Jak se chovat? Dcera je dost živá

Napsat příspěvek
Velikost písma:
50725
17.2.12 19:29
Anonymní píše:
Právě už raději nereaguj, zbytečně se v tom motáme. Ne vždy se lidi pochopí, nechám za chvíli diskuzi zavřít, nelíbí se mi, když diskuze končí tím, že se pořád někdo s někým nechápe, to není cílem.

Ježiš, tak to snad upřesni, ne? Než to nechat zavřít. Třeba když to upřesníš, můžeš dostat ještě nějaké lepší odpovědi (od jiných, než ode mě :mrgreen: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.2.12 19:30
Angua píše:
Anonymní píše:
Angua píše:
Tak prosím tě, jak zní teda otázka? Co se chceš dozvědět? Píšeš:

Poslední dobou se mi stalo, že v kolektivu v centru kde se sejdou děti s maminkama se najdou ty, které mi už dávají najevo, že musím dítě neustále usměrňovat, aby bylo víc v klidu, aby neházelo věcma atd. V nadpisu stojí Jak se chovat?. Pochopila jsem, že nevíš, jak se zachovat, když ti to říkají, když se dostaneš do situace, že dcera „řádí“ na veřejném místě…

Nebo chceš vědět, co máš dělat, abys měla taky klidné a poslušné dítě?

Jako opravdu a bez ironie teda nechápu, na co se ptáš, když nechceš nadávat ani litovat. Takže se omlouvám, jestli jsem byla mimo, já jsem to pochopila takto :nevim: Byla bych ráda, kdyby se ti chtělo pro mě ten dotaz přeformulovat, protože už asi nejsem schopna pochopit psaný text :think:

Příspěvek upraven 17.02.12 v 19:22
No, myslím, že od tebe už nic. Mám tam celou řadu reakcí i od jiných, které možná víc chápou co bylo hlavní myšlenkou, možná jsme si víc porozuměli. Opravdu díky co jsi mi napsala, ale pitvat to nijak nemusíme........Díky.
8o :think: :roll: Aha, takže jsi chtěla nakonec politovat a ponadávat? Protože ostatní příspěvky nebyly o ničem jiném… Ale když ode mě konkrétně už nic, tak nic, no :mrgreen: Já jsem to skutečně chtěla jenom pochopit, na co se teda ptáš, když na nic z uvedeného, ale zjevně jsem se tě nějak dotkla, co se dá dělat :nevim:

To není pravda, holky nepsaly o žádném litování, to nepotřebuju, ty nerozumíš mým otázkám, já tvým odpovědím teď už. Neřešme to…

• Citovat
  • Upravit
sophinka
17.2.12 19:33
Angua píše:
Kde jsme jinde? Jestli ti maminky dávají najevo, že tvoje dcera dělá něco, co je nebo ostatní obtěžuje, máš zakročit. Tečka. Není v tom třeba nic hledat a přemýšlet, co si mají děti řešit samy a co nemají.

Jak chceš jako jinak reagovat? Řekneš promiňte, já ji nenapomenu, já si myslím, že si to musí vyřešit děti samy a chci aby se uměla bránit? :nevim: :lol:

Názor můžeš mít jaký chceš, vychovávat si můžeš jak chceš, ale když tě někdo upozorní, že mu vaše chování vadí, je třeba se do toho vložit a zařídit, abyste druhé neobtěžovali.

myslím,že tím to je řečeno vše . osobní svoboda jednoho končí tam,kde začíná osobní svoboda druhého. Tzn. tedy alespoň podle mě… že když moje dítě je obtěžující pro okolí měla bych zakročit

• Citovat
  • Upravit
50725
17.2.12 19:34
sophinka píše:
Angua píše:
Kde jsme jinde? Jestli ti maminky dávají najevo, že tvoje dcera dělá něco, co je nebo ostatní obtěžuje, máš zakročit. Tečka. Není v tom třeba nic hledat a přemýšlet, co si mají děti řešit samy a co nemají.

Jak chceš jako jinak reagovat? Řekneš promiňte, já ji nenapomenu, já si myslím, že si to musí vyřešit děti samy a chci aby se uměla bránit? :nevim: :lol:

Názor můžeš mít jaký chceš, vychovávat si můžeš jak chceš, ale když tě někdo upozorní, že mu vaše chování vadí, je třeba se do toho vložit a zařídit, abyste druhé neobtěžovali.
myslím,že tím to je řečeno vše . osobní svoboda jednoho končí tam,kde začíná osobní svoboda druhého. Tzn. tedy alespoň podle mě… že když moje dítě je obtěžující pro okolí měla bych zakročit

Přesně tím se řídím. Ale tahle diskuze je zjevně o ničem jiném. A fakt bych teda bez ironie chtěla vědět o čem, ale zřejmě mi to nikdo neřekne, protože nejsem schopna to pochopit :mrgreen:

Zakladatelko, prosíííím, já z toho neusnu :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
880
17.2.12 19:38

Zakladatelko, kdo nemá takový dítě, ten to nepochopí, a nepochopí ani proč to píšeš. Já mám taky divošku, a pokud nikomu neubližuje (musím zaklepat že je na děti hodná), tak jí nechci stát pořád za prdelí. u nás v mateřským centru jsou maminky v klidu, všechny ju znají :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sophinka
17.2.12 19:42
marketa612 píše:
Zakladatelko, kdo nemá takový dítě, ten to nepochopí, a nepochopí ani proč to píšeš. Já mám taky divošku, a pokud nikomu neubližuje (musím zaklepat že je na děti hodná), tak jí nechci stát pořád za prdelí. u nás v mateřským centru jsou maminky v klidu, všechny ju znají :mrgreen: :mrgreen:

jak víš ,že třeba takové dítě nemáme? pokud mám dítě a to je obtěžující pro okolí je mojí povinností na to reagovat. proč bych měla znepříjemnit pobyt v centru ostatním maminkám a dětem ,protože já mám živé dítě?

• Citovat
  • Upravit
50725
17.2.12 19:57
marketa612 píše:
Zakladatelko, kdo nemá takový dítě, ten to nepochopí, a nepochopí ani proč to píšeš. Já mám taky divošku, a pokud nikomu neubližuje (musím zaklepat že je na děti hodná), tak jí nechci stát pořád za prdelí. u nás v mateřským centru jsou maminky v klidu, všechny ju znají :mrgreen: :mrgreen:

Tak prosím mi to vysvětli ty - jak zní dotaz?

A nemysli si, taky jsem řešila např. s tím jeho házením - hodil na průlezce cca 4-5leté holčičce na hlavu pidikamínek. Ta z toho byla příšerně pohoršená, ale přišlo mi přirozené, že jsem se jí omluvila (asi 5×, tím mě trochu dožrala, že jí to nestačí od dospělého jednou), Samík dostal vyčiněno, i když byl malý.

Taky jsem mohla holčičce říct „milá holčičko, můj brouček má momentálně senzitivní období, hází věcma a rozvíjí si tím jemnou motoriku, pravou hemisféru a jestli se ti to nelíbí, tak si běž hrát jinam“ :lol: (tím netvrdím, že se tu tak někdo chová)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
880
17.2.12 20:13
Angua píše:
marketa612 píše:

A nemysli si, taky jsem řešila např. s tím jeho házením - hodil na průlezce cca 4-5leté holčičce na hlavu pidikamínek. Ta z toho byla příšerně pohoršená, ale přišlo mi přirozené, že jsem se jí omluvila (asi 5×, tím mě trochu dožrala, že jí to nestačí od dospělého jednou), Samík dostal vyčiněno, i když byl malý.

Taky jsem mohla holčičce říct „milá holčičko, můj brouček má momentálně senzitivní období, hází věcma a rozvíjí si tím jemnou motoriku, pravou hemisféru a jestli se ti to nelíbí, tak si běž hrát jinam“ :lol: (tím netvrdím, že se tu tak někdo chová)

Zakladatelka píše, že její dcera je divoká, né že někoho bije, nebo někomu ubližuje.
Mylsím že jí spíš (mě to z toho vyplynulo), štvou maminky, které chování dcery (nesedí způsobně v koutě a tiše si nehraje) pohoršuje :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22040
17.2.12 20:19
Anonymní píše:
Zdravím všechny, mám takový dotaz, zajímal by mě váš názor, jsem trochu zoufalá. Mám celkem temperamentní dceru, ale nemyslím, že nevychovanou, apod. V kolektivu se umí prosadit, je zkrátka ji vidět a slyšet…2,5 roku. Poslední dobou se mi stalo, že v kolektivu v centru kde se sejdou děti s maminkama se najdou ty, které mi už dávají najevo, že musím dítě neustále usměrňovat, aby bylo víc v klidu, aby neházelo věcma atd., podotýkám, že se nic nestalo a dceru hlídám, ale nechce se mi ji neustále každou minutu jen za něco napomínat, nezvládám to já a začínám si tak říkat, proč zrovna jejich děti jsou tak hodné, poslušné, zakřiknuté až někdy. Nemůže to být právě tím jejich neustálým kontrolováním dítka. Nechci žádnou lítost, nechci si stěžovat, prostě mě to zajímá jak to vidí i jiné maminky. Ráda se popř. poučím a pokusím se najít lepší cestu a směr…Díky za reakce.

Musím přiznat, že úplně nechápu, na co se přesně ptáš… My Tvoje dítě neznáme, nedovedeme posoudit, jak se chová… Osobně si myslím, že dvouapůlleté dítě je potřeba usměrňovat dost výrazně - je to takový ten věk, kdy pomalu nastupuje tříletý vzdor a spoustu situací v kolektivu dítě ještě nemá zažité, nereaguje v nich automaticky a je potřeba ho to učit.

Souhlasím s tím, že přehnané zasahování taky není nejlepší. Ale v kolektivu dětí je tohle vždycky problém. Co jedna maminka pokládá za normální, druhá už ne. Jedno dítě hází věcmi - třeba ne po nikom konkrétně, ale druhá maminka tam má dítě roční a bojí se, že mu přistane kostka na hlavě. Co s tím? Házející dítě nikomu neubližuje - ale svým chováním druhé prostě omezuje. To je situace, ve které já bych zasáhla…

Některé děti jsou od přírody živější, temperamentnější - ale právě takové děti to usměrňování potřebují nejvíc. Právě ony se musejí naučit, že i když teď zrovna mám děsnou potřebu lítat, skákat a házet plyšáky sem tam, musím brát ohled na svoje okolí a na to, abych ho svou přemírou energie neobtěžoval. Musejí se naučit vybít tu energii způsobem, který bude pro jejich okolí přijatelný a neomezující.

Asi by to chtělo prostě upřesnit problém, pak by se třeba dalo psát konkrétněji, tohle jsou jen takové obecné úvahy, bez kontextu… :think: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
880
17.2.12 20:43

Sice se dostanem trošku někam jinam, ale napadl mě příklad ze života. dětství do nástupu do školky (do jeslí jsem nechodila) jsem prožila coby jedináček, s babi a dědou ve stejný ulici, vedle bydleli starší sestřenky. Byla jsem pro ně živá panenka. Nástup do školky byl pro mě trauma, jelikož mě nestál pořád někdo za zadkem, a já se vůůůůbec neuměla prosadit. Celou školkou jsem se probrečela. A dodneška si pamatuju jak se mě učitelka ptala, proč brečím?? Protože mi děti říkaj že sem bulena, já na to. A ona, vždyt seš.. Do dneška si to pamatuju.
Ono zase děti nechat žít v umělý bublině, kde je budem pořád chránit, a nenecháme je aby se sami o sebe """"postaraly"""", není úplně to pravý ořechový.
Stejně budou se světem dětí konfrontovány, a jak už tady zaznělo, učitelky tohle neřeší.
My s holkama necháváme děti (cca přes rok) aby si (v rámci možností) svoje „spory“ řešili samy. A jsou každý jiný. Jeden pohodář, druhá ustrašená, náš dábel a druhej trošku menší dábel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
17.2.12 21:06
marketa612 píše:
Angua píše:
marketa612 píše:

Taky jsem mohla holčičce říct „milá holčičko, můj brouček má momentálně senzitivní období, hází věcma a rozvíjí si tím jemnou motoriku, pravou hemisféru a jestli se ti to nelíbí, tak si běž hrát jinam“ :lol: (tím netvrdím, že se tu tak někdo chová)
Zakladatelka píše, že její dcera je divoká, né že někoho bije, nebo někomu ubližuje.
Mylsím že jí spíš (mě to z toho vyplynulo), štvou maminky, které chování dcery (nesedí způsobně v koutě a tiše si nehraje) pohoršuje :mrgreen: :mrgreen:

No ale tím, že je dítě divoké, může někomu ublížit. Pokud se druzí cítí omezeni, není to dobře.

Náš malý tehdy taky nechtěl ublížit, on jenom rád háže :nevim: Přesto se to stalo - a to i přes můj zákaz. Mně skoro přijde, že podle některých by bylo lepší, kdybych ho nechala házet, zasažená holčička by ho vztekle shodila z průlezky a on by si to aspoň zapamatoval, že to nemá dělat :lol:

Ono je to těžko, každá povaha má něco - vy řešíte, že nad váma ohrnujou nos matky klidných dětí, já budu ve třetí třídě třeba řešit, že mu nějaký sígr žere svačiny :lol:

Ale já si čím dál tím víc myslím, že zakladatelka chtěla jenom pokecat se stejně postiženýma matkama a zvolila špatný název diskuze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
880
17.2.12 21:08
Angua píše:
marketa612 píše:
Angua píše:
marketa612 píše:

Mylsím že jí spíš (mě to z toho vyplynulo), štvou maminky, které chování dcery (nesedí způsobně v koutě a tiše si nehraje) pohoršuje :mrgreen: :mrgreen:

No ale tím, že je dítě divoké, může někomu ublížit. Pokud se druzí cítí omezeni, není to dobře.

Náš malý tehdy taky nechtěl ublížit, on jenom rád háže :nevim: Přesto se to stalo - a to i přes můj zákaz. Mně skoro přijde, že podle některých by bylo lepší, kdybych ho nechala házet, zasažená holčička by ho vztekle shodila z průlezky a on by si to aspoň zapamatoval, že to nemá dělat :lol:

Ono je to těžko, každá povaha má něco - vy řešíte, že nad váma ohrnujou nos matky klidných dětí, já budu ve třetí třídě třeba řešit, že mu nějaký sígr žere svačiny :lol:

Ale já si čím dál tím víc myslím, že zakladatelka chtěla jenom pokecat se stejně postiženýma matkama a zvolila špatný název diskuze.

Tedka si to v několika bodech podle mě trefila :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1212
17.2.12 21:24

Zakladatelko, a co tedy chceš slyšet?
Maminky, co mají děti kliďase ti tady nemají odpovídat, protože tě nemohou chápat? A přispívat mohou ty, co ti přitakají?

Já třeba byla minule se synem v centru. Tělocvična, uprostřed takový ten látkový barevný dlouhý válec na lezení. Můj kluk s kamarádem (taky 2 roky) do něj z jedné strany vlezli. V tu chvíli tam byli sami. Byli asi v půlce, když se z druhé strany přihnala tak 4letá holčička, trošku víc oplácaná (hodně decentně řečeno), a vlítla tam a začala kluky slovně vyhánět. Já tam u toho stála, tak jsem jí řekla, že musí počkat až vylezou. Ona na mě - nemusím, teď tu chci být já 8o a kluky doslova vyžďouchala pozpátku ven a ve finále přes ně ještě přelezla po kolenou. To už jsem vyjela, jakože by snad mohla dávat pozor a vyhnout se :evil:
Její maminka seděla kousek dál, krafala s kamarádkou a dítě jen pozorovala :roll:
Pokud jsem tě pochopila dobře, tak jen dávala svému dítěti volnost a možnost prosadit se. ALE NA ÚKOR MÉHO DÍTĚTE, které se takovéhle holce neumí bránit.
A to se mi už prostě nelíbí.
Přesně, jak psala sophinka - osobní svoboda jednoho končí tam,kde začíná osobní svoboda druhého.

Pokud chování tvé dcerky a tvoje nečinnost zaráží již více maminek, tak bych se nad tím minimálně zamyslela :think:
Nechceš popsat nějakou konkrétní situaci? Možná to špatně chápu :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.2.12 21:36
marketa612 píše:

Je to tak, dcera taky neubližuje, hodně síly a energie především přeju…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
17.2.12 21:37
marketa612 píše:
Angua píše:
marketa612 píše:

Díky moc, přesně tak to je. Jakási divokost a temperament je o něčem jiném než o ublížení a nevhodném chování.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML