Jak se věnujete 2 letému dítěti?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2
11.1.18 22:36

Moje 2 leta dcerka miluje knizky - uz od mala jsem ji k nim vedla, ale je i tak spoustu moznosti jak si doma hrat bez telefonu a televize. Ja poustim krtecka treba po obede, pokud si sama vzpomene - ma to, aby byla chvili v klidu, protoze uz moc nechodi spinkat. Ale nekoukame na zadne pohadky pravidelne. Jeden den treba vubec dalsi den celkove muze koukat na pohadky pul hodinky az hodinku. Mobil ji tedy obcas pujcim, je to vec, kterou poizivam i ja, tak nechci byt pokrytec. Zahraje si par her a beru zpet - davam si hlavne pozor aby odpoledne a vecer na telefonu ani televizi nebyla, protoze pak ma horsi spani, takze casto si to ani nestihne vyzadovat, kdyz nekde litame. Vecer ja rada koukam na ulici, pokud ma ale tendenci to sledovat, vypnu obraz a jenom posloucham :)
Nas bezny program - rano snidane, potom jdeme na krouzek (2× tydne) nebo ven na kacenky, nakoupit, k doktorovi, k sousedce pohrat si, 1× tydne velky uklid pri kterym pomaha apod., pokud mam navareno jsme pryc az do obeda jinak se vracime v 11, uvarim- pomaha mi nebo si sama hraje - lego duplo, knizky, puzzle, plysaci, balonky, hraje si s nasim pejskem…mam problem ji odtrhnout od hrani, aby sla papat. Po papani jde spinkat nebo relaxujeme - obcas krtecek, na chvilicku obcas hry na mobilu, vetsinou ale prinese knizku a zpivame si, cteme, stavime puzzle, tulime se, povidame si (mala uz opakuje vsechny slova a sklada pomalu vety), potom svacinka, jdeme do hernicky, nebo doma neco tvorime (odebirame Puntika), jdeme ven, peceme, stavi se treba babicka s dedou, lita s pejskem, hraju na ukulele a mala skotaci. Ted mame obdobi lega dupla, takze na vecer spolu stavime domecek, aby si v nem mohla hrat nez ho zase zboura, nebo miluje presypani cehokoliv - vezme si pytliky s cajema, nebo kastany, pujci si nadobi a tahle ai hraje pul hodiny sama, nebo s tatou cvici - boxuje do pytle, dela kotrmelce apod, vecere - u ni posloucham tu ulici, koupani a skotaci tak do 20:00 i s tatou a haji. Myslim si, ze je mala dost vsestrane zalozena, bavi ji vsechny lumparny :) jsem ve 25tt tehotenstvi, takze uvidim jak to budeme zvladat bez televize a mobilu az se narodi druha. Nastesti si dcerka dost vyhraje i sama a na pohadky a mobil si vzpomene jenom obcas- ale funguje to tak, ze cim vic to ma, tim vic to chce. Kdyz jsem byla nemocna jela televize u nas vic a taky si potom o ni hodne rikala, chce to zabavit jinak, aby si na tenhle typ zabavy odvykla. Ale hlavne, ty jsi rodic a ty urcujes kolik te televize a mobilu mit bude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
elibro
12.1.18 00:34

Vylikviduj televizi. To je spolehlivý zabiják jiných zájmů. Když není zbytí, vytahuju kabel, aby se ti syn nepokoušel pořád zapínat:D. (Nebrojím proti pohádkám na čemkoliv a priori, ale snažím se je používat účelně - k odpočinku, u snídaně, aby aspoň něco snědl, když potřebuju chvíli klid. A s mírou.) Nečekej, že u knížky vydrží dlouho, ale u nás mají úspěch různé s odklápěcími obrázky a tak. Říkanky nabývají jakž takž na zajímavosti až teď kolem 2 a půl roku. Ale jinak spoustu času syn věnuje jednak hraní (na vaření, s dřevěnými vláčky, miluje společné hry s plyšáky á la divadlo…) a zrovna tak spoustu času společně pracujeme. Pomáhá pro vaření, saje, vytírá, utírá prach, dokonce leští okna :D Což všechno zvládal i kolem druhých narozenin. A je to teda zábavnější, než telka:).

• Citovat
  • Upravit
6859
12.1.18 00:44
@Ajinac píše:
Maminky jak se přes den věnujete 2 letému dítěti? Náš den začne pohádkami v televizi a takto pokračuje cca do 11 hodiny, než jdem na procházku. Potom po obědě spinkat. Někdy cvičení, někdy odpolední procházka a večer si hraje chvíli sama, někdy s námi nebo si vyžaduje zase své pohádky v televizi, nebo na mobilu. O knížky, říkanky a písničky nejeví zájem. Zatím nám nechce mluvit, jen základy mama, tata, babi,… Říkám si, zda bych si s ní neměla třeba víc číst, aby se rozmluvila, nebo ji víc vodit mezi lidi. Jak to prosím máte vy?

Tak tolik hodin tv nemá ani můj 2,5letý syn.Ani to nějak nevyžaduje, nezná pohádky na tabletu, jako někteří naši vrstevníci, kteří u toho prosedí hodiny.Ale pravda, my nemáme ani dětské programy déčko a já už nevím, jaké všechny…Ráno koukne na kouzelnou školku, pak mi pomáhá vařit, uklízet, pak se asi od dvou let naučil sám hrát. Popřípadě prohlížíme obrázky, stavíme lego, občas za mnou přijde, že chce něco opravit…Ale s hraním si vystačí sám a jsem za to ráda. Venku, v takovéhle počasí ho to moc neba. Většinou chodíme na hodinu až 1,5h na zahradu. Pomáhá mi se dřevem, hází psovi míč, sebereme houna, on drží sáčky, samozřejmě čisté :mrgreen:.Snažím se ho zapojit, jinak už po půlhodině řve, že chce domů. Kdyby byl alespoň sníh, ale tohle počasí mě taky nebere.Ale tu televizi bych asi hodně omezila, ať se naučí hrát si s hračkami. Jasný, že telka je lepší, ale udeláš z něj akorát maniaka. Já tedy nejsem nějaká, která by televizí opovrhovala, ale zatím je ještě malej, aby koukal celý den…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.1.18 21:51
@Ajinac píše:
Maminky jak se přes den věnujete 2 letému dítěti? Náš den začne pohádkami v televizi a takto pokračuje cca do 11 hodiny, než jdem na procházku. Potom po obědě spinkat. Někdy cvičení, někdy odpolední procházka a večer si hraje chvíli sama, někdy s námi nebo si vyžaduje zase své pohádky v televizi, nebo na mobilu. O knížky, říkanky a písničky nejeví zájem. Zatím nám nechce mluvit, jen základy mama, tata, babi,… Říkám si, zda bych si s ní neměla třeba víc číst, aby se rozmluvila, nebo ji víc vodit mezi lidi. Jak to prosím máte vy?

Moje malá taky začíná pohádkami. Po svačině jdem ven, případně nějaké aktivity. Když byla u našich, chodila do Skřítků a ráda. Má ráda kolektiv dětí. U Vás by tyto aktivity mohly být také. Cena za 1 herničku asi 50 kč. Po obědě jde spát, pak si hraje, to je ale v bytě všechno roztahané, nedoporučuji hru hladové rybičky. Pak je všech 21 rybiček po celém bytě, nebo jdem na procházku. Potřebuji se také provětrat, jsem od srpna na ní sám. Pak už je večer, večerníček, ještě jedna pohádka, písničky čiperkové, Míša Růžičková apod, ukolébavky a spát.

• Citovat
  • Upravit
62
2.2.18 10:53

Tak rano vstanem, pustim pohadky a jdu delat snidani. Pak ji necham odpovinou a jdu di vypit kavu a ona caj. Postavim na vareni a jdeme si hrat. Ucim ji vo znamenaji treba obrazky z knizky, zviratka a tak. Hrajem si s panenkama a ucim ji na co jsou pastelky. Hodne na ni mluvim i nehem vareni, vse komentuji a davam otazky ( taky jeste nemluvi ) Pak ji ctu knizky, rikanky, pisnicky a tak. Chpdime do detskeho koutku at je mezi detmi. Odpoledne jde spat. Nechavam ji i at si hraje i sama ( ucim i samostatnosti ) Ucim at si sama svlece kus obleceni nebo oblece. Hrajem na schovavanou, honenou, koupila jsem bublifuk to ji hodne bavi. Rada si prohlizi knizky. Ukazuji ji fotky na telefonu a rikam ji kdo je na fotce, miluje to a ma hodne rada kdyz ji poustim videa kde je ona, je to takovej malej narcis :D Rada se sleduje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
2.2.18 11:06

U nas nebezi TV vubec.

Rikanky dcerku nebavi, leporela tprve nedavno. Az do prvnich narozenin hazela na leporelo bobek, respektive libilo se ji s knizkou mavat ve vzduchu, ale aby klidne listovala a nechala si neco predcitat, to teda ne. Pak po narozeninach nastal naraz zlom a leporela strasne frci. Predcitat sice nadale nechce, kdyz se snazim cist text, tak se vzteka, ale SILENE se ji libi ukazovat na obrazky a ucit se vsechno mozne. Je ji teprve 14m, ale zna naprosto vsechny zviratka, cely statek na pozadani ukaze, poctive dela miau miau, haf haf, muuuuuu a bzzzzz jako vcelka, ukazuje na kyticky a dela mnam mnam, jako ze vcelka papa med. Na pozadani ukaze zebru, slona, surikatu, zirafu, rozlisuje mezi housenkou a zizalou, pavoucka taky pozna, vidi rozdil mezi mouchou a vazkou. Obcas z ni uplne zasnu.

Co z toho plyne, ze dite se na to musi ucit. Kdybych to byvala zabalila pred jejimi prvnimi narozeninami s tim, ze me dite na leporela neni a pustila ji TV, tak ted tupe cuci na TV a neumi zadne zviratka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
192
2.2.18 14:43

@Ajinac Já bych se také přikláněla k tomu, omezit postupně tu telku.

U nás se program odvíjí podle toho, zda se jde do školky nebo jsme spolu doma.
Když máme den bez školky, tak máme ráno snídani, já pak chvíli uklízím bordel, případně nachystám na vaření oběda. Malého nechám, ať se zabaví sám. Ale bez televize a mobilu. Většinou si hraje s autíčky nebo někde kramaří. Pak se oblékneme a jdeme ven na odrážedlo nebo procházku. Po obědě spí. Pak má svačinu a chvíli jsme doma. Buď si hraje sám, nebo pokud za mnou přijde, že chce dělat něco konkrétního (malovat, ukazovat v knížce), tak to s ním chvíli dělám. Pak jdeme třeba zas ven, nebo na návštěvu. Já nejsem zrovna přeborník na společné hraní, moc toho spolu neděláme, že bychom třeba tancovali, něco tvořili nebo tak. Nejsem na to. Spíš se mu třeba snažím něco ukazovat nebo vysvětlovat, když to vyplyne ze situace. Jednou týdně beru malého do Sokola. Toť vše. Televizi nepouštím, ale přiznávám bez mučení, že dávám malému mobil k jídlu, my zas máme problém s jídlem, takže si vypomáhám youtubem…
Před spaním každý den přečtu krátkou pohádku. Sice tomu nemůže moc rozumět, ale něco mu to asi dává. Mluví ve větičkách (3 - 4 slova) a má slušnou slovní zásobu, umí zvířata, barvy, pojmenovat oblečení, potraviny druhy aut… Je mu 2 a půl.

Některé dny je celý den ve školce, tak tam nějaké řízené aktivity snad má. Doma toho spolu vlastně moc neděláme, když se nad tím zamyslím :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
2.2.18 17:32

@Flinka ja to mam presne jako ty. Rikanky a podobne veci nedelame, mala na to ani moc neni. Ja si s ni taky stale povidam. Obcas se takto zapomenu na verejnosti a jedu na automatiku a to je pak: ano pejsek, haf haf, bile auto, cervene auto, strom, to je STROM!

Obcas „prectu“ leporelo s malou, pomazlime se a jdeme na prochazku. Vic nedelam, ani nejak nevim, proc by bylo vic potreba. Male je 14m.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí