Je postup učitelky správný?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
41283
21.2.24 14:25
@Trojlístek píše:
Argument opakování a ukotvení učiva, má mnohem větší argumentační váhu, než řešení, že bude třída ve skluzu.
Pokud by navíc padl argument a šli s pravdou ven, že prostě nesehnali adekvátní náhradu, tak bude klid.
Mám dvě děti. První i druhý stupeň. Nejhorší je, když škola nekomunikuje vůbec a látá dle toho, jak je to nejvíce jednoduché.

a jak se shání adekvátní náhrada u akutního případu ale jen na 14 dní? :think: to jde tak lehce? a já myslela, že učitelů je nedostatek, a ono jde sehnat náhradu na dva týdny obratem…Myslím, že náhrada za nemocenskou se přece neshání, ne? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7296
21.2.24 14:31
@Keyllah píše:
tak pokud dítko za x let školní docházky plete písmenka, že místo „o“ píše „a“ tak promiň, ale asi bude potřeba zapojení i rodičů, protože někde bude chyba a v 4třídě toto učitelka už řešit nemůže. Za covidu si mákli všichni, vymlouvat se na to, že moje dítko nezvládlo v první třídě písmenka a do teď to neumí, jen fakt je výmluva a navíc k čemu? tak pokud za to postoj „doma suplovat nebudeme“ stojí, ok, ale moc to nejde dohromady s „na vzdělání nám záleží“ a odnese to hlavně to dítko…

Přesně, rodiče mají na výběr, buď to řešit nebudou, pak jim ale nezáleží na vzdělání, no to je jejich a věc a jejich zodpovědnost, bité na tom bude jejich dítě nebo to budou řešit, pak jim na vzdělání záležet bude, ale halt za tu daň, že si budou muset najít čas a to dítě to doučit. Nejde se vymlouvat na špatný školství, na covid, na blbou učitelku, hlavně proto, že to dítěti rozhodně nepomůže a je to úplně k ničemu. Rodiče, kteřím na svých dětech záleží budou tu energii místo do výmluv a do hledání, co vše je špatně věnovat k pochopení látky svým dítětem, než hledat výmluvy a házet vinu na všechny okolo, to ať se na mě nikdo nezlobí, to jsou prostě jen trapné výmluvy a lenost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22069
21.2.24 14:31
@Trojlístek píše:
Nechápu, co je k diveni na tom, že pokud neproběhla správná výuka, tak dítě je ve vleku chyb.
Neukotvené a neosvojené učivo, je základ. Takových dětí je víc, znám vícero děti, které rovněž zasáhl covid a neumí naprosté základy.

Čili v překladu… jako že se dítě v první třídě nenaučilo pořádně písmena a jeho rodiče ho budou ještě o další tři roky později omlouvat, že za to může covid, online výuka, špatná učitelka a kdesi cosi, a ono je tím pádem tak nějak handicapované pro zbytek školní docházky (tj. má potíže s pochopením rovnic, protože mu je vysvětlovala ta nekompetentní asistenka)?

Tak to je hodně špatný vtip.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.2.24 14:33
@Keyllah píše:
tak pokud dítko za x let školní docházky plete písmenka, že místo „o“ píše „a“ tak promiň, ale asi bude potřeba zapojení i rodičů, protože někde bude chyba a v 4třídě toto učitelka už řešit nemůže. Za covidu si mákli všichni, vymlouvat se na to, že moje dítko nezvládlo v první třídě písmenka a do teď to neumí, jen fakt je výmluva a navíc k čemu? tak pokud za to postoj „doma suplovat nebudeme“ stojí, ok, ale moc to nejde dohromady s „na vzdělání nám záleží“ a odnese to hlavně to dítko…

Líbí se mi jak to tu všichni vždy překroutí…nikde jsem nepsal nic o tom, že si dcera plete písmena…myšleno to bylo tak, že velké T píše jinak než by měla a co jsem tak viděla, má to i pár dalších dětí

K vyjádření, že dcera není nejbystřejší…psáno někde výše…je jedničkářka,.s minulou učitelkou vše šlo samo, s touto je to už trochu problém i když ne velký, ale učitelka dost často chybí a pak když tam je, chce nahnat vše během chvilky…vidí to více rodičů a více rodičů má pro děti zařízené doučování…chyba děti či rodičů?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.2.24 14:35
@BohunkaP píše: Čili v překladu… jako že se dítě v první třídě nenaučilo pořádně písmena a jeho rodiče ho budou ještě o další tři roky později omlouvat, že za to může covid, online výuka, špatná učitelka a kdesi cosi, a ono je tím pádem tak nějak handicapované pro zbytek školní docházky (tj. má potíže s pochopením rovnic, protože mu je vysvětlovala ta nekompetentní asistenka)?Tak to je hodně špatný vtip.

Písmena umí, nic se jí neplete a nepletlo, jen některá píše trošku jinak…nikdo to nikdy neřešil, jen jsem psala, že je to vlivem online covidove školní výuky…problémy bude mít mnohem víc dětí

• Citovat
  • Upravit
8866
21.2.24 14:36
@Matt 02
@Matt 02 píše: :mrgreen: Já jsem si to kvůli diskuzím zde rozmyslel, v prváku na VŠ, změnil jsem kvůli tomu obor, který stále studuji, jsem pedagogický pracovník, ale do školy učit by mě nedostal ani hever. Fakt děkuji všem svatým, že jsem si to na poslední chvíli rozmyslel. No ale bohužel, musel jsem si na to přijít sám a až tady, doma jsem to mámě nevěřil, snažila se mě přesvědčit od osmé třídy, že je to povolání za trest v dnešní době. Sama je učitelka i když v MŠ. Myslím, že pro všechny puboše s takto „sebevražednými“ sklony by mělo být emimi povinnou četbou, pokud mají zbytky sebezáchovy, tak si to rozmyslí :mrgreen:. A děti si můžou učit maminky doma, stejně to umí nejlíp.
:,( Tak to je ale škoda. Mladých vystudovaných učitelů je do školy třeba jako sůl…
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11000
21.2.24 14:36

@Keyllah @Matt 02 učitelka i asistentka je ve třídě denně. Ty děti znají víc, než dobře a ví, kde kdo má jakou mezeru.

Psala jsem, že dítě bych bych bez osvojenych základů výš nepustila, to je na zkladatelce, proč to neřešila.
Ale i tady si umím představit tlak školy, kdy rodiče chtěli nechat některé děti ročník opakovat a byli od toho zrazováni prazvlastnimi argumenty a jak se to dožene.
U nás na škole to proběhlo taky, až pod tlakem toho, že to chtelo více rodičů se najednou našlo řešení ve smyslu odpadla pavouka, protože totéž řeší vlastivěda, najednou šlo sloučit HV a VV a mohla se dohnat M a ČJ.
Jde vše, ale musí být vůle a informovanost, co lze.

Příspěvek upraven 21.02.24 v 14:38

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.2.24 14:38
@Matt 02 píše:
Přesně, rodiče mají na výběr, buď to řešit nebudou, pak jim ale nezáleží na vzdělání, no to je jejich a věc a jejich zodpovědnost, bité na tom bude jejich dítě nebo to budou řešit, pak jim na vzdělání záležet bude, ale halt za tu daň, že si budou muset najít čas a to dítě to doučit. Nejde se vymlouvat na špatný školství, na covid, na blbou učitelku, hlavně proto, že to dítěti rozhodně nepomůže a je to úplně k ničemu. Rodiče, kteřím na svých dětech záleží budou tu energii místo do výmluv a do hledání, co vše je špatně věnovat k pochopení látky svým dítětem, než hledat výmluvy a házet vinu na všechny okolo, to ať se na mě nikdo nezlobí, to jsou prostě jen trapné výmluvy a lenost.

Věř že tu energii do toho vkládám a o to víc mě štve, že učitelka si jede svým tempem a nehledí na potřeby většiny třídy…přesně takto si to pamatuji já. Vždy se jelo podle těch nejchytřejších a na ostatních nesešlo…je zvláštní že s minulou učitelkou šlo vše hladce, ti kdo nepochopili…vysvětlila vše znovu a pak pochopili všichni…s touto starší učitelkou je najednou problém u většiny třídy

• Citovat
  • Upravit
21311
21.2.24 14:39
@Anonymní píše:
Líbí se mi jak to tu všichni vždy překroutí…nikde jsem nepsal nic o tom, že si dcera plete písmena…myšleno to bylo tak, že velké T píše jinak než by měla a co jsem tak viděla, má to i pár dalších dětíK vyjádření, že dcera není nejbystřejší…psáno někde výše…je jedničkářka,.s minulou učitelkou vše šlo samo, s touto je to už trochu problém i když ne velký, ale učitelka dost často chybí a pak když tam je, chce nahnat vše během chvilky…vidí to více rodičů a více rodičů má pro děti zařízené doučování…chyba děti či rodičů?

Ta písmena jdou proste za tebou, to neokecas. Jediné řešení něčeho takového je trénink a zase trénink - dokud si nezafixuje správný tvar písmen. A to musí jít z rodiny, to škola za tech par hodin nezvládne, i kdyby ses na hlavu stavěla.

Současná situace rovněž. Věděla si, ze mají supl, věděla si, ze berou novou latku (pokud na dceru nekasles), měla bys i vědět, jak ji dcera zvládá. Víš i, ze současná pani učitelka je náročnější než předchozí a je tedy třeba přidat na domácí přípravě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41283
21.2.24 14:40
@Anonymní píše:
Písmena umí, nic se jí neplete a nepletlo, jen některá píše trošku jinak…nikdo to nikdy neřešil, jen jsem psala, že je to vlivem online covidove školní výuky...problémy bude mít mnohem víc dětí

a není to spíš nedostatek domácího procvičování? :think: pokud vím, že to plete, tak se na to snad doma zaměřím a za chvíli není, co řešit. Vážně nejste schopni za několik let vyřešit to, že píše některá písmenka jinak? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7296
21.2.24 14:41
@BohunkaP píše: Čili v překladu… jako že se dítě v první třídě nenaučilo pořádně písmena a jeho rodiče ho budou ještě o další tři roky později omlouvat, že za to může covid, online výuka, špatná učitelka a kdesi cosi, a ono je tím pádem tak nějak handicapované pro zbytek školní docházky (tj. má potíže s pochopením rovnic, protože mu je vysvětlovala ta nekompetentní asistenka)?Tak to je hodně špatný vtip.

Jojo a chudák dítě kvůli špatné učitelce, blbé době, covidu a tomu nejhoršímu školství na světě se bude trápit celou dobu, dokud bude chodit do školy, páč se to bude nabalovat, přitom rodičům tak jde o vzdělání, ale bohužel oni i jejich geniální dítě mělo strašnou smůlu, taková nespravedlnost. Bohužel to není vtip. Jako já chápu, že je pro někoho vždy lehčí své pochybení, lenost hodit na někoho jiného, no ale pokud jde o dítě, tak je to fakt smutný a pokud někoho nenakopne ani strach o budoucnost svého dítěte, tak už nic, páč snad není větší motivace, než děti. Smutný no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41283
21.2.24 14:45
@Anonymní píše:
Líbí se mi jak to tu všichni vždy překroutí…nikde jsem nepsal nic o tom, že si dcera plete písmena…myšleno to bylo tak, že velké T píše jinak než by měla a co jsem tak viděla, má to i pár dalších dětíK vyjádření, že dcera není nejbystřejší…psáno někde výše…je jedničkářka,.s minulou učitelkou vše šlo samo, s touto je to už trochu problém i když ne velký, ale učitelka dost často chybí a pak když tam je, chce nahnat vše během chvilky…vidí to více rodičů a více rodičů má pro děti zařízené doučování…chyba děti či rodičů?

Tak pokud je jedničkářka, tak nechápu proč jste ty písmenka doma nedodělali?? vždyť to nemohlo zabrat tolik času, když je tak chytrá…Škoda, no. Vidíš, že i teď po tolika letech s tím má problémy a stejně to doma nenatrénujete. To už není o učitelce…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41283
21.2.24 14:47
@Trojlístek píše:
@Keyllah @Matt 02 učitelka i asistentka je ve třídě denně. Ty děti znají víc, než dobře a ví, kde kdo má jakou mezeru.

Psala jsem, že dítě bych bych bez osvojenych základů výš nepustila, to je na zkladatelce, proč to neřešila.
Ale i tady si umím představit tlak školy, kdy rodiče chtěli nechat některé děti ročník opakovat a byli od toho zrazováni prazvlastnimi argumenty a jak se to dožene.
U nás na škole to proběhlo taky, až pod tlakem toho, že to chtelo více rodičů se najednou našlo řešení ve smyslu odpadla pavouka, protože totéž řeší vlastivěda, najednou šlo sloučit HV a VV a mohla se dohnat M a ČJ.
Jde vše, ale musí být vůle a informovanost, co lze.

Příspěvek upraven 21.02.24 v 14:38

To se shodneme, ale je otázkou, kolik času ve 4třídě může věnovat učitelka opakování psacího T :think: to řešíš v první, druhé, ale pak už prostě musíš jet jiné učivo s ostatními žáky…Možná učitelka viděla, kolik opakování věnují doma a v tomto bodě to vzdala…pokud je holčička jedničkářka, moc nechápu, kde je problém, vždyť stačilo to doma trochu trénovat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22069
21.2.24 14:50
@Anonymní píše:
Věř že tu energii do toho vkládám a o to víc mě štve, že učitelka si jede svým tempem a nehledí na potřeby většiny třídy…přesně takto si to pamatuji já. Vždy se jelo podle těch nejchytřejších a na ostatních nesešlo…je zvláštní že s minulou učitelkou šlo vše hladce, ti kdo nepochopili…vysvětlila vše znovu a pak pochopili všichni…s touto starší učitelkou je najednou problém u většiny třídy

Co jsi už podnikla pro změnu? Jakou zpětnou vazbu jsi učitelce dala?

Jak tvrdíš, týká se to většiny třídy - na jakém postupu jste se domluvili? Na třídních schůzkách jistě opakovaně řešíte, učitelku jste jistě požádali o návrh řešení…

Samozřejmě, jestli k tomu přistupuješ s podobnou aktivitou jako ke vzdělávání dcery, kterou jsi nebyla za tři roky schopna doučit pořádně psát resp. dohnat s ní nedostatky vzniklé distanční výukou, tak jsou mi odpovědi předem jasné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11000
21.2.24 14:52

Nemyslím, ze je to omlouvani. Ti rodiče dost často neví, co s tím a nikdo jim neporadí, ať je to cokoli. Jsou ve vleku několik let takto…a co teď?
Nic se neřeší od šikany až po nedostatky samotných učitelů.
Když učitelka chybí 14 dnů, tak to už by se měla hodně snažit i ona, aby to nebylo znát. Pokud má dítě kvalitní základy, tak se dá dohnat leccos.
Pokud neleží na JIP v bezvědomí, tak může po týdnu předat informace, jak se se třídou může pracovat a co navrhuje když ví, že ještě týden bude doma.
Kdyby pracovala v soukromém školství, tak by informace musela předat obratem.

Mám velmi dobrou kamarádku. Její dcera opravdu není bystrá, ale není ani hloupá, běžný průměr a covid na ni napáchal opravdu velké škody a to se kamarádka snažila.
Nakonec nechala třetí třídu dítě zopakovat. Tvrdí, že to bylo to nejlepší rozhodnutí.
Ale tlak školy, aby to nedělala byl obrovský. Chtěla ji nechat opakovat už druhou třídu, od toho ji zrazovali.
Zbytečně a uměle vyvolaný strach, jak dítě nezapadne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová