Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Učitelka nejsem. Ale dala bych „z“. Při tom „s“ se otřepu jakýmsi pocitovým odporem…
A teď jako fakt… Když jsem si to přečetla s tím „s“, tak to tak na mě působilo… ![]()
@Black Cat píše:
Učitelka nejsem. Ale dala bych „z“. Při tom „s“ se otřepu jakýmsi pocitovým odporem…![]()
A teď jako fakt… Když jsem si to přečetla s tím „s“, tak to tak na mě působilo…
přesně tak
Čekala jsem nějaké „kdo s koho“, ale že chtějí opravovat tyto předložky, nechápu ![]()
@knupka píše: Čekala jsem nějaké „kdo s koho“, ale že chtějí opravovat tyto předložky, nechápu
Ale ve větě „Kdo z koho vymlátil duši?“ (jasně, blbina, ale mohla by se tak ptát nedoslýchavá babička) bych taky dala z.
@Cassy25 píše:
Ahoj,
právě jsem dělala korekturu své knihy povídek a v nakladatelství mi tam opravili na pár místech - v 2. pádě předložku Z na S. Vycházela jsem ze svých znalostí, z internetové jazykové příručky (provozované Ústavem pro jazyk český AV ČR) a také z rozšířeného školního vydání pravidel z roku 1999. Nicméně v nakladatelství mi tam to Z nechtějí dát, prý je to chyba a kdybych to tam chtěla, museli by uvést do tiráže, že je to na mé výslovné přání. Paní nakladatelka tvrdí, že stále platí pravidla z roku 93, podle kterých je to chyba a odborníkům z Ústavu pro jazyk český nedůvěřuje. Prý je to považované za chybu i u současných maturit a přijímaček - tak jsem se chtěla zeptat na Váš názor. Díky.
Co je to za nakladatelství proboha? snad jen nějaké malé… Ale vlastně mě to v dnešní době ani nepřekvapuje. Pro jedno velké korektury dělám a rozhodně se řídíme doporučeními jazykové poradny Ústavu pro jazyk český.
@bubulina
Taky by mě to zajímalo. Nakladatelství si zřídit problém není. Asi šetří na korektorech a paní nakladatelka to čte po večerech ![]()
@Russet To ano, protože je to 2. pád (stejně jako třeba - kdo si z koho udělal legraci), ale „kdo s koho“ je v podstatě, kdo porazí koho (co) - tedy 4. pád. Dnes se to už těžko vysvětlí, je to prostě zastaralé, ale musí se tam psát „s“, i když by bylo možná lepší to už zrušit.
@knupka píše:
@Russet To ano, protože je to 2. pád (stejně jako třeba - kdo si z koho udělal legraci), ale „kdo s koho“ je v podstatě, kdo porazí koho (co) - tedy 4. pád. Dnes se to už těžko vysvětlí, je to prostě zastaralé, ale musí se tam psát „s“, i když by bylo možná lepší to už zrušit.
Já vím, proto je lepší dát slova do věty. Aby bylo jasné, co chce člověk sdělit.
@Russet Já myslela, že je to jasné, že mi jde o to ustálené spojení a nevybírám náhodnou vazbu dvou slov…
Nejsem učitelka češtiny, ale já bych všude dala Z. Možná by nebyla vysloveně chyba předložka S, ale mně to trhá uši i oči.
Nejvíc mě dokáže vytočit, když někdo místo předložky Z píše S a to zcela špatně, to bych vylítla z kůže ![]()
Jinak být tebou, tak o vydání vlastní knihy s takovými výrazy jako „odhrnul jí vlasy s krku“ nestojím… ![]()
Nevíte někdo, zda napsat čárku za slovem Navíc v následujcí větě? Navíc počet lidí, kteří pravidelně běhají,… Předem díky.