Je postup učitelky správný?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
21.2.24 10:08

Zeptej se na FB ve skupince Učitelé, tam dostaneš asi erudovanější odpověď. Za mě jsou neohlášené testy zbytečný stres. S tímto přístupem nesouhlasím a bohužel je to časté v klasických školách. Pod tlakem často děti nasekají více chyb než kdyby „zkoušení“ probíhalo jiným způsobem. Znám to od sebe. Jakmile byla nějaká dvacetiminutovka, polilo mě horko a v hlavě vymeteno. Ale to je zase asi jiné téma, na které se neptáš :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
22074
21.2.24 10:08
@Anonymní píše:
Zdravím, jsem poměrně dost vytočená. 14 dní dcery třída neměla třídní učitelku. Během těch 14 dní, měli asistentku z jiné třídy, neboť nebyl žádný učitel, který by je mohl mít. Asistentka s nimi z hlavních předmětů probírala novou látku a údajně jim dávala i test. Už tohle se mi úplně nelíbí…ale co mě hodně vytočilo, že dcera dostala špatnou známku z rovnic, které jim vysvětlovala právě AP. Učitelka přišla do školy dnes a hned jim dala z této látky test. Nejde úplně o známku, ale o to, že jim to vysvětluje asistentka a místo toho, aby to s nimi probrala učitelka, hned jim švihne test. Řešili byste to nějak?

Řešila bych to tak, že bych si se svou dcerou sedla ke stolu, zjistila, s čím má problém, a následně ji to naučila.

Nemám potřebu v těchto věcech principiálně dupat po učitelích, protože pro mne osobně jsou jedinou podstatnou věcí vědomosti a znalosti mých dětí… a kdo konkrétně jim to ve škole vysvětlí (zda učitelka nebo asistentka), to je mi tak nějak vlastně úplně fuk. Špatná známka, pokud takovou přinesou z testu, je ukazatelem toho, že něco nepochopily, nezvládly… a já se budu zabývat tím, abych jim pomohla tu mezeru ve vědomostech doplnit.

Řešila bych důrazně a důsledně, pokud by třída měla asistentku jako zástup třídní učitelky plánován nějak dlouhodobě, třeba půl roku… ale určitě ne kvůli takovéhle pitomosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.2.24 10:12

@Náměsíčná mohli klidně jen opakovat a s novou látku měli počkat až přijde učitelka

• Citovat
  • Upravit
22074
21.2.24 10:12
@Anonymní píše:
@Keyllah sama jsem asistent pedagoga, ale v MŠ…nicméně AP by neměl učit a vysvětlovat látku, prostě to není učitel…

Skvělý přístup, skutečně.

Jen si stěžuj, šup do toho… až bude příště ve škole personální problém, budou si děti čtrnáct dnů kreslit nebo koukat na videa… co na tom, že budou pozadu a nenaučí se vůbec nic (místo alespoň něčeho), jistě budeš spokojenější :palec:

Přesně kvůli rodičům tvého ražení bojují školy s nedostatkem pedagogů… vyžaduje to od mladých lidí určitou špetku masochistického založení, jít dobrovolně někam, kde budou muset s tímhle materiálem jednat :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.2.24 10:15

@BohunkaP opakuji znovu, mohli procvičovat…to by příště kvůli personálním problémům mohla látku vysvětlovat třeba uklízečka…

• Citovat
  • Upravit
21311
21.2.24 10:15
@Anonymní píše:
@Náměsíčná mohli klidně jen opakovat a s novou látku měli počkat až přijde učitelka

Copak ty s dcerou neprocházíš, co ten den dělali a zda to chápe? Vyhla by ses tak té špatné známce. Jinak u nás taky občas AP učí, nedá se nic dělat, nemají kvalifikovaný supl. Problém s tím nemám, když děti neco nepoberou, dovysvetlim doma. Lepší než aby jen opakovali a nabirali skluz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6363
21.2.24 10:22

Zakladatelce rozumím. Zkrátka asistent pedagoga by neměl učit novou látku. Taky se mi nelíbilo, že osmákovi/deváťákovi vysvětlovala AP matematiku a češtinu. Už jen z principu, protože na rekvalifikační kurz stačí mít výuční list. 8) Stejně tak se mi nelíbilo, že předmět pak začal vyučovat student třetího ročníku vysoké školy pedagogické. Tam byl předpoklad, že látku by měl znát. :D
Na prvním stupni běžně dlouhodobě vyučují družinářky, když je učitelka nemocná.
Rozumím však tomu, že se škola potýká s personální nouzí a toto je řešení.
Ale vyrvál bych kvůli špatné známce nedělala - už z toho důvodu, že to vysvětloval nepedagog. Známka se dá opravit, dcera se doučí a bude v poho. 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33844
21.2.24 10:26
@Anonymní píše:
@BohunkaP opakuji znovu, mohli procvičovat…to by příště kvůli personálním problémům mohla látku vysvětlovat třeba uklízečka…

A kdyby dcera dostala z testu dobrou známku, tak bys to taky řešila? Nebo to by nevadilo? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22074
21.2.24 10:29
@Anonymní píše:

No… a co jako? S tímhle u mne nepochodíš - jak jsem psala, tohle je mi úplně fuk. Jestliže ředitel pro tu chvíli nedokáže personální problém vyřešit jinak, tak pokud tu látku sám ovládá, ať jim to v případě nouze vysvětlí třeba kominík :nevim:

Nicméně, jak jsem psala - jen si stěžuj. Příště, až je asistentka dostane na starost, pustí jim video nebo rozdá pastelky… Každý máme jiné priority, no :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2967
21.2.24 10:44

@Hořec
S vyucnim listem nemůže jít dělat asistentku pedagoga na ZŠ max jen do družiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
21.2.24 10:46

To je bohužel realita, která se děje. I to byl důvod, že jsem jim asistencí práskla a víc o ní nechci slyšet. Vadilo mi, že se takhle asistence zneužívá. A to mám vysokou ped. školu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81481
21.2.24 10:46
@Anonymní píše:

Pokud by to vysvětlit uměla, tak jako jednorázovku, nevidím problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.2.24 10:52

Principiálně to standard není, to rozhodně ne.
Ale prakticky, sakra v čem je problém?

Takže asistentka musela holt suplovat, nebyl kdo a od třídní dostala pokyn začít novou látku. Holt bylo to asi nejlepší řešení v tu chvíli, 14 dni být pozadu je dost průšvih totiž. Když tvoje dítě kikslo u testu, který byl navíc třeba nanečisto, tak místo toho, abys jako zodpovědný rodič s dítětem tu látku projela znovu, aby na test bylo připravené, tak začneš kopat kolem sebe, protože je suplovaná asistentka „nic“ nenaučila, hmm? Navíc pokud neměli špatné známky všichni, tak to je asi někde jinde chyba, což?… Možná si víc všímej, co se dítě učí než toho, kdo zrovna zaskakoval, pak by dítě třeba nemělo problém. :pankac:

Ani se nedivím, že do školství se nikdo moc nehrne, mít tam takové matky "inteligentní "stěžovatelky, to je dost odrazující a spousta lidem to ani nestojí za to.

Příspěvek upraven 21.02.24 v 11:06

• Citovat
  • Upravit
16405
21.2.24 10:52
@Anonymní píše:

Příště bude lepší být 2 týdny doma, ne? Na co tam sedět a dokola procvičovat, to může i doma :roll: Dneska mají lidi tolik problémů, to je děs :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41284
21.2.24 10:55
@Anonymní píše:
@Keyllah sama jsem asistent pedagoga, ale v MŠ…nicméně AP by neměl učit a vysvětlovat látku, prostě to není učitel…

a uměl ji vysvětlit? není to, to nejpodstatnější? :think: nebo je pro tebe důležitější, aby to AP raději neudělala, děcka jen seděli v lavici a pak těžce doháněli? :think: dcera to tedy od ní nepochopila? neuměla?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová