Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Pokud mě text baví, čtu i hodiny v kuse. Pokud mě nebaví, pustím si tiše melodie na čtení, a soustředěně čtu, přičemž si dávám odměny (např. u čtení materiálů do školy si po třeba 10 stranách dam odměnu ve formě pauzy, dobroty, po 20 stranách třeba díl seriálu apod.)
Pokud mě to baví, čtu bez zastavení. Ale pouštím si k tomu na YouTube „Rain On Window with Thunder Sounds“
Uklidňuje mě to. ![]()
@Anonymní píše:
@Janli to snad ne
Stačí mít lehký dioptrie na blízko a už se mozek soustředí víc na zaostřování než na text…
Chápu. Mě musí kniha bavit, pokud mě nebaví tak se po chvíli přistihnu že utíkám myšlenkami jinam. Pokud jde o studijní materiál tak je to horší, to se prostě číst musí. ![]()
Problémy se soustředěním nemám. Jsem schopná číst kdekoliv. Ale mám to naopak, studijní literatura a odborné knihy mě baví číst, stejně tak odborné časopisy na různá témata. Baví mě číst to, kde se něco faktického dozvím. Z beletrie mě zaujme málo co. Většinou po pár stranách odkládám, že mě to nebaví ![]()
Zakladatelko, pokud by šlo o náročnou literaturu, třeba o román o mnoha dějových liniích, je normální číst s tužkou v ruce a vypsat si základní postavy, vztahy mezi nimi nebo myšlenkouvou mapu pomocí nějakých hesel, základní události na pozadí, pokud by šlo třeba o historický román. Je to normální, nejen pro netrenované čtenáře, ale i pro ty zdatné.
Driv jsem cetla hodne, co mam chytry telefon, tak se na delsi text nedokazu soustredit
Ted mam trochu strach z prace, musim se do toho dostat nebo jsem ztracena ![]()
@FlorenceF Jenkins tak cist knizku pro zabavu a cist neco kvuli uceni je rozdil. Na uceni musim mit klid.
@blumen píše:
@FlorenceF Jenkins tak cist knizku pro zabavu a cist neco kvuli uceni je rozdil. Na uceni musim mit klid.
Jojo, hele, u me je blby, ze se nedokazu zacist ani pro zabavu. Je to fajn hypnotikum na spani, ale fakt si nevzpomenu, kdy jsem precetla posledni roman. Mrzi me to.
U te prace taky nectu dlouhe texty v kuse pro zabavu a zapojeni fantazie, tam hledam informace, takze k nekterym vetam se vracim, jine preskakuju, nebo hledam, ktere informace v textu nejsou. Je to neco uplne jineho ![]()
@Anonymní píše:
Poradite? Nedokazu se soustredit :-/
K cemu potrebujes čteni? Na co konkretne se potrebujes soustredit? Kazde cteni je jine.
Poradite? Nedokazu se soustredit :-/