Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nikdy jsem si nemyslela, že použiju oblíbenou větu své babičky „Kam ten svět spěje?“
ALe poslední dobou se cítím tak trochu mimo…
Mám kolem sebe kamarádky s dětma. Ovšem dnešní „moderní“ styl výchovy nějak nechápu. Zrovna dnes na návštěve dítko po mě něco chtělo, řekla jsem ať poprosí, dítko řeklo „Ne.“ Maminka to komentovala slovy " My ji do toho netlačíme, pokud nechce". Poděkování? Do toho ji také „netlačí“ - samozřejmě ani nepoděkovala. Tahle malá rodičům diktuje, co kdy kde, co chce a co ne, kolem ní se točí svět.
Další dítě - to samé, neprosí, neděkuje a navíc, když opravdu ublíží, neumí se omluvit, jednoduché Promiň. Věkově téměř 3 roky. Maminka tvrdí, že je ještě malá. Tato holčička navíc ubližuje dětem úmyslně, štípe, kouše, bije. Maminka se zasměje. Neřeší to. Pokud holčičce řekneme něco my, maminky těch ublížených, jsme ještě za špatné…Holčička jim skáče po hlavě a diriguje život.
Další kamarádka s tříletým synem - jenž útočí na děti na hřišti, bezdůvodně a vyloženě na slabší (roční) načež je chytí pod krkem a drápe, drží takovou silou že jsem ho nemohla s dítěte seškrábnout. Jeho maminka? vzala ho a odvedla za dědečkem, že si s ním neví rady.
V mateřském centru zaútočil na ročního synovce(který jen stál a koukal) chlapec 2,5 roku. Doškrábal mu obličej, držel ho za víčko!! Maminka ho vzala na ruce, bez omluvy, se dál bavila s další maminkou. Ani na prdel, nic. CHlapec může útočit vesele dál.
To vše události posledních pár měsíců. Maminky většinou vyznávají moderní výchovu tzv. Nevýchovou, děti diktují.
Je mi smutno z toho, že takhle se vychovává naše nová generace.
Učím děti aby měli respekt ke starším, aby uměly pozdravit, poděkovat, poprosit a omluvit se. Ano, trvám na tom (tedy je do toho tlačím). Pokud to nejde jinak, dostanou i na zadek. A né vždycky to bylo jednoduché, ale snažíme se být důslední.
Moje otázka do diskuze, schvalujete nevýchovu? Jak se chovají děti kolem Vás, jak jsou posunuté hranice chování dětí dnes/ chování dětí dříve?
@Ráchelia tady se asi moc zastání nedočkáš… Volná výchova vládne. To jenom já rozdávám dětem po zadku za podobné ńpady, mnako popisuješ… S dobrým slovem toho u nás moc vyřešit nejde. A oba dva kluky mám docela nedobré, ale skákat po hlavě si s mužem fakt nenecháme…
Neschvaluji nevýchovu a přijde mi to hrozné. Dřív bylo za exota nevychované dítě, dnes se pozastavuji nad těmi hodnými. Většina dětí naspeedovaná sladkostmi a rodiče na ně kašlou. Nějak se to otočilo. ![]()
Tak ja si pamatuju, ze ma jako dite v 80.letech obcas nekdo pretahnul lopatkou na piskovisti a ze jsem obcas sla domu s revem, protoze mi nekdo neco rozbil nebo ukradnul nebo me prastil…
Taky si pamatuju spoluzacky, ktere doma rezali a ktere se malem porcuraly strachem, kdyz zjistily, ze prijdou domu o 5 min pozdeji. a jak jsme je ve skolce okukovali, protoze meli fialove jelita na nohach.
takze si myslim, ze proste jsou rodice, kteri to prehani jednim nebo druhym smerem a byli i kdysi.
mimochodem ziju na jiju evropy a vychova zde je z ceskeho pohledu „volna“. deti jsou hlucnejsi, obcas se valeji po zemi, nikdo po nich nerve a za ty roky jsem nevidela, ze by nekdo dite prastil. a prekvapive se ty starsi chovaji uplne normalne, zdravi, dekuji a nemlati se jak kone
zaklad vychovy vidim jinde nez v tom, zda nekdo da diteti na pr.del nebo ne.
Příspěvek upraven 09.07.16 v 15:16
Já jsem se teď na tohle téma pohádala v Montessori diskuzi na FB. Úplně se děsím toho, až dám syna do školky a následně do školy. Jestli bude obklopený sobeckými smrady, které jejich rodiče plně respektují, ale zapomínají na respekt k okolí, tak teda nevím, to bude masakr.
Děkuju holky za názory. Jsem z toho dnes fakt smutná… Mám taky kluky a ač zlobivce - přesně jak píšeš ty @vendulaaa skákat po hlavě si nenecháme a řešíme to.
Normálně se bojím toho, až půjdou do školy. Kvůli okolí.
Nedávno mého 4letého který zná nanejvýš slovo „blbý“ poslal soused prvňák při hře do pi-i!!! Já jsem myslela, že padnu.
Je to hrozně smutné že ty děti nechávají některé maminky dělat všechno. Jenomže s tím nic neudělám. Tak jsem si aspoň přišla postesknout a postěžovat. Díky za možnost ![]()
Já bych to neviděla tak černě. Ted jsme zrovna byli na dovči, kde bylo 8 dětí od 1,5 do 11 let, nejvíc 4-5let. Děti byly skvělé, jezdili jsme i na kole, byly pády, večerní společné grilování a nebyl tam vážnější problém. Žádné hádky ani trucy. A to tam byly převážně holčičky. Určitě se stalo, že některé třeba ráno nepozdravilo, možná nepoděkovalo za něco, ale i ty naše nejsou dokonalé, musím někdy připomenou. U těch 2,5 až -3letých si myslím, že ještě mají právo na nějakou chybu, jednají instinktivně, neuvědomují si dosah ještě svých jednání úplně.
Ja mam okole sebe jak vychovavajici maminky, tak i ty laxni a nekdy je mi z toho taky dost smutno. Jedna kamaradka ma skorotriletaka, kluk je jak certik ze skatulky, ale maminka ho ma stale v merku a kdyz je zly na deti, bere jim veci apod, tak hned zasahuje, vysvetluje, kluk se musi omluvit, vec vratit… Pak znam s prominutim krav.ku jejiz holcicka dela totez. Mama nezasahne, je rada, jak si robustni holcicka umi vyjednat svoje - sebere dvouletakovi balon, shodi dite z houpacky…a maminka na to jen rekne, ze ji nebude porad jak stihacka chodit za zadkem, ze si to ty deti musi vyridit samy mezi sebou. No je to smutny, nechapu, jak nekdo muze dite podporovat v rozcapenosti, nebo dokonce v agresivite, ale bohuzel se s tim setkavam dost casto.
@Ráchelia je Nevychova a Nevychova, jedna Nevychova se snaží rodiče nasměrovat ke komunikaci s dětmi a naučit je slušného chování bez nutnosti dat jim na zadek a řvát ny ne a podobně. A pak je „nevychova“, kdy to dítě nechají svému vlastnímu osudu s nikdo ho nic neučí a nechávají mu svobodu rozhodování absolutně ve všem. To už je trochu přes čáru. Znám jednu paní, co syna nechala úplně samostatně růst a dělat si, co chtěl a říkal si co chtěl a to je příšerny agresivní dítě. Vymáhá si pozornost kousáním a podobně. Takže za mě komunikovat s detma a naučit je slušnemu chování ano, a nemusí nutně dostávat na zadek nebo pohlavek. Ale to co píšeš ty, že bych dítě nechala jen tak dělat, co chce to teda ne.
Nevýchovu neschvaluji ani omylem..Tedy ne pojetí, kdy dítě není nuceno k respektování hranic, pravidel a ohleduplnosti k druhému. Naštěstí takto liberální matky - kamarádky - kolem sebe nemám. Ono vůbec dnešní pojetí toho, co je a není správné, se poněkud otočilo, nejen ve výchově dětí. První dopady převrácené morálky vidíme už teď, až doroste generace fracků, kteří neznají hranice, bude to teprve mazec
.
@Any83
no, muj maly ma za sebou rok a pul ve Waldorske skolce. a ja jsem nikdy nevidela uzasnejsi deti. ktere si navzajem pomahaly, pomahaly mladsim a meho autistickeho syna brali v pohode a zaroven s ohledem.
jenze ono jde vzdy o to, jeslti nekdo vazne vyznava urcity system zasad (a Waldorf i Montessori jsou hodne uceleny komplex a deti si fakt nemuzou delat, co chteji) nebo se za to jen schovava, protoze vubec vychovavat nechce. Uz jsem i tady narazily na matky, ktere nakoupily par „Montessori hracek“ a rekly, ze „to“ praktikuji pulhodiny denne. To me uprimne dostalo ![]()
Příspěvek upraven 09.07.16 v 15:24
Nevychovu neschvaluji, ale prici se mi i vojensky dril. Nevyzaduji po klucich, aby sedeli a hledeli a mluvili jen kdyz jsou tazani.
To, ze mam dva kluky kratce po sobe a jsem dost startovaci mluvi za vse. Nic neopakuji stokrat. Kdyz neposlechnou ani na zvyseny hlas nasleduje trest. Samozrejme je netlucu denne. Tresty jsou treba zakazy neceho oblibeneho, prikazy neceho neoblibeneho, obcas dostanou po zadku. To, kdyz uz se neda vydrzet jejich rozjivenost.
Na hristi nikomu neublizuji, ale kdyby jo, omluvila bych se ja a vyzadovala bych omluvu i po nich.
Stejne tak si ale nenecham libit chovani cizich drzych deti. Zrovna minuly tyden na pisku cizi deti braly mym klukum hracky bez zeptani, maminky to neresily, tak jsem je upozornila ja, ze se maji zeptat. Po svych klucich toto vyzaduji, bez dovoleni si cizi hracky nepujcuji.. atd. ![]()
A jak to po sobe ctu, tak to vypada tak hezky, dokonale a slunickove, co? Tak to byste mely videt, kdyz se kluci perou, jeci u toho, ja pak na ne a chlupy litaji ![]()
My třeba vyžadujeme poprosit, poděkovat, pozdravit a omluvit se, cca od dvou let. Když syn nepoděkoval, sladkost jsme vrátili nebo jsem ji dala do tašky. V tom zdravení tedy jsme si spíš řekli zpětně, že příště pozdravíme (než dělat scény v obchodě, že musí říct nashledanou a otravovat tím ostatní). Mockrát jsem si vyslechla, že z něj děláme cvičenou opičku. Přiznávám bez obalu, že radši doma budu mít hodnou cvičenou opičku, než nevychovaného fracka „se svým názorem na svět“. Koneckonců nás naši taky drezůrovali, a názor tedy mám a měla jsem i tak. Nechci vychovávat děti tak, aby se mě bály, ale chci vychovávat děti tak, abych se s nimi nebála jet dvě hodiny vlakem a později s nimi jít třeba do divadla.
Na podzim budou staršímu tři, a v těch věcech už jede tak na 90% (nejhorší je zdravení, když se stydí), a mladší roční už pomalu taky tře ručičkama o sebe, když něco chce.
Edit: Abych nebyla tak negativní, tak musím uznat, že když jsme třeba za poslední měsíc jeli na výlet do Zoo, do Mirakula, parním vlakem, na hory, tak jsme potkávali spoustu na první pohled fajn rodin s vychovanými dětmi. A kamarádky mají taky vychované děti (nebo mi třeba jedna kamarádka narovinu řekne „My máme ty hranice trochu jinde, tak kdyby dcera dělala něco, co je u vás přes čáru, tak to klidně řekni, tady platí vaše pravidla“ - takže i tam, kde uplatňují jiný „výchovný model“ mohou být uvědomělí).
Příspěvek upraven 09.07.16 v 15:40
Rozhodne nevychovu neschvaluji a jsem na děti takhle vychovávané dosti alergicka ![]()
Můj syn od 2,5 let cca umí pozdravit říct prosím a děkuji a přijde mi to jako samozřejmost.
Příspěvek upraven 09.07.16 v 15:31
@Ali-Ali píše:
Tak ja si pamatuju, ze ma jako dite v 80.letech obcas nekdo pretahnul lopatkou na piskovisti a ze jsem obcas sla domu s revem, protoze mi nekdo neco rozbil nebo ukradnul nebo me prastil…
Taky si pamatuju spoluzacky, ktere doma rezali a ktere se malem porcuraly strachem, kdyz zjistily, ze prijdou domu o 5 min pozdeji. a jak jsme je ve skolce okukovali, protoze meli fialove jelita na nohach.takze si myslim, ze proste jsou rodice, kteri to prehani jednim nebo druhym smerem a byli i kdysi.
mimochodem ziju na jiju evropy a vychova zde je z ceskeho pohledu „volna“. deti jsou hlucnejsi, obcas se valeji po zemi, nikdo po nich nerve a za ty roky jsem nevidela, ze by nekdo dite prastil. a prekvapive se ty starsi chovaji uplne normalne, zdravi, dekuji a nemlati se jak kone
zaklad vychovy vidim jinde nez v tom, zda nekdo da diteti na pr.del nebo ne.
Kamarádk, která miluje Itálii (stát)a často tam jezdí, mi říkala, že tu převládá takový model výchovy…Děcka temperamentní, hlučnější, ale neagresivní…Prý je to tím, že si ti rodiče s nimi hrají, komunikují, věnují se jim…