Je postup učitelky správný?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
21.2.24 11:02

Ty naděláš. To přece není operace provedená zdravotní sestřičkou. To je učivo učené asistentkou pedagoga. Pokud to uměla vysvětlit, nevidím v tom sebemenší problém. Pokud tomu dcera nerozumí, tak si s ní nad tím sedni. Nebo požádej učitelku o doučování, pokud tomu sama nerozumíš.

Moji nejstarší dceru učila AP v první třídě od března do konce školního roku. Ředitel prostě nesehnal náhradu za těhotnou učitelku. Druhou dceru teď v první třídě někdy suplují družinářky, AP i angličtinářka, která si teprve dodělává VŠ vzdělání. A všechny vysvětlují i matematiku atd. I když jasně, v první třídě to není nic těžkého. Ale ty paní prostě správně nemají učit, ale nikomu to snad nevadí. Když jsou děti nemocné, tak jim nové učivo vysvětluju já. A taky nemám pedagogické vzdělání.

Možná prostě tvoje dcera nečekala, že učitelka hned po návratu dá test, tak se na učivo vykašlala. To ale není chyba výkladu AP.

Anonym, kdyby někdo chtěl kritizovat poměry na naší škole.

Ještě dodatek: Byla bys spokojenější, kdyby je AP ty 2 týdny jen hlídala a děti pak musely všechno učení dohánět?

Příspěvek upraven 21.02.24 v 11:11

• Citovat
  • Upravit
56505
21.2.24 11:02
@arinecka píše:
A kdyby dcera dostala z testu dobrou známku, tak bys to taky řešila? Nebo to by nevadilo? :think:

Kdyby její dítě dostalo jedničku, tak tu nepíše. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9085
21.2.24 11:06
@Anonymní píše:
Zdravím, jsem poměrně dost vytočená. 14 dní dcery třída neměla třídní učitelku. Během těch 14 dní, měli asistentku z jiné třídy, neboť nebyl žádný učitel, který by je mohl mít. Asistentka s nimi z hlavních předmětů probírala novou látku a údajně jim dávala i test. Už tohle se mi úplně nelíbí…ale co mě hodně vytočilo, že dcera dostala špatnou známku z rovnic, které jim vysvětlovala právě AP. Učitelka přišla do školy dnes a hned jim dala z této látky test. Nejde úplně o známku, ale o to, že jim to vysvětluje asistentka a místo toho, aby to s nimi probrala učitelka, hned jim švihne test. Řešili byste to nějak?

Jasně hned bych si stěžovala, a to rovnou Bekovi!!! Objednala bych se k němu a celé bych si to nahrávala. A rovnou bych to šupla na Novu a taky do Blesku. Titulek by byl Děs, který se děje v našich školách…
tam by nezůstal kámen na kameni na mšmt…možná by padla celá vláda.
strašný to školství, strašný :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.2.24 11:09
@Anonymní píše:
@arinecka ne že to vysvětluje někdo, kdo to vysvětlovat nemá…

Podle mě hodně záleží na tom, co je AP zač. Pokud to je nějaká nekvalifikovaná paní s výučním listem, tak by se mi to úplně nelíbilo, ale někdy to může i AP podat na úrovni učitelky.
U syna ve třídě je jako AP inženýrka ekonomie, předtím měli paní, co mluvila plynně AJ (taky Ing.). Obě často něco učily a pak se z toho psalo.
Věřím tomu, že to často dokážou vysvětlit i AP lépe než učitelka.
U neteře dělá AP středočeska učitelka v důchodu. Taky běžně něco učí a překvapivě prý i lépe, nez jejich běžná matikarka, co je letos první rok po škole.
Pokud má dítě špatnou známku, buď bych doucila, nebo bych se sešla s učitelkou a poprosila bych, že to dcera od AP nepochopila a jestli může dovysvetlit ještě jednou.

• Citovat
  • Upravit
81481
21.2.24 11:11
@VitaminC píše:
AP ucit nesmi. Nesmi ani suplovat ve smyslu uceni, muze tridu jen „hlidat“.
Praxe ve skolach je jina, ale proti tomuto bych se silne ohradila.

To není pravda. Je to na zodpovědnosti ředitele, zda si před případnou inspekcí dokáže obhájit, že žáky vyučuje neaprobovaný „učitel“. A je naprostá tutovka, že na 14 dní by si to obhájil, bez problémů. Neaprobovaní „učitelé“ učí naprosto běžně, pokud ředitel nemůže sehnat pedagoga aprobovaného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1121
21.2.24 11:16
@Anonymní píše:
@BohunkaP opakuji znovu, mohli procvičovat…to by příště kvůli personálním problémům mohla látku vysvětlovat třeba uklízečka…

Proboha, vždyť jde o rovnice z učiva ZŠ. Děláš, jak kdyby jim vysvětlovala jadernou fyziku. Vždyť je to primitivní látka, kterou bys jí úplně stejně mohla vysvětlovat ty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9085
21.2.24 11:20
@zaludova píše:
Proboha, vždyť jde o rovnice z učiva ZŠ. Děláš, jak kdyby jim vysvětlovala jadernou fyziku. Vždyť je to primitivní látka, kterou bys jí úplně stejně mohla vysvětlovat ty.

Možná, že problém je v tom, že právě nemohla. :-) Ale jak píšu výše, já bych to tak nenechala. Já bych to rozjela…:-) udělala bych asi i demonstraci :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Silverine247
21.2.24 11:23
@Anonymní píše:
@Keyllah sama jsem asistent pedagoga, ale v MŠ…nicméně AP by neměl učit a vysvětlovat látku, prostě to není učitel…

A kdyz ucitel 14 dni nebyl, mela AP rozdat deckam omalovanky? Myslim, ze z toho delas zbytecnou aferu, AP se proste snazila zaskocit jak nejlip mohla a ucitelka po navratu dala test, aby videla, jak moc to decka pobraly. Nevim, jak bys to chtela resit, aniz bys ze sebe udelala Zagorku. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
5757
21.2.24 11:31
@BohunkaP píše: Řešila bych to tak, že bych si se svou dcerou sedla ke stolu, zjistila, s čím má problém, a následně ji to naučila.

Nemám potřebu v těchto věcech principiálně dupat po učitelích, protože pro mne osobně jsou jedinou podstatnou věcí vědomosti a znalosti mých dětí… a kdo konkrétně jim to ve škole vysvětlí (zda učitelka nebo asistentka), to je mi tak nějak vlastně úplně fuk. Špatná známka, pokud takovou přinesou z testu, je ukazatelem toho, že něco nepochopily, nezvládly… a já se budu zabývat tím, abych jim pomohla tu mezeru ve vědomostech doplnit.

Řešila bych důrazně a důsledně, pokud by třída měla asistentku jako zástup třídní učitelky plánován nějak dlouhodobě, třeba půl roku… ale určitě ne kvůli takovéhle pitomosti.

Ano, take to delam bohuzel, ale dost mi ten pristup systemu vadi, protoze prepracovane uuuc pak jeste neustale rodice kritizuji. Ale v dnesnim ZS skolstvi je to 90% veci, co deti musi naucit rodice… Takze ne, nepovazuju za normalni, abych ja suplovala vetsinu prace skoly… ona ucitelka take nejde a neudela moji praci, protoze ja jsem musela ucit deti neco, co je ona nenaucila…a svoji praci pak musim dodelavat v noci atd. Ja mam pracovbi dobu podle sebe a na HO. Ale kazdy ne, takze kazdy to delat nemuze… a po tech pak jeste pani uc dupou :pocitac:. Konecne by se uz melo resit co ucitele skutecbe delaji a hodnotit je od toho co deti nauci a ne za to, ze tam jsou a zkousi!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22063
21.2.24 11:41
@Aglája75 píše:
Ano, take to delam bohuzel, ale dost mi ten pristup systemu vadi, protoze prepracovane uuuc pak jeste neustale rodice kritizuji. Ale v dnesnim ZS skolstvi je to 90% veci, co deti musi naucit rodice… Takze ne, nepovazuju za normalni, abych ja suplovala vetsinu prace skoly… ona ucitelka take nejde a neudela moji praci, protoze ja jsem musela ucit deti neco, co je ona nenaucila…a svoji praci pak musim dodelavat v noci atd. Ja mam pracovbi dobu podle sebe a na HO. Ale kazdy ne, takze kazdy to delat nemuze… a po tech pak jeste pani uc dupou :pocitac:. Konecne by se uz melo resit co ucitele skutecbe delaji a hodnotit je od toho co deti nauci a ne za to, ze tam jsou a zkousi!

Však klidně řeš, co uznáš za vhodné… reálné smysluplné aktivitě se meze nekladou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33844
21.2.24 11:49
@topazio píše:
Kdyby její dítě dostalo jedničku, tak tu nepíše. :lol:

To mi je jasny, proto se ji ptam :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2998
21.2.24 11:51

AP by neměl vysvětlovat látku a ucitelka by neměla následně z teto látky deti známkovat. Nicméně bych kvůli tomu až tak nevyšilovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
21.2.24 11:54

Normalne to s tou ucitelkou prober a zeptej se ji, neni prece nic tezkeho se s ni potkat.

Znas tu asistentku osobne? Vis, jak „uci“?
To vsechno hraje roli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10934
21.2.24 12:04
@Anonymní píše:
@arinecka ne že to vysvětluje někdo, kdo to vysvětlovat nemá…

U nás normálně asistentky pedagoga učí a mají záskok za třídní učitele. Nevidím v tom nic špatného. Jedna naše asistentka už učí 2 měsíce jednu třídu skoro ze všech předmětů. Jejich učitelka je na nemocenské.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3121
21.2.24 12:17

🌷 Výuka asistentkou by mi asi nevadila. Spíše by mě trápilo, že dítě nechápe probíranou látku a je mu to jedno. Že se nezeptá na vysvětlení té asistentky, spolužáků nebo nás rodičů.

Navíc ze základního předmětu, který na sebe navazuje a musí se z něj dělat všude přijímací zkoušky.

Měly byste si z toho vzít s dítětem ponaučení, že se bude muset učit matematiku pravidelně i doma. Zautomatizovat si postupy,… atd.

Sama vidíš, že ty známky (předpokládám jinak z matematiky velmi dobré) nemá protože by jí skákala matematika do hlavy sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová