Jak se bránit člověku s maniodepresí?

Anonymní
19.9.20 19:29

Jak se bránit člověku s maniodepresí?

Zdravím,
mám takový specifický dotaz. S bývalým partnerem jsme si pořídili dům, před 3 roky se rozešli, nedá se s ním bohužel domluvit na nějakém řešení (já vzala hypotéku, dala do domu více peněz, ale bohužel na něj přepsala půl domu), čili nás čekají soudy atd., o to ani tak nejde, s tím poradit nelze, když ten druhý nemá zájem o rozumné řešení. Problém je ovšem s jeho novou partnerkou, paní je řekněme velmi angažovaná. Její angažovanost vypadá tak, že mi vypisuje smsky, volá mi, píše maily, píše na fb…v domě bydlím já, on se dobrovolně odstěhoval k ní (teď mě ovšem dává k soudu za to, že se zde obohacuji, ačkoliv za ty 3 roky ani jednou trávník neposekal, nic, na nic nepřispívá, vše platím já, ale to je opět jiná písnička), potíž je ale v tom, že sem čas od času přijíždí buď oba nebo ona sama a dělají naschvály, psychický nátlak - vyústilo to v situaci, kdy sem dorazili, paní se na wc svlékla, počkala, až půjdeme do koupelny, nachystaná s tel. v ruce volala pčr, že ji můj otec škrtil, napadl, očumoval její přirození atd…paní je navíc bytostně přesvědčená, že chci bývalého partnera zpět, nemám mu prý volat, psát a obtěžovat ho (jenže já tohle fakt nedělám, takže je otázka, jestli je to výmysl její fantazie, nebo jí to bulíkuje on - často jezdíval z práce v noci atd., furt telefonáty, velký podnikatel, ale samé dluhy a exekuce, vše jsem tahala finančně já, když to výustilo v to, že mu přišel dopis od soudu, že dluží čtvrt milionu, byla to už poslední kapka, když byl v práci od rána do večera)…takže paní mě neustále pomlouvá a tvrdí, že mi bývalý partner do dneška vše platí (nedává na nic ani korunu), začala psát mému zaměstnavateli, že ji psychicky a fyzicky týrám apod. hovadiny (naštěstí mám rozumného zaměstnavatele, který mi sám říká, ať ji dám k soudu, že mi půjde svědčit)…paní i v těch sms a mailech píše neskutečné bláboly, které nedávají hlavu ani patu, plete několik věcí dokupy, někdy ani nejde usoudit, co tím básník chtěl říct…vždy to období toho jejího otravování a nátlaku trvá nějakou dobu a pak je nějakou dobu z její strany klid (z jeho strany přichází max. dopisy od právníka, jinak on byl regulérní psychopat, čili mu velmi vyhovuje, že paní jedná za něj - on vždy jen stojí opodál a směje se, nikdy nic neudělá, ani se jí nezastane např., když ji údajně měl můj otec škrtit, prostě nic, je to pro něj jen hra, kdy nás řídí a očekává, že se vzájemně pozabíjíme, což z její strany asi fakt vyloučené není)…každopádně nás čeká řízení na úřadě na přestupkovém - a tady je další dílek do skládačky, paní bude mít svého právníka a do spisu předem uvedla, že nesmíme nahlížet do její zdrav. dokumentace, což by mě ani nenapadlo, že to lze, asi už má jednak zkušenosti, jednak asi ví moc dobře, proč tam nemůžeme nahlédnout…dále jsem se přes známé dozvěděla, že paní se léčila na psychiatrii…paní při posledních incidentech vypadala fyzicky strašně, sešle, staře, vyčerpaně, psychomotorický neklid šílený…no a nakonec to výustilo v to, že když jsem dala na net inzerát, že dům prodám (na radu právníka, abychom zjistili nějaké info - dům jinak samozřejmě bez bývalého prodat nemůžu), tak se ke mně doneslo, že paní regulérně chtěla kvůli tomu inzerátu spáchat sebevraždu…člověk nad tím jejím chováním jen kroutí hlavou, pak si z toho děláme legraci, jenže jak se ty střípky skládají, dochází mi, že tato paní je opravdu nemocná…a vzhledem k tomu, že se vždy střídají období, kdy provádí tyhle šílenosti, a období, kdy je jakoby happy a nad věcí (dle příspěvků na fb a dle toho, že mě v té době nekontaktuje), dochází mi, že patrně trpí nějakou formou psychózy - maniodeprese? Chci se zeptat, jestli s tímto někdo má zkušenost a hlavně, co s tím, jak se bránit? Dostala jsem radu dát ji k soudu kvůli ochraně osobnosti - to je jediná možnost, jak se trochu bránit (potíž je, že málokterý právník do toho půjde, nejsou v tom velké prachy, ani mně samotné se nechce do dalších soudů, ale nikdo níž mi nepomůže - oni by pomohli, až by mě zabila - to mi bylo řečeno několika policisty i právníkem), zajímá mne, jestli nebo jaký je postup, abych mohla u soudu požadovat přezkoumání jejího psych. zdraví, údajně toto požadovat lze, nemáte některá zkušenost? Tedy přeji vám, abyste ji neměli :-)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
19.9.20 19:33

Člověk s maniodepresi není magor. To co popisuješ s největší pravděpodobnosti tato diagnóza není

• Citovat
  • Upravit
5913
19.9.20 19:38

Tak předpokládám, že nejdříve dojde k nějakému šetření toho co se u vás doma stalo. Vzhledem k tomu, že se jí nic nestalo tak se to snad řeší jako přestupek a nejde to k soudu ne? Proste bych tam vysvětlila situaci a hotovo. Pokud by mi dělala dále drama tak bych posbírala důkazy a dala to na policii jako stalking. Případně tyto data, pokud nějaké máš vzala i na projednávání zmíněného obtěžování, aby bylo jasné, že šikanátorem je zde ona. Úřady zas nejsou tak tupý jak vypadají…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.9.20 19:47

Ano, bude to řešeno jako přestupek, o to ve výsledku nejde, dostane max. napomenutí (já ji dala na přestupkové kvůli příspěvkům na fb, vyfotila si dům a pak dávala hanlivé věci o mně a mojí rodině na fb, moji postel, oblečení atd., každopádně to není ani přestupek údajně)…ve výsledku nejde o to, jak to dopadne na přestupkovém…na stalking to není, to by muselo být soustavné, třeba 10 telefonátů denně, jinak se tím nikdo nezabývá…jo jo, taky jsem si dřív myslela, že slušný člověk má obranu, takže ne - nemá, nikdo se vás nezastane, ačkoliv nic neprovádíte, to je realita…to jsou pro ně maličkosti tohle, jak říkám, řešili by to, pokud by mi přímo vyhrožovala smrtí (musela bych na to mít dobré svědky ale), nebo kdyby mě zabila - to mi bylo řečeno několikrát na pčr, nevymýšlím si to, i pro mně to bylo rozčarování…každopádně prostě přemýšlím, jak se takovému cvokovi teda můžu bránit, nikdo jiný to za mě neudělá, nechce se mi čekat, až mě paní sejme…

• Citovat
  • Upravit
5006
19.9.20 19:52

Tohle na bipolarni poruchu (postaru maniodepresi, jak pises) spis neypada, protoze tam se strida manie a depky a to neodpovida na to, jak popisujes, ze kdyz je v pohode, neozyva se. To by se neozyvala z duvodu totalni apatie a depresi, ale na FB by asi v takom stavu nedavala pohodove prispevky, jak pises. Co psychiatr, neporadil by s presnejsi diagnozou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6061
19.9.20 20:21

Ne, maniodeprese to není.
Ale ano, psychicky nemocná zjevně je.
Jeden známý měl podobnou katastrofu za manželku, trvalo to roky, než se jí zbavil a bylo to peklo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
189
19.9.20 21:31

Je psychicky nemocná, proto nechtěla aby se mohlo nahlizet do zdrav. dokumentace. Něco podobného měl bývalý, neporadím, já ji jednou chytla za fligr, když mi kopala do dveří, dost to bylo podobné co popisujes, často mi psala SMS a řešila za bývalého věci, do kterých ji vůbec nic nebylo. Nakonec si našla jinýho, možná ji to někdo vysvětlil, že tady se dobře mít nebude. Tak zvedla kotvu a šla zakotvit jinam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová