Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Holky, ať čtu jak čtu, nikdo o 230 nepsal. Já psala 200 na zapečení, pak snížit, ale je pravda, že nám obecně ta trouba moc nepeče, potvora. Na těch 150, jak některé píšete, mi to neudělá snad ani pusinky, takže záleží na troubě hrozně moc a každá si musí vyzkoušet tu svoji troubu.
Taky propichuju špejlemi, ale letos byl požadavek na vánočku s čokoládou, tak mi tam ty špejle nešly napíchat. A samo se rozjela.
Vymícháš těsto, až fouká, necháš pod utěrkou na teple vykynout, a znovu to zopakuješ - vymícháš a znovu kynout. Je pak kypřejší, nadýchanější a na plné velké věci (vánočky, bochany atd) je to lepší, líp se propeče. Na buchty to stačí jednou, těsta je tam málo a stihne se propéct. Tak mě to učila babička, od níž jsem se učila od mala péct.
jpichova píše:Háta_x píše:Ahoj,co znamená dvojí kynutí
Ahoj, na pečení si musíš vychytat tu svou troubu, dá se upéct krásná vánočka i v plynu. Osobně přikrývám vánočky alobalem, cca na druhou půlku pečení. Na rozjetí do nich dávám 3 špejle (na konce horního copanu a doprostřed), vánočka se nerozjede. Taky mam zkušenost, že když nechám těsto vykynout 2× a je hustší a líp „fouká“, vánočka je lepší. Na buchty stačí jedno kynutí.
Holky, já jsem tentokrát špejle vubec nedávala a nerozpadla se mi. Nebyla možná dokonalá, pletla ji 7-letá dcera, pak zkusím přidát fotku, teď mi to z mobilu nejde.
Ani já nedávám špejle, v ničem mi to nepomáhá. I když letos se mi nepovedly nijak extra, ale tak dalo se to (akorát na cukr jsem vzala moc řídké síto
).
Dvojí kynutí se u nás sice někdy děje (protože to obvykle vykyne, když se mi to nehodí, tak to splasknu a nechám znova kynout), ale myslím si, že pokud je těsto dělané v pekárně, tak je propracované tak precizně, že už to vylepšit nejde. Naše babičky a maminky to přece jen měly těžší (maminka mě učila dělat těsto, dokud nebudou puchýře, akorát mi zapomněla říct, že na těstě a ne na rukách - ty jsem měla dřív
, mám ty pazoury nějaké vachrlaté).
Já dělám bezlepkovou. Ta by podruhé nenakynula, takže udělám těsto, ihned pletu a nechávám kynout už hotovou vánočku. Dřív jsem nechala kynout těsto a pak pletla, ale tím to právě keclo.
Díky všem moc za rady,dneska jsem slavila úspěch,byla nádherná,ze spoda krapítko do tmava,ale to už asi neovlivním. Šlo to i bez špejlí a nerozjela se. A těsto zásadně též v pekárně,bolí mě ruka hned při prvním míchání,dávám dvojí promíchání,tak snad je pořádně. Moje babička je na vozíku,ruku pochroumanou a maká jak divá i 3 vánočky denně-nechápu
. ![]()
Háta_x píše:
Vymícháš těsto, až fouká, necháš pod utěrkou na teple vykynout, a znovu to zopakuješ - vymícháš a znovu kynout. Je pak kypřejší, nadýchanější a na plné velké věci (vánočky, bochany atd) je to lepší, líp se propeče. Na buchty to stačí jednou, těsta je tam málo a stihne se propéct. Tak mě to učila babička, od níž jsem se učila od mala péct.jpichova píše:Háta_x píše:Ahoj,co znamená dvojí kynutí
Ahoj, na pečení si musíš vychytat tu svou troubu, dá se upéct krásná vánočka i v plynu. Osobně přikrývám vánočky alobalem, cca na druhou půlku pečení. Na rozjetí do nich dávám 3 špejle (na konce horního copanu a doprostřed), vánočka se nerozjede. Taky mam zkušenost, že když nechám těsto vykynout 2× a je hustší a líp „fouká“, vánočka je lepší. Na buchty stačí jedno kynutí.
Tak to ti kyne asi pěkně dlouho,já 2× vymíchám v perárně a pak enchávám min.2 hodinky kynout,snad to stačí.
Ahoj,díky za radu.Asi ty špejle fakt zkusím a nebudu otvírat troubu.