Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Můj doktor gyndař ( dost vyhlášenej odborník) mi řekl, že vyloučit akorát drogy a tepelně neupravený maso a pak si čas od času dát klidně cokoli, ale pej bacha aby se díky chutím nestal třeba Hermelín a Niva a majonézový dobroty z bufíku stěžejním bodem jídelníčku. Zkrátka všeho moc škodí a v těhotenství dvojnásob.
Jám se celkem dost stotožňuji s Rampepurdou
vystudovaný potravinářský chemik… beru to asi z jiného úhlu trochu..
ne - sýry z nepasterizovaného mléka zrající, zahraniční výroby - italské, francouzské apod. - riziko listeriozy
ne - syrečky, romadur
opět listerioza
(české hermelíny a jednotlivě balené porce nivy apod. - klidně)
ne - pultové saláty s majonézou nebo bez.. (salmoneloza listerioza, cokoliv dalšího.. pulty jsou obecně dost rizikové)
na druhou stranu klidně ano saláty balené od výrobce v těch vaničkách s folií s trvanlivostí měsíc i s majonézou.. tak zakyselené, zakonzervované, že listerie ani jiné nemají šanci ![]()
ne - kopečková zmrzka - jen balená (nanuky) - vždycky v létě, a tak nějak obecně.. kopečková jen z dobrých zdrojů..
ne - tatarský biftek apod. syrová masa.. - parazité, bakteriální infekce..
s výhradou - čajový salám, métský salám - tepelně neopracované masné výrobky - jen od spolehlivého výrobce, obchodníka, jen čerstvé, jen z čerstvě načaté šišky a hned sníst.
chlebíčky apod. - to je jako s majonézou.. připravené bych nejedla.. sama bych si je udělala ![]()
naproti tomu - co je špatného na paštice? výrobek je vařený!! pokud je čerstvá, rozhodně nic nehrozí.. jednotlivě balené paštičky v těch prolisech - kdybyste viděli ty lidi chidáky na baličce, jaký mají skafandr!! přetlakové větrání, neustálá desinfekce!-.-
majka je tak zakonzervovaná, že bez obav konzumuj, pokud ti chutná!!!!!!
vnitřnosti neublíží, dkyž nesním kilo jater denně. vit. A je potřebný pro tělo, jen se jím nemá těhotná krmit - resp. suplementovat - nadměrně, pak je nebezpečný. z potravin pochybuju, že se dá předávkovat.. pokud nemá člověk hoodně jednostranou stravu..
ne - uzená makrela volná (max. zatavená, s dlouhou trvanlivostí - salmoneloza
ta hlína - to je právě listeria, která v hlíně běžně žije, proto jsou nejčastější případy listeriozy z špatně umytého pouze spařeného čerstvého špenátu, z ledového salátu, ze salátu coleslaw apod.
tahle zásada by ale měla platit vždy - důkladné mytí zeleniny, ovoce..
v utopencích - no, těžko vnich bude růlst salmonella, pH utopenců je někde kolem 3.5-4 (směs kys. octové a mléčné v nálevu udělá svoje.. cibule se ošetřuje taky dost..,) salmonella už neroste.. listeria přestává někde kolem 5.5, v kyselých neroste.. správný utopenec je taková konzerva, že proč ne? rovnou od výrobce nebo v dobré restauraci.., ne v nějaké pochybné restauraci 4. cenové kategorie.. - to samé platí pro kyselé ryby.
(horší je to u matjesů, tam už je kyselost nízká, bývají problémy.. ale většinou rostou jiné breberky, než listerka a salmonella, většinou bakt. mléčného kvašení..)
další jsou už jen věci týkající se zdravé výživy, které by něměly platit jen pro těhotnou,ale obecně -
máslo je lepší než margarín.
kvalitní drahá čokoláda lepší než levnénáhražky.
doma upečená bábovka z mléka, oleje/smetany lepší než koupená.
voda a džus lepší než slazené sycené nápoje.
atd. atd.
Mcdonalds a KFC jsou určitě lepší než klobása u stánku. zdravotně z nich nic nehrozí a jestli si dám jednoho hamburgera za měsíc, za 14 dní, rozhodně nevidím problém..
čínské polívky jsou trochu ble obecně, vysoký obsah glutamátu apod., nic dobrého i pro netěhotnou. když už musí být sáčková polívka doporučuju nudle od knorru..
tak ve světle posledních příspěvků - v 6tt je špinění dost běžné a v 99 % nesouvisí jídlem,..
kafe je v pohodě. ne litry denně, ale klidně 2-3 kávy denně neuškodí.
kopečkovou zmrzku - z prověřeného zdroje proč ne.. ? pokud jich tu někdo snědl 20 za měsíc a nic, tak onen zdroj asi prověřený už je ![]()
naprosto souhlasím s heslem - všeho s mírou!!!
(moje rady byly čistě o statisticky vzatých rizicích spojených s konzumací určitých druhů potravin podle jejich výroby a míry konzervace… )
salmonella se projevuje tím, že člověk sedí na záchodě, mimčo to neohrozí, jen je to složitěkjší, s dehydratací atd., listeria to je jiná, ale dost z nás ji mělo a třeba to ani nepoznalo, ..
nic není tak horké, jak to vypadá..
Holky já vím,že z jídla nepotratim(třeba z jedné čínské polívky).ale děkuju
Co se týká utopenců tak ty sem při prvním těhu baštila po kilech ale od porodu je nemohu ani vidět(ty kupované)domácí bych si klidně dala ![]()
Tak všechno už tu bylo psáno. Jen dodám, že mě gyndr. říkal, že si mám vždy uvařit jídlo a sníst čerstvé, neohřívat třeba zbytek ze včerejška.
Hm, tak já se vyhýbala akorát zrajícím sýrům a tím bych tak hasla. Pak mi do cesty přišla cukrovka a já jsem ráda, že teplo bylo i v době, kdy jsem si mohla točenou zmrzlinu v klidu dát a taky dala a ne jednu.
maminka189 píše:
Holky jaké jídlo je dobré v těhu omezit a které úplně vynechat?Co třeba:paštika majka a čínské polívky,kfc,mc donald…
Ahoj,
já jsem teď 33tt a těhu zjistila koncem února. Do té doby, ale ani od té doby, jsem se neomezovala. Nějakou dobu jsem žila HLAVNĚ na vypečené slanině, přes léto jsem žila na točených zmrzlinách, Fast foodech, jahodách… a teď asi nejvíc oplatky s mlíkem. To bez toho nedám ani den
Jediná věc, kterou nejím, ale to ani mimo těhu, jsou chlebíčky, které jsou kupované a ta majonéza na nich a to okolo, vypadá HODNĚ pochybně!!!
Ale jinak jsem jedla nivu - míň než před těhu, ale jedla atd. Těhotenství mám v pohodě, když nepočítám běžné bolesti, nevolnosti atd. Jo a to jsem ze začátku, až asi do 5měsíce, ujížděla na rybím salátu v majonéze!!!!! Taky jsem to měla tak 4× týdně!!!
Až mi jednoho dne nesedl, vyzvracela jsem ho a od té doby ho nemusím, ale chutě občas mám
Tak se drž a HLAVNĚ nestresuj, jak už tady bylo zmíněno… miminko a ělo si řekne samo, co ano a co ne! Neubírej miminku nic, co chce a přeju krásný těhulkování
![]()
Holky, ale taky máte pocit, že si miminko říká skoro jenom o sladký?:-))) Jám mám pocit, že se brzo proměním v kostku cukru
![]()
El-Brno píše:
Holky, ale taky máte pocit, že si miminko říká skoro jenom o sladký?:-))) Jám mám pocit, že se brzo proměním v kostku cukru![]()
Já mám pocit, že se naše dítko narodí s brčkem od nealko mojita a melounem v ruce. Teda teď kvůli těhucukrovce jsem z nealko mojita vyloučila i ten hnědý cukr, takže o nějaké náhražce se už mluvit nedá. ![]()
El-Brno píše:Říká a ani mu ho nemůžu dopřát (nebo sobě)
Holky, ale taky máte pocit, že si miminko říká skoro jenom o sladký?:-))) Jám mám pocit, že se brzo proměním v kostku cukru![]()
Je, to je me lito. Na testu jsem byla minuly tyden, vysledky posilali primo doktorovi, ale pocitam, ze by se ozval, kdyby neco, takze zatim snidam cokoladicky, obedvam oplatecky a vecerim zmrzku:-)))
Týýýjoooooo … fuj .. si vzpomenu na sebe … já sežrala na co jsem přišla a na co dostala chuť.
Jedin v čem jsem přibrzdila, byl čaj místo kafe po ránu, a kafe později. A když se mi udělalo krapet blbě po kafi u mamky (měla ten obyč standart
) tk jsem pila instant s mlíkem.
Tělo si prostě řekne na co má chuť. Já dřív nejedla zavináče, bych to do huby nevzala. A 2.5 roku po porodu, když jsem se vrátila do práce a chodila v krámě podel pultu dostala jsem na zavináče šííílenou chuť, že jsem si ho koupila a pár měsíců ho žrala i několikrát týdně
. Teď už po něm zas neprahnu. A tak je to i v těhu
. Jen se nic nesmí přehánět …
Flyingfrog píše:El-Brno píše:Říká a ani mu ho nemůžu dopřát (nebo sobě)
Takže ze mě kostka cukru nebude
Spíš troska bez cukru
a co takhle ruzne boby - jako sojove boby, hrach, cizrna a tak - to se muze? jen me to tak napadlo ![]()
ale taky si myslim, ze vseho s mirou. Ja teda nejim jidla z mekace apod. Chodim jen do kvalitnich restauraci (nechodim kazdy tyden, tak jednou za mesic maximalne, nekdy ani to ne). Jsem velky kuchtik, takze si vsechno delam sama. I pecu sama. V zivote jsem zadnou buchtu nekoupila!
Ale taky si myslim, ze telo si rekne samo. No telo, miminko ![]()