Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
V mém okolí, když se řekne, že je nějaká východňárka, tak se automaticky předpokládá, že chlastá první ligu.
Mají jiný temperament, hodně ukřičené, rázné. Taky jsou tam hodně věřící, až fanaticky.
Ano,východňare mají trochu divočejší náturu…Samozřejmě,neznamená to,že všichni…
Asi jako né kazdý Moravák musí chlastat…
asi tak..
Mám v rodině vychodnarku z Košic. Nepije vůbec, ale pořád vaří a peče, je to její vášeň. A je temperamentní, když se jí něco nelíbí
. Ale nic zásadního.
Já znám východňárek dost a jsou to uplně obyčejné ženy/holky jako u nás. Najdou se pijanky, ale ty se najdou i u nás. Je tam více věřících a to i mezi mladými, ale jinak bych z toho nedělala drama.
co znám východnárky..tak to jsou prostě temperanemtní ženské, které mají doma hlavní slovo..chlap musí poslouchat jinak má problém..všechny co znám jsou krev a mlíko a působí opravdu jakože drsně ( takový babochlap )..
ale nedá se paušalizovat..opravdu zas tak moc jich neznám..
ale když někdo řekne východnárka, představím si prostě ráznou ženskou které není radno odporovat.. ![]()
Co já znám východniarky, tak jsou jak jedna velká rodina. At už jsou z Košic, Prešova, nebo třeba Bardejova. Představ si takovou tu velkou vesnici na východě Slovenska. Srdeční. Jestli znáš třeba zpěvačku Kristinu, tak ta je taky východniarka - ze Svidníku. ![]()
A ještě mají trošku odlišnosti v nářečí - třeba takový Ander z Košíc. Hutorit je třeba říkat. Něco jako v Česku Brno, tam taky mají hantec. Třeba šalina je tramvaj.
@Anonymní píše:
Ahojky všem,menší průzkum - mam půlku rodiny v Košicích, jsem půl Češka a půl Slovenka - ale, když se někomu zmíním o tom, že mám příbuzenstvo v Košicích, tak mi říká něco o vychodnarkach.
Díky moc,mně je hrozně trapné se dotyčné osoby zeptat, co to znamená a tak to zkouším tady. Jaké jsou ty „vychodnarky“?
![]()
P.
jsem taky napul ceska a napul slovenka, tak snad se nikdo neurazi kdyz reknu, ze z me zkusenosti jsou zeny z vychodni casti (povetsinou) takove vypocitavejsi a vic zakerne (t.j. daleko vice tihnou k zakernemu pomlouvani a podlejzani, napriklad sefstvu). U vyberu partnera se mi zda, ze jsou o neco povrchnejsi a penize nade vse.
Nicmene, ja nikdy na vychodnim slovensku nezila . Vychodni slovenky, ktera ja mam tu cest znat, jsou ty, ktere se rozhodli vystehovat se do Cech. A to muze byt trochu jina sorta lidi, nez prumerny Slovak zijici na Slovensku, pokud mi rozumite.
@Nmdl píše:
Rázné, dravé, temperamentnější, hlučné.
taky bych to tak videla
A pod slovem „drave“ se schova lecos.....
Abychom nebyli preujati, ze stejneho duvodu mi jsou nesympaticti chorvati a bosnaci. Strasne hlucni, neberou moc ohledy na ostatni, agresivni vystupovani, v podstate se s nima neda na zadne tema popovidat v klidu (mela jsem tu cest mit hned nekolik spolubydlicich z techto koncin sveta). A kamaradila jsem se vsema, ale nebylo to takove mirumilovne kamaradeni. Emoce cloumaly nasim pratelstvim obcas dost zasadne. Njn, kulturni rozdily holt.
Ahoj, moje maminka je z východu, resp. z Kamenice nad Cirochou, což je už skoro u hranic.
Co znám sousedky, jsou rázné, huba se jim nezastaví, jsou hlučné a tolik nepřející a závistivé a drbny jedna radost, že jsem ráda, že se moje máma rozhodla, NEodstěhovat se zpět. Za svojí maminku mohu říci, že sice je z východu, ale je to opak toho, co se odehrává tam.
Takže jezdíme za její maminkou(mojí babičkou) jednou nebo dvakrát do roka a stačí. A babička je taky normální. ![]()
Ahojky všem,
menší průzkum - mam půlku rodiny v Košicích, jsem půl Češka a půl Slovenka - ale, když se někomu zmíním o tom, že mám příbuzenstvo v Košicích, tak mi říká něco o vychodnarkach.
mně je hrozně trapné se dotyčné osoby zeptat, co to znamená a tak to zkouším tady. Jaké jsou ty „vychodnarky“?

Díky moc,
P.