Jak řešit nezájem otce?

Anonymní
15.4.15 09:58

jak resit nezajem otce??

Ahojka jdu pro radu. Nejdrive nastinim situaci. Nasla jsem bratra s otcem, ja jsem byla adoptova. Bratr je o necely rok starsi, a viditelne zaostava mentalne, tedy spise je na urovni cca 10let na nynějších 31 není..Jelikoz jsem byla dobra duse bratra si vzala domu s tim, ze ho zaclenim, snad i prevychovam.Otec absolutni zajem, zije sam ma slusny plat, ale kluka nechce. Bratr ma normalne obcanku, coz se divily všude na urade. jednou pobiral hmotku, bohuzel neprisel párkrát na up a vyrazily ho. Tudiz je z nej v podstate troska bez penez prijmu, a co je nejhorsi rad si da pivo a tvrdy uz třeba od rana..takze nejsem zadny odbornik, ale myslim ze to znaci uz jakousi zavislost??.Jelikoz se stalo to, ze nechce opet delat v zivote delal snad pul roku, byla jsem nucela ho proste poslat zpet k otci. Jenze ten ho domu nechce a kluk se toula po ulicích, bezdomovec no.Ma otázka zni, da se to nekam nahlásit, ci to nejak resit.Otec snad musí nejak prece mu pomoct, nebo když je dospely tak uz ne??Bracha me stve ale myslim, ze ho nechat na ulici taky proste nejde, a ja ho dal zivit nebudu.Kdyz fotrik si jezdi po vyletech vyzivuje nevlastni segru a podobne.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2874
15.4.15 10:00

Takže bratr žil dosud u otce?
Proč nemá soudně přiděleného opatrovníka?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.4.15 10:03

@Blekota nemá,protoze otec ho vyrazil uz davno předtím, nez matka umřela. Prej kluk od 17 zij po ulicích. Nevim no. Matka pry byla psych,labilnejsi.Tak zrejme vychovu asi neustala.Ted kluk jedine snad leceni ci ustav..

• Citovat
  • Upravit
170
15.4.15 10:05

Pokud bratr pije už od rána a je nesvéprávný, konzultovala bych to s psychiatrem a dala ho do léčebny.. alespon pro začátek, at se hnete z místa.. držím palce a pevné nervy :kytka: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2874
15.4.15 10:07

V tom případě bych ihned kontatkovala sociálku, řekla, jak se má situace a někdo by se tím měl zabývat.
On není přeci sám schopen si na úrovni 10let zařídit bydlení a další. A co placení zdravotního pojištění? To také nikdo neřeší?
Takže jeho opatrovník byl nakonec jeho otec? Ale jen tak se opatrovnictví zbavit nedá. Musí se o něj starat, případně, pokud na něj bere otec nějaké dávky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.4.15 10:12

@Blekota nebere na nej nic.Nema zajem. no zdravotni uz ted ma proste asi 100.tisic. Nebyly schopny ho nahlásit na pracak nikam.ted jsme chtěla aby sel delat, tak informuji otce a řekl ze ne.Ze mu exekutori vse vemou..no mysleni debila s prominutim.On ale asi opatrovnik byt nechce..Ja uz nevim jak to resit. Dekuji ze jsem to mohla nekomu rict, alespon anonymne, se fakt za to stydim.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
15.4.15 10:14

@pipulka123 obcanku ma, takze je asi svepravny. Bohuzel to piti no.Jak se to da resit nevim.Mohu jen dekovat bohu, ze jsem u nich vůbec nevyrostla.

• Citovat
  • Upravit
170
15.4.15 10:17
@Anonymní píše:
@pipulka123 obcanku ma, takze je asi svepravny. Bohuzel to piti no.Jak se to da resit nevim.Mohu jen dekovat bohu, ze jsem u nich vůbec nevyrostla.

Tak ono se člověka i dá zbavit svéprávnosti, ale jak, tak to opravdu nevím :( A možná by bratra do léčebny vzali i bez jeho souhlasu, pokud ohrožuje sebe nebo okolí. A třeba by mu tam mohli pomoct i v jiných psychických problémech. :-) drřím ti palce, budeš to zřejmě potřebovat:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2874
15.4.15 10:18
@Anonymní píše:
@Blekota nebere na nej nic.Nema zajem. no zdravotni uz ted ma proste asi 100.tisic. Nebyly schopny ho nahlásit na pracak nikam.ted jsme chtěla aby sel delat, tak informuji otce a řekl ze ne.Ze mu exekutori vse vemou..no mysleni debila s prominutim.On ale asi opatrovnik byt nechce..Ja uz nevim jak to resit. Dekuji ze jsem to mohla nekomu rict, alespon anonymne, se fakt za to stydim.

A kde má hlášené trvalé bydliště? Respektive, co má v občance? Bydliště u otce? Na magistrátě? Máš nějaké papíry k tomu, že je nesvéprávný?
Je možné zavolat do domova, kde vyrůstal? Tam by ti jistě pomohli od začátku a dohledali jeho dokumentaci pro první kroky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2874
15.4.15 10:19

S tím exekutorem počítej, pokud se synáček zdržoval u taťky, exekutoři mu domů určitě vlítnou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3998
15.4.15 10:26

Kontaktuj sociálního kurátora pro dospělé podle místní příslušnosti bratra. zjistěte jestli je bratr plně způsobilý k právním úkonům nebo ne. Dá se podat návrh na přezkum způsobilosti a ustanovení opatrovníka (to by byl v případě nezájmu rodiny obecní úřad). Sociálka ti také může předat kontakty na spolupracují oragnizace pro lidi se zdravotním omezením (mentální postižení, duševní nemoc), zpravidla poskytují i odborné sociální poradenství.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
15.4.15 10:37

Zkusila bych s epoptat na socialce a nejake mistni charite. ne ze by to charita primo resila, ale budou mit kontakty kam se obratit a jak postupovat. u lidi, co skonci na ulici se to asi obcas resi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.4.15 10:39

@Blekota hlasen je na mestskym urade. Nebyl v dome. Do dospělosti tak nejak vyrustal u otce a matky. Pak ho ozec vykopnul a byl v nakym srubu. Pote zemřela matka a kluk od tr doby se blouma sem tam. JAK RIKAM byla jsem pres vsechno ochotna mu prat, život ho atd. Ale ted se proste uz nenecham vyuzivat a musim jit dal. A ve finale jsem spatna ja. Ze kluka nezivim kdyz me chudak umyje to nadobi:-)).

• Citovat
  • Upravit
7974
15.4.15 10:45

Občanku musí mít každý od 15 let bez ohledu na svůj zdravotní stav, takže to o svéprávnosti nic nevypovídá. Má invalidní důchod? Pokud úřady jednají s otcem, tak je nejspíš opatrovník a bratr má nějak omezenou svéprávnost. Ale to bynti přesně měl říct otec. Psala si něco s exekutorama, takže tam budou i nějaké další právní trable. Jestli o opatrovnictví stojíš, dá se změnit u opatrovnického soudu. Jestli bratrovi příjmy nestačí, má k němu otec nejspíš pořád vyživovací povinnost, protože ta, pokud se nedokážou sami živit, u postižených trvá i po dosažení dospělosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
170
15.4.15 10:47

Víš nebo Ti to řeknu takhle.. :-) Nikdo z nás není robot ani stroj. Ten kluk má své rodiče (otce) a ten by jej měl v první řadě zajistit a pomoci mu, pokud tvůj bratr není schopý, takže pokud směřuje na tvou adresu narážky typu, že ho nechceš živit, ignoruj to. Otce si do ted nepotřebovala a řekla bych, že takového člověka nebudeš potřebovat ani ted. Bratrovi zkus pomoci tím, že zajdeš na tu sociálku, charity nebo podobně, ne tím, že ho budeš živit a on tě bude jen využívat. Nikam bys to stejně nedopracovala. Navíc pokud má exekuce šiješ si bič sama na sebe..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová