Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
jsem rok předsedkyně SVJ a do této doby jsem vše dělala zadarmo, ale už toho mám popravdě plné zuby.
Bývalá předsedkyně to dost zanedbala a my teď ještě s jednou paní, co je místopředsedkyně, napravujeme škody. Jsme ve výboru tři členové, ale ten třetí na to kašle a je jen do počtu.
Máme 33 bytů na naše SVJ.
Momentálně řešíme intenzivně dva neplatiče s právníkem - stojí nás to čas, peníze za paušály na telefony a lidé stejně remcají, takže nás to už nebaví dělat zadarmo.
Ta druhá paní je v důchodu, tak toho času má více, ale já mám celkem náročnou časově práci a ve dnech volna se snažím věnovat domácnosti a manželovi a do toho musím studovat zákoníky, komunikovat s právníkem, bytovým podnikem (ten nám vede účetnictví) a mimo to řešit další záležitosti, který se v poslední době objevuje dost - rozbité vchodové dvěře = komunikace s pojišťovnou a opraváři; na jaře je nutné vyměnit trubku od hlavního vedení vody, takže to znamená výběrko a zařízení opravy; do toho jsem řešila havárii vody ve stoupačkách atd atd..
Do toho mě to stojí nervy, abych něco neudělala špatně a pak za to nebyla trestně stíhána..
Moje otázka zní, jaké si myslíte, že by byly adekvátní odměny pro nás dvě?
@Kacatko1986 U mamky má předseda 1000 a členové 500 na měsíc, mají 24 bytů.
@Kacatko1986 Manžel je předseda, zatím jsme družstvo, ale budeme přecházet do OV. Má 2000 měsíčně, bytů cca 60.
Jsem též předsedkyně SVJ a mám 7500 Kč čistého ročně, členové pak 1800 Kč čistého ročně, máme 16 bytů. I přesto, že si veškerou práci dělám sama, členové výboru mají na peníze taktéž nárok, i přesto, že nic nedělají. Mobil máme služební zřízen přímo na SVJ, na to máš normálně nárok, jsou to běžné náklady SVJ, platím paušál 303 Kč měsíčně.
Ahoj máme 14 bytů. Předseda i místopředseda 3.000/ročně, člen nic, je do počtu. Takže náklady jsou nějakých 430/ročně/byt.
Diky, je zajimave, jak je to vsude jinak
no musime si pak na to s tou druhou sednout a vymyslet nejaky navrh, ktery predneseme na shromazdeni..
@Kacatko1986 Srovnej si částku, kterou platíte za účetnictví a z té vycházej. Účetnictví zabere účetní cca 5-10 hodin měsíčně. SVJ nemají obvykle mnoho účetních případů. Kolik hodin dají SVJ členové výboru?
Máma má myslím kolem 1500 měsíčně. ale má k tomu ještě úklid sklepních prostor jednou měsíčně
18 bytu, Praha, relat. nový barák, 1500/mešíčně/člen výboru
@elpiska
Než jsem po letech loni složila funkci, tak jsem se tomu věnovala často alespoň hodinu kažký den. Pravidelně jsem usínala v 11 hodin večer s notebookem na klíně…
Věř, že za jakékoliv peníze to nestojí. Spíš je to o tom, kdo se pro tu funkci obětuje.
Mimochodem, na začátku jsme to dělali podobně jako zakladatelka. Zadarmo + jsme měli náklady za telefony (a že ceny byly tehdy někde jinde…).
Po změně správy se jednak zavedly odměny a druhak služební telefon.
U nás je bytů asi 18, a dělají to zadarmo (oni tak jako musí, minulé vedení domu bylo dost rozhazovačné - pro sebe). Je to tu samý důchodce, čili kdyby řekli, že chtějí nějakou korunu, tak asi bude zlá krev, ale IMHO by si to zasloužili.
Nase svj ma 59 bytu, ve vyboru jsme tri a vsichni bereme 1500 kc cisteho mesicne. Je fakt, ze ostatni dva clenove to maji lehce na haku a se spravcem resim vse sama, ale co uz, treba se casem pridaji vic.
Hlavně si to sjednejte do 2,5 tis. měsíčně, ať neplatíte sociální,..
je to nevděčná práce, kterou nechce nikdo moc dělat, tak ať to ostatní také ocení, tisícka nebo dvě - záleží také na lokalitě
Naše SVJ zaštiťuje ještě družstvo, které se stará o mzdy zaměstnanců (topič, uklízečka a správce). Správce (předseda výboru SVJ) má 1500,– měsíčně, ostatní mají odměny cca 1100 kč ročně. Máme 14 bytů, ve výbor má 5 členů. Zadarmo bych to nedělala. Nejenže je s tím spousta shánění, telefonování a zodpovědnosti, ale zadarmo budu radši číst doma dětem pohádky. Navíc je ta práce dost nevděčná, naštěstí je u nás 12 bezproblémových partají ale ty 2 vydají za celý peklo, takže už kvůli nim a těm nervům s něma - zadarmo leda pro svoji rodinu ![]()