Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
neonny píše:
Možná mě tu některé maminky ukamenují, ale co jiného můžu udělat než dítěti vysvětlit, že něco se prostě nedělá atd. To mám akční dítě zavřít doma, jen proto že je trochu živější, pořád něco dělá, lítá atd.? Pokud tím někomu neubližuje, nemlátí druhé děti, fakt bych to neřešila. Dokonce bych ani nedělala bůh ví co z toho, že dítě vezme hračku jinému dítěti. Dobře nedělá se to, ale co s tím chcete dělat? Poslat dítě do kouta klečet na hrách?
Tak já tohle řeším tak, že pokud syn někomu vytrhne z ruky nebo vezme hračku, se kterou si to dítě hraje, tak mu ji vezmu a vrátím ji tomu dítěti. A synovi řeknu, že takhle si hračky brát nemůže, že si s nimi hraje jiný chlapeček a že ho musí o tu hračku požádat. A když můj syn řve, tak má smůlu. Musí se naučit, že nebude vždy po jeho. Musí se naučit, že je slušné o něco požádat, pokud to chce. A tohle ho to druhé batole nenaučí. To je přece moje povinnost.
strace píše:neonny píše:Tak já tohle řeším tak, že pokud syn někomu vytrhne z ruky nebo vezme hračku, se kterou si to dítě hraje, tak mu ji vezmu a vrátím ji tomu dítěti. A synovi řeknu, že takhle si hračky brát nemůže, že si s nimi hraje jiný chlapeček a že ho musí o tu hračku požádat. A když můj syn řve, tak má smůlu. Musí se naučit, že nebude vždy po jeho. Musí se naučit, že je slušné o něco požádat, pokud to chce. A tohle ho to druhé batole nenaučí. To je přece moje povinnost.
Možná mě tu některé maminky ukamenují, ale co jiného můžu udělat než dítěti vysvětlit, že něco se prostě nedělá atd. To mám akční dítě zavřít doma, jen proto že je trochu živější, pořád něco dělá, lítá atd.? Pokud tím někomu neubližuje, nemlátí druhé děti, fakt bych to neřešila. Dokonce bych ani nedělala bůh ví co z toho, že dítě vezme hračku jinému dítěti. Dobře nedělá se to, ale co s tím chcete dělat? Poslat dítě do kouta klečet na hrách?
To je samozřejmostí, to dělají mi připadá maminky divočejších dětí už snad automaticky..... ![]()
Anonymní píše:sophinka píše:To je určitě pravda, ale řekla bych, že nejde o poslouchání jako hodinky, to ty děti většinou umí a moc dobře, jen se to prostě musí říct třeba dvakrát nebo víc nahlas.neonny píše:dítě ať má jakýkoliv temperament by mělo být vychováváno (neříkám omezováno)
mělo by přiměřeně jeho věku umět : pozdravit
poděkovat
chápat ,že nemůže jen tak někomu něco brát
chápat ,že nesmí druhým ublížit
a rodič by měl vědět ,že byť má živé dítě a možná mu chce dát volnou výchovu,ale to může být omezující pro jejich okolí. koneckonců i pro vaše dítě bude velký šok až půjde do školky/školy a tam bude muset poslouchat jak hodinky.
jistě ale očekává se ,že prostě reaguješ když něco z toho udělá. ale z tvých příspěvků toto nevyplývalo. naopak jsi psala ,že jí nebudeš stát za zadkem
sophinka píše:Anonymní píše:jistě ale očekává se ,že prostě reaguješ když něco z toho udělá. ale z tvých příspěvků toto nevyplývalo. naopak jsi psala ,že jí nebudeš stát za zadkemsophinka píše:To je určitě pravda, ale řekla bych, že nejde o poslouchání jako hodinky, to ty děti většinou umí a moc dobře, jen se to prostě musí říct třeba dvakrát nebo víc nahlas.neonny píše:dítě ať má jakýkoliv temperament by mělo být vychováváno (neříkám omezováno)
poděkovat
a rodič by měl vědět ,že byť má živé dítě a možná mu chce dát volnou výchovu,ale to může být omezující pro jejich okolí. koneckonců i pro vaše dítě bude velký šok až půjde do školky/školy a tam bude muset poslouchat jak hodinky.
Problém je v tom, že některé maminky si myslí, že jejich dítku se nesmí nic stát, ona je ta, která ho bude bránit a hlídat a není nad ni. Je to o zvážení, co ještě povolím a nechám a co ne…Asi ji toho krapet víc než by maminka dítka, které prostě nikomu hračku nevezme atd. očekávala.
Anonymní píše:strace píše:Víš vadí jim například to, že nemají svůj klídek a pohodičku jako se svým hodným dítětem. Mám kamarádku, má dítě pravý opak, prostě ať navrhne matka sama co se bude dělat atd., snad nikdy neprotestuje......Naopak my matky divočejších dětí velmi často žijeme s nimi, s jejich rychlostí, s jejich potřebami, jinak nevím jak bych ji zabavila atd.....Setkala jsem se s tím, že maminka takto hodného dítka nechtěla, aby se naučilo být takto divoké, hlučné, že ono si chce pěkně hrát.........a to naše dítě ho přece ruší????Anonymní píše:A mohla bys prosím napsat, jak se ta divokost a temperament vůči ostatním dětem nebo v tom kolektivu projevuje? Já si totiž myslím, že mám také velmi živé a temperamentní dítě
Díky moc, přesně tak to je. Jakási divokost a temperament je o něčem jiném než o ublížení a nevhodném chování.Třeba tě opravdu špatně chápu
Co tedy těm ostatním maminkám vadí?
Já myslím, že pokud si toho dítěte nevšímá a nijak do něho neryje, tak je mu to úplně jedno
Taky bych rozlišovala, jestli se jedná třeba o kroužek (tam bych očekávala kázeň a klid
) nebo o místo, kde je volná zábava.
Kdo chce mít ticho, tak má být doma nebo se procházet v lese
A to říkám jako maminka dítěte, které mi po půlhodině v hlučném prostředí oznamuje, že jdeme domů ![]()
Anonymní píše:sophinka píše:Problém je v tom, že některé maminky si myslí, že jejich dítku se nesmí nic stát, ona je ta, která ho bude bránit a hlídat a není nad ni. Je to o zvážení, co ještě povolím a nechám a co ne…Asi ji toho krapet víc než by maminka dítka, které prostě nikomu hračku nevezme atd. očekávala.Anonymní píše:jistě ale očekává se ,že prostě reaguješ když něco z toho udělá. ale z tvých příspěvků toto nevyplývalo. naopak jsi psala ,že jí nebudeš stát za zadkemsophinka píše:To je určitě pravda, ale řekla bych, že nejde o poslouchání jako hodinky, to ty děti většinou umí a moc dobře, jen se to prostě musí říct třeba dvakrát nebo víc nahlas.neonny píše:dítě ať má jakýkoliv temperament by mělo být vychováváno (neříkám omezováno)
poděkovat
patřím mezi matky ,které si přejí aby je ostatní děti neotloukaly
a pokud se to stane,očekávám,že zareaduje matka dítěte. pokud by tak neučinila,věř ,že bych třeba já zasáhla sama. To by se ti taky asi nelíbilo? ![]()
Angua píše:Anonymní píše:strace píše:Víš vadí jim například to, že nemají svůj klídek a pohodičku jako se svým hodným dítětem. Mám kamarádku, má dítě pravý opak, prostě ať navrhne matka sama co se bude dělat atd., snad nikdy neprotestuje......Naopak my matky divočejších dětí velmi často žijeme s nimi, s jejich rychlostí, s jejich potřebami, jinak nevím jak bych ji zabavila atd.....Setkala jsem se s tím, že maminka takto hodného dítka nechtěla, aby se naučilo být takto divoké, hlučné, že ono si chce pěkně hrát.........a to naše dítě ho přece ruší????Anonymní píše:A mohla bys prosím napsat, jak se ta divokost a temperament vůči ostatním dětem nebo v tom kolektivu projevuje? Já si totiž myslím, že mám také velmi živé a temperamentní dítě
Díky moc, přesně tak to je. Jakási divokost a temperament je o něčem jiném než o ublížení a nevhodném chování.Třeba tě opravdu špatně chápu
Já myslím, že pokud si toho dítěte nevšímá a nijak do něho neryje, tak je mu to úplně jedno
Kdo chce mít ticho, tak má být doma nebo se procházet v leseTaky bych rozlišovala, jestli se jedná třeba o kroužek (tam bych očekávala kázeň a klid
A to říkám jako maminka dítěte, které mi po půlhodině v hlučném prostředí oznamuje, že jdeme domů
Jo, jo, krozžek jsme vyzkoušeli a raději odešli, přišlo mi to nevhodné, prostě 45 sedět, koukat, poslouchat, občas se zapojit a to ještě na pokyn, to je prostě nereálné zatím a taky si myslím, že brzo zbytečně. Ale právě kde je ta volná zábava, tam se kafíčkuje, řeší i neřešitelné a taky drbe, ale i dobře pokecá to musím uznat.
Angua píše:Anonymní píše:strace píše:Víš vadí jim například to, že nemají svůj klídek a pohodičku jako se svým hodným dítětem. Mám kamarádku, má dítě pravý opak, prostě ať navrhne matka sama co se bude dělat atd., snad nikdy neprotestuje......Naopak my matky divočejších dětí velmi často žijeme s nimi, s jejich rychlostí, s jejich potřebami, jinak nevím jak bych ji zabavila atd.....Setkala jsem se s tím, že maminka takto hodného dítka nechtěla, aby se naučilo být takto divoké, hlučné, že ono si chce pěkně hrát.........a to naše dítě ho přece ruší????Anonymní píše:A mohla bys prosím napsat, jak se ta divokost a temperament vůči ostatním dětem nebo v tom kolektivu projevuje? Já si totiž myslím, že mám také velmi živé a temperamentní dítě
Kdo chce mít ticho, tak má být doma nebo se procházet v leseTaky bych rozlišovala, jestli se jedná třeba o kroužek (tam bych očekávala kázeň a klid
A to říkám jako maminka dítěte, které mi po půlhodině v hlučném prostředí oznamuje, že jdeme domů
moc se mi líbí že to (nakonec) vlastně bereš v pohodě. myslím, že my matky divokých dětí to máme v jejich výchově těžší, ačkoliv si mámy hodných dětí myslí že jsou nevychovaný. ale i matka je jen člověk ![]()
Přesně tak, já si taky nepřeju, aby mému dítěti kdokoli rval cokoli z rukou nebo ho nějak pošťuchoval. Počítám s tím, že to dítě může udělat, ale očekávám reakci na straně rodiče, i kdyby neměl v té herně dělat nic jiného.
Anonymní píše:strace píše:Víš vadí jim například to, že nemají svůj klídek a pohodičku jako se svým hodným dítětem. Mám kamarádku, má dítě pravý opak, prostě ať navrhne matka sama co se bude dělat atd., snad nikdy neprotestuje......Naopak my matky divočejších dětí velmi často žijeme s nimi, s jejich rychlostí, s jejich potřebami, jinak nevím jak bych ji zabavila atd.....Setkala jsem se s tím, že maminka takto hodného dítka nechtěla, aby se naučilo být takto divoké, hlučné, že ono si chce pěkně hrát.........a to naše dítě ho přece ruší????Anonymní píše:A mohla bys prosím napsat, jak se ta divokost a temperament vůči ostatním dětem nebo v tom kolektivu projevuje? Já si totiž myslím, že mám také velmi živé a temperamentní dítě
Tak pokud jiným maminkám vadí v místě určeném pro řádění dětí hluk, křik, lítání, skákání na míči apod. a to vše v přípdě, že ony s dětmi provozují jinou činnost a tvoje dítě je přímo neohrožuje a neomezuje, tak to mi přijde divné. V tom případě bych to asi ignorovala nebo rovnou řekla, že jsem v herně určené pro děti a pokud chtějí mít absolutní klid, tak ať jdou domů ![]()
sophinka píše:Anonymní píše:patřím mezi matky ,které si přejí aby je ostatní děti neotloukalysophinka píše:Problém je v tom, že některé maminky si myslí, že jejich dítku se nesmí nic stát, ona je ta, která ho bude bránit a hlídat a není nad ni. Je to o zvážení, co ještě povolím a nechám a co ne…Asi ji toho krapet víc než by maminka dítka, které prostě nikomu hračku nevezme atd. očekávala.Anonymní píše:jistě ale očekává se ,že prostě reaguješ když něco z toho udělá. ale z tvých příspěvků toto nevyplývalo. naopak jsi psala ,že jí nebudeš stát za zadkemsophinka píše:To je určitě pravda, ale řekla bych, že nejde o poslouchání jako hodinky, to ty děti většinou umí a moc dobře, jen se to prostě musí říct třeba dvakrát nebo víc nahlas.neonny píše:dítě ať má jakýkoliv temperament by mělo být vychováváno (neříkám omezováno)
poděkovat
a rodič by měl vědět ,že byť má živé dítě a možná mu chce dát volnou výchovu,ale to může být omezující pro jejich okolí. koneckonců i pro vaše dítě bude velký šok až půjde do školky/školy a tam bude muset poslouchat jak hodinky.a pokud se to stane,očekávám,že zareaduje matka dítěte. pokud by tak neučinila,věř ,že bych třeba já zasáhla sama. To by se ti taky asi nelíbilo?
Já ba naopak bych byla ráda, kdyby jsi zasáhla, řekla dítěti to ne a takhle ne, ale jsi dobrá, protože zatím žádná z maminek to neudělala například, ono je lepší to zdrbnout a nejlíp nevychovaný dítě a neschopnou matku.
Prostě to je realita, ale jsi dobrá. Pokud to děláš, čiň tak dál, samozřejmě v klidu a slušně…
marketa612 píše:Angua píše:moc se mi líbí že to (nakonec) vlastně bereš v pohodě. myslím, že my matky divokých dětí to máme v jejich výchově těžší, ačkoliv si mámy hodných dětí myslí že jsou nevychovaný. ale i matka je jen člověkAnonymní píše:strace píše:Víš vadí jim například to, že nemají svůj klídek a pohodičku jako se svým hodným dítětem. Mám kamarádku, má dítě pravý opak, prostě ať navrhne matka sama co se bude dělat atd., snad nikdy neprotestuje......Naopak my matky divočejších dětí velmi často žijeme s nimi, s jejich rychlostí, s jejich potřebami, jinak nevím jak bych ji zabavila atd.....Setkala jsem se s tím, že maminka takto hodného dítka nechtěla, aby se naučilo být takto divoké, hlučné, že ono si chce pěkně hrát.........a to naše dítě ho přece ruší????Anonymní píše:A mohla bys prosím napsat, jak se ta divokost a temperament vůči ostatním dětem nebo v tom kolektivu projevuje? Já si totiž myslím, že mám také velmi živé a temperamentní dítě
Jo, jak jsem psala, děti jsou děti, ale rodič by reagovat podle mě měl, to si myslím stále
Vyřizovat spory si může s kamarádama nebo příbuznýma, ale přece ne s cizíma dětma…
Ono když má člověk nějakou nehezkou zkušenost, tak si i pobrečí, snaží se pochopit, stejně asi nepochopí, ale v pohodě za chvíli celkem jsem, protože to prostě jinak nejde. A těžší to máme, o tom jsem přesvědčená už. A nevím jestli mi to někdo někdy vymluví.
![]()
To je určitě pravda, ale řekla bych, že nejde o poslouchání jako hodinky, to ty děti většinou umí a moc dobře, jen se to prostě musí říct třeba dvakrát nebo víc nahlas.