Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nechapu, co by mela ‘spolecnost’ odsuzovat. Vzdyt jen to jen na vas, jak si to s kamaradkama a jejich detma domluvite. Jsem v zahranici, a tady je normalni, ze deti rikaji kamaradum svych rodicu - a rodicum svych kamaradu - krestnim jmenem. A libi se mi to vice nez ten cesky model, kde se ceka osloveni porad nejakym ‘titulem’, teta/strejda/pan/pani (nemyslim tim rodinne prislusniky tety a stryce ale prave ty pratele od rodicu), ceka se ze dite nutne musi pozdravit dospeleho prvni, atd.
Nase deti i svoje tety a strejdy oslovuji jen jmenem.
Příspěvek upraven 22.03.23 v 23:31
Neteř mě oslovuje teto a tyká a říká to moc hezky a vesele, nevím proč, ale oslovení mým křestním jménem by ji asi ani nešlo přes pusu a bylo by mi to zvláštní.
Takže v tom je ten rozdíl, ze neteř má tetu s tykáním, děti přátel časem tetu s vykáním.
Ale ať má každý tak, jak jemu vyhovuje.
Děti kamarádům říkají jménem
nemáme teda kamarady důchodového věku vsechno pod 40
víceméně asi všichni trvají na tom, aby je děti oslovovaly jmenem, nějaké teta a strejda je přinejmenším divne ![]()
Tak muze byt hur. Syn v tom ma dost zmatky a rodicum svych kamaradu (tedy vetsinou nasim kamaradum) rika v klidu mami/tati😱, protoze oni je tak nazyvaji. Vsichni dospely jsou pro nej automaticky rodice, ikdyz jeste deti nemaji. To same babicka/dedecek o generaci starsi. Moc se tesim, az doroste nejaky chybejici mozkovy spoj, a zacne to pobirat. Uz je to kolikrat pekny trapas. Zlaty teto/strejdo.
@Kriss Tina píše:
Děti kamarádům říkají jménemnemáme teda kamarady důchodového věku vsechno pod 40
víceméně asi všichni trvají na tom, aby je děti oslovovaly jmenem, nějaké teta a strejda je přinejmenším divne
S tím více méně souhlas, ale v okamžiku kdy jde na děti puberta a dítě mé kamarádky mě bude oslovovat křestním jménem + tykat a u toho peskovat (dosaď si téměř cokoli) jako vlastní matku, tak už tu hranici autority těžko nastavím.
Jakože tyhle situace se dříve nebo později dostaví. Ne u všech dětí, ale u některých ano.
@Oriseka píše:
Tak muze byt hur. Syn v tom ma dost zmatky a rodicum svych kamaradu (tedy vetsinou nasim kamaradum) rika v klidu mami/tati😱, protoze oni je tak nazyvaji. Vsichni dospely jsou pro nej automaticky rodice, ikdyz jeste deti nemaji. To same babicka/dedecek o generaci starsi. Moc se tesim, az doroste nejaky chybejici mozkovy spoj, a zacne to pobirat. Uz je to kolikrat pekny trapas. Zlaty teto/strejdo.
A kolik mu je let?
@Trojlístek píše:
S tím více méně souhlas, ale v okamžiku kdy jde na děti puberta a dítě mé kamarádky mě bude oslovovat křestním jménem + tykat a u toho peskovat (dosaď si téměř cokoli) jako vlastní matku, tak už tu hranici autority těžko nastavím.
Jakože tyhle situace se dříve nebo později dostaví. Ne u všech dětí, ale u některých ano.
Tak me to neva. Moji mame všechny naše kamarádky taky tykaly a oslovovaly jménem
já třeba po synovo kamarádech taky nevyžaduju vykání, spis naopak. A děti kamarádek mi tykají úplně normálně, bych si připadala úplně blbě, kdyby mi děcko, co znám od narození, je stare jako moje dítě a vím o něm každý prd, mělo ještě vykat a oslovovat mě “dobry den, teto”.
@Trojlístek píše:
A proc by te melo cizi dite peskovat? ![]()
@veria píše:
A proc by te melo cizi dite peskovat?
Však jsem to napsala. Díky pubertě.
Je úplně normální, že se z roztomilých deticek postupem času stanou puberťáci, kteří doma, venku, ve škole atd. nekomunikují tak roztomile jako když byli malí.
Mně přechod na vykání přijde přirozený. Ale každý ať to má jak chce.
Kolikrát se při debatě kudla v kapse s pubertální potomkem otevírá vlastním rodičům, co potom ti ostatní…
@Trojlístek píše:
Však jsem to napsala. Díky pubertě.
Je úplně normální, že se z roztomilých deticek postupem času stanou puberťáci, kteří doma, venku, ve škole atd. nekomunikují tak roztomile jako když byli malí.
Mně přechod na vykání přijde přirozený. Ale každý ať to má jak chce.
Kolikrát se při debatě kudla v kapse s pubertální potomkem otevírá vlastním rodičům, co potom ti ostatní…
Nevim uplny pubertaky zatim nemam, ale snad si nedovolujou na cizi rodice. To bych je usmernila, teta neteta ![]()
Příspěvek upraven 22.03.23 v 23:59
Mým velmi dobrým kamarádkám, se kterými se často a pravidelně stýkáme, dcerky (5let a 2 roky) říkají teto, a když se o nich bavíme tak jako o tetě Jítě, tetě Šárce… nelíbilo by se mi, kdyby jim říkaly jménem a i když si to představím obráceně tak jsem radši, že mi jejich děti říkají teto a ne jen Karolíno/Kájo. A starší chápe, že ta opravdová teta je jen švagrová a ten opravdový strejda je jen můj brácha.
@veria píše:
Nevim uplny pubertaky zatim nemam, ale snad si nedovolujou na cizi rodice. To bych je usmernila, teta neteta
Nejde jen o tvé časem puberťáky, ale i o časem puberťáky tvých kamarádů.
V budoucnu můžeš být dost překvapená, co je možné.
Nicméně já si hned tak s někým nepotykám jak v práci, tak osobním životě.
A v tomhle se mi ČJ neskutečně zamlouvá. Ta možnost výběru.
Příspěvek upraven 23.03.23 v 00:10
@veria kupříkladu má dvanáctileta dcera přechází na vykání už tak něj přirozeně a tykání jí začíná být nepříjemné.
Hraje v tom roli autorita, ale i další principy dospívání.
Ale tohle je má zkušenost, jiní ať mají dle svého zvyku.
@Trojlístek píše:
Nejde jen o tvé časem puberťáky, ale i o časem puberťáky tvých kamarádů.
V budoucnu můžeš být dost překvapená, co je možné.
Nicméně já si hned tak s někým nepoykám jak v práci, tak osobním životě.
A v tomhle se mi ČJ neskutečně zamlouvá. Ta možnost výběru.
No to jsem myslela.
Na mne si moji pubertaci urcite dovolovat budou. Ale cizi, resp deti pratel? To snad ne. Moje kamaradky uz par pubertaku maji a nic si na mne nedovoluji ![]()
@veria píše:
No to jsem myslela.
Na mne si moji pubertaci urcite dovolovat budou. Ale cizi, resp deti pratel? To snad ne. Moje kamaradky uz par pubertaku maji a nic si na mne nedovoluji
Jak píšu, jsem obezřetná.
Uvádím pouze svou zkušenost.
U pár pubertálních úletů už jsem byla svědkem. Ne tedy vůči sobě. Ale aby ti puberťák (byť dítě kamarádů) v afektivním záchvatu tykal, fakt nechceš.
Příspěvek upraven 23.03.23 v 00:22