Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@martina.se píše:
jasně že jo - protože pochopí (většinou tedy), že to není zase takový terno a člověk s tim není takový frajer…
@dalimil Já s tím taky souhlasím. Znám případy, kdy to rodiče udělali a mělo to ohromné výsledky.
@dalimil píše:
Donutit vlastní dítě vykouřit 1/2 krabičky najednou? To by jsi byla opravdu schopná udělat?Myslím si, že v 15-ti už si člověk o tom bude rozhodovat sám a tohle mi přijde jako kontraproduktivní. Nastavit pravidla jako doma a před rodiči nekouřit, vysvětlit následky a důsledky včetně finanční zátěže a spoléhat na plody své výchovy…
Rozhodně je to blbost aplikovat u astmatika. Nechápu, že to tu některé navrhují. Pak může volat rovnou záchranku ![]()
Nečetla jsem celé, ale asi bych si promluvila s dcerou, proč to dělá, já kouřila měsíc jen proto, že celá třída chodila kouřit před školu a já tam nechtěla být sama…
@jannina1 píše:
Rozhodně je to blbost aplikovat u astmatika. Nechápu, že to tu některé navrhují. Pak může volat rovnou záchranku
a myslíš, že je lepší čekat, až to přežene sama, když má problémy už teď? Takhle člověk aspoň zná důvod a může na to reagovat. MOje ségra je těžká astmatička, taky naši dlouho nevěděli, proč chrble a ona zkoušela kouřit. Po poradě s dr udělali to samé, co se mnou. Vyléčena na dosmrti - mmchdm, záchranka netřeba, stačilo foukátko..
No..astmaticka dobry no…v patnacti si to neuvedomuje, proste frajeri. Já nevim co bych delala, sama deti jeste nemam
Já bych zkusila nejdriv tu praktiku jak tady psala jedna že bych ji to dovolila, ale penize bych ji nedavala. Pokud ani to ne koupila bych krabicku, astmatik neastmatik a dej si…jednu, druhou treti, uplne v klidu…dokud by se nepoblinkala…to kaslani po tom..je videt že ji to fakt nedela dobre. mozna bych ji vzala mezi naky lidi co maj problemy s dychanim na plicni treba at se podiva jak vypadaj lidi co nemuzou dejchat preju pevny nervy a budu doufat že ji to prejde, že zjisti že to zase takova machrovinka neni
@martina.se muzu ti rict a zakladatlce ze tohle zkusit muze ale rozhodne kdyz clovek nechce neprestane. Rodice to samy udelali sestre a dodnes huli este vic a prestat nechce ja jsem kourila rodice me tohle neudelali a uz jsou to 4 roky co nekourim. A kdyz je astmatycka tak o to vic nedoporucuju. Nemusi to skoncit jen u foukatka. A chtela bych videt vysvetlovani rodicu v nemocnici. jedine nedeavat na to penize. Musi si na to hold prijit sama.
@Milli76 píše:
to mě taky
z manželovi strany jsou nekuřáci a z mé už jenom mamka. Taťka se lečí s CHOPN 2. stupně. Je na tom fakt blbě. Bojím, se aby neskončila stejně
Hele a tvůj taťka s ní nic nedělá? Můj děda na CHOPN těsně před vánocema umřel… A vidět ho v té nemocnici, jak už byl vlastně „pryč“ a bojoval o každý nadechnutí pro mě bylo hrozný…
Ale pokud ji ani tohleto neodradí, tak fakt nevím, no… ![]()
@Milli76 Noo, není to tak dlouho, co jsem byla taky puberťačka a za sebe můžu říct, že nepomůže vůbec nic… já teda v pubertě nekouřila, začala jsem, až když jsem začala chodit po střední do práce, ale kamarádky, co kolem mě kouřily nebo hulily trávu, tak bylo úplně jedno, co rodiče doma řikali, jestli to schvalovali nebo ne a navíc, v pubertě zakázané ovoce nejvíce chutná
když jí vezmeš kapesný, tak si začne balit tabák bez filtru nebo kupovat kusovky, když nesežene davajku
Jsem z učitelské rodiny a maminka navíc dělala školní psychožku, tak na mě praktikovala metodu „kámošky“..chodíš za školu? OK, já ti to omluvím, ale příště si to ohlídej. Posloucháš techno a metal? Bezva, to se mi líbí, pojď, já ti přeložím texty „písniček“. Chutná ti alkohol? Tak když budeš mít chuť, tak si klidně nalej… Ty sis dala trávu? Tak příště jí přines a dáme si spolu… Jako zní to nezodpovědně, ale na mě to dokonale fungovalo, protože v tu ránu všechny činnosti, které mi byly schváleny, působily jako trapný a máma věděla, že tak jako tak tomu nezabrání, ale aspoň má přehled, co jsem zkusila atd.
V puberte jsem problemy s holkama resila sblizovacimi vikendy.Kdyz jsem se jim snazila promluvit do duse-Hledely na mne jako pres tluste sklo a divaly se do neznama. Snazila jsem se o komunikaci-nekomunikovaly.Na jedne strane mnohatisicihlavy souper zvany puberta a na opacnem konci bitevniho pole se krci rodicovska laska. Mnohokrat jsem se citila jako odsouzenec s hlavou na spalku. Tenkrat stejne jako ty ted, jsem se sve mamky ptala na tuto otazku.Moje holky taky tajne kourily, poradaly vypravy za jejich top zabavou.Ja uz kolikrat ani nemohla. Postupem casu se vsim prokousaly a dospely. Nekouri a maji sve pevne misto v zivote. Mozna bych opravdu zkusila sblizovaci vikend nebo cas, jenom ty a ona.Tam bych opatrne promluvila do duse.
@martina.se píše:
@Milli76 dát jí vykouřit půl krabičky najednou - prostě si k ní sednout, jen ať si dá - tohle mi udělali naši - 10 let jsem nemohla cigára ani vidět
soused-tam, kde jsem bydlela jako dítě, to taky udělal synovi a pak se ho taťka zeptal „tak co-budeš kouřit“ a syn mu odpověděl „tati nemáš ještě“ a s tátou to málem seklo.
U holky bych asi argumentovala hrubým hlasem, povadlou pletí, vrásky, zakouřeným dechem apod.
@Milli76 píše:
Nemáte, někdo radu jak znechutit (zhnusit) kouření náctileté (15) dceři?
Vysvětlování, domluvy, zákazy neplatí. Vím, že je to třeba jenom zviditelňování se, ale mám strach, aby tomu nepřišla na chuť. Navíc je astmatička. S manželem jsme nekuřáci.
Mi otec vyhrožoval, že mi dá 3 krabičky a budu kouřit tak dlouho dukud se nepo a nepo a on se bude dívat, jak je mi s toho zle.
Ale zůstalo jen u výhružek
mě to pak nějak přešlo bez nějakých radikálních odnaučovacích praktik, když už se ani nezmínil a nezajímalo ho to jestli kouřím nebo né, tak mi to samo přestalo chutnat
.
A jsem nekuřák
, takže možná zabralo, že se k tomu pak postavil, že to víc neřešil a čekal až mě to přejde
každopádně od té puberty jsem cigaretu v puse neměla.
Nojo, cigarety. Blbý je, že závislost se vytvoří ve věku, kdy je to cool a zbytek života se většina lidí snaží přestat, protože to pak už cool není a člověk je za závislýho zoufalce, co musí někam do hnusný kuřárny a smrdí jak popelník. ![]()
@zdeňka41 píše:
@Milli76 Noo, není to tak dlouho, co jsem byla taky puberťačka a za sebe můžu říct, že nepomůže vůbec nic… já teda v pubertě nekouřila, začala jsem, až když jsem začala chodit po střední do práce, ale kamarádky, co kolem mě kouřily nebo hulily trávu, tak bylo úplně jedno, co rodiče doma řikali, jestli to schvalovali nebo ne a navíc, v pubertě zakázané ovoce nejvíce chutnákdyž jí vezmeš kapesný, tak si začne balit tabák bez filtru nebo kupovat kusovky, když nesežene davajku
Jsem z učitelské rodiny a maminka navíc dělala školní psychožku, tak na mě praktikovala metodu „kámošky“..chodíš za školu? OK, já ti to omluvím, ale příště si to ohlídej. Posloucháš techno a metal? Bezva, to se mi líbí, pojď, já ti přeložím texty „písniček“. Chutná ti alkohol? Tak když budeš mít chuť, tak si klidně nalej… Ty sis dala trávu? Tak příště jí přines a dáme si spolu… Jako zní to nezodpovědně, ale na mě to dokonale fungovalo, protože v tu ránu všechny činnosti, které mi byly schváleny, působily jako trapný a máma věděla, že tak jako tak tomu nezabrání, ale aspoň má přehled, co jsem zkusila atd.
Taky dobrá metoda, já jsem dětem taky nic nezakazovala, jen jsem říkala, že je to pěkný humus, ale jestli chtějí ať si ochutnají. Nechtěly a nikdy nekouřily.
@avm3 píše:
TAk to je pěkná blbost… to by vůbec nic nevyřešilo.
Jako metoda odnaučení el. cigareta není, to souhlasím, jenom je to zdravější varianta a pomůcka pro závisláky, kteří se rozhodnou s tím seknout. Ale dají se koupit beznikotinové náplně a i u náplní s nikotinem odpadají všechny ty sračky, které jsou v normálních cigaretách.
@Milli76 Puberťákovi nevysvětlíš nic. Jedině sebrat kapesné, kamarádi jí nebudou dávat věčně, když jim to nebude vracet. Ale předpokládám, že je to jenom nějakej pubertální záchvat a přejde to samo, stejně čím víc budeš zakazovat, tím víc bude kouřit
Je jí 15… Nech ji. Sniž ji kapesný dej ji trest za to, že jsi ji načapala - mě tenkrát mamka nechala umýt okna v celým baráku - pamatuju si to jak dneska. Tím to haslo. Dávala jsem si pozor aby už mě nikdy nenačapala a tento respekt mám do dnes
V tomhle věku nebude na nějaký výchovný přednášky asi zvědavá. A dle mého názoru je zcela normální, že to zkusí…