Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nejde o to, jestli je někdo horší - já se prostě chovám tak, abychom nikoho neobtěžovali, nenechám ho dělat nikomu nic, co by mi vadilo, kdyby někdo dělal mu a totéž očekávám od ostatních - to je prostě můj názor na věc. Možná jsem netolerantní ![]()
Jinak samo, že 1,5letému dělám mluvčího a řeknu: „Počkej, musíme chlapečka poprosit - půjčíš nám, prosím tě, to autíčko? Děkujeme, jsi moc hodný. Vidíš, poprosili jsme a chlapeček nám autíčko půjčil.“ ![]()
Lehké přetahování - a co to je? Myslím, že pro každého něco jiného, proto vždycky situaci sleduju, jak někdo psal, když vím, kde je matka sleduju i ji a jak bych viděla, že se jí to nezdá, tak rozhodně zasáhnu.
A to byl vlastně dotaz, ne? Pokud ti dá maminka najevo, že tvoje dítě obtěžuje to její, zasáhnout bys měla, ať už si o volnosti ve výchově a zasahování do dětských sporů myslíš cokoli.
Souhlas s Angu… jednoho kluka mám živého a jednoho kliďase. Chci aby se učili chovat civilizovaně, a ne podle zákonů džungle
Když jsme v kolektivu dětí, tak mám oči na šťopkách daleko víc než doma… bylo by mi fakt trapně, kdyby moje děti někomu braly hračky a tak…
To „ať si to vyřeší děti samy“ je podle mě trochu alibismus rodičů (chci mít od dítěte pokoj, tak přece nebudu kontrolovat, co dělá). Možná u starších to třeba nějaký smysl možná má, ale u 2-3letých těžko ![]()
Co je to lehké přetahování? To neznám, to se asi u nás doma neprovozuje
u nás každá bitka o hračku končí řevem obou ![]()
Elik píše:
Souhlas s Angu… jednoho kluka mám živého a jednoho kliďase. Chci aby se učili chovat civilizovaně, a ne podle zákonů džungleKdyž jsme v kolektivu dětí, tak mám oči na šťopkách daleko víc než doma… bylo by mi fakt trapně, kdyby moje děti někomu braly hračky a tak…
To „ať si to vyřeší děti samy“ je podle mě trochu alibismus rodičů (chci mít od dítěte pokoj, tak přece nebudu kontrolovat, co dělá). Možná u starších to třeba nějaký smysl možná má, ale u 2-3letých těžko
Co je to lehké přetahování? To neznám, to se asi u nás doma neprovozujeu nás každá bitka o hračku končí řevem obou
Jo, jo souhlasím s Vámi, nemůžu nic vidět ani jinak, chovám se tak, abychom samozřejmě neobtěžovali, i když já můžu hlídat dohlížet atd. nikdy to v kolektivu není jednostranný, ne všechny maminky hlídají jak si možná myslíte a bohužel maminky těch nejklidnějších o to méně, nemají důvod.....
Ale myslím, že už jsme někde jinde........
Kde jsme jinde? Jestli ti maminky dávají najevo, že tvoje dcera dělá něco, co je nebo ostatní obtěžuje, máš zakročit. Tečka. Není v tom třeba nic hledat a přemýšlet, co si mají děti řešit samy a co nemají.
Jak chceš jako jinak reagovat? Řekneš promiňte, já ji nenapomenu, já si myslím, že si to musí vyřešit děti samy a chci aby se uměla bránit?
![]()
Názor můžeš mít jaký chceš, vychovávat si můžeš jak chceš, ale když tě někdo upozorní, že mu vaše chování vadí, je třeba se do toho vložit a zařídit, abyste druhé neobtěžovali.
Angua píše:
Kde jsme jinde? Jestli ti maminky dávají najevo, že tvoje dcera dělá něco, co je nebo ostatní obtěžuje, máš zakročit. Tečka. Není v tom třeba nic hledat a přemýšlet, co si mají děti řešit samy a co nemají.Jak chceš jako jinak reagovat? Řekneš promiňte, já ji nenapomenu, já si myslím, že si to musí vyřešit děti samy a chci aby se uměla bránit?
Názor můžeš mít jaký chceš, vychovávat si můžeš jak chceš, ale když tě někdo upozorní, že mu vaše chování vadí, je třeba se do toho vložit a zařídit, abyste druhé neobtěžovali.![]()
Jé, promiň, tak o tom není žádný náš příběh, myslím, že v tomto okamžiku jsme už každá jinde, díky za reakce, vzala jsem si i tvá některá slova k srdci, ale už nepiš v tomto smyslu. Díky.
Anonymní píše:
Zdravím všechny, mám takový dotaz, zajímal by mě váš názor, jsem trochu zoufalá. Mám celkem temperamentní dceru, ale nemyslím, že nevychovanou, apod. V kolektivu se umí prosadit, je zkrátka ji vidět a slyšet…2,5 roku. Poslední dobou se mi stalo, že v kolektivu v centru kde se sejdou děti s maminkama se najdou ty, které mi už dávají najevo, že musím dítě neustále usměrňovat, aby bylo víc v klidu, aby neházelo věcma atd., podotýkám, že se nic nestalo a dceru hlídám, ale nechce se mi ji neustále každou minutu jen za něco napomínat, nezvládám to já a začínám si tak říkat, proč zrovna jejich děti jsou tak hodné, poslušné, zakřiknuté až někdy. Nemůže to být právě tím jejich neustálým kontrolováním dítka. Nechci žádnou lítost, nechci si stěžovat, prostě mě to zajímá jak to vidí i jiné maminky. Ráda se popř. poučím a pokusím se najít lepší cestu a směr…Díky za reakce.
v případě že hází věcmi bych zakročila.
zrovna tak bych vyžadvala aby si po sobě uklidila již vykramařené věci.
Tak prosím tě, jak zní teda otázka? Co se chceš dozvědět? Píšeš:
Poslední dobou se mi stalo, že v kolektivu v centru kde se sejdou děti s maminkama se najdou ty, které mi už dávají najevo, že musím dítě neustále usměrňovat, aby bylo víc v klidu, aby neházelo věcma atd. V nadpisu stojí Jak se chovat?. Pochopila jsem, že nevíš, jak se zachovat, když ti to říkají, když se dostaneš do situace, že dcera „řádí“ na veřejném místě…
Nebo chceš vědět, co máš dělat, abys měla taky klidné a poslušné dítě?
Jako opravdu a bez ironie teda nechápu, na co se ptáš, když nechceš nadávat ani litovat. Takže se omlouvám, jestli jsem byla mimo, já jsem to pochopila takto
Byla bych ráda, kdyby se ti chtělo pro mě ten dotaz přeformulovat, protože už asi nejsem schopna pochopit psaný text ![]()
Příspěvek upraven 17.02.12 v 19:22
sophinka píše:Anonymní píše:v případě že hází věcmi bych zakročila.
Zdravím všechny, mám takový dotaz, zajímal by mě váš názor, jsem trochu zoufalá. Mám celkem temperamentní dceru, ale nemyslím, že nevychovanou, apod. V kolektivu se umí prosadit, je zkrátka ji vidět a slyšet…2,5 roku. Poslední dobou se mi stalo, že v kolektivu v centru kde se sejdou děti s maminkama se najdou ty, které mi už dávají najevo, že musím dítě neustále usměrňovat, aby bylo víc v klidu, aby neházelo věcma atd., podotýkám, že se nic nestalo a dceru hlídám, ale nechce se mi ji neustále každou minutu jen za něco napomínat, nezvládám to já a začínám si tak říkat, proč zrovna jejich děti jsou tak hodné, poslušné, zakřiknuté až někdy. Nemůže to být právě tím jejich neustálým kontrolováním dítka. Nechci žádnou lítost, nechci si stěžovat, prostě mě to zajímá jak to vidí i jiné maminky. Ráda se popř. poučím a pokusím se najít lepší cestu a směr…Díky za reakce.zrovna tak bych vyžadvala aby si po sobě uklidila již vykramařené věci.
Díky za reakci, s úklidem my problémy nemáme, to je naše pečlivka, doma jen si nadrobí, už zametá, hračky si po sobě uklízí téměř sama od sebe, to jsme ji naučili a zatím ji to i baví. Takže v tomhle pohodička ![]()
Angua píše:
Tak prosím tě, jak zní teda otázka? Co se chceš dozvědět? Píšeš:Poslední dobou se mi stalo, že v kolektivu v centru kde se sejdou děti s maminkama se najdou ty, které mi už dávají najevo, že musím dítě neustále usměrňovat, aby bylo víc v klidu, aby neházelo věcma atd. V nadpisu stojí Jak se chovat?. Pochopila jsem, že nevíš, jak se zachovat, když ti to říkají, když se dostaneš do situace, že dcera „řádí“ na veřejném místě…
No, myslím, že od tebe už nic. Mám tam celou řadu reakcí i od jiných, které možná víc chápou co bylo hlavní myšlenkou, možná jsme si víc porozuměli. Opravdu díky co jsi mi napsala, ale pitvat to nijak nemusíme........Díky.
Nebo chceš vědět, co máš dělat, abys měla taky klidné a poslušné dítě?Jako opravdu a bez ironie teda nechápu, na co se ptáš, když nechceš nadávat ani litovat. Takže se omlouvám, jestli jsem byla mimo, já jsem to pochopila takto
Příspěvek upraven 17.02.12 v 19:22Byla bych ráda, kdyby se ti chtělo pro mě ten dotaz přeformulovat, protože už asi nejsem schopna pochopit psaný text
Anonymní píše:sophinka píše:Díky za reakci, s úklidem my problémy nemáme, to je naše pečlivka, doma jen si nadrobí, už zametá, hračky si po sobě uklízí téměř sama od sebe, to jsme ji naučili a zatím ji to i baví. Takže v tomhle pohodičkaAnonymní píše:v případě že hází věcmi bych zakročila.
Zdravím všechny, mám takový dotaz, zajímal by mě váš názor, jsem trochu zoufalá. Mám celkem temperamentní dceru, ale nemyslím, že nevychovanou, apod. V kolektivu se umí prosadit, je zkrátka ji vidět a slyšet…2,5 roku. Poslední dobou se mi stalo, že v kolektivu v centru kde se sejdou děti s maminkama se najdou ty, které mi už dávají najevo, že musím dítě neustále usměrňovat, aby bylo víc v klidu, aby neházelo věcma atd.,podotýkám, že se nic nestalo a dceru hlídám, ale nechce se mi ji neustále každou minutu jen za něco napomínat, nezvládám to já a začínám si tak říkat, proč zrovna jejich děti jsou tak hodné, poslušné, zakřiknuté až někdy. Nemůže to být právě tím jejich neustálým kontrolováním dítka. Nechci žádnou lítost, nechci si stěžovat, prostě mě to zajímá jak to vidí i jiné maminky. Ráda se popř. poučím a pokusím se najít lepší cestu a směr…Díky za reakce.zrovna tak bych vyžadvala aby si po sobě uklidila již vykramařené věci.
reagovala jsem na to vytučněné. ![]()
Právě už raději nereaguj, zbytečně se v tom motáme. Ne vždy se lidi pochopí, nechám za chvíli diskuzi zavřít, nelíbí se mi, když diskuze končí tím, že se pořád někdo s někým nechápe, to není cílem.
Anonymní píše:Angua píše:No, myslím, že od tebe už nic. Mám tam celou řadu reakcí i od jiných, které možná víc chápou co bylo hlavní myšlenkou, možná jsme si víc porozuměli. Opravdu díky co jsi mi napsala, ale pitvat to nijak nemusíme........Díky.
Tak prosím tě, jak zní teda otázka? Co se chceš dozvědět? Píšeš:Poslední dobou se mi stalo, že v kolektivu v centru kde se sejdou děti s maminkama se najdou ty, které mi už dávají najevo, že musím dítě neustále usměrňovat, aby bylo víc v klidu, aby neházelo věcma atd. V nadpisu stojí Jak se chovat?. Pochopila jsem, že nevíš, jak se zachovat, když ti to říkají, když se dostaneš do situace, že dcera „řádí“ na veřejném místě…
Nebo chceš vědět, co máš dělat, abys měla taky klidné a poslušné dítě?
Jako opravdu a bez ironie teda nechápu, na co se ptáš, když nechceš nadávat ani litovat. Takže se omlouvám, jestli jsem byla mimo, já jsem to pochopila takto
Příspěvek upraven 17.02.12 v 19:22Byla bych ráda, kdyby se ti chtělo pro mě ten dotaz přeformulovat, protože už asi nejsem schopna pochopit psaný text
Aha, takže jsi chtěla nakonec politovat a ponadávat? Protože ostatní příspěvky nebyly o ničem jiném… Ale když ode mě konkrétně už nic, tak nic, no
Já jsem to skutečně chtěla jenom pochopit, na co se teda ptáš, když na nic z uvedeného, ale zjevně jsem se tě nějak dotkla, co se dá dělat ![]()
Anonymní píše:
Poslední vzkaz patří Anque díky.
to nevadí já s ní souhlasím ![]()