Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Můj bratr (o 5 let mladší než já) si vzal moji kamarádku z puberty. On už tenkrát řekla, že ho jednou dostane, po škole byla skoro rok v Řecku, prý tam tancovala u tyče, ale co dělala doopravdy nevím. Po jejím návratu o ní díky tomu neměl u nás na městě nikdo zájem, jen můj brácha, kterému tenkrát bylo 18 a nikdy s nikým nechodil…já jsem byla od začátku proti jejich vztahu, protože jí znám tak dlouho. Moje rodina se jí ale zastávala, že taky přijali mého manžela, tak ať jí dám šanci. Pak měla období, kdy byla vcelku v pohodě, ale rychle se to otočilo…
Ona má hodně ráda peníze, vadí mi, že když veze někam naši babičku, tak si jí řekne o peníze za benzín, nebo jí nevrací drobné, když jí jde pro nákup, to my v rodině neděláme. Bráchu má totálně omotanýho kolem prstu, ten udělá co řekne, dokonce se mi přiznal, že když se pohádají, tak je to on, kdo brečí v ložnici. Moje máma se jí strašně zastávala, prý, že na ní musíme být hodní, protože vyrůstala bez táty. To, že my taky (svého tátu jsem viděla poprvé v 16ti letech) už asi máma zapomněla. Já žiju v Irsku, takže se s ní vidím 2× do roka, ale stejně se kvůli ní všichni hodně hádáme. Byla jsem teď v čr 3 měsíce a spala jsem u nich se synem 2 noci, přivezla jsem si sebou hodně jídla, takže jsem si tam udělala kafe a dala si sprchu a pak jsem zaslechla, jak brácha řekl mámě, že bych jim měla dát peníze…máma se naštvala a dala jim tisícovku, já jsem dělala, že nic nevím, ale už jsem tam nejela. Mojí neteři byly 2 roky, brácha mi tenkrát neposlal ani sms, že se narodila, to mi napsala máma a oni si pořád stěžují, že si ji máma nebere. Máma má novou, hodně časově náročnou práci a už od jejího narození kdykoliv jí chtěla hlídat, tak brácha šel s nima, prostě jim jí nikdy nenechali samotnou. Neteř je taky hodně hubená, nimrá se v jídle, tohle nejí, tamto nejí a švagrová jí většinou odbyde jogurtem a křupkama. Kojila jí do 18 měsíců a to 6× denně, příkrmy začala až na roce a to až po příkazu doktorky. Vařit neumí tak asi proto, jejich nedělní jídlo je krupicová kaše.
Je toho mnohem víc, psala bych to tady týden ![]()
Mrzí mě, že bráchu tak změnila a že mu ani nestojím za to, aby mi řekl, že je zase těhotná. Napsala mi to máma a řekla mi, že ať jim negratuluju, dokud mi to neřeknou sami, že nevědí, že to vím. Zatím nic, tak snad to do porodu řeknou ![]()
Jaká je vaše švagrová? Rozumíte si?
Se švagrovkou si tedy extra nerozumím, ale dá se to. Brácha si však našel milenku, od švagrovky a dětí odešel a na přání milenky přerušil s rodinou veškeré styky…takže už vím, že jedna ženská dokáže udělat fakt solidní peklo v rodině. Nezávidím ti tvoji situaci, ale bohužel asi není moc, co by se dalo dělat, protože by sis tím akorát znepřátelila bráchu ![]()
Já myslela, že mě s bráchou nemůže nic rozdělit a už jsem ho skoro půl roku neviděla.
já mám skvělou švagrovou
je mladší než já o 6 let ale jsme jako segry,mám jí moc ráda ![]()
No moje švagrová se od svého bratra (mého manžela) nedozví nic. On je prostě takovej. Upřímně řečeno můžu být šťastná, že spolu můžou být bez nějakých větších hádek být v jedné místnosti. Co mezi nima kdysi bylo netuším, nerýpu se v tom. Tipuju, že jen dětská rivalita ![]()
Každopádně tak nějak se švagrovou jsme v kontaktu. Když potřebuju, pohlídá mi děcka, z dovolené jim vždycky doveze nějakej dáreček! Jako největší kamarádky nejsme, ale tak nějak se tolerujeme a navzájem do života si nemluvíme.
Situaci ve vaší rodině nezívidím, ale bohužel s tím asi nemůžeš nic udělat, jen to tiše trpět ![]()
Mimochodem, myslím, že by švagrová za přespání u nich nechtěla nic, a ještě by nás obskakovala od rána do večera. Stačí, když k nim máme přijít jenom na návštěvu (samozřejmě jen já s dětma, chlapovi stačí svou sestru vidět párkrát ročně
). Jako bezdětná (ani její kamarádi děti nemají) má vždycky ledničku plnou dětských pochoutek.
Příspěvek upraven 01.07.11 v 12:55
Já mám vztahy s příbuznými normální to ano..
Ale tvůj příspěvěk mi přijde divný..nebo jak to říct..čiré pomlouvání..
Kamarádka - švagrová ti nevoní ,ale to je asi tak všechno..
Ani slovo o tom, zda jsou jako manželé ( nebo partneři)štastní..Zda se špatně chovají i k tvé mamince..
Zdá se, že všichni kromě tebe - která její chování zdá pouze " z rychlíku" - nepovažují švagrovou za nenormální..Možná je lakomá, možná si nechává zaplatit - no ale každý je nějaký.. Že se malá neteř rýpe v jídle a je hubená?? No všechny děti nejsou jedlíci a bezproblémové - at se jejich maminky snaží či ne..Prostě někdy to tak je a nic se s tím nedá dělat..
Kojení i vaření jsou její věc a nikdo by jí do toho neměl kecat..
Nemám ráda, když někdo hodnotí cokoli, když informace má pouze z doslechu nebo na základě pár postřehů..
Možná je tvůj bratr decentně pod pantoflem, ale možná mu to vyhovuje, z tvého vyprávění neměl zrovna na výběr mezi ženami..takže je rád , že je rád..Má ženu, dítě a čekají další - možná že jsou štastní, kdo ví..( myslím, tak nějak normálně)
Když to shrnu - tvůj bratr se třeba ani moc nezměnil, jen ty jsi již dlouho pryč a vidíte se málo a on komunikuje jen s lidmi, které má nejblíže -a je to chlap, takže nepřemýšlí o tom, zda by sestra měla něco vědět - asi ho to moc netrápí, ale to neznamená , že tě nemá rád. Švagrová mi normální příjde - je normální v tom smyslu, že to není žádná hospodynka a žádná puťka..ale to neznamená, že není dobrá maminka pro své děti, že..Každý má jiné priority..
Tak já sice nemám švagrovou, ale co je horší, mám hrozně zlou sestru.
Ze všeho, z čeho může mít člověk radost, tak to pohaní. Když mě viděla s břichem, hnusně prohlásila, jak jsem tlustá (mám tabulkový nárůst váhy) a snažila se jak mohla, aby mi zkazila radost.
Ke svým dětem se chová bohužel stejně. Před námi je pomlouvá … no Ježibaba …
Ahoj,
já myslím, že se svou švagrovou zbytečně zabýváš..tvůj bratr je evidentně ve vztahu spokojený a to je to nejdůležitější.třeba je pod pantoflem a ona velí, ale jim to jak je vidět vyhovuje. nevím, co za povolání oba dělají, ale jestli nemají peníze nazbyt, ani se nedivím že si řekne o peníze na benzin ![]()
tak ja hlavne ziram jak resis to, ze jeji dite je hubene a nimra se v jidle. to moje mala dela taky, vypada o pul roku mladsi, je hubena, proste je nejedlik,a kdybych zjistila ze mi ji tady nekdo Z RODINY pomlouva, asi vyletim jak certik z krabicky ![]()
chapu, ze ti vadi, ze bracha je pravdepodobne podpantoflak,ale pokud on sam je spokojeny, nevidim jediny duvod, proc TY bys to mela resit zrovna tady ![]()
ja zastavam nazor: STARAT SE KAZDY SAM O SEBE,takze asi tak…
a to, jestli koji pul roku nebo rok je preci jeji vec, presne jak psala Lizbeth.
ona ti svagrova asi ani NECHCE rikat, ze je tehotna, protoze citi ze ji nemusis, to ja bych se ti asi taky nechlubila............
tak a ted do me ![]()
ANONYMzakladatelka - plně Tě chápu, nezdá se mi Tvůj příspěvek pomlouvačný, právě naopak napsaný jakoby s odstupem a nadhledem, protože jen Ty přece víš, jak moc a k jakému se Tvůj brácha změnil
… a pokud chce za Tvůj pobyt brácha peníze, ale tobě do očí neřekne, tak je to jasné, ne?
Myslím, že z článku dost vyplývá jaký je jejich (švagrů) postoj k zakladatelčině mamce a babičce.
Taky psala, že švagrovka byla důrazně vyzvána k doplnění jídelníčku ročního dítěte …
Takže argumentů až až…
já vesměs souhlasím s ostatníma švagrovou nemám jen dva švagry.
Jinak moc to řešíš já sama mám peníze strašně ráda manžel vydělává dost a já si to spolu s dcerou užívám a nikdo z rodiny mně nepomlouvá, že mám o on ne,když chtějí půjčíme až vrátí tak vrátí.
Co se týče zatajování těhu tak já sama jsem za posledních 6 let mněla 9× samovolný potrat po 12tt naštěstí i zázrak to že jsem donosila dceru, ale byla z dvojčat a o to druké jsem přišla v 13tt. Snažíme se o druhé cca 2 rok a pokud znova otěhotním tak dokud neporodím nebudu nikomu taky nic říkat. Nevíš jak to unich je a upřímně bych to neřešila. Promiň kdybych to řešila tak s bratrem a né tady ![]()
ivik21 píše:
ANONYMzakladatelka - plně Tě chápu, nezdá se mi Tvůj příspěvek pomlouvačný, právě naopak napsaný jakoby s odstupem a nadhledem, protože jen Ty přece víš, jak moc a k jakému se Tvůj brácha změnil… a pokud chce za Tvůj pobyt brácha peníze, ale tobě do očí neřekne, tak je to jasné, ne?
Myslím, že z článku dost vyplývá jaký je jejich (švagrů) postoj k zakladatelčině mamce a babičce.
Taky psala, že švagrovka byla důrazně vyzvána k doplnění jídelníčku ročního dítěte …
Takže argumentů až až…
tak hlavne zakladatelka pise, ze bydli v zahranici a ze vidi svagrovou dvakrat do roka.
druha vec, mam znamou, taky kojila do dvou let, dite se ji davilo, nic jineho nechtela, mudra ji pak rekla, ze ma davat prikrmy,ale holka proste vse vyzvracela.
NIDKY nevite jake to je u jinych lidi za zavrenyma dverma, zvlast pokud se vidi takhle malo.
zakladatelka sama pise, ze vlastne ani sama nevi, co delala, to o tanci u tyce je take jen domnenka.
proc si s bratrem o tom nepromluvis?
pokud ale nechce, asi mu to tak vyhovuje.
Je to bráchův život, sám si ji vybral, kecat mu do toho nemůžeš. Taky mám mladšího bráchu a než jsem pochopila, že mu nemám kecat do života, stálo nás to dost tahanic.
když jsem važne onemocněla a myslela,že to nepřežiju uvedomila jsem si hodnoty života.a do nich patři starat se jen o sebe.mam hroznou švagrovou,ktera jen každeho pomlouva,stara se ,co kdo uvařil,upekl a tak ,a že ja se citim jako dobra hospodynka,kdy dite je bez plen ,kdy začalo mluvit atd.samozřejmě,kdo ma kolik peněz a podobne.nemužu ti poradit,jak se chovat ke sve švagrove nebo mit ji nebo nemit rada,ale za me ja ji rada zato vše provokuji.vim,že mě pomlouva,co nosim na sobe,jak si pořád něco kupuju.ano jsem hadrařka
přiznavam a taky přiznavam,že se tim netajim a rada je provokuju.asi ji nejvic štve ,že je tlusta a ja hubena.podtrženo,sečteno
mějte rady samy sebe a na švagrove se vykašlete ![]()
Já si se švagrovou nemám moc co říct, ne proto že by byla špatná, ale máme různé zájmy, kamarády, priority, takže spolu vycházíme, ale kamarádky nejsme.
Jinak bych řekla, neřeš věci za svého bráchu. Je možná mladší, ale je to jeho život. Pokud přijde za tebou, tak mu můžeš vyjádřit podporu, vyslechnout ho, ale řešit to za něj nemůžeš. Jednak je to jeho život a jednak by jsi mohla dosáhnout toho že s tebou přestane mluvit úplně. Možná proto ti o svém životě, moc neříká, protože ví, že jsi proti jeho ženě zaujatá a on si prostě nechce vybírat mezi ní a tebou. Upřímně kdo by chtěl poslouchat takové řeči jaké tu vedeš na adresu někoho koho má rád? Možná by jsi se měla zamyslet jaká švagrová jsi ty.
Já se se švagrovou toleruju.Ona je o 21 let starší,takže já jí vykám,ona mě tyká.Když jsem začala chodit s jejím bratrem,tak to nemohla skousnout a chovala se ke mě hrozně arogantně,nezdravila mě,občas si rejpla.Nemohla mě vystát,asi taky proto,že mě nejsřív poznala jako kamarádku své dcery a myslela si,že mám na ni špatný vliv.Po asi 5 letech si na mě zvykla a když zjistila,že jsem těhotná,tak totálně obrátila.Je ke mě milá,na malou plete oblečky,občas jí pohlídá a je z malý poprděná.Pořád teda mezi sebou máme takové napětí,ale už je to lepší.