Kam ten svět spěje?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
21346
9.7.16 18:29

Kam ten svět spěje?

No jsme přece Češi a tak to víme! :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
9.7.16 18:39
@Ráchelia píše:
Nikdy jsem si nemyslela, že použiju oblíbenou větu své babičky „Kam ten svět spěje?“
ALe poslední dobou se cítím tak trochu mimo…
Mám kolem sebe kamarádky s dětma. Ovšem dnešní „moderní“ styl výchovy nějak nechápu. Zrovna dnes na návštěve dítko po mě něco chtělo, řekla jsem ať poprosí, dítko řeklo „Ne.“ Maminka to komentovala slovy " My ji do toho netlačíme, pokud nechce". Poděkování? Do toho ji také „netlačí“ - samozřejmě ani nepoděkovala. Tahle malá rodičům diktuje, co kdy kde, co chce a co ne, kolem ní se točí svět.

Další dítě - to samé, neprosí, neděkuje a navíc, když opravdu ublíží, neumí se omluvit, jednoduché Promiň. Věkově téměř 3 roky. Maminka tvrdí, že je ještě malá. Tato holčička navíc ubližuje dětem úmyslně, štípe, kouše, bije. Maminka se zasměje. Neřeší to. Pokud holčičce řekneme něco my, maminky těch ublížených, jsme ještě za špatné…Holčička jim skáče po hlavě a diriguje život.
Další kamarádka s tříletým synem - jenž útočí na děti na hřišti, bezdůvodně a vyloženě na slabší (roční) načež je chytí pod krkem a drápe, drží takovou silou že jsem ho nemohla s dítěte seškrábnout. Jeho maminka? vzala ho a odvedla za dědečkem, že si s ním neví rady.
V mateřském centru zaútočil na ročního synovce(který jen stál a koukal) chlapec 2,5 roku. Doškrábal mu obličej, držel ho za víčko!! Maminka ho vzala na ruce, bez omluvy, se dál bavila s další maminkou. Ani na prdel, nic. CHlapec může útočit vesele dál.

To vše události posledních pár měsíců. Maminky většinou vyznávají moderní výchovu tzv. Nevýchovou, děti diktují.
Je mi smutno z toho, že takhle se vychovává naše nová generace.
Učím děti aby měli respekt ke starším, aby uměly pozdravit, poděkovat, poprosit a omluvit se. Ano, trvám na tom (tedy je do toho tlačím). Pokud to nejde jinak, dostanou i na zadek. A né vždycky to bylo jednoduché, ale snažíme se být důslední.
Moje otázka do diskuze, schvalujete nevýchovu? Jak se chovají děti kolem Vás, jak jsou posunuté hranice chování dětí dnes/ chování dětí dříve?

Já se snažím vychovávat. Pozdravení, poděkování a omluvu beru jako samozřejmost, co dítě učit co nejdřív.
Za ubližování jiným bych dítě asi nebila, spíš bych ho nutila se omluvit a chtít po něm, aby to příště nedělalo.
Docela se děsím, co ta nevýchova způsobí, až půjdou všichni do školy. To aby se učitelka scvokla.
Za mě výchova ano, jít příkladem a když není pomoci, plácnutí po zadku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
441
9.7.16 18:39
@Ráchelia píše:
Nikdy jsem si nemyslela, že použiju oblíbenou větu své babičky „Kam ten svět spěje?“
ALe poslední dobou se cítím tak trochu mimo…
Mám kolem sebe kamarádky s dětma. Ovšem dnešní „moderní“ styl výchovy nějak nechápu. Zrovna dnes na návštěve dítko po mě něco chtělo, řekla jsem ať poprosí, dítko řeklo „Ne.“ Maminka to komentovala slovy " My ji do toho netlačíme, pokud nechce". Poděkování? Do toho ji také „netlačí“ - samozřejmě ani nepoděkovala. Tahle malá rodičům diktuje, co kdy kde, co chce a co ne, kolem ní se točí svět.

Další dítě - to samé, neprosí, neděkuje a navíc, když opravdu ublíží, neumí se omluvit, jednoduché Promiň. Věkově téměř 3 roky. Maminka tvrdí, že je ještě malá. Tato holčička navíc ubližuje dětem úmyslně, štípe, kouše, bije. Maminka se zasměje. Neřeší to. Pokud holčičce řekneme něco my, maminky těch ublížených, jsme ještě za špatné…Holčička jim skáče po hlavě a diriguje život.
Další kamarádka s tříletým synem - jenž útočí na děti na hřišti, bezdůvodně a vyloženě na slabší (roční) načež je chytí pod krkem a drápe, drží takovou silou že jsem ho nemohla s dítěte seškrábnout. Jeho maminka? vzala ho a odvedla za dědečkem, že si s ním neví rady.
V mateřském centru zaútočil na ročního synovce(který jen stál a koukal) chlapec 2,5 roku. Doškrábal mu obličej, držel ho za víčko!! Maminka ho vzala na ruce, bez omluvy, se dál bavila s další maminkou. Ani na prdel, nic. CHlapec může útočit vesele dál.

To vše události posledních pár měsíců. Maminky většinou vyznávají moderní výchovu tzv. Nevýchovou, děti diktují.
Je mi smutno z toho, že takhle se vychovává naše nová generace.
Učím děti aby měli respekt ke starším, aby uměly pozdravit, poděkovat, poprosit a omluvit se. Ano, trvám na tom (tedy je do toho tlačím). Pokud to nejde jinak, dostanou i na zadek. A né vždycky to bylo jednoduché, ale snažíme se být důslední.
Moje otázka do diskuze, schvalujete nevýchovu? Jak se chovají děti kolem Vás, jak jsou posunuté hranice chování dětí dnes/ chování dětí dříve?

ufff tak to je docela silné kafe. Já radši chodím s dcerkou tam kde jsme samy. Na pískoviště za barák když tam nikdo není a tak. Ale vím, že se tomu nevyhnu a s dětmi do kontaktu příjde. Je malá má 19 měsíců a můžu říct, že se o ni fakt dost bojím a hlavně znám sebe. Kdyby mi na ní nějaké dítě útočilo tak poprvé upozorním a podruhé udělám bugr jak s dítětem tak s matkou. Jsem prostě na malou hodně háklivá, hold první a zatím jediné dítě a nemám ráda násilí. A asi řeknu to narovinu chytit mi jí nějaký nevychovaný smrádek pod krk a dusit a škrábat a matka nic (pokud by zasáhla je to něco jiného), ale pokud by fakt nic tak jak se znám tak bych to dítě prostě chytla a schytalo by jich pěkných pár po zadku ode mě. Bohužel, moje se ještě neubrání, matka nezasáhne tak si to svoje musím ubránit sama. A děj se pak vůle Boží. A to nemluvím o tom co by udělal manžel a netroufám si ani pomyslet, ten by vletěl asi i do té matky.
Jinak co se týče zdravení, poděkování, omluvení…to si myslím, že je ten naprostý základ co by dítě mělo umět. Bohužel se tak ne vždy děje, ale to už svědčí o těch rodičích. Manželův syn to taky úspěšně ignoroval a když jsem s ním šla někam sama třeba na návštěvu tak byl dopředu upozorněn, že jakmile vejdeme prostě pozdraví. Trvalo to, ale ovoce to přineslo, alespoň když šel někam se mnou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6230
9.7.16 18:51

@nela812 nám se stala situace, že jeden hřmotný chlapeček začal pěstí bít toho mého do hlavy (ale bylo jim málo, rok a 3/4). Můj seděl na bobečku a kryl si hlavičku a ten druhý ho mydlil jednu za druhou. Babičku měl daleko a nevšimla si, já byla blíž, tak jsem přiskočila, chytla klukovi pevně ruce a opravdu rázně houkla TOHLE NE!! Vyloženě bít jiné dítě, to asi ne. Ono by to asi ani nemělo ten správný efekt, bít za bití.
Slabší děti jsou na tom vždycky hůř. Jednak těmito špatnými zkušenostmi získávají negativní postoj k dětem a navíc to ještě víc snižuje jejich sebevědomí. Maličké děti se musí chránit a nechápu, proč to některé matky nechápou :zed: a neřeší :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
441
9.7.16 19:03
@Any83 píše:
@nela812 nám se stala situace, že jeden hřmotný chlapeček začal pěstí bít toho mého do hlavy (ale bylo jim málo, rok a 3/4). Můj seděl na bobečku a kryl si hlavičku a ten druhý ho mydlil jednu za druhou. Babičku měl daleko a nevšimla si, já byla blíž, tak jsem přiskočila, chytla klukovi pevně ruce a opravdu rázně houkla TOHLE NE!! Vyloženě bít jiné dítě, to asi ne. Ono by to asi ani nemělo ten správný efekt, bít za bití.
Slabší děti jsou na tom vždycky hůř. Jednak těmito špatnými zkušenostmi získávají negativní postoj k dětem a navíc to ještě víc snižuje jejich sebevědomí. Maličké děti se musí chránit a nechápu, proč to některé matky nechápou :zed: a neřeší :pocitac:

tak já vím, že efekt bití za bití opravdu výchovný není. Ale prostě když jde o tvoje dítě tak nikdy dopředu nevíš jak zareaguješ a já vím, že bych třeba byla schopná zareagovat takhle. Třeba nedávno se nám stalo, že jsme šli s malou a manželem za ručičku do obchodu a máme tu takový podchod kde je sámoška a hned naproti hospoda s terasou a takový cca 5ti letý si to na koloběžce namířil přímo na naší malou, že tam má oba rodiče ho netankovalo a tak tak jsme si toho všimli a malou strhli na stranu, on zabrdil a začal se smát. Tak manžel na něj zařval tak jako co je co děláš a on mu smrad říká a co jako a jede dál. Manžel je klidný a nekonfliktní člověk, ale v tu chvíli jsem ho držela, aby nechytnul toho smrada a nedotáhl ho rodičům, kteří seděli na té terase a neseřval ještě je. No srazit jí tak ho manžel asi vyfláká a já se přidám. Nechtěně se to stát může jasný děti, ale on to udělal vyloženě cíleně s úmyslem jí srazit. Kolem nás byl plac úplně volný a místa habaděj

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6230
9.7.16 19:10

@nela812 tyjo, už v pěti takový smrad 8o to bych ho asi taky čapla za límec :cert:

To mi teď vyasociovalo historku, kterou vykládal můj švagr u obědu. Jako malý ve škole hrozně zlobil, dělal bugr, provokoval. Učitelka si ho vzala na chodbu, zavřela dveře, řekla „tak ty nedáš pokoj?“ propleskla ho z leva z prava a byl klid. Švagr dobře věděl, za co to má, takže ho ani nenapadlo si někde stěžovat a pro příště sekal latinu.
Někdy ta jedna dobře mířená je fakt ku prospěchu a jak se říká, škoda každé rány, která padne vedle :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
441
9.7.16 19:27
@Any83 píše:
@nela812 tyjo, už v pěti takový smrad 8o to bych ho asi taky čapla za límec :cert:

jako některé děti to je fakt šílenost. Je to vizitka rodičů, ono za to de facto nemůže jak ho vychovávají, ale to zase neznamená, že mu vše projde bez trestu. Je mi někdy až k breku jak to vidím.
Ale hlavně, že takové ty matky co nechají své dítě ubližovat druhým pak můžou vyletět z kůže když se nějaké dítě nenechá a pěkně zpětně nabančí tomu jejímu. Proto fakt když vidím, že na tom písku jsou nějaké děti tak tam s malou ani nejdu a počkám si až tam nikdo není, protože mám pískoviště hned pod oknem a to je někdy fakt pohled…Jediný kam jdu kde jsou děti tak společně s manželem na bazén a to taky někdy je o nervy. Třeba teď nedávno jsme byli na koupališti a malá nechtěla být v kruhu tak jsem si jí vzala na ruce a do toho kruhu dala její čepici, balonek a dala to na okraj. Byly jsme od toho možná metr a přijde mi to též tak možná osmi letý klučina vezme si z toho kruhu ten balon a nese si ho na deku a když za ním manžel přišel ať to vrátí tak ještě byl pohoršený. přitom kdyby přišel a zeptal se tak mu ho samozřejmě půjčíme, ale normálně my jsme kousek od toho a on si to na drzovku vezme a jde…
A nebo třeba o dvě patra nad námi bydlí holčička možná 5-6 let a ta jak mě vidí tak pozdraví, utíká mi otevřít dveře, usmívá se, když vidí, že mám plné ruce tak se zeptá jestli nepotřebuju pomoct a tak. Minule mi spadl před vchodem přívěšek z klíčů kde mám fotku s malou a nevšimla jsem si toho. Někdo mi klepe na dveře tak otevřu a to ta holčička a dobrý den ztratila jste přívěšek tak vám ho nesu. A to pak hned zpraví náladu jak vidíš takovou malou holčičku jak je hezky vychovaná, slušná..To už se fakt málo vidí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
441
9.7.16 19:29
@Any83 píše:
@nela812 tyjo, už v pěti takový smrad 8o to bych ho asi taky čapla za límec :cert:To mi teď vyasociovalo historku, kterou vykládal můj švagr u obědu. Jako malý ve škole hrozně zlobil, dělal bugr, provokoval. Učitelka si ho vzala na chodbu, zavřela dveře, řekla „tak ty nedáš pokoj?“ propleskla ho z leva z prava a byl klid. Švagr dobře věděl, za co to má, takže ho ani nenapadlo si někde stěžovat a pro příště sekal latinu.
Někdy ta jedna dobře mířená je fakt ku prospěchu a jak se říká, škoda každé rány, která padne vedle :mrgreen:

naprosto souhlasím :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1606
9.7.16 19:39
@KPKristy píše:
To bych zase nevidela tak jednoznacne. Nektere veci by si deti mely vyridit samy. Ale rodice musi znat miru, kdy toho jsou schopne. Kdyz se rvou na hristi tak asi ne, ale drobne dohady taky nechavam na nich. Verim, ze i tim se uci :nevim:

S tim souhlasim, ale aspon by ty rodice mohly po ocku sledovat, jak si to ty deti vyresej a v pripade agrese, nebo v pripade nerovnoceneho souboje zasahnout. Ja mam bohuzel/bohudik prcka, kterej je nesmelej a ac mu neustale vysvetlujeme, ze kdyz si s necim zrovna hraje, nemusi si to nechat brat od cizich deti, tak kdyz mu nejaky jiny dite vyrve z rukou vec se kterou si prave hraje, tak jen kouka. Docela by mi v tu chvili pomohlo, kdyby treba zasahla maminka toho druheho ditete a rekla mu, napr., ze si to muze pujcit, az si s tim chlapecek dohraje, nebo tak neco, ale at to ted vrati. No jeste jsem se s tim nesetkala. Stve me to, protoze syna ucime, aby se ptal, kdyz si chce neco pujcit a on to i dela. Nebo nepochopim, kdyz vytahnu na hristi diteti svacinu a dovali se mi tam cizi deti, ze chtej taky jablicko, piti…mama sedi kousek od nas vidi to, ale dela jakoze nic. Jako nemam problem dat kousek ovoce cizimu diteti, ale prijde mi krajne nevychovane, ze mu jeho mama neco nerekne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9880
9.7.16 20:19

Holky a jak se díváte na dítě co ve vzteku kopnou hrubě plácnou?,já jsme se totiš setkala s dvěma případy, kdy to dělalo dítě rodičům právě, takovým těm vysvětlovacím, neplácacím.. maminka se divila, že oni neplácají tak proč to dělá..
Např. dítě chtělo kolo, táta řekl ne, a on ho začalo kopat do nohy, máma byla vedle, chytla ho, že to prostě ne a on se rozehnal proti ní rukou- 5 let..
Jako u nás děti zlobí, někdy i scény, ale nikdy proti nikomu nešli- ani 7 letý..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1767
9.7.16 20:44
@Any83 píše:
@Ráchelia aha. No já třeba synovi neříkala, ať poděkuje, ale kdykoli mi něco dal, řekla jsem děkuji a on velice záhy začal sám říkat kuji.

:palec:
Přesně tak! Taky jsem nikdy dětem neříkala „popros, poděkuj…“ Přesto to dělají automaticky, protože u nás doma je prostě normální prosit a děkovat, říkat promiň apod. Moje děti se umí krááásně omlouvat, a pěkně košatě - protože se já musím často omlouvat jim :lol: Někdy jsou tak nadšené dárkem, který dostaly, že úplně oněmí a zapomenou poděkovat, to mi přijde pochopitelné, pokud ho dostanou od někoho z vnějšku a vidím, že čeká na to kouzelné slovo, tak ho třeba i připomenu, ale stejně každý vidí, že jim jen došla řeč, zrovna nedávno se to stalo a ouplně mně to dojalo :-)
Já tu Nevýchovu moc neznám, takže se nemůžu vyjádřit, jen jsem byla na přednášce K. Králové, ale jen náhodou a nic si z toho nepamatuju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
9.7.16 20:59
@Any83 píše:
@nela812 tyjo, už v pěti takový smrad 8o to bych ho asi taky čapla za límec :cert:To mi teď vyasociovalo historku, kterou vykládal můj švagr u obědu. Jako malý ve škole hrozně zlobil, dělal bugr, provokoval. Učitelka si ho vzala na chodbu, zavřela dveře, řekla „tak ty nedáš pokoj?“ propleskla ho z leva z prava a byl klid. Švagr dobře věděl, za co to má, takže ho ani nenapadlo si někde stěžovat a pro příště sekal latinu.
Někdy ta jedna dobře mířená je fakt ku prospěchu a jak se říká, škoda každé rány, která padne vedle :mrgreen:

Někdy by tu jednu dobře mirenou potřebovali hlavně rodiče.

Máme v paneláku skvělou rodinku. Rodiče nikdy nikoho nepozdravi, vchodové dveře přirazí před nosem. Nedávno od nich odcházela nějaká ženská, taky nebyla schopná pozdravit. Sousedka v té chvíli držela na ruce batole, které na me okamžitě volalo „dobrý den“. Dostalo za to od matky vynadáno, že mě nemělo zdravit. Co z takového dítěte vyroste, když mu rodiče dávají takový skvělý příklad :(

• Citovat
  • Upravit
1767
9.7.16 21:00

@KalamityJohn @Russet @nela812 @Aries6 @Walburga @jablickova_holcicka @adelnsn @Janasas @Maddlen @White Lotus @bozska-mrcha @Eleanora1988 @Nabot @sunshine125 @Pipilota Citrónie @Ou @Gábííí @Ráchelia @Litta @Any83 @jenika1 @tronelka @Balatonek @pe-terka @Ali-Ali @KPKristy @zrcadlo @lecka

Holkýýýý (případně kluci :-D)
Snad se mi podařilo zmínit všechny, ptž se vám chystám doporučit něco důležitého a bezvadného :kytka:
Je to kniha Výchova bez poražených (T. Gordon)
Je to styl výchovy, který řeší konfliktní situace tak, aby dopadly ve prospěch OBOU - dítěte i rodiče. A myslím tím OBOU :lol: - ne, že si dítě dělá co chce a matka se s tím musí smířit. Tahle výchova má neuvěřitelné výsledky - vyzkoušeno na mých dětech, z kterých jsem se původně málem oběsila :roll:
Komu se po přečtení a použití nezlepší vztah s dětmi a nebude spokojenější s jejich chováním, tomu knížku proplatim!!! :mrgreen:
Ono je to dobré pro vztahy se všemi, ne jen dětmi…
Třeba některým z vás pomůže. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1767
9.7.16 21:09
@Janasas píše:
Holky a jak se díváte na dítě co ve vzteku kopnou hrubě plácnou?,já jsme se totiš setkala s dvěma případy, kdy to dělalo dítě rodičům právě, takovým těm vysvětlovacím, neplácacím.. maminka se divila, že oni neplácají tak proč to dělá..
Např. dítě chtělo kolo, táta řekl ne, a on ho začalo kopat do nohy, máma byla vedle, chytla ho, že to prostě ne a on se rozehnal proti ní rukou- 5 let..
Jako u nás děti zlobí, někdy i scény, ale nikdy proti nikomu nešli- ani 7 letý..

Prostě je to jeho způsob vyjádření vzteku… Já mám jedno dítě tzv. odbojné, které nás jako malé chtělo mlátit furt a druhé sice tvrdohlavé, ale nikdy nás snad mlátit nechtělo, to je kus od kusu. Jinak první přestal mlátit po aplikaci té výchovy z výše uvedené knihy :)
Prostě takhle to dítě vyjadřuje vztek, takže je dobrý naučit ho to vyjadřovat jinak, možná se s tímhle v té rodině nepracuje, možná jsou klidní nebo vztek potlačují, kdo ví… Prostě dítě dělá vše automaticky, dokud mu neukážeš jak jinak…

@lucenka píše:
Někdy by tu jednu dobře mirenou potřebovali hlavně rodiče.Máme v paneláku skvělou rodinku. Rodiče nikdy nikoho nepozdravi, vchodové dveře přirazí před nosem. Nedávno od nich odcházela nějaká ženská, taky nebyla schopná pozdravit. Sousedka v té chvíli držela na ruce batole, které na me okamžitě volalo „dobrý den“. Dostalo za to od matky vynadáno, že mě nemělo zdravit.

Tak to je hustý. Pro mně je zas záhada, že ve školce máme holčičku, a její matka nejenže nezdraví, ale ani na pozdrav neodpoví, pokud vyloženě nezařvu. Přitom ta holčička je moc milá a zdraví velice ochotně :lol: Tátu nemá, tak by mně zajímalo, jak se to naučila. Ta by mohla učit mámu. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4622
9.7.16 21:17

Nevychovu neschvaluji. Dcera ma 2 a ctvrt. Umi poprosit, podekovak. Kdyz kasle da si ruku pred pusu. Pozdravi sice rika ahoj, ale uz trenujeme dobry den. Dceru nebijeme, venujeme se ji, hrajeme. Vxera jsem byla s dcerou na parniku. Deti si delali co chteli
Rodice nekomunikovali, jen po nich rvali. Nechapu ja s dcerou jsme si povidaly o vodnicich a rybickach atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí