Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Věř že tu energii do toho vkládám a o to víc mě štve, že učitelka si jede svým tempem a nehledí na potřeby většiny třídy…přesně takto si to pamatuji já. Vždy se jelo podle těch nejchytřejších a na ostatních nesešlo…je zvláštní že s minulou učitelkou šlo vše hladce, ti kdo nepochopili…vysvětlila vše znovu a pak pochopili všichni…s touto starší učitelkou je najednou problém u většiny třídy
No ale to takto nejde dělat do maturity, jsou nějaké osnovy a s každým ročníkem se tempo zrychluje, páč učení přibývá. Učitelka nemůže v páté třídě řešit písmenka. Není na to čas, ona je musí připravit na druhý stupeň, kde se s nimi nebude nikdo párat a co teprve na střední. Pokud tomu energii věnuješ, jak jen umíš, dítě se snaží, tak je to v pořádku a halt pokud jsou stále nějaké problémy se stíháním nebo s pochopením učiva, tak je prostě na čase si přiznat, že z dcery nebude vysokoškolačka. Což není vůbec špatně, každý nemůže být inženýr. Může být velice šikovná v nějakém řemeslu a i si v budoucnu slušně vydělat. Ale to musíš vědět sama, jak na tom dcera je. Jen prostě nejde vše házet na školství a na učitele. Dobrý učitel se nepozná podle toho, zda všichni všechno chápou a mají jedničky. To je nereálný, každý nemůže mít dobré známky. Pak je na dítěti a rodičích, aby si to přiznali a podle toho se zařídili. Může být třeba skvělá kadeřnice nebo cukrářka.
@Keyllah píše:
To se shodneme, ale je otázkou, kolik času ve 4třídě může věnovat učitelka opakování psacího Tto řešíš v první, druhé, ale pak už prostě musíš jet jiné učivo s ostatními žáky…Možná učitelka viděla, kolik opakování věnují doma a v tomto bodě to vzdala…pokud je holčička jedničkářka, moc nechápu, kde je problém, vždyť stačilo to doma trochu trénovat…
Tak ještě jedničky škola od školy.
Starší dcera je na výběrové jazykové státní škole, kde když přejde jakože jednickar z jiné, končí na trojkách, v tom lepším případě.
Ale je pravda, že škola se naučila v době covidu i po, velmi kvalitně komunikovat a nejsou problémy.
Mladší dcera je na více klasické základce a tam vidím, jak neuvěřitelné problémy dokáží ucitelky, už na prvním stupni vyrobit.
Vlastně si mohu gratulovat, že mám poměrně zdatné děti, manžela i sebe.
@Trojlístek píše:
Nemyslím, ze je to omlouvani. Ti rodiče dost často neví, co s tím a nikdo jim neporadí, ať je to cokoli. Jsou ve vleku několik let takto…a co teď?
Nic se neřeší od šikany až po nedostatky samotných učitelů.
Když učitelka chybí 14 dnů, tak to už by se měla hodně snažit i ona, aby to nebylo znát. Pokud má dítě kvalitní základy, tak se dá dohnat leccos.
Pokud neleží na JIP v bezvědomí, tak může po týdnu předat informace, jak se se třídou může pracovat a co navrhuje když ví, že ještě týden bude doma.
Kdyby pracovala v soukromém školství, tak by informace musela předat obratem.
No - takže abychom se vrátili k této diskusi (nerozumím, proč od ní neustále odbíháš, zobecňuješ a řešíš „celostátní problémy“).
Tady se paní učitelka zjevně nějak snažila - předala asistentce informace, jak má se třídou pracovat (= probrat novou látku)… a ejhle, zase špatně, asistentka přece nemá učit nic nového…
Ještěže máme to příšerné ŠKOLSTVÍ, na které se dá každá rodičovská neschopnost beztrestně svést.
Vsak kvalitni ucitel si nechava nemoci na prazdniny - drzim se toho a prave travim jarnaky v posteli ![]()
@Anonymní píše:
@Cuddy jasný, ale nelíbí se mi, že to vysvětluje někdo, kdo to vysvětlovat nemá…
A kdyby jim to vysvětlila češtinářka, tak by to bylo OK nebo ne? Nevíš co asistentka umí nebo neumí. Pokud se učí rovnice, tak je to tak 8. třída a tam jim zásadně nikdo nic nevysvětluje, nic nechápou a učitelé to pak po nich chtějí v testu.
@Aspera psala, ze měla prvňáčka za covidu - to je v rozmezí 3.-5. třída myslím
@Tichošlápek píše:
@Aspera psala, ze měla prvňáčka za covidu - to je v rozmezí 3.-5. třída myslím
Tak tam by ty rovnice měl být schopný vysvětlit ještě kdokoliv.
@Aspera píše:
A kdyby jim to vysvětlila češtinářka, tak by to bylo OK nebo ne? Nevíš co asistentka umí nebo neumí. Pokud se učí rovnice, tak je to tak 8. třída a tam jim zásadně nikdo nic nevysvětluje, nic nechápou a učitelé to pak po nich chtějí v testu.
no, zakladatelka psala, že v době covidu byla dcerka v první třídě, tak podle mě může být tak 4třída? moc teda nevím, jaké rovnice se učí ve 4třídě, ale to by rodič doma měl zvládnout ![]()
@Aspera píše:
Zakladni rovnice jsou v pate tride (nebo uz ctvrte), takove ty primitivni 4 +x=9,treba. Coz musi jedickarka pochopit behem par minut.
@Anonymní píše:
@Cuddy jasný, ale nelíbí se mi, že to vysvětluje někdo, kdo to vysvětlovat nemá…
a jak se ti libi, ze ucitele jsou plne kvalifikovani ucit jakykoli predmet? Matiku muze ucit i vystudovana knihovnice.
Ja bych mela problem s overovanim znalosti, jak popisujes, kdyby to bylo hodnoceno beznou znamkou.
@Aspera píše:
Tak když rodiče musí být experti na čj, tak proč ona ne na matematiku? Ou učitelek ZŠ očekávám širší znalosti, než jen ti, co učí.
Proč rodiče musí být expert na celou ZŠ a učitelka si řeší jen to své?
@Lama Lama píše:
To není pravda. Je to na zodpovědnosti ředitele, zda si před případnou inspekcí dokáže obhájit, že žáky vyučuje neaprobovaný „učitel“. A je naprostá tutovka, že na 14 dní by si to obhájil, bez problémů. Neaprobovaní „učitelé“ učí naprosto běžně, pokud ředitel nemůže sehnat pedagoga aprobovaného.
AP neni neaprobovany ucitel
@Anonymní píše:
Zdravím, jsem poměrně dost vytočená. 14 dní dcery třída neměla třídní učitelku. Během těch 14 dní, měli asistentku z jiné třídy, neboť nebyl žádný učitel, který by je mohl mít. Asistentka s nimi z hlavních předmětů probírala novou látku a údajně jim dávala i test. Už tohle se mi úplně nelíbí…ale co mě hodně vytočilo, že dcera dostala špatnou známku z rovnic, které jim vysvětlovala právě AP. Učitelka přišla do školy dnes a hned jim dala z této látky test. Nejde úplně o známku, ale o to, že jim to vysvětluje asistentka a místo toho, aby to s nimi probrala učitelka, hned jim švihne test. Řešili byste to nějak?
Ano, zvlášť na druhém stupni. Udělala bych takové haló, že by dlouho nezapomněli. Podala bych stížnost na vedení, že jsem se dozvěděla o přesahu kompetencí AP a žádám vysvětlení. Kdyby vysvětlení, proč nezajistili adekvátní suplování, nepřišlo nebo nebylo by uspokojivé, obrátím se výše. To bych taky udělala. Je potřeba, aby ten bordel, který na některých školách funguje, rodiče systematicky zaráželi.
AP pravděpodobně vysvětlovala látku, které úplně nerozumí. Učitel předmět
studuje 5 let. Když dítěti něco špatně vysvětlí v začátku, hůře se to napravuje.
@Keyllah píše:
a jak se shání adekvátní náhrada u akutního případu ale jen na 14 dní?to jde tak lehce? a já myslela, že učitelů je nedostatek, a ono jde sehnat náhradu na dva týdny obratem…Myslím, že náhrada za nemocenskou se přece neshání, ne?
14 dni nemocenska je kratkodoba zalezitost, to se obvykle nahrada neshani, pokryje se to suply a dohledem nad zaky (to se u nas dava i ap). Nam ted chybi hodne matikaru, tak jdu do boje i ja.
Pri dlouhodobe pn se nahrada shani, ale casto dost tezko. Nasi „nahradni“ matikarku v duchodu posledne vytocila moje trida natolik, ze se uz mozna neukaze, ze to nema zapotrebi.
@1Pears1 píše:
Ano, zvlášť na druhém stupni. Udělala bych takové haló, že by dlouho nezapomněli. Podala bych stížnost na vedení, že jsem se dozvěděla o přesahu kompetencí AP a žádám vysvětlení. Kdyby vysvětlení, proč nezajistili adekvátní suplování, nepřišlo nebo nebylo by uspokojivé, obrátím se výše. To bych taky udělala. Je potřeba, aby ten bordel, který na některých školách funguje, rodiče systematicky zaráželi.
AP pravděpodobně vysvětlovala látku, které úplně nerozumí. Učitel předmět
studuje 5 let. Když dítěti něco špatně vysvětlí v začátku, hůře se to napravuje.
tady ale nejde o druhý stupeň.