Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Nataša píše:
vystudovaný potravinářský chemik… beru to asi z jiného úhlu trochu..ne - sýry z nepasterizovaného mléka zrající, zahraniční výroby - italské, francouzské apod. - riziko listeriozy
ne - syrečky, romaduropět listerioza
(české hermelíny a jednotlivě balené porce nivy apod. - klidně)
ne - pultové saláty s majonézou nebo bez.. (salmoneloza listerioza, cokoliv dalšího.. pulty jsou obecně dost rizikové)
na druhou stranu klidně ano saláty balené od výrobce v těch vaničkách s folií s trvanlivostí měsíc i s majonézou.. tak zakyselené, zakonzervované, že listerie ani jiné nemají šancine - kopečková zmrzka - jen balená (nanuky) - vždycky v létě, a tak nějak obecně.. kopečková jen z dobrých zdrojů..
ne - tatarský biftek apod. syrová masa.. - parazité, bakteriální infekce..
s výhradou - čajový salám, métský salám - tepelně neopracované masné výrobky - jen od spolehlivého výrobce, obchodníka, jen čerstvé, jen z čerstvě načaté šišky a hned sníst.
chlebíčky apod. - to je jako s majonézou.. připravené bych nejedla.. sama bych si je udělala
naproti tomu - co je špatného na paštice? výrobek je vařený!! pokud je čerstvá, rozhodně nic nehrozí.. jednotlivě balené paštičky v těch prolisech - kdybyste viděli ty lidi chidáky na baličce, jaký mají skafandr!! přetlakové větrání, neustálá desinfekce!-.-
majka je tak zakonzervovaná, že bez obav konzumuj, pokud ti chutná!!!!!!vnitřnosti neublíží, dkyž nesním kilo jater denně. vit. A je potřebný pro tělo, jen se jím nemá těhotná krmit - resp. suplementovat - nadměrně, pak je nebezpečný. z potravin pochybuju, že se dá předávkovat.. pokud nemá člověk hoodně jednostranou stravu..
ne - uzená makrela volná (max. zatavená, s dlouhou trvanlivostí - salmoneloza
ta hlína - to je právě listeria, která v hlíně běžně žije, proto jsou nejčastější případy listeriozy z špatně umytého pouze spařeného čerstvého špenátu, z ledového salátu, ze salátu coleslaw apod.
tahle zásada by ale měla platit vždy - důkladné mytí zeleniny, ovoce..v utopencích - no, těžko vnich bude růlst salmonella, pH utopenců je někde kolem 3.5-4 (směs kys. octové a mléčné v nálevu udělá svoje.. cibule se ošetřuje taky dost..,) salmonella už neroste.. listeria přestává někde kolem 5.5, v kyselých neroste.. správný utopenec je taková konzerva, že proč ne? rovnou od výrobce nebo v dobré restauraci.., ne v nějaké pochybné restauraci 4. cenové kategorie.. - to samé platí pro kyselé ryby.
(horší je to u matjesů, tam už je kyselost nízká, bývají problémy.. ale většinou rostou jiné breberky, než listerka a salmonella, většinou bakt. mléčného kvašení..)další jsou už jen věci týkající se zdravé výživy, které by něměly platit jen pro těhotnou,ale obecně -
čínské polívky jsou trochu ble obecně, vysoký obsah glutamátu apod., nic dobrého i pro netěhotnou. když už musí být sáčková polívka doporučuju nudle od knorru..
máslo je lepší než margarín.
kvalitní drahá čokoláda lepší než levnénáhražky.
doma upečená bábovka z mléka, oleje/smetany lepší než koupená.
voda a džus lepší než slazené sycené nápoje.
atd. atd.
Mcdonalds a KFC jsou určitě lepší než klobása u stánku. zdravotně z nich nic nehrozí a jestli si dám jednoho hamburgera za měsíc, za 14 dní, rozhodně nevidím problém..
Vždyť ot říkám bych chcípla hlady,kdybych měla tohle dodržovat…na začátku týdne jsem si udělala 3 sklenky utopenců a v pátek už nebyl ani jeden…Zrající sýry hlavně romadur v trojobalu -moje nejoblíbenější jídlo ![]()
Mabit - ale utopence jsem schválila
právě že jsou tak kyselé, že jsou naprosto nerizikové, hlavně domácí!!! neumím si představit, co by tam tak rizikového mohl narůst… to samé zavináče.. ![]()
(v restauraci IV cenové kat. bych nejedla ani normálně
natož těhotná
- pracovní úchylka, představím si tu kuchyň a jdu..
)
romadur smažený je zas o nečem jiném, je tepelně opracovaný..
takže něco pozabíjíš ![]()
s těmi zrajícími je to tak, že prostě 30× je to oK a jednou být nemusí.. někdo se bojí a ptá se a tohle je podle mého to co ještě má cenu dodržovat, pokud něco… kravinky typu nejíst jahody, citrusy apod., nepodporuju ![]()
mrazíček píše:
a co takhle ruzne boby - jako sojove boby, hrach, cizrna a tak - to se muze? jen me to tak napadlo
proč ne, když se po tom člověk nenafoukne jako balon ![]()
naopak, luštěniny jsou zdravá věc..
Já nevim zda jsem to už nepsala ale já se mohla jako těhule po utopencích utlouct a bylo mi jedno zda jsou kupovaný nebo domácí
,ale je pravda že teď je nemohu ani vidět ![]()
Neslyšely jste taky někdě něco o tom, že soja by se v těhu a při koj neměla, poněvadž obsahuje ESTROGENy (žen.pohl.hormony)?
Jsem jen narychlo zadala do googlu a tohle vylezlo třeba: „Důvod tkví v možnosti vlivu v sóje obsažených hormonů na nenarozené dítě. Existuje podezření, že sója může negativně ovlivňovat sexuální vývoj plodu - zejména u plodů mužského pohlaví může docházet k narušenému vývoji varlat a tím i sníženému počtu spermií a problémům s ejakulací v dospělosti. U dětí žen vegetariánek se častěji vyskytovala vrozená vývojová vada zvaná hypospadie s poruchou uložení močové trubice (viz speciální článek) a není ještě jasné, zda tento úkaz taktéž nemá spojitost s konzumací sóji.“
Nataša píše:
kravinky typu nejíst jahody, citrusy apod., nepodporuju
Natašo, pravděpodobně jde o reakci na můj příspěvek, že nadměrná konzumace jahod nebo citrusů se v těhotenství nedoporučuje kvůli možnému osypání… Nevím, jakým způsobem ti z toho vyplynulo, že je zakázáno v těhotenství jíst jahody nebo citrusy. Tak pokud můj příspvěk byl nesprávně pochopen - prosím, žádné propadání panice z toho, že si někdo dá jahodový jogurt. Já jahody miluju a jsem žářným příkladem toho, že nadměrná konzumace bohužel kožní problémy způsobit může, ať to chemikovi přijde jako sebevětší kravinka…
No ahojky, já jsem teda sice teprve v 12tt ale musím teda říct, že jít stejně jako před těhu, teda přidala jsem spoustu ovo a zeleniny, ale pokud mám na něco chuť, tak to prostě sním, když se dívám na ty seznamy, co nejíst, tak z toho mám akorát depku. Nedat si játra? Bože! Miluju je. Nemám je teda každý týden, ale jednou do měsíce určitě. Paštiky? Totéž. A když moje kamarádka dostala pomalu hysterický záchvat, když mě viděla pojídat spokojeně hermelín a ďobat nivu, tak jsm myslela, že jí plesknu. Já si myslím, že strava musí být pestrá. Co nejpestřejší. Cigára a alkohol? Každého věc. Já to odsuzuju, ale hold mám i takové známé, které se prostě cigaret nedokázaly vzdát a mají zdravé mrňata. No ale mám i opačné případy, kdy se jim třeba mrně narodilo i o měsíc a půl dřív. Já si myslím, že je důležité poslouchat svoje tělo. Ono si samo řekne. ![]()
Prosstě na co je chuť to si vzít,ale nepřehánět to
Ty jo já byych si dala místní točenou zmrzku a k tomu okurku ![]()
Já se ptala doktora, řekl, že všeho s mírou. Tak se toho držím. Jsem ve 26.tt a jsem v pohodě, váha mi šla nahoru o 8 kg. Nejím ale nic z vepře - žádné uzeniny, paštiky, ani samotné maso. Měla jsem to za celé těhotenství snad 2×. Jinak se ale nebráním ničemu, když dostanu chuť na hambáče, tak si ho dám. Snažím se jíst jen kousek na chuť plísňové sýry a cokoliv s majonézou. Piju litry vody, kafe 1× denně s hodně mlékem a jsem v pohodě. Nepiju vůbec alkohol a nekouřím. Moje rada zní: pokud ti to nevadí, sněz na co máš chuť, ale nepřeháněj to s množstvím…
taky přidám svou trošku do mlýna a přidám se spíš k „hřešivým“ těhulím… jelikož mi nebylo ani jednou špatně, tak se od začátku nijak výrazně neomezuju. vždycky jsem byla masařka, takže maso jím denně. z masných výrobků šunku a z tvrdých salámů mi chutná jenom vysočina. paštiky mě moc neberou. nejím jen syrové maso (tatarák, carpacio, ..) ale třeba taková domácí tlačenka s cibulí a octem… mmmm lahoda ![]()
z domácího sortimentu dále máme rádi vše pečené (buchty, řezy, bábovky, …) a maminčiny polévky ![]()
chlebíčky neřeším, ale jím jen domácí. kupované ne. tatarku kupovanou, hellmans. a na čem ujíždím odmala je kopečková a točená zmrzlina, takže není problém si ji dát 2× denně a zcela bez výčitek
nekoupila bych si ale žádnou neozkoušenou nebo nedůvěryhodnou. na druhou stranu mám sortiment v okolí slušně zmapovaný
![]()
plesnivé sýry jsem ze začátku a při těch vedrech hlídala, kvůli kvasinkám. dneska (28tt) už to tak nehrotím.
kfc, mcd a pod jsem navštěvovala svátečně, ale cca okolo 12-16tt jsem se mohla utlouct po jejich hranolkách a mig macovi
takže min. jednou týdně jsem zašla zhřešit ![]()
denně piju šálek zeleného čaje k snídani (pytlíkovej), jak jsem byla zvyklá. kafe jsem nepila ani předtím. 1-2× do měsíce si dám deci vína a mastný oběd zapiju deckou piva. jsem nekuřák.
a ze zdravějších potravin - snažím se jíst hodně ovoce, zeleniny, mléčných výrobků nebo ořechů.
jednoduše se dá říci, že jím pořád to samé, jen bez alkoholu a syrového masa ![]()
ahoj,tak taky přispěju,jsem 22tt a přibrala jsem zatím jen tři kila a to jím vše,na co mám chuť.ovšem nepřejídám se,majonézové výrobky jsem nemusela ani před těhotenstvím,takže to nejím takřka vůbec a snažím se nejíst pozdě večer a také vypiju hodně vody,občas si dám vinný střík(decka vína a tři deci vody),nebo jedno pivo,či frisco,ve kterém není líh,ale jen ječmenný slad,takže bych také řekla,že můžeme praktick vše,jen s mírou ![]()
shoj tak ja sem v 26tt a mam 5 kg nahore..jim take skoro vse, krome uzenin ty ani nahodou, pastik, vnitrnosti…
nejvic jim syry, sunku, ovoce, rajcata, kureci a hovezi maso, cokoladu, susenky a posledni dobou ujizdim na kakau.. ![]()
ahoj holky, tak jsem to tu prolouskala, abych neco nezanedbala hned v prvnim mesici a chtela jsem se zeptat na zeleny caj… Vim, ze je v nem tein, kafe nepiju cele leto, prestalo mi chutnat, ale po vychlazenem zelenem caji s ledem a limetou se muzu proste utlouct! Kdyz dam na litr caje dva sacky, tak bych to mohla, ne? ![]()
Ahoj děvčata,já bych měla taky dotaz.Urodilo se nám spousta okurků a děláme kvašáky-kvašené okurky- je mléčný kvašení v těhu možný? Sním toho celkem dost,ale po přečtení téhle diskuze jsem dostala strach,jestli to nemůže škodit.