Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Matildapg píše:
Ahoj holky, mam termin za 13 dni a chtela bych se zeptat ci poradit, jak mam hned zapojit muze o starani o miminko? Dekuji za rady
Normálně
nech ho aby přebaloval, koupal atd. V případě že mu dá plenu obráceně tak se tomu spolu zasmějte
nikdo nemá patent na starání se o miminko. Hlavně nad ním nestůj a nekritizuj, to by sis za chvilku vyslechla větu - když jsi tak chytrá tak si to dělej sama.
@Matildapg Žádný mateřský instinkt ke mně teda po porodu nedorazil. Všechno potřebné jsem se učila, stejně jako manžel, za pochodu. První mimino jsem v ruce držela na porodním sále, to svoje. Manžel má alespoň o hodně let mladší sestru, takže byl zkušenější
Jinak od začátku byla jeho ‚práce‘ koupání, to já jsem pouze asistovala. Přebaloval poprvé doma, když byl s dcerou sám a prostě musel. On se celkově zapojil do té péče sám od sebe, případně jsem mu řekla, co má zrovna udělat.
@Matildapg Vysvetlit mu, ze miminko se bude tesit na spolecny ritual, ze je dobre, kdyz tatinek s miminkem nejaky maji - u nas to bylo koupani. Poprosit ho, zda by ho mohl napr. v noci kazde druhe prebaleni prebalovat on, je to vycerpavajici kazdou chvilku vstavat (kojit pak muzes v postelo, kam ti ho donese). Pritel si se synem take treba od narozeni delali „diskoteky“ - pustili si treba hymnu Sparty a pak s rucickama a nozickama tancovali. Pokud je pritel ochotny, muze treba satkovat, to je krasne (ten muj nebyl).
Jinak ad koupani - ja se koupat bala, takze koupal od prvniho koupani jeste v porodnici jen on. Kdybych byt jednou vykoupala ja, tak by uz nekoupal. Takhle se citil dulezity
a koupe uz 14 mesicu dodnes, ja za celou dobu koupala tak 10×.
Musím přiznat, že se manžel o děti stará výborně. Když u nás zrovna není hlidání, sám jde a hraje si se starším synem. Užijí si plno srandy. O oba se dokáže bez problémů postarat, vykoupe, uspí, přebalí, nakrmí, pohraje si, obleče. Když byl společný syn malinký, postaral se o něj, ale bál se ho koupat.
Denně s kluky tráví cca hoďku. A minimálně jednou do týdne vyrážíme na společný celodenní výlet.
Nadává tak asi jako každý člověk, který má malé děti. Když se sejde den blbec a to jejich pištění, tak to je děs i pro mě.
Nevicita, ani nemůžu, protože oba pracujeme. A pak se oba věnujeme synům.
Táta je to pro kluky báječnej.