Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@ka2ka myslím že ne, je to jinak čilé dítě, podle mě se mu vubec nevěnuje, nemluvi s nim atd. a dítě je proto pozadu. Přijde mi, že je teď zásadní období, když bude mít fajn prostředí, vzpamatuje se a bude mít normální život. Ale zavřený v bytě s věčně opilou matkou, asi nic moc vyhlídky.
Už jsem taky volala - na podobný případ. Připadala jsem si strašně, dlouho jsem váhala a přemýšlela, jak by mi bylo, kdyby to všechno byla souhra náhod a já volala sociálku na někoho, kdo je úplně v pohodě. Poslední kapkou bylo, když dítě přede mnou škobrtlo, upadlo a vyhrnulo se mu tričko. Na zádech mělo modřinu, jak kdyby ho někdo vzal páskem. Ano, mohlo spadnout - ale to by zřejmě matka nepřiskočila, triko nestáhla, dítě nepopadla a s řevem, že je nemehlo, co neumí chodit, ho nehnala domů.
Anonymně jsem je neudávala, psala jsem email a připsala telefon s tím, od kdy do kdy mohou volat.
Dítě bylo matce odebráno a skončilo u tatínka, kterému zakazovala se s dítětem stýkat. Matka skončila na psychiatrii plus u ní byly pozitivní nějaké drogy. Parádní rodinka, přímo ukázková
Čímž teda neříkám, že je to i váš případ… Spíš mi šlo o ten začátek - promyslet, jestli není všechno jinak. Na druhou stranu - když u nich bude vše ok, paní nemá důvod se bát. A ty můžeš anonymně poslat třeba email s údaji, o koho jde. Jak to jde anonymně jinak, to netuším.
Kolik je tomu dítěti? Syn do 3 let nemluvil skoro vůbec, některé děti maj dudlík ještě ve školce, na hřiště sme taky nechodili, nejsem typ co by vysedaval na lavičce a koukal jak dítě běhá dokola po skluzavce, radši najdu nějakou společnou zábavu nebo výlet. Že některé děti brečí je taky celkem normalni, některým povaham staci, že není po jejich a jsou schopné půl dne vřískat. Jediné co by mě tam teda zarazilo, byla ta opilost, to musela být fakt pod obraz, když to na ní bylo poznat
nicméně to byste ji museli odchytnout když je v limbu, protože jinak ji nic nedokážete. A taky je možný že si ještě zhoršíte sousedské vztahy
na kamarádku, která je fakt vzorna matka, taky soused zavolal socialku, protože má prostě plačtivé dítě a on si myslel, že ho trápí. Ji bylo hned jasne odkud vítr vane, po několika hadkach se pak raději odstěhovala.
@Anonymní píše:
@ka2ka myslím že ne, je to jinak čilé dítě, podle mě se mu vubec nevěnuje, nemluvi s nim atd. a dítě je proto pozadu. Přijde mi, že je teď zásadní období, když bude mít fajn prostředí, vzpamatuje se a bude mít normální život. Ale zavřený v bytě s věčně opilou matkou, asi nic moc vyhlídky.
Jestli je často opilá, tak bych tu sociálku na ni poslala.
Protože jestli má všechno doma v pořádku, tak ona se nemá čeho bát…
Taky kdysi dávno jsme měli často opilou sousedku a dítě potom šlo k tatínkovi, s maminkou to pak šlo dost rychle z kopce, myslím, že mi ještě dluží nějaké peníze, ani jsem je pak už nehonila, půjčovala si po baráku, byla pak chudák, věčně ožralá… ![]()
Jak je dítě staré? Píšeš batole, takže kolem roka? Syn měl dudlika do 2 let a mluvit začal ve 3 letech, to už je na sociálku?
. A ty o ní víš 24 hodin denně co dělá, že víš, že s ním nechodí mezi děti a nechodí s ním na procházky?
. Hele jestli má sousedka podezření, tak ať se ozve ona, pokud slyší křik. Ale po pravdě, syn se strašně vztekal a byl v afektu schopný prorvat i třeba hodinu ( v tu chvíli dítě fakt neuklidnis ), tak můžu být ráda, že na mě sousedé nezavolali sociálku. A s dcerou jsem cvičila vojtovku, to bylo, jako by ji někdo vraždil. Ono je to fakt těžké posoudit, kdy už je dítě v ohrožení. Možná když uvidíš, že je fakt opilá s dítětem, tak bych zavolala na policii/sociálku, zbytek jsou vaše domenky.
To, že je dítě „opožděné“, neznamená samo o sobě nic, pláč taky ne, opilost už jako problém vidím. Sociálce bych asi podnět dala, můžeš i mailem (i anonymně, kdyby ti na tom záleželo). Podnět na sociálku samozřejmě neznamená, že jí bude dítě hned odebráno, sociálka má rodinám poskytovat podporu. Takže jo, je možné (a pokud není permanentně pod obraz, tak i pravděpodobné), že se jí sociálka jen zeptá, jestli je vše ok a jestli něco nepotřebuje.
Pokud bych slyšela dítě neustále několik hodin plakat a věděla, že matka pije, tak to prostě ohlásím.
@free333 píše:Protože jestli má všechno doma v pořádku, tak ona se nemá čeho bát…
No tak asi nikomu není příjemné, když na něj je na sociálce veden spis a když mu lezou cizí lidi do bytu. Takže chápu váhání zakladatelky. Ale taky bych do toho v tomto případě asi spíš šla.
@blobfish píše:
No tak asi nikomu není příjemné, když na něj je na sociálce veden spis a když mu lezou cizí lidi do bytu. Takže chápu váhání zakladatelky. Ale taky bych do toho v tomto případě asi spíš šla.
Já taky, kdyby se něco třeba stalo tomu dítěti, tak bych si to pak vyčítala, že jsem to neohlásila.
Kdoví, jak funguje babička, jestli pomůže, třeba ta matka má i deprese, neví nikdo… ![]()
@Sůvička80 to jsem právě viděla, je to úplně čerstvé, sotva stála na nohou, komolila slova a táhlo to z ní na sto honů.
Jedině z popisu co mi přijde alarmující je, že jste jí vidělo několikrát opilou, i když se v té době starala o dítě.
To bych socialku informovala. Kdyby se pak něco stalo, vyčítali bych si to
@Anonymní píše:
@Sůvička80 to jsem právě viděla, je to úplně čerstvé, sotva stála na nohou, komolila slova a táhlo to z ní na sto honů.
V momentě kdy je jasné, že se o dítě nedokáže matka postarat z důvodu opilosti, je možné zavolat policii a situaci popsat jako ohrožující pro dítě. Policie pak sama dá podnět na OSPOD.
Prosím poraďte… V našem domě žije matka samozivitelka s batoletem. Mám podezření, že dítě zanedbává - oproti ostatním dětem v tomto věku nemluví, pořád má v puse dudlíka, zdá se mi bojácné, nikdy nechodí na hřiště mezi děti, nikdy jsem je nepotkala na procházce atd. Hlavní věc je, že matku jsem viděla hodně opilou a nesla si domů další láhev - s dítětem je sama, otec mu umřel. Sousedka prý slyší dítě hodiny plakat a zdá se jí, jako by ho matka bila. Já vím, jedna pani povídala, ale věřím jí to. Můj manžel taky tuto ženu viděl opilou. Nechci šťourat do něčeho, do čeho mi nic není. Nejsem žádný práskač. Ale je mi děcka líto a nevím, jak se k tomu postavit. Případně kdy volat sociálku? Jak se vůbec takový podnět podává? Nevím, jestli je pro dítě lepší žít s matkou alkoholičkou, nebo být u někoho jiného (u babičky - tu má, nebo u pěstounů…). Může jí sociálka třeba jen domluvit? Díky za vaše názory.