Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Prosím poraďte, nejak se v tom začínám ztrácet. Jezdíme hodně na výlety a tak jsem se rozhodla že konečně pořídím foťák ALE nechci nijak extra drahý, max. cenově do 2000 kč. Budu ráda za vaše tipy, na co si dát pozor atd ![]()
Já nevím, myslím že u těch kompaktů je to celkem fuk..my máme z akce z electrowordu nějaký Olympus za 1000, a nemůžu si na něj stěžovat, má rozlišení 16mpa, fotí hezky ![]()
Jestli chceš nějak víc vybírat, doporučuju přečíst pár článků, např:
http://www.fotoradce.cz/…clanekid1172
http://www.fotoradce.cz/…-clanekid817
http://www.fotoradce.cz/…clanekid1474
to je k takovému základnímu zorientování v nabídce, na co koukat a co není až tak důležité…
v podstatě dnes už není nutné koukat na rozlišení - všechny foťáky mají takové rozlišení, že na běžné použití zcela stačí (často by mohly klidně mít i míň)
v téhle cenové hladině to budou všechno automaty, takže funkcí pravděpodobně až tak moc nebude, koukej na světelnost (čím nižší číslo, tím lepší), ohniskovou vzdálenost (jestli to chceš na výlety a tudíž asi i krajinky?, tak taky nižší číslo je lepší - např. 24mm bude lepší než 28mm), vyvážení bílé je fajn…
specifikace i s porovnávačem najdeš třeba tady (pokud chceš filtrovat podle specifikací, tak tady )
doporučuju vyzkoušet foťák fyzicky - vzít si ho do ruky, aby seděl a dobře se ti ovládal ![]()
Ještě jsem trochu hledala a našla jsem třeba tady dotaz na foťák do 3000, tak třeba se inspiruješ
http://www.fotoradce.cz/…uze/read.php?…
@trckaludmila22 píše:
Prosím poraďte, nejak se v tom začínám ztrácet. Jezdíme hodně na výlety a tak jsem se rozhodla že konečně pořídím foťák ALE nechci nijak extra drahý, max. cenově do 2000 kč. Budu ráda za vaše tipy, na co si dát pozor atd
ta tuhle cenu? nic. To není prostě foťák
pokud chceš aspoň malinko kvalitní, tak 5000,– kč
takový „rádoby“ foťák má moje dítě na výcvaky, ale dobrou fotku z toho nezískáš. ![]()
@martina.se píše:
ta tuhle cenu? nic. To není prostě foťákpokud chceš aspoň malinko kvalitní, tak 5000,– kč
takový „rádoby“ foťák má moje dítě na výcvaky, ale dobrou fotku z toho nezískáš.
jako asi z toho neuděláš fotku do fotografické soutěže, ale pěknou, ostrou památku z dovolených máme i z toho za 1000 ![]()
Na výletové focení nějaký Samsung nebo Nikon. Nebude to nic extra, ale bude to dělat slušné momentky. Jenom se ujisti, že to má už nějaký stabilizátor obrazu.
@slavuska1 píše:
jako asi z toho neuděláš fotku do fotografické soutěže, ale pěknou, ostrou památku z dovolených máme i z toho za 1000
asi jak kdo - jak kdo hodnotí fotky. Mám profi úchylku, já foták za 1000 kč nepovažuju za foťák, to samé fotky z mobilu pro mě nejsou kvalitní ani velkým omylem
Ale každý to bere jinak, napsala jsem jen svůj názor. ![]()
@martina.se z mobilu mi to taky přijde dost nekvalitní, zajímavý je, že ješt před rokem jsme měli starý foťák, 5mpx, v mobilu mám taky 5mpx, ale ty z foťáku byly o třídu kvalitnější. ale jinak já na to nejsem expert, nepoznám jestli je fotka z foťáku za 1000 nebo za 15000, přijde mi to stejný ![]()
@kotyk píše:
Na výletové focení nějaký Samsung nebo Nikon. Nebude to nic extra, ale bude to dělat slušné momentky. Jenom se ujisti, že to má už nějaký stabilizátor obrazu.
to je zajímavé tvrzení ![]()
k tomu stabilizátoru doplním - když už po něm budeš koukat (ovšem nejsem si jistá, kolik foťáků v téhle cenové kategorii ho má), tak koukej po OPTICKÉM (případně ho někdo označuje jako MECHANICKÝ, u Nikonu tomu říkají redukce vibrací - VR, u Panasonicu O. I.S., u Canonu IS - bývá to buď v názvu nebo to je na foťáku napsané)… digitální stabilizátor obrazu je jen marketing (foťák jen zvýší citlivost a zkrátí čas expozice)
@martina.se Manžel taky raději tahá zrcadlovku, ale většinu takových těch srdečních fotek máme stejně z mobilu
Děti odmítaj spolupracovat a ukázněně se předvádět, však to asi znáš. Já mám zase hezkou poctivou kovářskou práci od Samsungu z dnešního pohledu se směšným rozlišením, ale má hodně slušnou optiku a čip není moc vyčvachtanej. Nic z toho bych ale někomu na výletové focení nenabízela, těm prostě dneska vážně stačí něco do dvojky.
@slavuska1 to je záležitost objektivu… z toho, co je na mobilu (tomu snad nejde ani říkat objektiv) prostě kvalitní fotku nedostaneš, ani kdyby ses na hlavu postavila a ušima odstrkovala
![]()
@slavuska1 hele, fakt je to poznat
na první pohled poznám, co jsem fotila já svým starým pidikompaktem a co manžel svou zrcadlovkou ![]()
ono je teda na fotkách i na první pohled poznat, co jsem fotila já a co manžel
i když je to všechno nafocené na stejný foťák ![]()
jinak my jsme na výlety zvolili systémový kompakt - Ježíšek mi přivezl Sony NEX-5N (už se bohužel neprodává) a DSLR už s sebou vůbec netaháme… ale to je zcela mimo cenovou představu zakladatelky, takže se omlouvám za OT ![]()
@chaarleene I ty levný „značkový“ mají dneska optický. Sice ne všechny, ale pár kousků už tam je. Ono to dost vylepšuje šance na slušnější fotku, když jenom mačkáš.
Koukni na Samsung ST150, ten bych si asi koupila, kdybych měla koukat v téhle cenové kategorii.