Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nikdy nejsem sama doma o prázdninách, vždycky mi tu minimálně jedno dítě zůstává
takže nerozumím, jak se ti daří nudit se o prázdninách bez dětí ![]()
@unuděná píše:
Tak to ti můžu říct naprosto z jistotou, že nemáš pravdu. Lidé, kteří jsou zvyklí žít aktivně, obvykle nezahnijí doma, jakmile jim děti odejdou. Naopak si užívají volna a času jen pro sebe a partnera, vrhnou se opět na to, co je dřív bavilo. Na gauči skončí spíš ti, co neměli žádné zájmy a věnovali se roky jen péči o děti a domácnost. Páč ti jsou potom taky nejvíc psychicky strhaní.
Presne, ja jsem teda aktivni i s ditetem a vse delam s ni, nicmene kdyz mam den volna, tak toho hned vyuziji a delam to bez ni, svym tempem a vic si nalozim nebo delam nejakou aktivitu, ktera neni vhodna pro deti…urcite bych nesedela doma a kdyz ano tak bych taky vedela co delat, zas tolik volna, abych mohla pul dne stravit polehavanim taky nemam..taky bych brala, ale odpo bych uz nekam vyrazila..a kdybych mela volno s partnerem, tak jeste lepe..sami dva jak za mlada v bezdezne dobe…vecer zajit spolu kamkoliv..no my vzdy vime coy nestane se, ze bysme nevedeli.
@nikolka112 píše:
Ahoj holky,
mam dotaz. Jsem uz tak nejak znudena, deti jsou ted na taborech, o prazdninach se tesi pak za babi s dedou. Ja a manzel chodime do prace. Vikendy mame volne.
A s chlapem travime cas o volnem case doma v obyvaku a nevim, co podnikat v tomhle pocasi.. v srpnu mame v planu dovcu, ale nevim co delat, kdyz jsme sami doma. A to jeste k tomu manzel jede za par dni na sluzebku a ja tu budu hnit sama..
Bydlime k tomu jeste v byte..
Co delate vy?
Procházky, cyklovýlety, kultura, případně doma u telky
Ale my jsme aktivní, takže minimálně procházka, nebo nějaký výlet někam ![]()
@unuděná píše:
Tak to ti můžu říct naprosto z jistotou, že nemáš pravdu. Lidé, kteří jsou zvyklí žít aktivně, obvykle nezahnijí doma, jakmile jim děti odejdou. Naopak si užívají volna a času jen pro sebe a partnera, vrhnou se opět na to, co je dřív bavilo. Na gauči skončí spíš ti, co neměli žádné zájmy a věnovali se roky jen péči o děti a domácnost. Páč ti jsou potom taky nejvíc psychicky strhaní.
přesně tak…dokonce se bojím, že se v důchodu rozvedu
manžel je lenoch, koníčky a pohyb jsou jen občasné, neumí si nastavit režim ve volném čase a klidně by hnil na gauči u filmů s teplákama v podpaží. Nastane víkend nebo dovča a je psychicky dole, nic nechce dělat… ![]()
Což psychicky nedám a nedám se ani zlomit. Takže už ted mu dávám dril a i krátký sport po okolí je parádní relax, běh, procházky, výšlapy, ranní kafíčka venku. Prostě bud si zvykne nebo to jednou skončí špatně. Život je moc krátký, abych zahnila na gauči a připravovala se na rakev a stejně tak nechci doma pak koukat na ospalého, uvrčeného chlapa. Chci vidět kytky kvést, vracet se domů unavená, spocená, zmoknutá i spálená, ale spokojená že žiju.
Hodně lidí si namlouvá, že potřebují dovču u moře, na horách apod. jinak to není ono
ale myslím, že to není o lokalitě, ale o nastavení hlavy.
A jak travite dovolenou, co tam delate ze to nemuzete delat tady..
Bože, miluju když děti vystřelí z domu. Vzhledem k tomu, že máme 3 kousky, tak se málokdy podaří, že nějaké nezbyde…:) Dneska se nám už jedno vrací takže mi volno končí. Ten minulý týden, jen za nimi zaklaply dveře, jsme se s manželem sebrali a odjeli na celý týden do Alp. Takže mi vlastně po návratu zbyly jen tři odpoledne doma a to jsme byli jednou na bazéně, jednou na kole a jednou v kině. Původně jsme chtěla alespoň uklidit, ale nějak nezbyl čas..:)
Mít možnost udat třeba na týden všechny tři děti, tak už jsme s manželem na Maledivach, třeba
ale jinak, pokud doma, tak bysme si vyjeli na motorce, večery v kině, restauracích, někam na disko se vyřádit
ale úplně doma by nám taky nic nechybělo - gril, vínko, vířivka, procházka po vesnici a každý večer postelové hrátky bez stresu, že někdo vleze do ložnice
![]()
Ty jo, tak s tím problém nemám… teď jsme zrovna bez dětí a plánovala jsem, jak si uklidím ve skříních a zatím jsme pořádně ani nebyli doma
Jednou sraz u kamarádů, pak projíždka na kole…
Ale volno bez dětí mi už končí, takže plán je dnes uklidit (i se na to těším, když vím, že to i chvilku uklizené zůstane
) a pak si klidně jen lehnout k TV nebo s knížkou, aniž bych musela odbíhat někomu něco chystat nebo reagovat na dotazy ![]()
Potřebovala bych takového volna víc, ale o tom si můžu nechat už zdát, snad zase za rok, až bude pobytový tábor (snad zase oba odjedou) ![]()
Ani nevím, neznám to. Dcera má chronické onemocnění a u babičky je max na 2 dny a to když jsem v práci. Takže jsem ráda, když si stihnu uklidit, něco vytridit a možná i si pustit večer film, u kterého večer usnu. Jinak bych šla na procházku, do cukrárny na něco dobrého, pokoukat do obchodu po něčem pěkném, do kina… jej toho by bylo.
V bazéně, na terase = odpočinek, čtení, rodina, pes, kolo, návštěvy, výlety. Teď momentálně se těším do vody. Už to úplně vyhlížím. Je tu horko, strašné dusno. Ale vrtáme, kotvíme před domem. Tady teď svítí nejvíc. Ještě 24 ks. Vysát, uklidit a skáču. Je mi jedno, že nemám plavky, jestli to někdo uvidí.
@Margery píše:
Nikdy nejsem sama doma o prázdninách, vždycky mi tu minimálně jedno dítě zůstávátakže nerozumím, jak se ti daří nudit se o prázdninách bez dětí
Přesně tak, já mít volné víkendy o prázdninách, tak by mi ty dva dny ani nestačily…
V týdnu jsem ráda, že stiham kolotoč práce a vyzvednutí z příměstských táborů.
O víkendu dohanim resty v domácnosti, uklidit, vyprat, vyžehlit s dopomocí ostatních. Když je pak aspoň jeden den volna, tak kolo, koupák, nějaký výlet, turistika… popravdě prázdniny jsou snad ještě horší režim než běžný školní rok ![]()
Chodime do prace, vyzvedavame obe deti ze skolky a druziny (u nas jede v lete oboje), nakupy, uklid, obcas prochazka se zmrzkou a podobne. O vikendech vylet/koupani
nenudime se vubec, spis stale nestihame. Ted nas teda ceka konecne volno
a jedeme pryc
@nikolka112 píše:
Ahoj holky,
mam dotaz. Jsem uz tak nejak znudena, deti jsou ted na taborech, o prazdninach se tesi pak za babi s dedou. Ja a manzel chodime do prace. Vikendy mame volne.
A s chlapem travime cas o volnem case doma v obyvaku a nevim, co podnikat v tomhle pocasi.. v srpnu mame v planu dovcu, ale nevim co delat, kdyz jsme sami doma. A to jeste k tomu manzel jede za par dni na sluzebku a ja tu budu hnit sama..
Bydlime k tomu jeste v byte..
Co delate vy?
Pockej, jakoze nevite, co delat o vikendech bez deti?
Mit tu moznost, jedeme hned nekam na vikend se ubytovat, moznosti bych hned vymyslela hromadu. Bohuzel hlidani nemame zadne, takze skolka/druzina a zbytek casu neustale spolecne, uz 8,5 roku.
A byt doma uplne sama, muj sen! Uklidit, vyhodit hromady kramu, koupit si neco dobreho na mlsani a pustit si v KLIDU Netflix. Bohuzel u nas je to jen sen.