Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Když už jsme u těch hřišť, jak se tváříte na situace, kdy na takové dítě zasáhne matka, ale dítě je stejně všude a je jako tornádo? Syn prostě takový je, neustále je ho všude plno, doráží na děti, aby mu danou věc daly, cpe se na průlezky první, lítá jak střelený. A to všechno přes mé horentní upozorňování. Prakticky za ním lítám jako za batoletem, ale stejně k takovým konfliktům dochází neustále.Asi nás všichni musí moc „milovat“, že?
Neboj, on ho jednou někdo zpacifikuje. V jeho zajmu raději dříve než později.
@Sonmi píše:
@Semtex A jak často se ti taková situace stane? To se mi snad nikdy nestalo.A že si děcka na pískovišti půjčujou formičky mi teda taky přijde normální.
Asi jinej oddíl.
Taky jsem přemýšlela nad půjčováním věcí jiným dětem, protože je pravda, že v dospělosti taky nepůjčíš každému všechno, ani to není rozumné.
Na druhé straně, moje dítě si taky rádo na hřišti něco půjčí, takže ho učím tak nějak střed - když si chceš půjčovat, tak taky něco půjč ostatním. Zeptej se, popros a případně přijmi i odmítnutí (ne že to vždy zvládne, ale učím ho to, jsou mu dva a kousek
) Na druhé straně ho nenutím půjčit věc, kterou půjčit nechce, ale snažím se vymyslet kompromis. Příklad z nedávna- můj syn dostal nové křídy-velké, s ornamenty, prostě parádní. Na hřišti je měl v kyblíčku a kreslil na tabuli. Přišel chlapeček a chtěl taky malovat a jiné křídy tam nebyly. Syn nechtěl půjčit, řev na obou stranách. Klekla jsem si k němu a navrhla, že chlapečkovi může půjčit nějaké své staré křídy (otlučené, ale funkční), aby si mohl taky něco namalovat a nové ať si nechá sám. To prošlo
a byl klid na obou stranách.
Nevyjde to vždycky, ale tenkrát jsem z toho měla fakt pěkný pocit, jak to s kompromisem klaplo ![]()
@Hazentla píše:
Taky jsem přemýšlela nad půjčováním věcí jiným dětem, protože je pravda, že v dospělosti taky nepůjčíš každému všechno, ani to není rozumné.Na druhé straně, moje dítě si taky rádo na hřišti něco půjčí, takže ho učím tak nějak střed - když si chceš půjčovat, tak taky něco půjč ostatním. Zeptej se, popros a případně přijmi i odmítnutí (ne že to vždy zvládne, ale učím ho to, jsou mu dva a kousek
) Na druhé straně ho nenutím půjčit věc, kterou půjčit nechce, ale snažím se vymyslet kompromis. Příklad z nedávna- můj syn dostal nové křídy-velké, s ornamenty, prostě parádní. Na hřišti je měl v kyblíčku a kreslil na tabuli. Přišel chlapeček a chtěl taky malovat a jiné křídy tam nebyly. Syn nechtěl půjčit, řev na obou stranách. Klekla jsem si k němu a navrhla, že chlapečkovi může půjčit nějaké své staré křídy (otlučené, ale funkční), aby si mohl taky něco namalovat a nové ať si nechá sám. To prošlo
a byl klid na obou stranách.
Nevyjde to vždycky, ale tenkrát jsem z toho měla fakt pěkný pocit, jak to s kompromisem klaplo
U toho půjčování za mě jde o věk dítěte. Jako pokud by přiběhl cizí předškolák a chtěl brát mýmu dítěti koloběžku nebo tak něco, tak asi taky budu hledět divně.
Ale pokud batole na pískovišti sáhne po cizí bábovičce, tak to za mě fakt není něco k řešení. ![]()
Takové nevychované spratky už jsem také poznala. Chce to upozornit rodiče.
@Anonymní píše:
Když už jsme u těch hřišť, jak se tváříte na situace, kdy na takové dítě zasáhne matka, ale dítě je stejně všude a je jako tornádo? Syn prostě takový je, neustále je ho všude plno, doráží na děti, aby mu danou věc daly, cpe se na průlezky první, lítá jak střelený. A to všechno přes mé horentní upozorňování. Prakticky za ním lítám jako za batoletem, ale stejně k takovým konfliktům dochází neustále.Asi nás všichni musí moc „milovat“, že?
U nás bylo takové dítě, ještě bylo i velmi zlé. Dopadlo to tak, že dostalo od některých rodičů pár facek. Matka s ním pak už radši nikam nechodila. Dnes je tento smrad v diagnostickém ústavu.
A tvé dítě kdyby ubližovalo mému, tak bych ti řekla své. Takové dítě nepatří mezi normální děti. 😡 Nikdo není zvědavý na tvoje zlé dítě.
@Semtex píše:
Ano, děti jsou děti, ale mě štvou hlavně ti rodiče, když to ignorují. Což tak většinou bývá. Když vidí, že se dítě se mnou chce bavit, ať se jdou také pozdravit a dát řeč a ne že budou dělat mrtvýho brouka a to dítě mi “nechají na krku”. Nejsem na hřišti od toho, abych tam hlídala a bavila cizí děti. Takže pokud se mnou začne bavit cizí dítě, očekávám, že se rodič dostaví a přidá se, jinak to považuji na neslušné.
Když bylo moje dítko malé, tak jsem nesnášela cizí žebravé děti. Chtěly jídlo, které jedl můj syn. ![]()
Posílala jsem je za jejich matkami. Když mají na cigarety, tak ať dají dětem i najíst. Nejsem charita.
@Anonymní píše:
U nás bylo takové dítě, ještě bylo i velmi zlé. Dopadlo to tak, že dostalo od některých rodičů pár facek. Matka s ním pak už radši nikam nechodila. Dnes je tento smrad v diagnostickém ústavu.A tvé dítě kdyby ubližovalo mému, tak bych ti řekla své. Takové dítě nepatří mezi normální děti. 😡 Nikdo není zvědavý na tvoje zlé dítě.
Hele, anonymní hrdinko, kdo ty seš, abys soudila, které dítě je normální a které ne? Kde se to má jinde naučit, jak se chovat k jiným dětem, než mezi jinými dětmi?
A když je dítě třeba PAS nebo adhádě, to ho mají rodiče zazdít ve sklepě, aby náhodou někoho neobtěžovalo?
Fakt tohle uvažování nepochopím.
@Sonmi píše:
Hele, anonymní hrdinko, kdo ty seš, abys soudila, které dítě je normální a které ne? Kde se to má jinde naučit, jak se chovat k jiným dětem, než mezi jinými dětmi?
A když je dítě třeba PAS nebo adhádě, to ho mají rodiče zazdít ve sklepě, aby náhodou někoho neobtěžovalo?
Já si nenechám bít dítě. A jestli má dítě PAS nebo ADHD, tak to přeci není důvod, aby toto dítě bilo jiné děti a bylo mu to tolerováno, protože má nějaké onemocnění.
@Sonmi píše:
Psala jsem o fyzických útocích na jiné děti.
@topazio píše:
Když bylo moje dítko malé, tak jsem nesnášela cizí žebravé děti. Chtěly jídlo, které jedl můj syn.
Posílala jsem je za jejich matkami. Když mají na cigarety, tak ať dají dětem i najíst. teda ted uz to neni tak hrozny…ale kolem toho roku, kdo vytahl@topazio píše:
Když bylo moje dítko malé, tak jsem nesnášela cizí žebravé děti. Chtěly jídlo, které jedl můj syn.
Posílala jsem je za jejich matkami. Když mají na cigarety, tak ať dají dětem i najíst. Nejsem charita.Jako hele, ted uz to neni tak hrozny, ale treba kolem toho roku, jak nekdo neco vytahl, uz tam byla..me bylo desne trapne, ale co mam delat? Ja mela samozrejme jidlo vlastni a zadny cigarety, ale cokoli mel nekdo jinej bylo zajimavejsi..a nejhorsi bylo, kdyz dostala treba jablko, olizla a hodila na zem, to byly tezky chvile..na druhou stranu, ja se ji vzdy snazila dostat pryc a lidi sami nabizeli… ja zas pak nadavala vzdycky doma, proc vsichni musi krmit sve deti co pul hodiny a vytahovat piknik na hristi, kdyz se muzou, jako my, nasvacit doma a nezacit otvirat krabicky, co dosednou na lavicku… skoro bych se sla ted omluvit znovu vsem matkam, kterym ma dcera snedla piskot nebo mandarinku…, ale na druhou stranu, kdyz na to prislo, take jsme se rozdelili..o krupku, vlhceny ubrousek, gumicku do vlasu apod
@Sonmi píše:
No, upřímně, PAS ani ADHD není omluvenka pro to, aby se dítě na hřišti chovalo k ostatním nevhodně. Do sklepa se zavírat není třeba, ale holt rodiče ho musí víc hlídat, víc ho učit modelové situace a případně s ním i na některá místa nechodit.
@Anonymní píše:
Tak to jsem v podstatě dělala. Na to mi řekla, že mi nerozumí.
ja zazila obdobnou situaci… uplne jsem si to ted vybavila… vyresila jsem to uplne jednoduse - na cele hriste jsem zavolala - Ci je prosim vas ten chlapecek? Maly se tu houpe a bojim se, ze ho zrani
… matka rovnez xy minut telefonujici… na hriste jsme chodili pak casto a zjistila jsem, ze klucik si proste jen vyzadoval pozornost bo maminka vzdy temer celou dobu telefonovala nebo chodila za plot na cigarko…
Příspěvek upraven 24.02.21 v 22:29
@Melodie91 píše:
Jako hele, ted uz to neni tak hrozny, ale treba kolem toho roku, jak nekdo neco vytahl, uz tam byla..me bylo desne trapne, ale co mam delat? Ja mela samozrejme jidlo vlastni a zadny cigarety, ale cokoli mel nekdo jinej bylo zajimavejsi..a nejhorsi bylo, kdyz dostala treba jablko, olizla a hodila na zem, to byly tezky chvile..na druhou stranu, ja se ji vzdy snazila dostat pryc a lidi sami nabizeli… ja zas pak nadavala vzdycky doma, proc vsichni musi krmit sve deti co pul hodiny a vytahovat piknik na hristi, kdyz se muzou, jako my, nasvacit doma a nezacit otvirat krabicky, co dosednou na lavicku… skoro bych se sla ted omluvit znovu vsem matkam, kterym ma dcera snedla piskot nebo mandarinku…, ale na druhou stranu, kdyz na to prislo, take jsme se rozdelili..o krupku, vlhceny ubrousek, gumicku do vlasu apod
Dětem kamarádek jsem nabídla ráda. Ale cizím dětem opravdu ne. Ani moje kamarádky jim nic nedávaly.
Když tak čtu všechny ty tolerentni matky tak jsem rada, ze mě hřiště čeká tak maximálně s vnoucaty. Prakticky cokoliv co dite udělá je blbě, mělo by se vlastně hlavně všem okolo vyhnout, nemluvit, nic nechtit, jinak mu hrozí diagnostak případně zmlaceni od cizi matky
![]()
@Peta02 píše:
Když tak čtu všechny ty tolerentni matky tak jsem rada, ze mě hřiště čeká tak maximálně s vnoucaty. Prakticky cokoliv co dite udělá je blbě, mělo by se vlastně hlavně všem okolo vyhnout, nemluvit, nic nechtit, jinak mu hrozí diagnostak případně zmlaceni od cizi matky![]()
jj, taky ziram, pritom staci tak malo… jak pisi vyse, ten klucik v nasem pripade vubec nebyl rozcapeny, jen si chtel s nekym hrat a neumel to vykomunikovat…