Jak správně vychovávat 2,5letého

Napsat příspěvek
Velikost písma:
360
19.6.15 12:56
@Anonymní píše:
Mam 2, 5 leteho syna a priznam se ze uz nevim co s nim. Vubec nas neposloucha, jak venku tak doma. Nechce nic delat, skladat puzle, domino cist knizky proste nic. Jedine co ho bavi je behat po byte, dupat kricet a bouchat a hazet s vecmi.Kdyz dostane na zadek je mu to jedno, vysvetlovani nepomaha. Zlobi takhle i ve skolce, ted k tomu pridal i zlobeni ostatnich deti a vyrusovani.Doma na me krici ze nema rad jidla ktere mel oblibena, ke svacine chce cokoladu reknu ze nedam a on radsi cely odpoledne nic neji. Rekne ze chce jet ven na odrazedle v pulce kratke cesty se sekne ze dal uz nejede a tak nelidsky na me rve :oops: rekne ze chce do herny kdyz tam dojedrm hulaka na me ze ho to tam nebavi atd..
Nepolevujeme, nepovolujeme jiz zakazane ale musim se priznat ze uz z nej rostu a nevim jak na nej :oops:
Omlouvym se za anonym ale je to pro me citlive tema a stydim se za svoji asi neschopnost :| nemluve o sousedech kteri nas nesnaseji protoze je od nas porad jen slyset jeho krik a brek.

Nektere deti jsou hold temperamentnejsi a hodne akcni. Muj syn byl taky takovy. Nehral si vubec s nicim, neudelala jsem pri nem vubec nic, rval, frackoval. Obdobi vzdoru byl taky des. Nekde se valel na zemi i pul hodiny. Domluva nepomahala a na zadek jsme mu nedavali. Vim, je to hodne na nervy a doporucuji hodne chodit ven. At se vylite, vyrve, zabavi.. Casem se to zlepsi. Nektere deti se proste nenechaji ohybat, jsou proste svy. Ber ho takovy jaky je a nesnaz se z nej delat nekoho „tak jak je to bezne“. Samozrejme bud dusledna, snaz se i odpocivat, protoze takove dite je hodne narocne. A prestan s vycitkami, ze jsi neschopna a neumis vychovat. Dulezite je zachovat hodne klid a nenechavat se vytocit. Nereagovat na jeho chovani negativne. On jeste nevi jak ma zpracovat emoce a tak hulaka a breci.
preji hodne sil

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2170
19.6.15 12:57

:zed: Ach jo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
19.6.15 12:57

Můj syn má taky někdy blbej den. A to je potom děs. Teď jsem s ním v nemocnici, už mu dohromady nic není, ale velice rychle pochopil, že teď je „pacient“ a non-stop fňuká, přestal zdravit, prosit, děkovat, dneska strčil do talíře s obědem tak, že se vylil na zem… to všechno za 3!! dny pečování bez pravidel, z čehož jeden celý den byl na operačním sále.

Doma mě čeká min. 14 dní rovnání, co nadělám, prostě některý věci dělat nesmí. Nenech si tady zasít pocit viny, že proč ho dáváš do školky atd. atd. To je nesmysl. Ty jsi rodič a měla bys mít kontrolu nad jeho chováním.

Pokud nechce na procházce jít, tak jdu dál bez něj, on se časem od-šprajcne a jde taky. Nějaký výmysly s oblečením, jídlem atd. se u nás nevedou. Kňourání a vztekání - okamžitě do pokoje, přijde, až se uklidní. Pokud začne znova, tak tam jde znova, i kdyby to mělo být 20× za dopoledne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
360
19.6.15 13:00
@dendule4 píše:
@annaei Jéééžiš ale tohle jsou taky kecy.Jako: No jooo, ty máš holčičku, ty jsou hodnější :mrgreen: To mě vždycky pobaví :mrgreen: Promin, já mám na tohle prostě svůj názor. Nebudu tu zakladatelku plácat po rameni a utěšovat jí, že takhle zlobí všechny děti. Nezlobí. Jenom to chce se jim trošku věnovat.

Dendule4 :To, ale neni o venovani se. Nezlob se, mas zatim jen jedno dite a pises jakoby jsi mela patent na vychovu. Pripada mi, ze se u nas v CR hodne ocekava, aby bylo dite poslusne, sedelo a hralo si. Ale takhle deti nefunguji. Tedy ne vsechny. Kdyz je nejake jine, neznamena to, ze se mu rodice nevenuji. Vzdyt u nas dospelych je to take tak, ze co clovek, to jiny charakter. A deti to same

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12921
19.6.15 13:03

@kacz Co s dítětem, který prostě nejde. Co s dítětem, který pujde sice do pokoje, ale převrátí to vzteky vzhru nohama

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12921
19.6.15 13:05

@dendule4 I v zahraničí jsou děti vychované a umí se oblect ve 3 letech. Jinak myslim, že to neni na škodu, když si matka muže chvíli odpočinout a dítě se vyřádit v jelsích. nevim, co děláš se svojí dcerou, ale já bych fyzicky nedala být každý den celý den venku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
19.6.15 13:05

@annaei tak mu vyčleň jiný prostor, třeba nějaký kout, kde nemůže nic udělat. A nesmí se odtud hnout, vracej ho tam tak dlouho, dokud to nepochopí. A potom se doporučuje zůstat tam minutu za každý rok věku (tzn. u 2,5 roku jsou to 3 minuty). Po této době by měl přijít a omluvit se, pokud to neudělá a vzteká se pořád, tak tam jde na další 3 minuty. Stejně tak pokud z toho kouta uteče, tak se 3 minuty počítají znova.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4658
19.6.15 13:09

No tak jo, tak je to normální, tak si to nechte líbit. Vaše děti, Vaše zodpovědnost…Ono je jednodušší napsat, že je to prostě povahou, než uznat, že jsem někde udělala chybu…A takové ty hlody typu: Máš zatím jen jedno dítě. Máš holčičku, kluci jsou zlobivější. To mě jen utvrzuje v tom, že se jen snažíte obhajovat samy před sebou. Já jsem se svou výchovou spokojená, protože moje dítě po mě neřve, nevzteká se několik hodin denně, neubližuje ostatním, nehází s věcmi o zem. Možná je to zčásti povahou, ale to nic nemění na tom, že svoje další děti budu vychovávat úplně stejně. Tak se tu mějte a hodně úspěchů :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
326
19.6.15 13:11
@dendule4 píše:
Každé normální zdravé dítě občas zazlobí. Budete se divit, ale i to moje dítě zlobí. Ale je potřeba mít nějaké hranice. Všechno si přece dovolit nemůže. Jak je možné, že nějaké dítě ječí nelidsky na matku před lidma a druhé to nedělá? Povaha? Možná. Ale netvrdte mi, že nějakou výchovou byste s tím nic nezmohli? Jde jen o to najít něco, co bude na to dítě platit. I já musela hledat i já jsem byla leckdy unavená, zoufalá a otrávená. Ale nehodila jsem flinta do žita. NEřekla si, fájn, tak to nechám být, ono se to časem srovná.
Ono se to totiž samo nesrovná, ono to bude jen horší.

Diskuzi čtu z rychlíku, nicméně mi nedá nereagovat. Souhlasím s tebou, že má mít dítě pevně stanovené hranice - o tom žádná. Ale i přesto si netroufám tvrdit, že při nastavení hranic se z dítěte okamžitě lusknutím prstu stane na slovo poslušný stroj. Výchova je běh na dlouhou trať a pokud se pyšně holedbáš tím, že tvoje dítě zrovna TEĎ na slovo poslouchá (jsou mu teprve tři, zatím jsi ve výchově nováček), a je to dle tvého názoru zapříčiněno tím, že se mu aktivně věnuješ, věř mi, že za pět, deset let se můžeš třeba i divit. Několikrát jsem byla svědkem, jak ze submisivních a poslušných dítek vyrostli za úžasu rodičů naprosto nezvladatelní jedinci.
A věř mi, že existují děti, na které v určitém období vývoje neplatí absolutně nic a můžeš se rozkrájet. :nevim: A výchova takového náročného dítěte dá zabrat několikanásobně víc, než u dítěte, na kterého jednou zvýšíš hlas a sedne si z tebe tzv. na p…del :nevim: Zakladatelka uvedla, že je důsledná, že je přísná, že se snaží nepovolit, tudíž hranice nastavila - to ale neznamená, že se dítě nebude vztekat. A podle mě je přínosem dát dvou a půl leté dítě do školky, kde přijde do styku s vrstevníky, než aby bylo jen s matkou. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1663
19.6.15 13:15

Tak kdyz uz tady chces byt za inteligentní, charakterní a nejlepsi matku, tak čti to co pisu… Já sve díte nemlátím ale plácnu přes zadek kde má plenu - ano jsem strašná, že nosí ještě plínky :-)… Ano dostane občas coko nebo nějakou jinou sladkost, tleskat nemusíš… Zatleskám si sama…a ano, oni je dají do státních či soukromých instituci, kde se o to díte postarají. Já sama dám syna do školky ve dvou a pul letech… Já vím jsem opět strašná matka, ale mám k tomu důvod - práce = peníze. Vydělávám víc nez přítel a proto jdu dříve, ne že by se mi chtělo, ale máme nejaký standart na ktery jsme zvykli a nasetrene peníze mizí rychle :-) takže asi tak… A k poslednímu bodu, v Africe či v jiných zemi děti do školky nechodí, jsou celej den s matkou a jsou špinavý a neumějí se obléknout, oni vlastně ani nemají co, protože ty školky a jesle nemají, tak nemohou matky chodit do zaměstnáni. Snad jsem to napsala, tak aby to bylo jasné. Kdyžtak si to přečti ještě jednou, moje inteligentní koeficient je na jiné úrovni nez tvůj, tak aby nedošlo ještě k omylu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12921
19.6.15 13:18

@dendule4 Já nad výchovou syna hodně přemýšlim a hodně řešim. Od jeho narození jsem pod dohledem psychologa. Stejně dítě se vztéka a ubližuje ostatním. Občas samozřejmě se sama sebe ptám, kde se stala chyba @kacz . On ví přesně, co se nesmí, ale dělá to. Ted už i brečí dřív než mu stačim něco říct, protože ví, že se budu zlobit. Na zadek mu nedávám, nepodplacim ničim. Stejně věci se nemění stejně jako se nemění jeho nespaní.
A jak už jsem psala on aby rozumně usnul potřebuje vyběhat a vyřídit se s ostatníma dštmi to zvládám o víkendu, ale pak jsem ráda, že jde do jeslí, kde to udělají učitelky.
@kacz Tak vztekání je špatný projev emocí, kdy dítě se snaží vyjadřit nesouhlas s něčim, co se mu nelíbí. Udržovat ho v tom, aby emoce potlačilo taky neni dobrý. Nemam v sobě ještě uplně vyřešeno, jak to řešit. Pokud to je trochu v mých silách snažim se snim zustavat v kontaktu a mluvit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12921
19.6.15 13:19

@Marion84 V africe a v těhle zemí jsou děti vychovávany předevšim venku mezi ostatníma dětmi, tak že to matky mají trochu snazší

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1663
19.6.15 13:23

Jasné, ale jsem tak vytočená, že jsem to tam napsat musela… Je mi to jasny, je to o kultuře, životním stylu atd, ale to že díte chodi do jestli nebo školky přeci neznamená, že je špinavé a neumí se oblek kout, paní to natáhla do extrému, tudíž já to natáhla do druhého extrému, o to šlo :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12921
19.6.15 13:25

@Marion84 Já chápu bohužel se s tim často setkávám, že mi lidi radí, že ho mam začít vychovávat. Jako kdyby mě to nenapadlo. Mě to asi baví lítat neustále za nim jako blázen a bát se co vymyslí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1663
19.6.15 13:27

Já mám

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie