Jaké jsou objektivní důvody pro manželství?

316
3.1.25 06:23

Jaké jsou objektivní důvody pro manželství?

S partnerem jsme se rozhodli, že se vezmeme, ale jak jsme začali plánovat svatbu, tak si nejsme jistí, jestli vlastně chceme.

Když pomineme sentimentální důvody pro sňatek, tak to vidím následovně:

1. Vztah vůči dětem
Vždycky jsem si myslela, že pro děti je lepší, když jsou rodiče manželé, ale podle všeho jsou práva a povinnosti rodiče vůči dětem stejná bez ohledu na osobní stav. Jedinou výhodou tedy je stejné jméno rodičů po svatbě - můžou si ale nechat svá původní jména nebo naopak si za 3000 Kč na osobu prostě jen změnit příjmení.

2. SJM
Manželé jsou po svatbě zákonem nuceni sdílet své jmění. V minulosti to určitě bylo nezbytné, aby žena vůbec mohla nějaké peníze mít. Dnes, pokud jsou na tom oba finančně dobře nebo alespoň podobně a mají fungující systém jak společně pokrýt fungující náklady, tak stačí mít důvěru jeden v druhého. Navíc, pokud náhodou důvěra selže a jeden nadělá dluhy, padne to i na druhého. Pokud jeden začne podnikat a nevujde to, jsou ohroženy i finance, které by pohl poskytnout ten druhý. Tohle se dá ošetřit předem smlouvou, takže i tento bod je takový hluchý.

Pokud do vztahu vlezou dluhy a výčitky, tak to pravděpodobně spěje k jeho konci. A pokud člověk takový konec udělá, tak mu stejně ty dluhy druhého zůstanou.

3. Vzájemná vyživovací povinnost
Pokud jsem na tom finančně špatně a nedokážu sama utáhnout rodičák, nemoc nebo péči o nemocného, manžel je povinnen se o mě postarat. Pokud to neudělá? Můžu ho soudit. Kdo by chtěl soudit manžela, že se o něj nestará, a pak s ním i nadále žít? Tedy tento bod mi přijde relevantní na dle finanční situace ženy. Pokud by totiž manžel utekl od ní a dítěte, tak alespoň bude moct rozvodem získat alimenty nejen na dítě, ale i na sebe. Potenciální výhoda mi to přijde až po rozvodu.

4. Daňové úlevy
Drobnost, která má efekt jen po dobu rodičovské. Není to za mě dostatečný důvod ke svazku, pokud je na tom pár finančně dobře.

5. Vdovský důchod
Pokud se partnerovi něco stane a splníme složité požadavky na vdovský důchod, tak můžu navíc pobírat necelých 10 000 měsíčně pp nějakou dobu. Nevěřím, že se podmínky nezpřísní a důchod nesníží. Tato výhoda spoléhá na smrt toho druhého. Je to morbidní důvod pro svatbu a opět, pokud jsou na tom partneři finančně dobře, tak je to zanedbatelné.

6. Dědění
Pokud máte děti, tak bez svatby jde všechno jim. Pokud jste manželé, tak něco jde i tomu druhému. Pokud děti nemáte a prokazatelně jste partneři, tak taky něco může jít vám. Navíc se to dá snadno ošetřit závětí.

7. Zdravotní stav
Tohle mi přijde jako užitečné - pokud se jednomu z nás něco stane, druhý má právo na informace. V řadě případů je možné předem nahlásit kontakt, který má právo na zdravotní informace. Pokud se to nestalo, srazilo vás auto a jste v bezvědomí, tak se partner musí nějak prokázat, že má na vaše informace nárok. To se dá pravděpodobně taky snadno ošetřit.? Zapomněla jsem na něco?

Závěrem:
Přijde mi, že výhody manželství jsou vlastně jen finanční a ve velké míře je to o tom, že stát vás zavazuje k tomu, abyste se o sebe vzájemně starali. Pokud to neděláte dobrovolně, pak je to za mě důvod k rozvodu, a pak se tedy jedná spíš o výhody rozvodu než manželství. Stát pak nabízí nějaké výhody v případě úmrtí, což je riziko, které má smysl zvážit. Pro dítě je pak důležité pouze to, že se rodiče jmenují stejně. Pro partnery je pak užitečné mít nárok na vzájemný zdravotní stav - to se dá ošetřit i jinak než manželstvím.

Tedy pokud jsou na tom partneři finančně dobře, vzájemně si důvěřují a starají se o sebe dobrovolně, tak manželství není potřeba. Pokud potřebují stát pro to, aby nutil druhého se o vás starat, tak manželství není zdravé.

Vynechala jsem sentimentální důvody. Pro někoho je důležité mít svatbu a manželství uzavřít z tradice a jako symbol lásky. To mi přijde jako validní důvod a popravdě asi jediný důvod, proč do toho jít. Ani jeden z nás si ale na svatby nepotrpí a pravděpodobně bychom ten ceremoniál spíš potrpěli, než že bychom si ho užívali.

Budu ráda, pokud mi dáte svoje zkušenosti s manželstvím a příp. doplníte nějaké výhody, které většina webů vypisující pro a proti ignoruje. Nějak jsme se dostali do fáze, kdy jsme si mysleli, že manželství chceme, ale nemůžeme najít argumenty proč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
3.1.25 06:45
@Furzhilda píše: Více

Po několika letech vztahu jsme se rozhodli vzít, protože jsme cítili, že to dává smysl. Manželství pro nás nebylo o nějaké nutnosti nebo nátlaku, ale o rozhodnutí posunout náš vztah na novou úroveň. Prvním důvodem byl závazek, který nám manželství dává. I když spolu žijeme dlouho a máme k sobě velkou důvěru, manželství je veřejné potvrzení, že to s námi myslíme vážně a chceme být spolu i do budoucna.

Praktické výhody, jak jsi vyjmenoval, nebyly to hlavní důvody, proč jsme se vzali, ale i tak jsme je braly v potaz. Manželství nám poskytuje stabilitu a pocit jistoty, že jsme jeden pro druhého prioritou. Taky nám to pomohlo posílit vzájemnou důvěru a přijetí odpovědnosti.
A co se týče svatby jako takové, nemusí to být nic komplikovaného… takový obřad na úřadě nebo jen ve dvou na pláži v Itálii, a pak společný oběd v pizzerii…v dnešní době se meze nekladou… 8)

• Citovat
  • Upravit
22928
3.1.25 07:02

Tak my jsme se znali od 19. Nikdo neměl nic, po 4 letech jsme věděli, že CHCEME DÍTĚ a pro oba z nás to znamelo nejdříve svatbu a pak počít, být normální rodina, mít všichni jedno příjmení.
A jsme spolu 17 let a vždycky bych to tak udělala, nechápu tyhle spekulace výhody, nevýhody, vždyť je to naprosto normální posun v životě, tradice, úplná rodina…i když v dnešní době se už ničemu nedivím :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3957
3.1.25 07:04

Mám názor, že jeden jediný objektivně relevantní důvod pro uzavření manželství je ten, že to tak oba chtějí, cítí a nepřemýšlí nad tím.
Jak člověk musí hledat jakože objektivní důvody proč se (ne)vzít, je to špatně. Vždycky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4383
3.1.25 07:07

Náš hlavní důvod byl že jsme zkrátka chtěli. Po skoro 5 letech vztahu kdy jsme i nějaký ten patek spolu bydleli jsme se rozhodli že se chceme vzit. Nic víc nic míň. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.1.25 07:17

Ad 2, SJM není povinnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
316
3.1.25 07:22
@werajsik píše: Více

Proč by to mělo být špatně? Když vztah dobře funguje, jaký je důvod uzavírat k tomu ještě smlouvu se státem?

Oba to chceme a cítíme, ale chceme si pravidla našeho soužití nastavit podle nás a ne podle tradic a zákona, pokud nám neslouží.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.1.25 07:24

My jsme prostě věděli, že se vezmeme, takto jsme nad tím neuvažovali…já měla do začátku více než manžel, ale to se dá lehce vyřešit domluvou nebo i na papíře…a prostě manžel nezdrhne tak rychle jako když si příťa zabalí tašku a jde…a jako i na cestách to je lepší, než když všude musí řešit, že přijela Nováková, dostál a děti Novák nebo dostál…to stejně třeba ve školce…dluh máme společný a třeba i když jsem si brala úvěr ze stavebka ještě na dům, tak i to manžel podepsat…od lichvářů bychom si nepůjčili…i v manželství máme dva účty, manžel mi posílá polovinu výplaty a já spravuju všechny platby okolo domu a dětí, různé spoření a investice, manžel taky má nastavené své produkty…a třeba i malé děti vnímají, že jsme manželé, vzali jsme se z lásky…

• Citovat
  • Upravit
31047

Jsem svobodna (matka tri deti :mrgreen: ). Zatim mi to tak vyhovuje, ale samozrejme nevylucuji, ze do toho nakonec prastime. Jediny duvod by pro nas asi byl, ze opravdu chceme a citime to tak. Ja svatby nemusim, takze pokud uz by k tomu doslo, tak nekde ve 4 (ted uz by nam to asi u rodin proslo), max s detma a prijmeni bych chtela ponechat sve. Hlavni duvod, proc jsem o usporadani svatby prestala uvazovat, byl ale ten, ze uz okoli planovalo, jakou budu mit svatbu, a to jsem ji jeste ani neplanovala ja :roll:. Takze jsme se trochu rafli - ve smyslu, ze ja rekla, ze kdybych se vdavala, tak to chci podle sebe, a bylo mi sdeleno, ze to prece kvuli rodine VYDRZIM. Na cez kdyz jsem si o tom tak premyslela, tak jsem nenasla zadny padny duvod, pro ktery bych vlastne chtela neco vydrzet :mrgreen:. Jediny poradnejsi argument mi prijde ten zdravotni stav.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7473

Sjm není povinné.. můžete ho mít rozdělené!
A jinak já chtěla být rodina prostě!
A i třeba ten vdovský kdyby se stalo mě nebo manželovi něco a museli bychom se starat o dítě… nejsme na tom finančně až tak skvělé.
Ty informace o zdravotním stavu.
Ale můj hlavní důvod asi byl spíše sentimentální.. prostě stejné příjmení, rodina.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10209
3.1.25 07:28

Jaké jsou objektivní důvody pro manželství? Řešíš objektivní.
Já subjektivní.
On taky…prostě jsme chtěli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3807
3.1.25 07:31
@Lu66 píše: Více

Ano, hlavní důvod je, že lidé chtějí vstoupit do manželství sami a oba. Takové to přítel, přítelkyně mně připadá, že jeden nebo i oba si nechávají zadní vrátka ze vztahu kdykoliv vycouvat, když se jim bude chtít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mango_Lassi
3.1.25 07:38

Až zjistím, jaké jsou to objektivní důvody, tak snad budu mít i tu svatbu :lol:

• Citovat
  • Upravit
3957
3.1.25 07:40
@Furzhilda píše: Více

Tak ale svatba není povinná, tak si to soužití můžete nastavit podle sebe. :nevim: Já jsem vdaná (letos to bude 15 let) a nepřijde mi, že naše soužití s manželem je nastaveno dle tradic a zákona. :nevim: Žádný dráb nám nechodí kontrolovat domácnost jak to doma vedeme, ani nám nesvítí v ložnici, zda si řádně plníme manželské povinnosti. :nevim:

Špatně myšleno ve smyslu, že pak ten, co nad tím takto přemýšlí, může mít pocit, že ho ten „papír“ až příliš svazuje, že žije život, který nechtěl - což konec konců píšeš i ty sama - že chceš soužití podle sebe…

Příspěvek upraven 03.01.25 v 07:44

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22566
3.1.25 07:43

Oba jsme chteli, duvody jsme zadne nehledali, proste to prislo prirozene. A podotykam, ze oba uz podruhe. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí