Je postup učitelky správný?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
41283
21.2.24 13:08
@Anonymní píše:
A co se podívat po nějakých jiných školách? Vznikl celkem přehledný web o alternativních školách po krajích. https://www.alternativniskoly.net
To, co řešíte, budete pravděpodobně řešit celých devět let. A pokud dochází k takovéhle demotivaci v první třídě,představte si, kde bude vaše dcera za pár let. Znechucená školou, demotivovaná se cokoliv učit, bez jakéhokoliv zapálu, vnitřní motivace. Nechci hodnotit všechny školy, ale to, co popisujete vy, je prostě velký špatný. :think:

v jaké první třídě? :think: zakladatelka psala, že dcera byla za covidu v první a nyní berou rovnice, to už jsou někde trochu jinde…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22069
21.2.24 13:09
@Anonymní píše:
To, co řešíte, budete pravděpodobně řešit celých devět let. A pokud dochází k takovéhle demotivaci v první třídě, představte si, kde bude vaše dcera za pár let. Znechucená školou, demotivovaná se cokoliv učit, bez jakéhokoliv zapálu, vnitřní motivace. Nechci hodnotit všechny školy, ale to, co popisujete vy, je prostě velký špatný. :think:

Plácáš nesmysly - zakladatelky dítě rozhodně není v první třídě, když dostali do testu rovnice… ty jedno „velký špatný“ :roll: :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41283
21.2.24 13:09
@Anonymní píše:
Nebudu odpovídat na každou zprávu zvlášť, vesměs máte jiný názor, chápu…
Nicméně, za tu dobu co dcera navštěvuje školu je toho tolik…
K tomu, že mám dceru danou věc naučit…ano tak to bohužel funguje, protože půlka třídy nepochopila převody jednotek a učitelka se zmohla jen na to, že to mají vysvětlit rodiče doma…jako fakt? Proč tedy je v té třídě ten učitel? K čemu tam tedy je?
Další věc…první třídu jsme jeli krom tři měsíců téměř celou online…učila jsem ji číst, počítat a psát…učitelka jen rychle něco ukázala přes monitor a tím to haslo…ok za to učitelé nemohli. ALE…i když mi záleží na vzdělání mých dětí…nemůžu je přece ještě učit doma…to už rovnou může být na domácím vzdělávání
Za další…myslím si, že učitelka může prověřit dítě jinak než tím, že mu dá kouli, navíc, když tam 14 dní nebyla…pro dítě to je silně demotivující…píšu znovu, nemám problém to dcerce vysvětlit, ale jde o to, že ji to dost možná spíše vysvětlím jinak, než jim to vysvětlí učitelka a v hlavě bude mít akorát zmatek. Bohužel tím že právě tu první třídu jela z velké části online, doteď některá písmena píše špatně a nemá to úplně správně osvojené. Takže si myslím, že je důležitý správný výklad a pak když to dítě nepochopí můžu pomoct já jako rodič.

já se tedy doma s dětma učím, s oběma a právě proto, že mi na jejich vzdělání záleží :think: možná by to chtělo přehodnotit nějaké postoje, pokud do dnes neumí všechny písmena správně, aby bych tu ten postoj k domácí přípravě přehodnotila :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10934
21.2.24 13:10

Jako opravdu neumí dítě ve čtvrté/páté třídě psát některá písmenka? 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41283
21.2.24 13:11
@Anonymní píše:
A co se podívat po nějakých jiných školách? Vznikl celkem přehledný web o alternativních školách po krajích. https://www.alternativniskoly.net
To, co řešíte, budete pravděpodobně řešit celých devět let. A pokud dochází k takovéhle demotivaci v první třídě, představte si, kde bude vaše dcera za pár let. Znechucená školou, demotivovaná se cokoliv učit, bez jakéhokoliv zapálu, vnitřní motivace.Nechci hodnotit všechny školy, ale to, co popisujete vy, je prostě velký špatný. :think:

no, pokud se dítko do 3/4 třídy nenaučilo všechny písmenka správně, tak to prostě velký špatný asi bude, ale obávám se, že hlavně na straně rodičů :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41283
21.2.24 13:12
@Bytsamsebou píše:
Jako opravdu neumí dítě ve čtvrté/páté třídě psát některá písmenka? 8o

to si popravdě nedokážu moc představit. Jak se do té 4/5 třídy vůbec dostalo? :think: no, na druhém stupni to bude mega průšvih a vsadím se, že se to svede na učitelku :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22069
21.2.24 13:18
@Keyllah píše:
no, pokud se dítko do 3/4 třídy nenaučilo všechny písmenka správně, tak to prostě velký špatný asi bude, ale obávám se, že hlavně na straně rodičů :think:

Přesně tak.

Holt, na vzdělání dětí jí sice děsně záleží, ale nemůže je přece ještě učit doma… :mrgreen: :roll: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7296
21.2.24 13:34
@Zita Aussig píše:
Já se modlím, aby můj syn nikdy nechtěl být učitelem. Jakmile by mu to jenom trochu přišlo na mysl: sekec, mazec 8o 8o To ať je radši třeba…striptér :nevim: :dance:
:mrgreen: Já jsem si to kvůli diskuzím zde rozmyslel, v prváku na VŠ, změnil jsem kvůli tomu obor, který stále studuji, jsem pedagogický pracovník, ale do školy učit by mě nedostal ani hever. Fakt děkuji všem svatým, že jsem si to na poslední chvíli rozmyslel. No ale bohužel, musel jsem si na to přijít sám a až tady, doma jsem to mámě nevěřil, snažila se mě přesvědčit od osmé třídy, že je to povolání za trest v dnešní době. Sama je učitelka i když v MŠ. Myslím, že pro všechny puboše s takto „sebevražednými“ sklony by mělo být emimi povinnou četbou, pokud mají zbytky sebezáchovy, tak si to rozmyslí :mrgreen:. A děti si můžou učit maminky doma, stejně to umí nejlíp.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11000
21.2.24 13:51

Vadí mi všeobecně co se ve školství děje. Tohle by mi vadilo taky.
V principu ne, kdo ale že tak dlouho a že je známkuje.
Záleží, jak učitelka bude na takovou známku nahlížet.
U nás je každá známka známkou a prostě ta známka platí.
Pokud se má zjistit kvalita naučeného, tak to lze i bez známky.
Když už to mělo být co k čemu, tak mohli každý den opakovat.
Každý den se je mohla zeptat, čemu nerozumí a mohli opakovat. Když zvládá rovnice, tak jistě zvládá i předchozí učivo.
Mohli se tak dostat mnohem dál. A mohlo to být mnohem užitečnější a efektivně vyřešené.
Covidových neřestí, kdy učitelé házeli výuku na rodiče bylo víc než dost a je spousty dětí, které na to doplácejí dosud.
Ve státním sektoru je bohužel možné leccos a vůbec nebude výjimka zakladatelko, že tu situaci nijak nevyřešíš. Školství je stát ve státě. Od neřešení šikany až po nekvalitní výuku zcela běžný jev.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7296
21.2.24 14:02
@Trojlístek píše:
Vadí mi všeobecně co se ve školství děje. Tohle by mi vadilo taky.
V principu ne, kdo ale že tak dlouho a že je známkuje.
Záleží, jak učitelka bude na takovou známku nahlížet.
U nás je každá známka známkou a prostě ta známka platí.
Pokud se má zjistit kvalita naučeného, tak to lze i bez známky.
Když už to mělo být co k čemu, tak mohli každý den opakovat.
Každý den se je mohla zeptat, čemu nerozumí a mohli opakovat. Když zvládá rovnice, tak jistě zvládá i předchozí učivo.
Mohli se tak dostat mnohem dál. A mohlo to být mnohem užitečnější a efektivně vyřešené.
Covidových neřestí, kdy učitelé házeli výuku na rodiče bylo víc než dost a je spousty dětí, které na to doplácejí dosud.
Ve státním sektoru je bohužel možné leccos a vůbec nebude výjimka zakladatelko, že tu situaci nijak nevyřešíš. Školství je stát ve státě. Od neřešení šikany až po nekvalitní výuku zcela běžný jev.

Kdyby každý den opakovali, najdou se zas rodiče, co budou řešit, že se mají děti učit novou látku, že budu ve skluzu, že je ani jejich robátka nezajímá, že učitelka chybí atd. Prostě se nikdy všem nezavděčíš. Přitom by bohatě stačilo, kdyby rodiče tu energii věnovali na vysvětlení dítěti, pokud něčemu nerozumí, než řešit, jak je školství katastrofa. V prvním případě by z toho jejich dítě mělo užitek, takto ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11000
21.2.24 14:10

Nechápu, co je k diveni na tom, že pokud neproběhla správná výuka, tak dítě je ve vleku chyb.
Neukotvené a neosvojené učivo, je základ. Takových dětí je víc, znám vícero děti, které rovněž zasáhl covid a neumí naprosté základy.
Ne každého je volbou učit děti doma a pokud se tak děje, tak to vůbec není rozsáhlý jev.
Zamindrákovaných učitelek je bohužel na prvním stupni poměrně hodně.
Už mávnutím kouzelného proutku se ve 4. třídě přestává řešit písmo a řeší se úprava jako taková. Takže najednou nevadí, že levoruká má sklon písma doleva. To co bylo až po třetí třídu priorita najednou neplatí a už to najednou nevadí.

Je hromada nesmyslů, které učitelky řeší a časem od toho upouští.
Diktují si čím se bude, nebude psát. Jaká podrážka do tělocviku, byť černé podrazky už dávno nebarvi a navíc to lze snadno zjistit. Chtějí takové pastelky, do výtvarné výchovy nesmyslně drahé pomůcky, které se nevyuzijí a jen vysychají. Pořád něco.
Jedna vyžaduje, druhá neřeší, už tohle o lecčems vypovídá.

Na druhou stranu dítě, které nemá osvojene písmo, bych do vyššího ročníku nepustila.
Případně bych zařídila poradnu a zjišťovala proč tomu tak je. K tomu bych si nechala vystavit vyjádření ze školy, jak to vidí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11000
21.2.24 14:14
@Matt 02 píše:
Kdyby každý den opakovali, najdou se zas rodiče, co budou řešit, že se mají děti učit novou látku, že budu ve skluzu, že je ani jejich robátka nezajímá, že učitelka chybí atd. Prostě se nikdy všem nezavděčíš. Přitom by bohatě stačilo, kdyby rodiče tu energii věnovali na vysvětlení dítěti, pokud něčemu nerozumí, než řešit, jak je školství katastrofa. V prvním případě by z toho jejich dítě mělo užitek, takto ne.

Argument opakování a ukotvení učiva, má mnohem větší argumentační váhu, než řešení, že bude třída ve skluzu.
Pokud by navíc padl argument a šli s pravdou ven, že prostě nesehnali adekvátní náhradu, tak bude klid.
Mám dvě děti. První i druhý stupeň. Nejhorší je, když škola nekomunikuje vůbec a látá dle toho, jak je to nejvíce jednoduché.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
21.2.24 14:18
@Anonymní píše:
Nebudu odpovídat na každou zprávu zvlášť, vesměs máte jiný názor, chápu…
Nicméně, za tu dobu co dcera navštěvuje školu je toho tolik…
K tomu, že mám dceru danou věc naučit…ano tak to bohužel funguje, protože půlka třídy nepochopila převody jednotek a učitelka se zmohla jen na to, že to mají vysvětlit rodiče doma…jako fakt? Proč tedy je v té třídě ten učitel? K čemu tam tedy je?
Další věc…první třídu jsme jeli krom tři měsíců téměř celou online…učila jsem ji číst, počítat a psát…učitelka jen rychle něco ukázala přes monitor a tím to haslo…ok za to učitelé nemohli. ALE…i když mi záleží na vzdělání mých dětí…nemůžu je přece ještě učit doma…to už rovnou může být na domácím vzdělávání
Za další…myslím si, že učitelka může prověřit dítě jinak než tím, že mu dá kouli, navíc, když tam 14 dní nebyla…pro dítě to je silně demotivující…píšu znovu, nemám problém to dcerce vysvětlit, ale jde o to, že ji to dost možná spíše vysvětlím jinak, než jim to vysvětlí učitelka a v hlavě bude mít akorát zmatek. Bohužel tím že právě tu první třídu jela z velké části online, doteď některá písmena píše špatně a nemá to úplně správně osvojené. Takže si myslím, že je důležitý správný výklad a pak když to dítě nepochopí můžu pomoct já jako rodič.

Takže i když dcerce látku vysvětluje paní učitelka, neovládá ji. Od první třídy si neosvojila písmenka, i když od doby distanční výuky uběhly už nějaké roky. Z toho mi plyne, že dcerka nebude z nejbystřejších a ty hledáš, na koho to svalit. Prostě to přijmi. Klidně můžeš prudit, že asistentka vykládá látku, al pokud má pokyny od učitelky a pracuje podle nich, tak je to v pořádku. Tohle je prostě jenom pruzení - na jedné straně učit může každý a učitel nedělá nic, na druhém extrému je zase učitel Pán Bůh, bez kterého se děti nenaučí samy ani se vysmrkat. Naučí. Některé rodiče prostě mnohem více baví ztrácet čas vymýšlením blbostí, na které by si mohli stěžovat, než aby svůj čas věnovali dětem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7296
21.2.24 14:22
@Trojlístek píše:
Argument opakování a ukotvení učiva, má mnohem větší argumentační váhu, než řešení, že bude třída ve skluzu.
Pokud by navíc padl argument a šli s pravdou ven, že prostě nesehnali adekvátní náhradu, tak bude klid.
Mám dvě děti. První i druhý stupeň. Nejhorší je, když škola nekomunikuje vůbec a látá dle toho, jak je to nejvíce jednoduché.

Nebude klid, neřešila bys to ty třeba, ale zase rodiče Kubíka a Honzíka, protože oni si budou myslet, že je zbytečné opakovat a že to jejich děti brzdí. Nikdy se nezavděčíš všem. Proto je nejlepší to nechat na škole, vždyť o nic nejde, nejde o zdraví ani život dětí, nikdo jim neubližuje, jen prostě škola zvolila postup, se kterým třeba každý rodič nesouhlasí, ale rozumný rodič to řešit nebude řešit tímhle stylem, ale dítěti to dovysvětlí sám a je bez problému. Vy děláte jak kdyby šla sestra operovat srdce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41283
21.2.24 14:23
@Trojlístek píše:
Nechápu, co je k diveni na tom, že pokud neproběhla správná výuka, tak dítě je ve vleku chyb.
Neukotvené a neosvojené učivo, je základ. Takových dětí je víc, znám vícero děti, které rovněž zasáhl covid a neumí naprosté základy.
Ne každého je volbou učit děti doma a pokud se tak děje, tak to vůbec není rozsáhlý jev.
Zamindrákovaných učitelek je bohužel na prvním stupni poměrně hodně.
Už mávnutím kouzelného proutku se ve 4. třídě přestává řešit písmo a řeší se úprava jako taková. Takže najednou nevadí, že levoruká má sklon písma doleva. To co bylo až po třetí třídu priorita najednou neplatí a už to najednou nevadí.

Je hromada nesmyslů, které učitelky řeší a časem od toho upouští.
Diktují si čím se bude, nebude psát. Jaká podrážka do tělocviku, byť černé podrazky už dávno nebarvi a navíc to lze snadno zjistit. Chtějí takové pastelky, do výtvarné výchovy nesmyslně drahé pomůcky, které se nevyuzijí a jen vysychají. Pořád něco.
Jedna vyžaduje, druhá neřeší, už tohle o lecčems vypovídá.

Na druhou stranu dítě, které nemá osvojene písmo, bych do vyššího ročníku nepustila.
Případně bych zařídila poradnu a zjišťovala proč tomu tak je. K tomu bych si nechala vystavit vyjádření ze školy, jak to vidí.

tak pokud dítko za x let školní docházky plete písmenka, že místo „o“ píše „a“ tak promiň, ale asi bude potřeba zapojení i rodičů, protože někde bude chyba a v 4třídě toto učitelka už řešit nemůže. Za covidu si mákli všichni, vymlouvat se na to, že moje dítko nezvládlo v první třídě písmenka a do teď to neumí, jen fakt je výmluva a navíc k čemu? tak pokud za to postoj „doma suplovat nebudeme“ stojí, ok, ale moc to nejde dohromady s „na vzdělání nám záleží“ a odnese to hlavně to dítko…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová