Jakého psa vybrat?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
EviILin
20.1.13 19:11

prosím o radu

Ahojte, chtěla bych poradit prosím. S přítelem si chceme pořídit psa během roku. Bydlíme v bytě 1+1, poblíž máme plno parků apod. Samozrejme během 2-3 let se chceme přestěhovat do většího. Pro oba to bude první pes. Je nám 23 let. Hledáme psa společníka na dlouhé procházky i válení u televize :) napadl nás bígl. má tu sním někdo zkušenosti? četla jsem o ném, že je dost temperamentní a utíkavy? je tento pes vhodny pro začátečníky? popřípadě doporučte jinou rasu podle svých zkušeností.. děkuji za odpověd ;)

• Citovat
  • Upravit
14637
20.1.13 19:21

Bígla začátečníkovi bych asi neradila, i když sama jsem to tak měla. Jsou to hodně samostatně se rozhodující psiska, žádnej závislák, co ti bude podlejzat (jako typickej retrívr). Jsou strašně fajn, ale chce to vědět, co dělám, když ho vychovávám. Nějaký pokusy se mohou vymstít - chce to fakt pevnou ruku, ale zároveň chápat a respektovat tu jeho osobnost. Tvrdej oříšek. ;)
Jak velkého chcete? Co třeba toho labradora?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
917
20.1.13 19:29

Milá Maruško, jeden čas sme bydleli v garsonce s přítelem a 2 ovčounama… A myslím, źe netrpěli ;)
Jinak ohledně psa pro zacatecnika bych klidně zvolila i bigla, ale doporučuju alespoň základní kurz na cvicaku, kde vás naučí jak se zvířetem zacházet, co ano a co ne… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8138
20.1.13 19:30
@Huffmanka píše:
zlaty retrivr je njlepsi. Je mily, hodny, pratelsky. nemyslim si vsak, ze by se vylozene hodil na zahradu. Pres leto mozna, ale nevim jak pres zimu.
Co border kolie ? Krasny a chytry pejsek.

borderku pro začátečníky asi fakt ne. Leda by si člověk našel „výstavní linii“, kde nejsou psi tak temperamentní. Jinak bude nešťastná jak borderka, tak páníčci. O tom, že by to neměl být pes bez PP ani nemluvě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5269
20.1.13 19:34

@EviILin také bígla určitě nedoporučuji, podobně jako např. kokršpaněla či jezevčíka, každý může mít jiný názor a hlavně zkušenost ale zatím co jsem poznala tak u začátečníka byl s nimi problém, určitě je takových plemen víc ikdyž může být i vyjímka.. já jsem se po dlouhém rozhodování a váhání rozhodla pro australského ovčaka :dance: a zatím můžu říct skvělá volba, něco jako retrívr ale menší vzrůst, fajn povaha, přátelský, do rodiny, miluje lidi, ale jako každý pes potřebuje pohyb, zároveň ale dokáže počkat až mu pohyb dopřeje.. když žije v bytě počítá se min. 3* venčení, ráno a večer krátké třeba 20minut a 1 venčení po příchodu z práce dlouhé, na vyblbnutí, vybití energie, na to dopořuji najít si nějakého parťáka, dva psy se vyřádí mnohem lépe než když s ním budete chodit 3hodiny venku, jediný problém co se vyskutuje u těchto psů je nevhodné pasení, ale to u vás až tak nehrozí, bohužel jsem jako začátečník tohle podcenila a hlavně měl tu příležitost :pocitac: a teď je náročnější odnaučit, kdyby jste chtěla vědět více klidně se ozvěte,, jen pokud můžu ještě jeden názor,, buď si vemte štěňátko či dospělého psa z útulku a nebo se rozhodněte pro psa s PP nepodporujte bezpapírové množení pro zisk, zvlášť u některých plemen opravdu velká nejistota ohledně zdraví :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5269
20.1.13 19:36

@Kissie9 souhlasím a pokud tak já jsem zastánce australského ovčáka, je mirnější než bordelka, není tak živý, temperamentní ale také není žádný povalač

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
792
20.1.13 19:38

Na příspěvky Jandový bude nejlepší nereagovat, protože v diskuzi na téma psů z množírny se vyjadřovala takovým způsobem, že se to nedá ani popsat a admin příspěvky smazal. prostě psy a zřejmě všechno živé nenávidí a nechápu proč se zapojuje do diskuzí o zvířatech. no vlastně chápu-aby prudila a dávala najevo svoji nesnášenlivost a netolerantnost!!!
jinak k výběru plemeneto je těžký, někomu se líbí a vyhovuje ten pes a někomu zas jinej :nevim: i bígl při správné výchově může být skvělý společník :) ale je pravda, že umí být dost svéhlavý :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14637
20.1.13 19:39

Ještě mně osobně, nevím jak ostatním, přijde, že teriéři obecně také nejsou úplně vhodní pejsci pro začátečníky. Paličatá torpéda většinou, viděla jsem hodně například nedávno ještě dost módních JRT, kteří doslova terorizují své rodiny. A jejich páníčci na to vrčení snad už ani nereagují… :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8138
20.1.13 19:47
@stiskoch píše:
@Kissie9 souhlasím a pokud tak já jsem zastánce australského ovčáka, je mirnější než bordelka, není tak živý, temperamentní ale také není žádný povalač

většinou jsou i takoví víc líbivější, protože vypadají jako méďové…jo, přijdou mi jako dobrá volba. Ovladatelní, učenliví, ne tak ztřeštění jako bordery, rádi spolupráci s lidmi…v malém bytě doporučuji vyčesávat trochu častěji… Dá se s nimi dělat téměř cokoliv, nejsou tak v rozmachu jako borderky, dysplázka asi stejné riziko jako BOC, takže rodiče s PP a podívat se na předky…i když znám jedince s 2/3 fungující naprosto v pohodě a pak 1/2 s problémy…Jen pro případ, že by se to někomu pletlo - doporučen byl Australský OVČÁK, nikoliv Australský honácký pes :D (se omlouvám, ale třeba můj partner v tom měl hokej strááášně dlouho)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5354
20.1.13 19:50

@EviILin
Do bígla bych spíše nešla, ale ono vážně záleží, co mu můžeš nabídnout a co od něj očekáváš. Já mám hodně známých s bígly a já osobně bych psychicky nezvládala tu jeho útěkovost. Asi bych s klidem nešla do lesa. Ale i jako pro začátečníka bych se nebála něčeho kříženého ;) Takových štěňátek je taky dost. A u některých organizací, třeba Dogpoint dnes i štěňata povahově testují, takže můžeš očekávat, jaký bude, jak silný bude kořistnický pud, jak bude temperamentní atd. My si jeli pro jedno štěně na jistotu do dočasky, nebylo na výběr z více sourozenců a máme pěkně temperamentní ukecanou obludku :D Ale milujem ji :) Zkrátka co kus, to originál ;) A pokud pejska staršího, i takových je v útulcích, depozitech dost, i lidi hodně darují kvůli nedostatku času například, tak už je ten pejsek povahově prokouknutelnější.
Nu za mě zkrátka papíráček nebo nějaký kříženec. Každopádně neriskuj s „čistokrevným“ pejskem bez PP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5269
20.1.13 19:52

@Kissie9 souhlasím s popisem, při setkávání s lidmi jsme ale stále bordelka :lol: či kolie, dokonce i bernský :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
EviILin
20.1.13 19:57

Díky všem za reakce a za rady:)vše zvážíme. jeste možná dobré zmínit ze pritel pracuje a chodí z práce tak kolem 17hodiny a já zatim studuji(měla bych končit pristi rok v červnu). tak přemyslíme zda si pořídit psa ted behem roku než taky začnu pracovat nebo až pak, aby si pes hned zvyknul ze bude sam doma behem pracovní doby(když budeme oba chodit do práce). co myslite? :D jinak o tom bíglovi sem si to myslela a vy ste mi to jen potvrdili, tak uvidime…chteli bysme asi střední plemeno(do 40-50cm).zadné trpaslicí, maltezačky(ikdyž me by se liibili ale je to i o kompromisu:-D )proste nehledáme plyšaky :) australsky ovčák vypada dobře, jeste prostuduju ale prijde mi uz moc velky do bytu? výber je opravdu tezky. muzete doporučit ještě nakeho pro začatečníky? diky moc :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
EviILin
20.1.13 20:00

Určitě chceme s PP. a právě ta utěkavost bígla mě právě dost odrazuje, proto budeme muset asi hledat jiného adepta :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
8138
20.1.13 20:04

@stickoch: já mám australáky ráda…právě třeba k starším dětem, co chtějí dělat agi jsou skvělí…a nepotkala jsem australáka, co by nebyl mazloň k lidem. Občas může být nějaký samec uvrčený k ostatním psům, ale to jsou výjimky. U BOC to zase až taková výjimka není.
Jinak já mám 2× BOC (oba samce). Jeden rodiče Německo, ale česká chovka a druhý import z Belgie. Každý jinak stavěný, jiný povahou…ale základní rysy stejné - ztřeštěnost, temperament, chuť do práce. Když není dostatek vyžití = problém. To bych řekla že u australáků tolik nehrozí.

@Dreezy: souhlasím s tím, cos napsala „Nu za mě zkrátka papíráček nebo nějaký kříženec. Každopádně neriskuj s „čistokrevným“ pejskem bez PP.“…do „čistokrevného“ psa bez PP bych nešla. Nejsem zaujatá proti voříškům a raději bych šla do „vořecha“ než „čistého“ bez PP.

Pro začátečníky: častá výmluva chovatelů na dotaz, proč štěnda nemají PP A)je to čtvrté/páte/šesté…dvacáté třetí štěně a ti už PP nedostávají. PP ale musí dostat všechna štěňata PP rodičů z vrhu bez ohledu na pozdější možnost uchovnění. B) maminka/tatínek nemají papíry, protože,,, ale skutečně jsou čistokrevní!!! Když chovateli/majiteli jeho nej kamarád nestál ani za tu malou investici času a financí pro získání PP, co to asi vypovídá o člověku? :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8138
20.1.13 20:07

@EviILin: juki na stránky http://www.australskyovcak.cz/…default.aspx …je malinko mohutnější než bordera, ale fakt jsou dobře ovladatelní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný