Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, tak píší. pred casem jsem tuto diskuzi zavedla, no nakonec jsem se zařídila uplne jinak.4.9. Tyden pi sestinedelce jsem si nechala zavest telisko mirena. Zavedeni uplne bezbolestné, porad jsem cekala, kdy přijde ta bolest jak kazdy uvadel, no nedostavila se.bylo to jako klasicka prohlídka. Spibila jsem asi hodinu a hodku me bolel podbrisek jako pro pri čekání na ms. Takze 1 intimka a od te doby ani tuk. Nespinim, nic me neboli a i telisku nevim. Tuk tuk snad to vydrzi a budu spokojena jako do ted ![]()
Ahoj holky, rozhodla jsem se taky přidat svou zkušenost, protože vím, že každá rada v tomto případě drahá. Tělísko mi po porodu cs doporučil můj lékař, který je vynikající odborník. Mám Leidenskou mutaci heterozygot takže i z toho důvodu nemůžu užívat HAK (ale ani bych ji už ani za milion nechtěla). Původně jsem chtěla být s manželem úplně bez ničeho, což mi ale lékař kvůli poruše MS (tak 3× ročně) a vysoko narůstající sliznici nedoporučil (ať už když bych chtěla další mimi, tak i kvůli problémům hrozícím ve vyšším věku - endometrioza). No takže mi prostě v podstatě řekl, že nevidí jinou možnost a já mu plně důvěřuji.
Takže je mi nyní 26 let a na zavedení jsem byla včera. Stálo mne to 4200Kč (tělísko+zavedení přímo u lékaře). No a můžu říct, že jsem šla opravdu vytřepaná po tom, co jsem si vše přečetla.
Hm… a k mému překvapení…u mne se tedy nedalo ani při zavádění vůbec mluvit o bolesti! Pravda, půl hodiny před zákrokem jsem se měla dostavit a dostala jsem nakapáno kapky Algifen, nicméně jejich účinek jsem nijak nezaznamenala. No lékař po prohlídce, ultrazvuku a desinfekci pochvy naznal, že mám dělohu krapet schovanou za močovým měchýřem a že ji bude muset Amerikama (kleštičky) trochu stáhnout dolů. Takž jsem si měla zatlačit na podbříšek a až řekne teď zakašlat a že to štípne. Tak jsem poslechla a tedy žádné štípnutí jsem necítila
Takže pohoda. Pořád se ujišťoval jestli je to ok. No pak že tedy zatáhne. To byl trošku nepříjemný pocit, ale žádná bolest. Pak sondáž (opět jen nepříjemné a pak už zavedení. Vše trvalo dohromady max. 5 min. a já byla úplně vpohodě. Nejvíc nepříjemná byla úvodní desinfekce pochvy (dělal to fakt pořádně a ten čípek…však znáte stěry z čípku), ale nebolelo… a pak už jen opět desinfekce a kontrolní uzv spodkem i vrškem a šla jsem dolů úplně v klidu.
Následné varování lékaře znělo: Dnes a zítra max. může být pobolíváaní podbříšku jako před ms. Do týdne můžete špinit, já však nechávám rezervu 14 dní je v normě. 14 dní tedy bez pohlavního styku a bez koupele, jen sprcha. Za dva měsíce kontrolní ultrazvuk. Kdyby bylo silné krvácení s křečemi v podbříšku, či bolesti s horečkou, tak zavolat a přijít. Jinak by se nemělo nic dít a do 14 dní může přijít dle mé sliznice i ms (ale nemusí, jsem 6 měsíců po porodu). No a těch 14 dní bez sexu nechává hlavně i proto, aby se s jistotou dostavil antikoncepční účinek tělíska.
![]()
No a zavedení bylo ve 13 h a zhruba do 19h jsem měla slabší ms bolesti a pak už vůbec nic. Za mne tedy i špinění bylo úplně minimální. Jen když jsem šla poprvé na wc tak tam něco káplo, ale to jak říkal dr. bylo z podráždění sliznice při zavedení. Takže teď budu čekat, jak to mé tělo snese dál.
![]()
Dobrý den. Byla jsem na zavedení tělíska někdy před měsícem. A za tu dobu silně jsem 2krát menstruovala, občas bolest..Je to normální stádidum? Děkuji za odpověď ![]()
@Anonymní píše:řekla bych že ano, poradte se ale s doktorem, mela byste jit i na ko ultrazvuk po mesici od zavedení.
Dobrý den. Byla jsem na zavedení tělíska někdy před měsícem. A za tu dobu silně jsem 2krát menstruovala, občas bolest..Je to normální stádidum? Děkuji za odpověď
Ahoj, já jsem si ho nechala zavést dnes. Dr doporučil ať si vezmu nějaký brufen nebo tak před zaváděním. Co se týče spodku bolí mě úplně všechno takže jsem si vzala. No zavádění trvalo asi pět minut, bylo to dost bolestivé, ale teď ležím doma a je to čím dál lepší. Měla jsem potíže s pilulkama, hlavně s dodržením té doby, kdy jsem si ji měla vzít. Takže doufám, že toto pomůže. ![]()
Dobrý den. Chci se zeptat. Používáte ještě kondom při souloži a nebo ne?
A když se přítel udělá. Miluje se pak ještě? Vím, že je to zní jako hloupý dotaz, ale mě nepřijde. Nechci být máma a tak se ptám. Děkuji mnohokrát za odpověď. Krásný víkend. ![]()
Právě proto tělísko mám, abych už neotěhotněla. Spolehlivost by měla být dost velká, takže se nebojím a nepoužívám žádné další ochrany ani si manžel rozhodně pozor nedává.
Být tebou se nebojím, dala jsi dost peněz za tělísko, tak naco jiná ochrana. Nic není stroprocentní…ale myslím si, že pravděpodobnost otěhotnění je v případě jaydess nízká.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na menstruaci při tělísku Jaydess. Měla bych jít na zavedení za 14 dní a o menstruaci jsem se nikde ne dočetla. Moc děkuji
Zdravím všechny
, včera jsem byla na zavedení Jaydess na tři roky. Je mi 23 a před tím jsem používala 7 let antikoncepci. Tu jsem někdy v dubnu vysadila, jelikož už jsem to dále nechtěla do sebe znovu cpát, ale taky jsem nechtěla být bez žádné ochrany. Doktorka mi doporučila tělísko Jaydess, že je vhodné pro nerodičky a doba na tři roky je tak akorát, i když úměrnost ceny vzhledem k tomu, kolik stojí ty normální na pět let je vcelku mimo, ale tak furt to výjde lépe, než kolik bych nacpala peněz do dalších tabletek a svinstva do těla.
K tomu samotnému zavedení, šla jsem zhruba 3 den menses (začalo mi to v neděli). Ráno jsem si po snídani dala 2 brufeny na doporučení doktorky. Zavedení bylo takové nepříjemné, ale dalo se to zvládnout. Myslela jsem, že nejhorší bude to stáhnutí čípku, jelikož mě na to doktor upozorňoval, že to bude asi jako štípnutí jehly, ale pak ve mě dost cuklo samotné zavedení a roztahování toho tělíska. To jsem docela nečekala, tak možná i proto ve mě tak zatrnulo. Ale nebyla to bolest, kterou by člověk nevydržel. Akorát jsem prostě tajila dech a snažila se to zvládnout a zvládla
. Potom mi znovu zkontroloval dělohu, zda je vše na svém místě a šla jsem. Cenu jsem měla i se zavedením 4 650 Kč, tělísko měli přímo tam, nemusela jsem si nic kupovat a nosit s sebou. Doma jsem si po obědě dala ještě jeden brufen a zvládla celý den na nohou po městě apod. Na večer, když jsem ulehla, tak jsem v některých polohách měla trochu bolesti a teď mi taky trochu tlačí v podbřišku, ale dalo by se to přirovnat normálním bolestem, když mi začíná menses. Další tablety už jsem do sebe necpala a nemyslím, že je potřeba.
No tak snad někomu má zkušenost taky pomůže, pokud se ještě rozhodujete a třeba později napíši, jak jsem to měla s dalšími menses, jestli se dostaví, apod. Snad budu spokojená. Přeji hezký den ![]()
@Sám Creyente mám tělísko rok a menzes mám normálně, výhoda je, že je nebolestivá. První den teda přežiju s jedním brufenem. Pak ji nemám nijak silnou, ale trvá v průměru 5dní. Myslela jsem si, že ji mít s tělískem nebudu, nebo slabou, ale mám ji tak jako při tabletkách.
Tak já byla na zavedení v září. Asi do 14 dní se dostavila ms jak říkal i doktor dle ultrazvuku. No a k mému zklamání na to, že jem dosud měla ms tak 2-3× ročně a jen chvíli tak byla silná a trvala tři týdny. Ikdyž nebolestivá. Pak ještě tak dva týdny špinění. Pak mi dr. napsal tabletky na spevnění žilní stěny, tak špinění přestalo. NO a přesně měsíc po mám ms zase. A už zase pět dní a moc se nemá ke konci. Já ji neměla bolestivou nikdy a tak nějak na stejno je to i nyní. NO snad nebude opět tak nekonečná…Jinak tedy za mne spokojenost a ochranu žádnou jinou také už nepoužíváme.
Tělísko mám necelý rok a půjdu na vyndání. Nic horšího jsem snad neměla. Při zavádění nesnesitelná bolest. za 3 měsíce jsem přibrala 10 kg, mám celý osypaný obličej, záda a dekolt a to jsem v životě na sobě neměla tečku. Tělo se mi vůbec nečistí a menstruaci jsem měla za celou dobu jednou a tak silnou že jsem jela i na pohotovost jak jsem hodně krvácela a ta trvala pomalu měsíc. Doktor mi tvrdí že to je to v pořádku nekrvácet, takže vyměním asi i lékaře. Mám nyní nateklé břicho, které mě bolí a mám křeče. Takže za mě ne a už bych si to nikdy v životě nedala. Jediná výhoda, že člověk neotěhotní ale to je asi jediné plus.
Tak já musím zaklepat, že zatím docela v pohodě, ale zatím mám tělísko měsíc. Bolesti jak jsem popisovala výše, leda u toho zavádění, že to bylo nepříjemné, ale to jsem prostě akorát zadržela dech a šlo to zvládnout… No a jinak jsem měla pak nějakou dobu takové silnější špinění trochu s krví, asi 14 dní ještě. Což potom prakticky úplně ustálo, ale intimku nosím stále. A předevčírem se mi dostavila asi první menses, ale je to jenom trochu přes den. Na noc jsem měla tampon a nebylo tam skoro nic. Přes den vystačím pořád s intimkou. Ze začátku jsem měla trochu strach, jak bude reagovat partner, jelikož jsem si druhý den po zavedení nahmatala ještě i ty šňůrky, ale vše v pohodě, takže ani s těmi tampony nemám strach. Bolesti nemám, ani při sexu, váha se mi drží normálně, pleť se mi nijak nezhoršuje. Takže doufám, že to tedy vydrží ty tři roky, jak má
. Asi hodně záleží na ženě, jak to které sedne a nesedne.
Ahoj, kdyz jsem premyslela o zavedeni Jaydess tak mi tato diskuze dost pomohla. Proto bych se chtela taky podelit o svou zkusenost. 18.12.2015 mi zavagel gynekolog Jaydess.. bylo to pod narkozou, pry proto, aby mi to lip zavedl. Hodinu po zavedeji jsem se vzbudila a mela jsem divny tlak v podbrisku. Po zavedeni jsem mela asi 2 tydny krece v brise a po tydnu jsem sla na kontrolu ikdyz jsem porad krvacela.. doktor mi predepsal nejaky prasky co se mohly uzivat jen tyden. Opravdu menstruaci zmirnily, ale po vysazeni byla stejne silna jako pred tim. Nakonec mi menstruace zkoncila mesic po zavedeni. Pritel rikal, ze pri sexu telisko trosku citi, ale ze mu to nijak nevadi.. Ted jsem rada ze telisko mam, ale nevim, jestli bych do toho sla znova.