Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já si tuhle větu říkám často poslední dobou a to nejen v tebou jmenovaných případech (já toho teda zase tolik nepotkávám). Ale chápu. A mám kamarádku, co učí na základce a vidí už „plody“ této nevýchovy a přemýšlí, že půjde ze školství pryč ![]()
Jinak nevýchova od Katky Králové (snad to píšu dobře) je o něčem jiném teda. Ale stejně se s tím neztotožňuju. Nalajnovaný to má pěkně, jen to podle funguje na hrstku dětí.
@Nabot No, já jsem jí ručičky chytla, udělala prosím prosím a řekla, my to děláme takto. A následně jsem jí to dala. Načež maminka mně opravila, „my ji do toho netlačíme.“ A já jsem se zeptala, a "myslíte že je to dobře? " Načež se mi dostalo přednášky, že se rozhoduje sama a že pokud jí něco nechtějí dát tak jí vysvětlí, proč jí to nedají…
Myslím, že vysvětlování je fajn, ale život připravuje situace kdy na děti houknu NE! a nemám čas vysvětlovat 10minut a debatovat, proč některou věc nesmí…
@tronelka píše:
Ja mam okole sebe jak vychovavajici maminky, tak i ty laxni a nekdy je mi z toho taky dost smutno. Jedna kamaradka ma skorotriletaka, kluk je jak certik ze skatulky, ale maminka ho ma stale v merku a kdyz je zly na deti, bere jim veci apod, tak hned zasahuje, vysvetluje, kluk se musi omluvit, vec vratit… Pak znam s prominutim krav.ku jejiz holcicka dela totez. Mama nezasahne, je rada, jak si robustni holcicka umi vyjednat svoje - sebere dvouletakovi balon, shodi dite z houpacky…a maminka na to jen rekne, ze ji nebude porad jak stihacka chodit za zadkem, ze si to ty deti musi vyridit samy mezi sebou. No je to smutny, nechapu, jak nekdo muze dite podporovat v rozcapenosti, nebo dokonce v agresivite, ale bohuzel se s tim setkavam dost casto.
Ať si to děti vyřídí samy… Výmluva neschopných matek ![]()
@Walburga píše:
Ať si to děti vyřídí samy… Výmluva neschopných matek
To bych zase nevidela tak jednoznacne. Nektere veci by si deti mely vyridit samy. Ale rodice musi znat miru, kdy toho jsou schopne. Kdyz se rvou na hristi tak asi ne, ale drobne dohady taky nechavam na nich. Verim, ze i tim se uci ![]()
@KPKristy píše:
A do pudele!![]()
Taky s detma komunikuju, ale kvuli obouvani tolik slov?
No podobně u nových věcí musím se synem. Pokud při své obsedanci nemůžeme udělat to či ono, musím mluvit a mluvit a zase mluvit. Ale zabirá to. Ovšem i na tohle dochází tak jednou do měsíce. Zbytek dáváme s přehledem a opakovat musím max 3× ![]()
@KPKristy píše:
To bych zase nevidela tak jednoznacne. Nektere veci by si deti mely vyridit samy. Ale rodice musi znat miru, kdy toho jsou schopne. Kdyz se rvou na hristi tak asi ne, ale drobne dohady taky nechavam na nich. Verim, ze i tim se uci
Souhlas
Ale každý má tu míru nastavenou jinak.
Nečetla jsme diskuzi
Když to nedělají rodiče/nevidí to u nich, tak jak potom chceme, aby to dělaly ty děti
mě kolikrát přijde větší sm_rad ta matka/otec než to dítě
Děsím se toho až budu mít dítě, půjdu na pískoviště a tam takový… bude ![]()
@Ráchelia to je hruza teda…já kolem sebe nikoho nemám takže nevím ale moje 4letá i 2letá dcera(vše odkoukává o starší)OBĚ umí pozdravit, rozloučit se, poprosit, poděkovat i omluvit a jsem za to hrdá! ![]()
@Walburga píše:
SouhlasAle každý má tu míru nastavenou jinak.
Jo, tak to je jasny. Ja to treba beru tak, ze starsimu je sest a lecos si vyridi sam a po dobrem. Chapu, ze za dvoulete dite musi vse zastat rodice ![]()
@Ráchelia nečetla jsem reakce a přede, musím napsat, že nepatřím mezi ty co mají v kultu dítě, osobnost a nevím co, ale musím napsat jednu věc..
Postav vedle sebe několik 3 letých dětí a pomalu všechny jsou stejné.. Je to prostě kritický věk..
Pokud bych mluvila o nějaké nevychovanosti, tak fatk bych brala až už chápající děti předškolní, školáci..
Jinak my učíme poděkovat, slušně říct, aby nebylo, ale musela jsem ragovat na věk, protože takové oprsliny ve 3 letech jsou pomalu všechny- a to jsi neviděla ještě scény, vztekání..
Ono je to těžko, nám se třeba kluk nevzteká a na dovolené se známýma jsme ho nedala spát a udělal mi takovou scénu, jak byl unaverný, otrávený, že klidně věřím, že to tu známá napíše, jak 2,5 dítě řve vzteká se a vše mu je dovoleno.. na dovolené ustupek se udělal, aby byl klid a ostatní vklidu mohli vegetit.. Jinak prostě máme zásady
@jablickova_holcicka no minulý týden jsme byli v zoo v Praze… kamrádka tam čekala na nějaké poníky.. Zhádala se tam hned se dvěma lidmi..
Tak přijdou stojí si frontu a přijde chlap na první pohled mačo a šup holku na koně- 10 let a když se ohradila s mužem, tak jen stroze řekl, že si počkají o co jim jde
Tak si kamarádka počkala a jak bylo místo, a byla teda řada na ni, tak si dala děti.. Byli tam dva bílý koně a jeden hnědy.. Tak jedno dítě na hnědého, druhé na bílého, co prostě bylo po ruce.. a hned tam jedna ženská začala nadávat, že oni chtějí toho hnědého, že pani má ostré lokty- kamarádka, když se ohradila, že je to jedno, že jsou na řadě.. že ne, že chtějí hnědého..
Tak si dítě dala na bílého, protože předím se zhádali s jedním blbcem a nechtěla další hádku..
Takže fakt mazec.. a děti i toto okolo 10 let. to mi přijde jako už síla, nějaké vztekající batolata, ještě nějaké drama nedělám, protože většina v tom věku je takových, ale spíš pak jak ty děti rostou..
U nás děti rády, že jedou na poníkovi a tak děti držkovaly a vybíraly si a předbíhaly- rodiče
Nečetla jsem celou diskuzi, budu dočítat postupně.
Moje dcera je exot, je lehce hyperaktivní, občas je s ní kříž. Odmala ji vedu ke zdravení, poprosení, děkování, omluvě. Všechno umí, dělá automaticky a bez vyzvání. Zdraví všechny sousedy, mnohdy jsou lidi překvapení, asi se to od dětí už dneska nečeká, nevím. Občas si říkám, že jsem hnusná matka, že ji často komanduju, ale zase… chci, aby z ní něco bylo a vím, že při její povaze to bez pevné ruky nejde a nepůjde. Nevýchovu neschvaluji. Myslím si, že dceru vedu tak nějak normálně, a přesto se ke mně doneslo, že jsem „přísná maminka“ - říkala pančelka ve školce. Nikdy jsem tam na dceru nekřičela nebo nic podobného, pouze při odchodu vyžaduju, ať si posklízí roztahané hračky a rozloučí se, což mi přijde normální.
Ale jsem prý přísná, no… Strávila jsem posledních 5 let výukou dětí v psychiatrické léčebně, jsem asi poznamenaná, to uznávám. Ale fakt chci mít z dcery slušnou holku. A ano, na zadek taky dostane, ale výjimečně. Spíš trestám zákazem něčeho, co má ráda, odejmutím nějaké výhody. U ní budí hrůzu už samotné slovo „trest“ - takže třeba před chvílí byla drzá na dědu, tak jsme si promluvily a já jsem jí řekla, že ji budu muset za neuctivé chvání potrestat a ona na celou zahradu řvala „Ne, maminko, prosím nestrestej mě, netrestej mě, já se trestu bojím“ - zakázala jsem pohádku v TV, ale sousedi si určitě museli myslet dle řevu, že dostane snad řemenem nebo co, hanba mě fackuje ještě teď. ![]()
@Ráchelia tohle dělá manžel od sestřenice… Byli jsme s nima na chalupě, na prodloužený víkend a já myslela, že zblázním..
Dítě něco provedlo.. beru, že se mu to musí vysvětlit, ale…
např. kluk
něco dělá a on.. Tomáši, já jsem ti řekl, že toto se nedělá, nedělá se to proto, protože tady jsou lidi, ruší je to, a kdyby takto křičel a dělal rámus každý, neslyšel, co si o tobě pomyslí teta a strejda, že jsi tak ukřičený.. a pořád v lahodným hlasem a dítě řádí
ale třeba i 10 min
Já už po určité době jsem měla na jazyku vykřiknout.. ježiši, neřeš to a prostě zakřič..
rozkaž nebo něco…
Anonym, protože tu sestřenice občas chodí, tak neni nefouklá ![]()
@pe-terka píše:
Kamarádk, která miluje Itálii (stát)a často tam jezdí, mi říkala, že tu převládá takový model výchovy…Děcka temperamentní, hlučnější, ale neagresivní…Prý je to tím, že si ti rodiče s nimi hrají, komunikují, věnují se jim…
ano to je pravda. Manžel je jižan, žijeme v ČR, ale syn má horkou krev, nicméně mi bylo řečeno, že ve školce je to nejhodnější dítě a bezproblémové dítě. ale doma jak ho něco vytočí tak pomalu lítají třísky. prostě hlučný, temperamentní, ale nikdy by nikomu nic neudělal
@Anonymní píše:
ano to je pravda. Manžel je jižan, žijeme v ČR, ale syn má horkou krev, nicméně mi bylo řečeno, že ve školce je to nejhodnější dítě a bezproblémové dítě. ale doma jak ho něco vytočí tak pomalu lítají třísky. prostě hlučný, temperamentní, ale nikdy by nikomu nic neudělal
U nás to vypadá podobně, a to jižani určitě nejsme
Nebo o tom nevím ![]()