Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak takova otazka by me ani nenapadla
Kdyby byla opravdu nutnost venovat se diteti na 100% casu, tak ani nemam tri deti. Naopak si myslim, ze jen prospeje, kdyz se mimino uci hrat si samo. Samozrejme, kdyz dite rve, je to o necem jinem, ale predstava, ze cely den podavam chrastitka, zpivam pisnicky, chovam atd. tak mi jednoznacne brzo hrabne…
Ne není to sobecké: Každá máma by si měla nechat něco, co bude jenom její, i kdyby to mělo být jenom minutu denně. Svět se zbláznil, je třeba se starat o dítě každou minutu a mít ho pod dohledem každou minutu a dělat tajtrlíky každou minutu abych měla pocit, že jsem dobrá matka?? Spíš přemýšlej, proč si kladeš takovou otázku? Takže ne, není to sobecké. Sobecké je mít dítě pro sebe a jen pro sebe 24/7 a nedat mu ani minutu pro sebe nenechat jej samou láskou dýchat, přiběhnout ihned na každé jeho kviknutí, a udělat z něj do budoucna závisláka..Dost tvrdě napsáno, ale dnes se úplně vytrácí zdravý rozum…promiň nic osobního…
Nikdy jsem se dítěti nijak zvlášť „nevěnovala“. Když plakalo, tak jsem ho nosila, když ne, tak leželo v obýváku na dece s hračkami a já jsem u toho vařila/dívala se na TV/PC/uklízela… Samozřejmě jsem na něj mluvila, přebalovala ho, oblékala, uspávala, ale že bych u něj 24/7 seděla a mluvila, ukazovala mu neustále něco, to opravdu ne. To bych ani psychicky nezvládla. Vyrostl z něj normální, chytrý, milý kluk ![]()