Nutriční poradna (3-18 let)
Michaela Boukalová Tomešová DiS.
Mám trochu hloupou otázku ke třídění bioodpadu - do speciálních hnědých popelnic.
Vhazuje se odpad v igelitových sáčcích? Já tam vždycky odpad vysypu a igelitový pytlík hodím do plastu (pokud je moc špinavý, tak do komunálu), ale viděla jsem, že tam spousta lidí vhazuje odpad včetně igelitového pytlíku - ale ten je přeci nerozložitelný (resp. špatně rozložitelný).
Jak třídítě vy a proč?
Děkuji za odpovědi ![]()
Igelitové sáčky rozhodně do biopopelnice nepatří. Divím se, že to svoz nekontroluje, protože u nás je jasně dané, že jakmile v popelnici objeví to, co tam nepatří, tak popelnici nevyvezou a při opakovaných problémech vyvážet nebudou ani v budoucnu ![]()
Veritas igelit určitě ne, ale existují takové rozložitelné „igelitové“ pytlíky. Nebylo to třeba ono? Jsou třeba zelené nebo bílé, z nějakého kukuřičného škrobu či co a ty se za chvíli rozloží ![]()
Ahojky
Určitě bez klasického plastového pytlíku, jen vysypat odpad, jak píšeš. Ale viděla jsem prodávat i biologicky odbouratelné pytlíky, resp. rozložitelné degradabilní sáčky do koše, tak třeba to byl takový pytlík a ne klasický igeliťák. ![]()
M. ![]()
AnastazieB píše:
Veritas igelit určitě ne, ale existují takové rozložitelné „igelitové“ pytlíky. Nebylo to třeba ono? Jsou třeba zelené nebo bílé, z nějakého kukuřičného škrobu či co a ty se za chvíli rozloží
myslim, ze z toho jsou igelitky z tesca - teda ne igelitky ale takove ty bile slabe. mela jsem je nekde ulozene a kdyz jsem do ni chtela dat po roce neco, byly to uz jen cary a sypalo se to vic, jak papir
Pudlo je to možné, ale tomu bych moc nevěřila (resp. zkusila bych si to na vlastním kompostu, kdybych ho měla).
Ty rozložitelné prodávají třeba v DM, jsou zelené a mají potisk.
Je to myslim z nejakeho skrobu, kdyby tady byl Jura, urcite by napsal, jak ma vypadat recyklacni znacka na tech rozlozitelnejch obalech a bylo by jasno.
Zdravím, začala jsem třídit odpad, tudíž vytřizuji i bio odpad, tedy: zbytky zeleniny, ovoce, čaje. Jediný problém je, že než koš na bio naplním, tak mi začnou spodní zbytky plesnivět. Do bio popelnice tedy vyhazuji částečně zplesnivělý bio odpad. Myslíte že to vadí? Mohu vyhazovat odpad častěji, jen mě zajímalo, jestli je ta plíseň skutečně problém v té bio popelnici. Děkuji
@Jindřich Maksant, sáčky jakéhokoli pro kompostování vhodného druhu, značky apod. jsou použitelné pouze pro kompostování v domácích podmínkách.
Do hnědých popelnic – přinejmenším do těch, jejichž svoz zajišťuje Hlavní město Praha – v žádném případě nesmějí.
A protože si děláš reklamu na svůj e-shop, poprosím @admin o zásah.
Příspěvek upraven 16.11.23 v 08:29
@BohunkaP píše:
@Jindřich Maksant, sáčky jakéhokoli druhu, značky apod. jsou použitelné pouze pro kompostování v domácích podmínkách.Do hnědých popelnic – přinejmenším do těch, jejichž svoz zajišťuje Hlavní město Praha – v žádném případě nesmějí.
A protože si děláš reklamu na svůj e-shop, poprosím @admin o zásah.
jakýkoliv sáček do kompostu určitě nepatří. do kompostu patří nanejvýše ty recyklovatelné (ne já reklama nejsem), ale dycky žasnu, když otevřu hnědou popelnici a vidím tam igelitový sáček v bio odpadu. někdo si už dá tu práci to vytřídit a neví, že plast do bio nepatří. tak prosím o nešíření takových absurdit. někteří to po těchto lidech pak i třídí. Nicméně můj dotaz zněl, zda vadí vhazovat shnilé a částečně zplesnivělé. když má bioodpad třeba 14 dní v koši. na to mi nepomůže ani bio sáček, jelikož ten se rozkládá dřív. no asi budu vynášet jednoduše častěji.
@BohunkaP Ok. Absolutně nechápu, že přecházíte v pejorativní tón…a navíc tykání…. Osobně jsem Vás nějsk dotknul? ![]()
Jindro, za reklamu zde se platí.
Opravdu nemáš na blbou reklamu, že se musíš ztrapnovat v diskusi?
@Dona99 omlouvám se…reagoval jsem na to plesniveni, jak mu předejít