Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zakladatelko, pokud bude mít dítě „diagnózu“, tak z něj klidného poslušného andílka neuděláte. Nicméně i pro takové děti platí (a dokonce v mnohem větší nmíře oproti těm „zdravým“ či „klidným“) obecné zásady výchovy: jednotný postoj rodičů, důslednost, trest ihned po činnu.
Takže i když dostaneš na kluka papír, tak to není omluvenka z vychovávání.
Takže vychovávat musíte oba, ne že výchovu bude házet muž jen na tebe. Musíte táhnout za jeden provaz, umět se před dítětem ve svých rodičovských rolích vzájemně podpořit.
Pokud vím, že je dítě poděs, tak nepočítám s tím, že vydrží u manžela v práci nerušeně sedět a manžel musí vědět, že se mu tam bude muset věnovat. Pokud nelze skloubit s prací, tak si prostě vzít volno nebo se v práci domluvit, že to pak nadělá.
To samé hřiště - jak se Ti může stát, že Ti dítě (dle popisu opakovaně a ne až tak výjměčně) vyleze někam, odkud nejsi schopná ho sundat? Takovému akčnímu dítěti prostě stojím za zadelí a jakmile zmerčím byť jen náznak toho, že by se mohlo schylovat k problému, tak zakročím ještě dřív, než problém vůbec má potenciál vzniknout.
Nevíš co s ním v létě? Co třeba jít na koupaliště, jet na výlet na kole + koloodrážedle, jet někam do výletního parku, udělat si výlet do vedlejšího města na jiná hřiště.
Jo, člověk je pak odrbanej jak borůvka, ale věř mi, že za ten klid a vyřáděné dítě to stojí, slevit ze svého pohodlí.
@Svistice souhlas, kromě poslední věty
u nás to končí akorát tím, že my jsme dorvaní, ale dítě má pořád energie dost ![]()
Zakladatelka má navíc výhodu v tom, že má jen jedno dítě, se dvěma už je to prostě složitější, protože ano, na hřišti staršímu taky musím stát za zadelí, ale menšímu zatím také a to už je pro jednu osobu jaksi nemožné, takže smůla, musí si vystačit na zahradě a díky bohu za tu zahradu, v bytě bych s nimi nevydržela. To stejné odcházení z hřiště a tak, těžko můžu za to, že starší dítě zlobí, trestat i to menší, to stejné spousta dalších trestů, musím už sakra přemýšlet, jak to kolikrát udělat, aby nebylo trestáno současně i mladší dítě.
@Anonymní píše:
Mam triletacku, tohle by si nedovolila.
Pokud Tvuj syn nema (nebo nebude mit) diagnostikovanou nejakou poruchu chovani, delate nekde neco spatne. Ale nevidim do vaseho zivota.
Po pravde nechapu, jak tu porad nekdo pise, ze dite dostalo na zadek a vubec to na neho neplati.
Tyto tresty nemam rada, ale dcera taky obcas dostane a plati to. Kolikrat staci uz jen zvednout oboci.
Jak si to vychovate… V aute ma byt v sedacce, to triapullete dite musi uz pochopit, tatinek s maminkou jsou prece taky pripoutani.
Po pravdě řečeno tohle mi vrtá hlavou, občas to zaslechnu a teď mám konečně příležitost se zeptat: Jak teda vlastně by se mělo zacházet s dítětem, když dostane a neplatí to? Přidat? A když ti to vrátí, tak ještě přidat? A ještě a ještě? ![]()
Prostě jen prosím o vysvětlení, jak docílit třeba stavu „v autě MÁ BÝT v sedačce“ ![]()
Díky
P. S.: Jen poznámka - 9 z 10ti holčiček nelze srovnávat s kluky…
@ixule Ale já nepsala, že je dítě unavené.
Bylo to myšleno tak, že je dítě vyřáděné a nevyvádí doma bejkoviny. Můj exeplář není žádné ADHD nebo hyper dítě, nicméně jsme se v širší rodině shodli, že když je doma a nemá dostatek podnětů a fyzické aktivity, tak je velmi záhy na přesdržku. Venku je to už nějaký ten pátek milionové dítě, které povětšinou poslechne takřka na slovo (ale taky jsme se k tomu museli dopracovat).
A máš pravdu, že situace se dvěma dětmi je komplikovanější, protože tam takové ty přirozené důsledky apod. nelze aplikovat, aniž by jsi si nekoledovala o rozpoutání sourozenecké nevraživosti a u prolézaček se nerozkrájíš.
Zakladatelko,
každé dítě potřebuje splnit svou denní dávku lítání venku, některé větší dávku, jiné menší, jinak je malér
Takže jediné řešení je přeorganizovat si život tak, abyste mu alespoň částečně vyhověli. Jinak se to z něj dere ven a nemůže si pomoct.
@ireeenka píše:
Po pravdě řečeno tohle mi vrtá hlavou, občas to zaslechnu a teď mám konečně příležitost se zeptat: Jak teda vlastně by se mělo zacházet s dítětem, když dostane a neplatí to? Přidat? A když ti to vrátí, tak ještě přidat? A ještě a ještě?
Prostě jen prosím o vysvětlení, jak docílit třeba stavu „v autě MÁ BÝT v sedačce“
DíkyP. S.: Jen poznámka - 9 z 10ti holčiček nelze srovnávat s kluky…
Tak to bych si taky ráda přečetla. Na základě pozorování okolí mám takovou teorii, že jsou děti od přírody méně náročné, poddajné (dáno naturelem) a ty ani extra nějak vychovávat nepotřebují. Jejich rodiče pak ten opak dětí naprosto nechápou, protože jejich holčička/chlapeček by si tohle nikdy nedovolila (a pokud ano, tak se pohybují jen v ránci pusté teorie, nebo to občasné plácnutí na submisivní dítě účinkuje).
Pak jsou rodiče aktivních či svérázných dětí, které razí autoritativní přístup. Takže dítě dostává sekec slovní či fyzický. Dřív nebo později to takové dítě zlomí. Ale rodič může bt pyšný, že má vycepované dítě.
@Svistice píše:
Tak to bych si taky ráda přečetla. Na základě pozorování okolí mám takovou teorii, že jsou děti od přírody méně náročné, poddajné (dáno naturelem) a ty ani extra nějak vychovávat nepotřebují. Jejich rodiče pak ten opak dětí naprosto nechápou, protože jejich holčička/chlapeček by si tohle nikdy nedovolila (a pokud ano, tak se pohybují jen v ránci pusté teorie, nebo to občasné plácnutí na submisivní dítě účinkuje).
Pak jsou rodiče aktivních či svérázných dětí, které razí autoritativní přístup. Takže dítě dostává sekec slovní či fyzický. Dřív nebo později to takové dítě zlomí. Ale rodič může bt pyšný, že má vycepované dítě.
Přesně tak. Přiznám se bez mučení, že neznám způsob, jak přinutit dítě, které se rozhodlo odpoutat od sedačky, aby zůstalo zapnuté. Moje děti se naštěstí nerozepínají, přesto nevím, jak bych je přiměla zůstat zapnuté, kdyby nechtěly.
Mohla bych je poprosit, vysvětlit - což běžně dělám a věřím, že by to zabralo, musí být ale vyběhané a už dost velké, aby pochopily, proč jsou připoutané - nebo jim teoreticky nařezat, ale zajímá mně, co dál, když v té sedačce být nechtějí (předpokládám, že „vejřez“ by jejich odpor jen zvýšil)…jedině zastavit. A pokud jim to bude srdečně jedno, máme tu hezké odpoledne strávené na odpočívadle v autě ![]()
@Svistice píše:
@ixule Ale já nepsala, že je dítě unavené.Bylo to myšleno tak, že je dítě vyřáděné a nevyvádí doma bejkoviny. Můj exeplář není žádné ADHD nebo hyper dítě, nicméně jsme se v širší rodině shodli, že když je doma a nemá dostatek podnětů a fyzické aktivity, tak je velmi záhy na přesdržku. Venku je to už nějaký ten pátek milionové dítě, které povětšinou poslechne takřka na slovo (ale taky jsme se k tomu museli dopracovat).A máš pravdu, že situace se dvěma dětmi je komplikovanější, protože tam takové ty přirozené důsledky apod. nelze aplikovat, aniž by jsi si nekoledovala o rozpoutání sourozenecké nevraživosti a u prolézaček se nerozkrájíš.
jo tak, já pochopila, že je dítě pak unavené
náš právě vyvádí békárny pořád, ať je vyřáděný nebo ne, čili ne na přesdržku pořád
venku neposlechne, ostatně doma taky ne
ale my tedy diagnozu máme, jako pomoct mi to nepomůže, jenom vím, že dělám maximum, hlavně je přežít ve zdraví(fyzickém i psychickém) - dítě i my ![]()
@ireeenka píše:
Přesně tak. Přiznám se bez mučení, že neznám způsob, jak přinutit dítě, které se rozhodlo odpoutat od sedačky, aby zůstalo zapnuté. Moje děti se naštěstí nerozepínají, přesto nevím, jak bych je přiměla zůstat zapnuté, kdyby nechtěly.
Mohla bych je poprosit, vysvětlit - což běžně dělám a věřím, že by to zabralo, musí být ale vyběhané a už dost velké, aby pochopily, proč jsou připoutané - nebo jim teoreticky nařezat, ale zajímá mně, co dál, když v té sedačce být nechtějí (předpokládám, že „vejřez“ by jejich odpor jen zvýšil)…jedině zastavit. A pokud jim to bude srdečně jedno, máme tu hezké odpoledne strávené na odpočívadle v autě
máš pravdu, prostě na některé děti neplatí nic a matky, na jejichž děti něco (cokoliv) platí, tak prostě nechápou, ale nejde donekonečna trest zvyšovat, nenaděláš pak nic, v případě autosedačky buďto koupit jinou, ze které se dítě nedostane, jsou i přídavné pásy, nebo na čas nejezdit, dokud to dítko nepřejde, ale všechno se omezit nedá, je to potom prostě těžké ![]()
@ixule píše:
máš pravdu, prostě na některé děti neplatí nic a matky, na jejichž děti něco (cokoliv) platí, tak prostě nechápou, ale nejde donekonečna trest zvyšovat, nenaděláš pak nic, v případě autosedačky buďto koupit jinou, ze které se dítě nedostane, jsou i přídavné pásy, nebo na čas nejezdit, dokud to dítko nepřejde, ale všechno se omezit nedá, je to potom prostě těžké
Souhlasím, když chci někomu radit, tak se přepokládá, že mám s podobným dítětem zkušenosti a že si s ním umím poradit. A ne že mám doma „mouchy snězte si mě“ a pronesu vágní „radu“ ve smyslu „tohle by si moje dítě nedovolilo“ ![]()
@ireeenka píše:
Souhlasím, když chci někomu radit, tak se přepokládá, že mám s podobným dítětem zkušenosti a že si s ním umím poradit. A ne že mám doma „mouchy snězte si mě“ a pronesu vágní „radu“ ve smyslu „tohle by si moje dítě nedovolilo“
Přeně. Ono se tedy na jedné straně stejně nic poradit nedá, protože každé dítě je jiné a zvláště tyhle děti mají velmi specifické reakce i požadavky, leda popřát pevné nervy
ale právě vyloženě tyhle věty mě vždycky dostanou. I když chápu, že kdo to nezažil, byť třeba jen u kamarádky dítěte, tak to nechápe, jak je to možné.
@ixule píše:
Přeně. Ono se tedy na jedné straně stejně nic poradit nedá, protože každé dítě je jiné a zvláště tyhle děti mají velmi specifické reakce i požadavky, leda popřát pevné nervyale právě vyloženě tyhle věty mě vždycky dostanou. I když chápu, že kdo to nezažil, byť třeba jen u kamarádky dítěte, tak to nechápe, jak je to možné.
Tak u některých je ještě šance, že jim osud přivane podobné dítko později
Mojí mámě připadají moje děti jako nezvadatelní exoti a moje tchýně, která holt vychovávala našeho tatínka, na nich nic divného neshledává ![]()
@ireeenka píše:
Tak u některých je ještě šance, že jim osud přivane podobné dítko pozdějiMojí mámě připadají moje děti jako nezvadatelní exoti a moje tchýně, která holt vychovávala našeho tatínka, na nich nic divného neshledává
jojo a některým to tedy opravdu přeji
to mě pobavilo
![]()
@ixule píše:
jojo a některým to tedy opravdu přejito mě pobavilo
![]()
Není nad to, když se sejdou matky dvou a více kluků ![]()
@ireeenka píše:
Tak u některých je ještě šance, že jim osud přivane podobné dítko pozdějiMojí mámě připadají moje děti jako nezvadatelní exoti a moje tchýně, která holt vychovávala našeho tatínka, na nich nic divného neshledává
Treba na znamou doslo, az u ctvrteho ditete, ale doslo. Pak se chudera skoro omlouvala, jak byla chytra.
Na me uz doslo dvakrat. Kazdy, kdo ma s nasimi milacky cest na delsi chvili, tak ano, rika, ze tohle jeste nevidel. Ale aspon tady z emimina vim, ze nejsem sama, sem tam se clovek v nejake diskusi pozna
.