Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@inkakřivák píše: Více
Jinak tedy, třeba pro tábor, použijte hakisáky.
![]()
@M_Vladim neměla jsem na mysli pro děti, spíš bych to i zkusila sama. Jen mám pocit, že bych byla schopna zabít spíš sebe. Přijde mi naprosto nemožné tím něco trefit. Normálním prakem jo.
Není to snadné. Ale…Když se člověk podívá na dobová vyobrazení, zjistí, že jeden a tentýž člověk je vybavený několika praky různých velikostí a že i používá různé techniky. V základu dvě, tři. Dlouhý prak s délkou asi od pasu k zemi. Tenhle prak má potenciál vyšší razance, kámen se vypouští při rotaci svisle, buď od nohy, nebo přes hlavu. Začal bych s tím, protože to nejméně ohrožuje okolí. Ještě razantnější je odhoz z ploché rotace z natažené ruky - jako atletické Kromě ruky se přidává i otočka těla.
Přesnost je v obou případech horší.
Pak existovaly krátké praky, dlouhé asi jako předloktí. Rotovalo se jimi nad hlavou. Přesnost je vyšší, razance ovšem o něco slabší. Nicméně takhle to dodnes používají křováci k lovu, právě kvůli přesnosti. ![]()
@M_Vladim Díky, chci to zkusit jen tak ze zájmu, jestli se mi vubec podaří ten kámen hodit. Anebo jestli poletím i s prakem.
Mohla to být i prášivka.
Tenhle typ hub jsem nikdy nesbírala a ani nejedla. Ani nevím, zda jsem někdy potkala pýchavku obrovskou.
@Blondiena píše: Více
No a to je ono
. Pýchavka obrovská u nás roste všude na pastvinách mezi krávami, nebo u kopřiv za barákem. Je to velká bílá koule. Velká rozuměj, že je minimálně velká jako balón. No a ta se pak nakrájí na plátky, obalí v trojobalu a usmaží. Nakonec se posype solí.
@Bytsamsebou píše: Více
Jen bacha, kdo by se chtěl vydat na sběr na obsazené pastviny - čím dál více jsou na pastvinách stáda smíšená a býci nebývají tak v pohodě, když jim někdo vleze do ohrady ![]()
@rmot píše: Více
Býk je v pohodě. Horší je kráva, která si brání své tele
.
Tak kolem krávy s teletem klidně projdu a kráva na mě občas zvědavě koukne, ale šel jsi někdy kolem býka? Ten z tebe nespustí oči a je připravený se během vteřiny dát do pohybu ![]()
@rmot píše: Více
37 let žiju na vesnici, vyrůstala jsem na statku, kde babička byla dojičkou a otec traktoristou. Máme tady všude pastviny. A na nich jalovice, krávy, telata, býky, pýchavky a žampiony. Nejednou mě prohnala kráva, když jsem v křoví našla schované tele. Býk akorát tak vždycky prcal krávy.
No pokud jsi jí vlezla až pomalu na to tele, tak se nedivím
Ale u nás a na výletech kolem nich v pohodě chodíme a nic. Zato býci jsou neustále ve střehu a hlídají si území. Zatím jsem tedy nenarazil na to, že bychom šli kolem býka a byli jsme mu volní ![]()
Na pýchavku takových obřích rozměrů jsem asi fakt nikdy nenarazila a ty mladé člověk snadno zamění.
Řízky jsou dobré i z křemenáčů, kozáků, klouzků, babek, těch bylo všude dost. Nejlepší je směs. Klobouky krájím na plátky, jsou to takové menší řízečky a každý kousek chutná jinak. ![]()
@Blondiena píše: Více
Nenarazila
? Tak to asi na vesnici nežiješ/nikdy jsi nežila. Tady je naprosto běžné, asi jako vidět tu krávu na louce. Ale kdysi mě taky rozsekala jedná známá, která ve 23 letech poprvé viděla krávu z blízka, naživo, když stála u ohradníku. Což jsem fakt nevěřila
Řízky z těch ostatních hub dělám z celých klobouků. Nekrájím je na plátky, maximálně klobouk na půl.
Buď ráda, že ti za barákem rostou pýchavky obřích rozměrů a na pastvinách se pasou krávy. Většina dojnic v ČR jsou zavřené v kravínech a na pastvu nikdy nechodí. To víš, dneska se lidi chodí dívat na krávy do zoo. ![]()