Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@EviILin já mám třeba australáka hodně na zahradě, která je od bytu vzdálená cca 2km, chodím tak každý den odpoledne,, tchán 2*denně ráno a odpoledne, přes léto je tam s ním většinu dne ale i tak vidím že mu společnost chybí, bohužel teď to nemůžu zařídit jinak ![]()
je to hodně společenský pes, který potřebuje kontakt s páníčkem, momentálně se mu to snažím kompenzovat společnými víkendy na tůrách či víkendama pryč kde jste spolu 24hodin,, co mám ve svém okolí a vidím, tak jim mnohem více vyhovuje být buď v bytě a nebo alespoň na zahradě u baráku a navštěvovat domácnost když se páníčci vrátí z práce, jsou to takové vlezdoprdelky, raději bude ležet u mě u gauče než být na zahradě a sám
Kissie9: australský ovčák je krásnej pes. ten by se nam možná libil
a myslite ze je vhodny do menšího bytu? Samozrejme bysme se mu venovali co by to šlo a chodili na velké prochazky do parku a do prirody ale nechci aby strádal:(
Australáčci jsou fajn
A myslím, že vyhovuje i tvým požadavkům na neplyšáka a neobra
Myslím, že v tom bytě by to bylo ok, když se mu budeš věnovat ![]()
A pořídila bych spíš teď než až při nástupu do práce. Budeš mít čas ho zvykat na to, aby zůstával sám doma a ne ho najednou hodit do vody.
Nebyla to otázka pro mě, ale zkusím to..
myslím si že při splnění základním věcí určitě nebude problém v bytě,, ať to už bude nakonec jakékoliv štěňátko, rozhodně promyslet úpravy bytu.. rozbytné, křehké věci dát do bezpečné výšky,, takový vrtící ocas může být někdy katastrofa, prozačátek uklidit určitě ovladače, boty do botníku, doporučovala bych pokud je to možné nemít na podlaze koberec, pozor na kytky, každé štěně je zvýdavé a pokud jsou jedovatá může nastat problém a i tak hlína po celém bytě není nic potěšujícího, osobně jsem většinu kytek dala do výšky a jednu velkou co zůstala na zemi, nenápadně přivázala ke zdi ke hřebíku,, nehrozilo vysypání a povrch hlíny zaskládala většimi kamínky a kupodivo ho nenapadlo to vyhrabávat, případně jsem i viděla že na květináči byla něco jako pytlovina, takže k hlíně se také nedostal…
samozřejmostí je zajistit pohyb, jako malí raději méně ale často,, proto bych určitě doporučovala pořídit teď ne až budete oba do večera v práci,, štěně ani nevydrží tak dlouho bez venčení tak pokud by jste nemohli vy, zkusit sousedi, zda by ho nevyvenčili klidně za nějaký peníze, flašku,, Dream vydržel max 3-4hoďky pak s ním musel jít někdo ven nebo hold byla pohroma doma, tohle nebyla nikdy jeho chyba ale naše,, snažil se co mohl… zkuste kdyžtak napsat otázky co by vás zajímali odpovídá se na ně lépe než takhle ze široka,, jinak pokud půjdete každý den ven myslím si že trpět nebude
Vím že chcete pejska s PP ale nevím jak to plánujte s chovem, pokud by jste nechtěli pejska do chovu,, je možné hledat ve vrhu nestardartní štěňátko - jedná se hlavně o barvu, špatné rozložení, zde je cena poloviční nebo i nižší než je cena štěňátka do chovu, zvlášť když je po importovaných rodičích, v tuhle chvíli vím o jednom pejskovi který bude mít nízkou cenu, momentálně je cca měsíční, ale paní chovatelka si opravdu vybírá vhodné kandidáty pro konkrétní povahu štěněte - což dle mě je super
Australský ovčák, pes : písni na stiskoch@seznam.cz, dám info
@EviILin: Ahoj, tak jsem koukala, že než jsem se stihla znovu připojit, odpovědi jsi dostala
Holky australáčky mají, takže určitě ti o nich řeknou více než já. Ale jak psala @stiskoch ta doporučení ohledně úprav bytu, tak pod to se podepisuji. Mimochodem, my máme už dospěláky, ale zrovna minulý týden mi letěly z konferenčního stolku 2 skleničky…rozvrtěný ocas
Když jsem si pořídila druhou borderku, přítel velmi rychle pochopil, že si má boty uklízet. Protože potrestat štěně 6 hodin po tom, co tenisku rozkousal jsem nedovolila (nemá to smysl, pes neví, za co je trestaný), tak mu nezbylo nic jiného
Doporučuji si sehnat nějakou literaturu o VÝCHOVĚ psa, jak psa motivovat (zkus se podívat po informacích o klikr tréninku), neuškodí základní ifno o etologii psovitých šelem, ale podívejte se ve svém okolí po nějakém cvičáku, kde nabízí i štěněčí „školku“, jdite se klidně i bez pesana ještě podívat, jak vedou hodiny (jako 1 výcvickáč na 15 psů…no, dle mého to není nic moc; jestli si nechávají štěnda spolu hrát; jestli to je víc bráno právě tou hrou a pozitivní motivací než že budou ubohé štěně vláčet u nohy na povel, který ještě nezná 20 metrů, tam otočka a 20 metrů zpátky…lepší je na pamlsek třeba 1 krok, ale správně…ale cvičáky vás mají jen navést, nejsou samospásné…), zkuste si zjisti, jestli se třeba v okolí necvičí agility (nemusíte být vysloveně špičkoví závodníci, ale třeba vás to chytne, třeba ne…v každém případě vám to nabídne další vyžit s pesanem…)…
Jinak jak @stiskoch psala, klidně, pokud nechcete chovného psa nebo fenku, můžete jít do psa s PP, ale u kterého se nepředpokládá uchovnění (důvody uvedeny výše) a tam cena je opravdu nižší. My k borderám máme ještě ričouna a ten není uchovněný a a ani nemůže, ale je čistokrevný, s PP. Cena byla výrazně nižší.
Držím palce ![]()
@RadkaCh píše:
@Kissie9 mohu se zeptat, v čem je problém u čistého psa bez papírů?
Tak problém může být a nemusí. Hovoříme o problémech zdravotních nebo povahových, případně i exteriérových.
Například:
a) chovatel/ka řeknou, fenka je s PP, ale nakryl ji pes, který je sice s PP, ale nebyl uchovněný…fenku vidíte, psa nikoliv = nikdy nevíš, co ti ze štěněte skutečně vyroste = nevíš, jaký pes opravdu fenu nakryl.
b) fenka je s PP, pes je s PP, ale jeden z nich neprošel bonitací. Bonitace je porovnání psa se standardem plemene. POkud pes/fena neprojdou, znamená to velkou odchylku od standardu. Nejen exteriérově. Často je požadavek i na určitá lékařská vyšetření, která musí chovatel splnit. Pokud jsou špatné výsledky, nemůže být daný jedinec uchovněný.
c) praxe ukázala např na retrívrech, kam vede chov psů bez PP…psa, který by povahově vyhovoval tomu, co je pro toto plemeno typické, abys pohledala lupou :-/…stačí takto v krátkosti? Pochopitelně by to bylo na delší diskuzi, ale tohle je tak asi nejvýznamnější.
Holky pejskařky, prosím o případné doplnění důvodů…pak mě napadli ještě klasicé „množírny“, kde problémem bývá zacházení s chovnými fenami/psy a také absolutní absence správné socializase štěňat…
@Kissie9 Dík. Tohle všude vypisuji já a už mě to unavuje (navíc pokud to někdo pořád nechápe a přesvědčuje mě o opaku).
![]()
Kissie9: Dekuji moc za užitečné rady
ještě to vše poečlivě zvážíme. necháváme si na to dost prostoru (koupi planujeme tak min. za rok), do te doby si urcite prečtu knihy o vychove, motivaci atd..moc dobře si uvedomujeme, že to bude náš společník na hodně dlouho tak to nechceme zanedbat. australáčci se mi líbí moc! dál jeste premyslíme nad středním kníračem či sussex španělem/anglickým špringršpanělem…máte někdo zkušenosti s těmito pejsky? díky moc ![]()
Jo, myslím, že španěl by taky nebyl špatná volba, ale vůbec je povahově neznám, někdo ale určitě jo a ráda si to taky přečtu. ![]()