Je tu nějaká učitelka češtiny?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6525
6.7.16 09:15

Učitelka nejsem. Ale dala bych „z“. Při tom „s“ se otřepu jakýmsi pocitovým odporem… :lol: :mrgreen: A teď jako fakt… Když jsem si to přečetla s tím „s“, tak to tak na mě působilo… :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17472
6.7.16 09:18
@Black Cat píše:
Učitelka nejsem. Ale dala bych „z“. Při tom „s“ se otřepu jakýmsi pocitovým odporem… :lol: :mrgreen: A teď jako fakt… Když jsem si to přečetla s tím „s“, tak to tak na mě působilo… :lol:

přesně tak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
681
6.7.16 09:26

Čekala jsem nějaké „kdo s koho“, ale že chtějí opravovat tyto předložky, nechápu :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
6.7.16 09:36
@knupka píše: Čekala jsem nějaké „kdo s koho“, ale že chtějí opravovat tyto předložky, nechápu :roll:

Ale ve větě „Kdo z koho vymlátil duši?“ (jasně, blbina, ale mohla by se tak ptát nedoslýchavá babička) bych taky dala z.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1703
6.7.16 09:54
@Cassy25 píše:
Ahoj,
právě jsem dělala korekturu své knihy povídek a v nakladatelství mi tam opravili na pár místech - v 2. pádě předložku Z na S. Vycházela jsem ze svých znalostí, z internetové jazykové příručky (provozované Ústavem pro jazyk český AV ČR) a také z rozšířeného školního vydání pravidel z roku 1999. Nicméně v nakladatelství mi tam to Z nechtějí dát, prý je to chyba a kdybych to tam chtěla, museli by uvést do tiráže, že je to na mé výslovné přání. Paní nakladatelka tvrdí, že stále platí pravidla z roku 93, podle kterých je to chyba a odborníkům z Ústavu pro jazyk český nedůvěřuje. Prý je to považované za chybu i u současných maturit a přijímaček - tak jsem se chtěla zeptat na Váš názor. Díky.

Co je to za nakladatelství proboha? snad jen nějaké malé… Ale vlastně mě to v dnešní době ani nepřekvapuje. Pro jedno velké korektury dělám a rozhodně se řídíme doporučeními jazykové poradny Ústavu pro jazyk český.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
6.7.16 10:01

@bubulina
Taky by mě to zajímalo. Nakladatelství si zřídit problém není. Asi šetří na korektorech a paní nakladatelka to čte po večerech :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
681
6.7.16 10:07

@Russet To ano, protože je to 2. pád (stejně jako třeba - kdo si z koho udělal legraci), ale „kdo s koho“ je v podstatě, kdo porazí koho (co) - tedy 4. pád. Dnes se to už těžko vysvětlí, je to prostě zastaralé, ale musí se tam psát „s“, i když by bylo možná lepší to už zrušit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
6.7.16 10:12
@knupka píše:
@Russet To ano, protože je to 2. pád (stejně jako třeba - kdo si z koho udělal legraci), ale „kdo s koho“ je v podstatě, kdo porazí koho (co) - tedy 4. pád. Dnes se to už těžko vysvětlí, je to prostě zastaralé, ale musí se tam psát „s“, i když by bylo možná lepší to už zrušit.

Já vím, proto je lepší dát slova do věty. Aby bylo jasné, co chce člověk sdělit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
681
6.7.16 10:26

@Russet Já myslela, že je to jasné, že mi jde o to ustálené spojení a nevybírám náhodnou vazbu dvou slov…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9374
6.7.16 10:32

Nejsem učitelka češtiny, ale já bych všude dala Z. Možná by nebyla vysloveně chyba předložka S, ale mně to trhá uši i oči. :lol: Nejvíc mě dokáže vytočit, když někdo místo předložky Z píše S a to zcela špatně, to bych vylítla z kůže :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1703
6.7.16 10:42

Jinak být tebou, tak o vydání vlastní knihy s takovými výrazy jako „odhrnul jí vlasy s krku“ nestojím… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
358
6.7.16 10:57

Moc díky za názory…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
358
27.10.17 21:03

Nevíte někdo, zda napsat čárku za slovem Navíc v následujcí větě? Navíc počet lidí, kteří pravidelně běhají,… Předem díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5040
27.10.17 21:07

Nepsat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3394
27.10.17 21:11

Bez čárky.