na me nevyliva zlost, ze nemuzu za to, jak to je. Setrim, kde se da, na sebe si koupim, jen kdyz je to opravdu nezbytne, nekupuju blbosti. To by me asi zabil, kdybych utratila pulku vyplaty za hovadiny ![]()
Teda musim rict, ze me fakt tim, ze jsem se tu vypsala, presla skoro vsechna zlost, ted si spis pripadam smesna. Jsem asi blazen
![]()
Koukam, ze fakt nejsem zdaleka jedina, kdo takhle sili. Ach jo, co to s tema chlapama je? ![]()
Ahoj zakladatelko. Tak jsem to všechno dočetla…uf, je toho hodně ![]()
Moje rada zní…a už jsi tady na to narazila…vžít se do jeho situace. Tohle jsme měli s mým prvním mužským taky…finance, štěkal, odsekával, já byla protivná…jen v tom ještě nelítaly děti. Tehdy mi někdo otevřel oči…doslova mi řekl (ježiš to byla asi máma snad? Nevim to je nepodstatný), že má nějakej osobní problém. Oni jsou bejci zabejčený a neuměj a nechtěj se svěřovat. Někteří chlapi to maj i tak, že svou ženskou s tím problémem (nebo problémy) nechtěj zatěžovat. Upřímně, jak to tu čtu, úplně mi to na něj sedí. On je z něčeho (zřejmě z těch financí ) úplně v pr*eli.
Já tehdy VE VHODNOU CHVÍLI (ne když po práci relaxuje u PC), přišla, sedla si k němu a řekla něco jako: „Nemluv, jen poslouchej, nebude to dlouhý. Štěkáme se, a vadí nám to oběma. Miluju tě a nechci bez tebe bejt, ale když se chováme oba jako krávy, společnej život si jen stěžujeme. Chci abys věděl, že vím, že máš nějakou velikou starost, se kterou se mi nechceš nebo nemůžeš svěřit. Jen chci abys věděl, že jsem tu, a když se rozmyslíš, že mi o tom chceš něco povědět, budu připravená.“ Na což vždy (aplikuju to i na toho mého současného) zní odpověĎ: já žádnej problém nebo starost nemám" na to odpovídám klidným hlasem: víš co jsem ti teĎ řekla, a to platí. Jsem tu."
No a to bys koukala, jak klidnej hlas a hlavně to, že dostal pocit že jsme konečně zase na jedné lodi, udělalo zázraky…a dělá nadále. Tahle moje tajná metoda funguje. Jsem se čtvrtým mužem. Fungovala na všechny. A hlavně se mi vždycky ulevilo, když jsem tenhle krok podnikla.
Můžeš zkusit a nemusíš. Důležitý je, abyste seděli naproti sobě a ty sis byla jistá, že tě vnímá. U TV nebo PC to nemá význam. Jsou ve své jeskyni, a není dobré jim do ní lézt.
Jo a jedno doporučení na super knihu: John Gray-Muži jsou z Marsu a ženy z Venuše. Neuvěřitelná kniha…strašně mi pomohla a nejen mě, ale milionum párů na celém světě pochopit jak které pohlaví „funguje“. Jakmile to člověk pochopí, už ho nedokáže na chlapech, a chlapů na ženských skoro nic vytočit.
Držím ti pěsti, ať se to u vás co nejdříve zlepší a vzduch se pročistí ![]()
Prodigy dekuji za radu, zkusim aplikovat, jenze nevim, jestli se najde vhodna prilezitost
Bud ji, venuje se maly, drepi u TV nebo u PC
Ale urco zkusim a knizku si sezenu, treba to pomuze ![]()
Hlavně mu podávej krátké zprávy, jak to moc okecáváš, tak vypínaj mozek a jen se chápavě usmívaj, aby to už skončilo ![]()
Babe007 píše:
Hlavně mu podávej krátké zprávy, jak to moc okecáváš, tak vypínaj mozek a jen se chápavě usmívaj, aby to už skončilo
Krátké, jasné, přímočaré zprávy, plné faktů a přímo k věci. Žádné obalování do vatičky a věc, která se dá říci jednou větou, napasíruješ do půlhodinového monologu, to nemá žádný význam a chlap z toho nemá absolutně nic, pravděpodobně u třetí věty ztratí niť a přestane tě poslouchat úplně… ![]()
Pro zakladatelku, to je známá věc, že žena se zbavuje stresu a problémů tím, že se z nich vymluví či vypíše, proto má pro ženy v domácnosti a na mateřské takové forum jako je emimino blahodárný účinek, když už se nedostanou do společnosti žen, aby se mohly vykecat, tak se vypíší zde a to jim moc pomůže… ![]()
Naopak chlap se zbavuje stresu tím, že se dívá na Tv, je na PC, čte noviny atd… Když tohle budeš respekovat, tak vám bude oběma líp… Samozřéjmě, že by to s tím „odreagováním“ neměl přehánět a měl se víc věnovat i tobě… ![]()
Babe007 píše:
Hlavně mu podávej krátké zprávy, jak to moc okecáváš, tak vypínaj mozek a jen se chápavě usmívaj, aby to už skončilo
Přesně tak…stručně, klidně a jasně…neudržej dlouho pozornost…hrůza s nima ![]()
Zakladatelko,problémy v práci,která tě navíc nebaví,to je snad to nejhorší,co člověka může potkat.Vím o čem píšu,mám to ještě dost čerstvé.Měla jsem tu výhodu,že jsem o tom mohla doma mluvit a cítila jsem z manžela pochopení a podporu.Nakonec jsme se dohodli a já tam skončila.Manžela teda nějak neberou finance,bo ty jsou v mé režii,takže s tím,jestli jsou nebo ne se nezaobírá.
Tvůj manžel ale musí v práci vydržet za každou cenu,bo jako chlap cítí svou povinnost zabespečit rodinu a o tom to je.
Měla by ses zamyslet(děláš to) nad sebou.Prchlivá povaha je na nic,ale dá se s tím taky něco dělat.Pokus se vžít do jeho situace,je v práci,která ho nebaví,peníze nic moc,musí tam být,protože mu nic jiného nezbývá.Přijde domů,chce si vydechnouz a ejhle,ženská ho začne otravovat blbostma.Chlap má dvě možnosti,buď vypne a ženu nevnímá,nebo vybuchne.
Mí rodiče spolu byli 53 let,máma věčnš nespokojená ubrblaná,nervozní,táta,ferda mravenec,se vším si umí poradit,čím dýl spolu byli tím častěji u nich bylo dusno.Máma zemřela,táta si našel přítelkyni a my ho nepoznáváme.Věčně usměvavej,dobře naladěn,samý humor a pohoda z něj čiší na kilometry daleko.
Je to hlavně na tobě,jak se budeš k manželovi chovat,věř tomu,že jedno milý slovo vydá za hodinové probírání ničeho s kraválem.
Tak toto se mi líbí.
Jak se z deprese na 2 hodiny zrodí žádost k rozvodu…
Reaguji timhle tim na diskuse typu:
Rozpada se mi manzelstvi kdo mi poradi
Krize v domacnosti
Stve me manzel
atd…
Mám ráda společnost i lidi…
Mám ráda kamarádky ale nikdy s nima nerešim problemy s maželem…NIKDY…
Občas jsou dny kdy bych manzela zabila…ne jeho vinou ale tim ze mi na základě nejakych jinych okolností vaději věci ktere mi normalne nevadí (věřím že to ma taky)
Kdybych svolala všechny kamarádky a rekla co mi v tu danou chvili vadi tak přesne vim co by nasledovalo:
Vzhledem k tomu že jsou to MOJE kamarádky, budou stat samozrejme za mnou a utvrzovat me v tom, jak mam pravdu jak je manzel k nicemu
(kdyz hodi ponozky vedle gauce, nevyhodi krabici od mleka, opozdi se protoze se mu prodlouzila schuzka, nebo se zdrzel s kamaradem u piva… nepochvalil mi novy uces nebo saty…jo i to se mi uz stalo)
Kdyz se neco z toho stane a ja zacnu zurit jsou 2 moznosti reseni (pro me)
1.) Zavřu se na pul hodiny do ložnice a triskam hlavou do polštaře…
2.) Zavolam našmu znamemu skocim s nim na kafe a reknu presne co me stve…
vecsinou volim moznost cislo 2 vzhedem k tomu ze nas zna oba moc dobre, a bere veci z chlapske stranky vecsinou mi vysvetli jak nektere veci beru vic vazne nez byli myslene…a ze chlapy chapou nektere veci jinak… ![]()
Rekne mi jak me manzel miluje a jak ho taky obcas stvu (nekdy prijde s vecma o kt.jsem opravdu nevedela)
Obcas je taky dobry zamyslet se nad tim jestli opravdu delam vsechno vyborne, jestli jsem bez chyby a jestli mi pomuze kdyz mi 20 zenskych napise ze se mam rozvest, delat si financni rezervu (podle me je tohle fakt pekny podraz) hledat ubytovani atd. atd…
vzhledem k tomu ze je to diskuse( jak jsem byla upozornena uz u predchozi temy) tak bych se mela neco zeptat…
takze dámy: co budete mit k obedu?
Bambo možná jsem úplně nepochopila co tím chceš říct, ale četla jsi co jsme zakladatelce psaly? Napsal jí tu snad někdo, aby se rozvedla, balila kufry a tak podobně? Snažily jsme se jí pomoct získat potřebný nadhled, protože to je to, co teď potřebuje. Nejen já ale i další holky jí psaly, aby se zamyslela nad sebou, a aby se vžila do jeho situace…ne že se má rozvést.
Jestli jsem tvůj „výlev“ Bambo pochopila blbě, tak se omlouváma byla bych ráda, kdybys objasnila jak jsi to myslela, pokud chceš.
Jinak s tebou plně souhlasím s tím, že kamarád chlap je pomocí ve vztahových problémech 100× lepší než dvacet kamarádek ženskejch. ![]()
prodigy222 píše:
Bambo možná jsem úplně nepochopila co tím chceš říct, ale četla jsi co jsme zakladatelce psaly? Napsal jí tu snad někdo, aby se rozvedla, balila kufry a tak podobně? Snažily jsme se jí pomoct získat potřebný nadhled, protože to je to, co teď potřebuje. Nejen já ale i další holky jí psaly, aby se zamyslela nad sebou, a aby se vžila do jeho situace…ne že se má rozvést.Jestli jsem tvůj „výlev“ Bambo pochopila blbě, tak se omlouváma byla bych ráda, kdybys objasnila jak jsi to myslela, pokud chceš.
Jinak s tebou plně souhlasím s tím, že kamarád chlap je pomocí ve vztahových problémech 100× lepší než dvacet kamarádek ženskejch.
To jsem nepsala já,jen jsem to sem okopčila,líbí se mi to,jak to holčina napsala.Já to pochopila tak,že prostě není řešení hned mluvit o rozvodu.
bamba píše:prodigy222 píše:To jsem nepsala já,jen jsem to sem okopčila,líbí se mi to,jak to holčina napsala.Já to pochopila tak,že prostě není řešení hned mluvit o rozvodu.
Bambo možná jsem úplně nepochopila co tím chceš říct, ale četla jsi co jsme zakladatelce psaly? Napsal jí tu snad někdo, aby se rozvedla, balila kufry a tak podobně? Snažily jsme se jí pomoct získat potřebný nadhled, protože to je to, co teď potřebuje. Nejen já ale i další holky jí psaly, aby se zamyslela nad sebou, a aby se vžila do jeho situace…ne že se má rozvést.Jestli jsem tvůj „výlev“ Bambo pochopila blbě, tak se omlouváma byla bych ráda, kdybys objasnila jak jsi to myslela, pokud chceš.
Jinak s tebou plně souhlasím s tím, že kamarád chlap je pomocí ve vztahových problémech 100× lepší než dvacet kamarádek ženskejch.
Jo tááák, tak už jsem doma
Vypadalo to že ses rozpálila ty nad tím, že si přišla zakladatelka pro radu za náma holkama
Pardon, mám popel na hlavě ![]()
Dobrý v pohodě.Abych pravdu řekla,chápu,že když se tu člověk vypíše,přečte si názor jiných děvčat,že se aspoň odreaguje a sklidní a zjistí,že není jediná co má problém.Mě se právě nelíbí rady typu,odejdi,dejte si pauzu atd.Se mi zdá,že v dnešní době je nějak moc rozchodů,málo se problémy řeší a hned hr,rozchod.