Jak znechutit kouření náctileté

Napsat příspěvek
Velikost písma:
26093
21.5.14 18:47
@Meliora píše:
Pokud máte v rodině někoho s CHOPN, mohla by si o kouření promluvit s ním, vidět dotyčného jaké má potíže, jak je mu zle, jak se mu změnil život.
A protože zákazy fungovat nebudou, nechala bych ji přijmout odpovědnost za své chování. Cigarety si nebude kupovat za kapesné, nebude kouřit doma a ve škole, ani v okolí. A ona sama by to měla oznámit svému lékaři, jak dětskému tak i tam kde se léčí s astmatem.

Jenže podle mě jí řekne to, co vidí, ale pokud ten kuřák je fakt závislej, tak jí to stejně moc „neřekne“… Děda byl ke konci na kyslíku doma už v podstatě celej den… Ale před tím, než mu ho přivezli, si šel stejně ještě „naposledy“ zapálit… :nevim: Prostě to jsou závisláci a stejně jim ta reflexe většinou chybí… A když to řekneš jinýmu kuřákovi, tak jeho reakce bude, že „to ale nemá každej“ :zed:

Cigára jsou prostě zlo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
21.5.14 19:37
@hBod píše:
@Bábrdl

Už i tady se kuřák cítí jak lovná zvěř :), každý si o ně otírá hubu.. chudáci :)

Bych se odstěhoval, nevím co na té Angliii každej vidí :D

sousedka nade mnou dává dítě občas kolem oběda spát do kočáru na balkon, já vždycky když vylezl a zapálil si, tak mrně začalo řívat, cigáro jsem zhnuseně típl a zalezl, aby mě náhodou neseřvala ( by si nedovolila :) ), přitom dál je frekventovaná silnice a tomu parchantovi nevadí :mrgreen:

Já s tím souhlasím (s tím omezením) :jazyk: Už jen to, že uvažuješ o odstěhování ze země, kde máš milovaného partnera, prima práci a jsi tam šťastný kvůli tomu, že se nemůžeš v klidu trávit, dokazuje, jakou moc cigarety nad člověkem mají.

Já nekouřím a coby odnaučený kuřák jsem ráda, když mi někdo cigarety necpe pod nos :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.5.14 19:44

Neznechutíš… Kouřila jsem od 12, v 15 jsem měla krabičku na týden. Po dvacítce jsem pár let nekouřila, teď si dávám jednu na chuť večer, když děti usnou. Ale v těch cca 15 neexistovalo nic, co by mě odradilo. O frajeřinu naprosto nešlo, táta tehdy řekl, ať klidně kouřím doma, si myslel, že když se stím nebudu muset schovávat, takměto nebude bavit, houby, jen jsemto uvítala. :mrgreen:
Kamarádku táta dokonce za kouření bil, fackoval, když jí nachytal, ale ona byla naprosto sveřepý kuřák, celé náctiletí prokouřila, kouří dodnes.
Teď co jsem dospělá, tak už nechci propadnout závislosti, je mi líto peněz, ale to přišlo až s dospělostí, jako náctka jsem bylaschopná fingovat krádež peněženky s penězi na mhd, abych zamaskovala, že jsem peníze ulila do něčeho jiného

• Citovat
  • Upravit
1117
21.5.14 19:48

@Milli76 to je nejhorší věk, kdy začne kouřit většina děcek. Nás bylo ve třídě na střední 33, z toho jen 3 jsme nekouřili… A byla to myslim si dobrá škola, žadnej učňák, kam chodí jen kdo se nechce učit. Jestli není pozdě, můžeš zkusit koupit nejsilnější cigára a donutit dceru je před tebou vykouřit- garantuji, že to nedá a bude ji pekelně zle a bude si pamatovat, co to s ní dělá. Je to vlastní zkušenost ( nezvládla jsem ani jednu :D )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25243
21.5.14 20:04
@Z.jev píše:
Jako metoda odnaučení el. cigareta není, to souhlasím, jenom je to zdravější varianta a pomůcka pro závisláky, kteří se rozhodnou s tím seknout. Ale dají se koupit beznikotinové náplně a i u náplní s nikotinem odpadají všechny ty sračky, které jsou v normálních cigaretách.

To jsem nevěděla, tak možná… ale co se týče klasických cigaret, tak nikotin je to poslední, že? A prej se v těch elektronických ani nedá dávka nikotinu změřit… tak nevím, jestli je to dobrá náhražka… ale je zdravější, to jo. Ale co mám lidi v okolí, tak většina kouří stejně obojí…
Ale to jsem utekla od témtu.
Mě spíš vyděsilo to, že bych koupila 15leté holce el. cigaretu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
211
21.5.14 20:26

Co si zapálit s ní? Když něco dělají i rodiče, tak to už tolik cool není. Omezení kapesného nepomůže. Vždycky se najde kluk, který holce tu cigaretu nabídne. Případně si s kamarády koupí krabičku společně. Mluvím z vlastní zkušenosti, cigarety jsem kupovala opravdu málokdy. Většinou jsem dostávala. Časem mě to přešlo, nikdy jsem závislá nebyla, i když jsem „svátečně“ kouřila pár let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
743
21.5.14 21:48

Děkuji Všem za názory a zkušenosti. Některé si tu vybereme a zkusíme prubnout. Snad to zabere :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2204
21.5.14 22:45
@martina.se píše:
jasně že jo - protože pochopí (většinou tedy), že to není zase takový terno a člověk s tim není takový frajer…

ale proč 1/2 krabičky najednou? Jak jí to jako zdůvodníš? Jako „sice kouříš 3-4 denně, ale teď a tady mi vykuř tohle všechno najednou“…

Přijde mi to jako týrání, spíš bych chtěl aby na to moje dítě přišlo samo, ne třeba hned, ale tohle mi přijde pro oba zúčastněné nedůstojné.

Nevím, myslím, že kuřáckým obdobím si většina z nás projde v pubertě, tuhle drasťárnu asi nedám, to bych popřel všechny výchovné metody, co jsem jim celý jejich život všťepoval :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13821
22.5.14 00:08

Taky si myslím, že nepomůže nic, kromě nějakých praktických ukázek a omezení kapesného, např. Já jsem kouřila od 15, s kamarádama o víkendu. Kouřili jsme dlouho, ale většinou jen o tom víkendu, přes týden míň (ale moje oblíbená byla cigareta pozdě v noci u otevřeného okna v mém pokoji ;) ). Postupně jsem to tak nějak omezila, resp. nekouřila jsem každý den, jen jednou za čas v hospodě nebo na nějaké akci. Pak přišlo těhotenství, dítě a teď si několikrát ročně zapálím, když jdu večer ven.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
22.5.14 06:34
@dalimil píše:
ale proč 1/2 krabičky najednou? Jak jí to jako zdůvodníš? Jako „sice kouříš 3-4 denně, ale teď a tady mi vykuř tohle všechno najednou“…

Přijde mi to jako týrání, spíš bych chtěl aby na to moje dítě přišlo samo, ne třeba hned, ale tohle mi přijde pro oba zúčastněné nedůstojné.

Nevím, myslím, že kuřáckým obdobím si většina z nás projde v pubertě, tuhle drasťárnu asi nedám, to bych popřel všechny výchovné metody, co jsem jim celý jejich život všťepoval :-(

protože se jí udělá zle. Může to být míň, může to být víc. Každý snese něco jiného. A nezlob se na mě, týrání vypadá rozhodně jinak :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15113
22.5.14 06:53

Na to nejsou žádné metody, bud ten člověk přestane sám, nebo bude hulit dál.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26093
22.5.14 09:24
@dalimil píše:

Nevím, myslím, že kuřáckým obdobím si většina z nás projde v pubertě, tuhle drasťárnu asi nedám, to bych popřel všechny výchovné metody, co jsem jim celý jejich život všťepoval :-(

Podle mě zas ty děti všechny moje výchovný metody popřou tím, že začnou kouřit… (jako fakt kouřit, ne že to zkusí) :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2204
22.5.14 13:36
@martina.se píše:
protože se jí udělá zle. Může to být míň, může to být víc. Každý snese něco jiného. A nezlob se na mě, týrání vypadá rozhodně jinak :think:

Jako to chápu, že se jí udělá zle, ale jak jí logicky vysvělím, že teď jí nutím dělat něco, aby jí bylo moc zle, v zájmu jejího dobra? Jako 15 let se snažím vychovávat tím, že trpělivě vysvětluji proč to či ono není správné, uvádím důvody, argumenty a pak najednou tohle? Nátlakově nutit vlastní dítě kouřit až mu bude zle je zcela proti dosavadnímu principu výchovy. To mužu rovnou jí zmlátit jako žito, aby toho nechalal. Nechápu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26093
22.5.14 14:56
@dalimil píše:
Jako to chápu, že se jí udělá zle, ale jak jí logicky vysvělím, že teď jí nutím dělat něco, aby jí bylo moc zle, v zájmu jejího dobra? Jako 15 let se snažím vychovávat tím, že trpělivě vysvětluji proč to či ono není správné, uvádím důvody, argumenty a pak najednou tohle? Nátlakově nutit vlastní dítě kouřit až mu bude zle je zcela proti dosavadnímu principu výchovy. To mužu rovnou jí zmlátit jako žito, aby toho nechalal. Nechápu…

A to, že začne kouřit proti principu výchovy není? :think: Hele, já se taky snažím vysvětlovat, i tříleťákovi, ale v okamžiku, kdy začne dělat něco, co ho přímo ohrozí na zdraví a na životě, tak jdou vysvětlovací principy prostě stranou… :think: :nevim: Prostě vysvětlování má u mě určitou mez a tou je přesně tohle… :nevim: (Když pominu to, jak neuvěřitelně sobecký kouření je…)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2204
22.5.14 15:02
@kate02 píše:
A to, že začne kouřit proti principu výchovy není? :think: Hele, já se taky snažím vysvětlovat, i tříleťákovi, ale v okamžiku, kdy začne dělat něco, co ho přímo ohrozí na zdraví a na životě, tak jdou vysvětlovací principy prostě stranou… :think: :nevim: Prostě vysvětlování má u mě určitou mez a tou je přesně tohle… :nevim: (Když pominu to, jak neuvěřitelně sobecký kouření je…)

pro mě jako dítě, by rodič, který mi tohle provede hrozně klesnul v ceně. Že prostě se k tomuto sníží a tohle udělá. Navíc v 15ti letech, to je peklo období. Bál bych se, jestli tím něco složitého a citlivého nenaruším. Kdo ví, jestli bych se nešprajcnul ještě víc…

Já jsem nekuřák, stejně jako moje žena a všichni rodiče. Z příbuzných kouří jenom bratr a jeden bratranec, jinak nikdo, takže ani já kouření nemám rád. Ale obdobím kouření jsem si prošel cca po 20-tém roku asi 5-6 let, nelituju toho, ale jsem rád, že je to za mnou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí