Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@Lama Lama jasně, že máš pravdu, ale tak nějak jsem to zjednodušila abych zakladatelce nepopletla hlavu ještě více než ji má. Pointa byla ukázat, že marži si tvoří obchodník sám a nelze ji podle DPH uvedeného na faktuře vypočítat.
@Bunnies píše:
Hezký večer,
Dneska jsem se zamyslela a přemýšlím kolik si obchodníci na nás vydělají. Snažím se dostat k marži pomocí DPH.
Dám příklad:
Zboží xy stojí 1076Kč s dph, 886Kč bez dph. Rozdíl mezi nimi je 190Kč, což činí těch 21% procent z přidané hodnoty produktu. To znamená, že 1% je 190÷21= 9, 04.
100% je 904.
904-190= 714Kč
Těch 714 je marže obchodníka? Nějak mi to nesedí, to by měl za nákupku 362Kč…To snad není možný, aby byla taková marže, že? To by jsme jako zákazníci strašně připlatili…Kde mám chybu?
Dobré psycho, moc hulíš.
![]()
To máš tak:
Pro tebe jako pro spotřebitele je přidaná hodnota vyjádřená v penězích vlastně cena celého výrobku. Ve finále celou DPH zacvaká spotřebitel, takže ty platíš těch 21%, které se odvedou státu.
Jinak to mají obchodníci, případně výrobci. Pokud jsou plátci DPH, platí opravdu jen DPH z hodnoty (ceny) kterou tomu výrobku přidali. Odečte DPH na vstupu a na výstupu a platí jen ten rozdíl.
Pokud někdo není plátce DPH a je někde uprostřed zpracovatelského řetězce (neprodává koncovému zákazníkovi) tak je to značně nevýhodné, neb to DPH platí celé a ten nakupující si to odčítat nemůže - prostě brzo skončí, neb se na něj kupující vyprdnou.
Je to už srozumitelné?
Nemáš tedy šanci dle DPH zjistit marži obchodníka. Těch obchodníků v logistickém řetězci také může být víc ![]()
Masakr, víš vůbec co pojmy dph, marže a pod. Znamenají?
Raději se na to vyprdni, stejně to neovlivnis… ![]()
uz ten nazev diskuze me zaujal… a musim rict ze takhle sem se dlouuuuho nenasmala… to je jako mysleno vazne?
![]()
@Lama Lama píše:
Tak on obchodník výsledně zaplatí DPH jen z marže, protože odvede DPH z prodeje a vrátí mu DPH z nákupu. proto dan z přidané hodnoty. ale ty to nezjistíš. na účtence máš DPH z celé ceny. Kolik obchodníkovi vrátí na DPH za nákup na účtence není.
Pokud má nárok na odpočet tak obchodník nezaplatí fakticky nic, existuje jistá neutralita daně ![]()
@myshatko píše:uz ten nazev diskuze me zaujal… a musim rict ze takhle sem se dlouuuuho nenasmala… to je jako mysleno vazne?
![]()
Me taky ten nazev zaujal ![]()
@Pherenike ja na ten prispevek koukala trikrat a rikam coze… co to je za vypocty.. ;D marzi muzu mit treba 100000000% kdyz to nekdo koupi ![]()
@myshatko no a k jejimu vypoctu se pres DPH tezko dostanu, ze ![]()
Prosim Te, hlavne se nedavej na podnikani ![]()
Kdybys vedela, kolik je naklad na takovou zimni lyzarskou bundu (usitou kde jinde nez v Cine) a porovnala to s prodejni cenou na krame (mluvim o značkách, jako Loap, Alpine Pro, Hannah apod) tak to s Tebou asi sekne ![]()
Marzi muze mit obchodnik jakou chce, třeba 1000%, když to lidi koupi
to prece nelze nijak omezit. Zijes v kapitalismu.
Ja momentalne pracuju v zahr. firme, kde dovazime tkaniny na lozni soupravy - kdybys vedela, na kolik by prisla takova krasna lozni souprava Scanquilt bez marze, budes spat radsi ve spacaku a nekoupíš si uz nic.
O tom to proste je ![]()
Nebojte se na podnikání opravdu nejsem vhodný adept.
Prostě jsem do toho včera nějak zamotala úplně šíleně.
Nejradši bych tuto diskuzi vymazala. Teď si mě tu budete pamatovat jako tu „blbou“. No neměla jsem svůj den…
Dodatečně jsem si přečetla článek a chápu to lépe. Jsem prostě nepochopila jak to je, když obchodník (plátce DPH) nakoupí do dodavatele, který je také plátcem DPH. Nechápala jsem, že si obchodník na výstupu odečte DPH na vstupu a odvede státu rozdíl. Také jsem si zafixovala v hlavě úplně blbě, že koncové DPH je jen částky, který si obchodník přidá
…Přitom je to celou dobu DPH z celé částky. Marži zkoumat nebudu. Raději to nechci vědět.
Ženský, já fakt nevím, co Vás to chytá. Jsou prostě lidi, kteří vůbec netuší, co který pojem znamená. Já bych se třeba u spousty kuchařských pojmů nechytala a to se někomu zdá, že je to fakt základ. Prostě není. Taky se nikomu nesměju, že neví jak se dělají makra v Excelu. Beru odpovědi, které vysvětlí, jak se věci mají, ale proč to zesměšňování?
@Bunnies no co, no, kdo se zeptá bude za blbce 5 minut, kdo se nezeptá, zůstane blbej celý život.
Tak aspoň máš ohl. marže a DPH jasno ![]()