Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@warita Chůze je fajn. Člověk by prý měl pro údržbu ujít 10tis kroků denně a k tomu 2× týdně sport. Těch 10 tisíc je asi 7 km - to není problém pro kohokoli, kdo nejezdí všude autem, pro mne je to minimum pokud nemám antibiotika nebo něco totálně nehoří v práci. Ale z toho se mi moc svaly neudělaly, z běhu ano.
@madlicka píše:
@warita Chůze je fajn. Člověk by prý měl pro údržbu ujít 10tis kroků denně a k tomu 2× týdně sport. Těch 10 tisíc je asi 7 km - to není problém pro kohokoli, kdo nejezdí všude autem, pro mne je to minimum pokud nemám antibiotika nebo něco totálně nehoří v práci. Ale z toho se mi moc svaly neudělaly, z běhu ano.
tech deset dam v pohode. Mam to odzkousene jeste z dob, kdy jsem mela krokomer.
@warita píše:
aha, tak ja nadvahu nemam. Bude mi 40 a kdyz zrovna nejsem tehu, mam kolem 55kg na 162cm.Ja rada chodim. Pohybu se jako takovemu nevyhybam, bydlime ve 3. patre bez vytahu, takze o to je trocha pohybu navic.
Snad budu OK.
PD: endorfiny ze sportu jsem nikdy nezazila. Vim, ze hodne lidi to ma, ale ne vsichni. Ja citim pouze a jedine udesnou unavu, boli me cely clovek, ale poteseni z pohybu zadne. Ani kdyz jsem jakoi studentka zkousela pravidelne jezdit na kole, tak se to nedostavilo.
Mluvila jsem jednou o tom s moji sestrou a ta mi rekla, ze ona to taky nema. Jedno leto chodila kazdy den behat, doufala v to, ze prolomi prave onu pomyslnou hranici a bude mit poteseni z pohybu a taky si zlepsi kondicku. Rikala mi, jak depresivni to bylo, kdyz po 2m pravidelneho behani nenastalo ani jedno. Rikala, ze teda aby byla ferova, tak ta kondicka se trochu zlepsila, uz neplivala srdce a plice, kdyz dobehala, ale nebyla to zadna slava, a hlavne, nic ji to nedalo, takze s tim zase sekla.
Na zaklade teto konverzace se sestrou jsem pak trochu googlovala a narazila na vedecke vysvetleni. V kostce, kazdy ma jiny prah okysliceni, nevim jak jinak to prelozit. V anglickem originalu to tusim znelo oxygenization threshold. Nekdo ho ma vyssi a tudiz muze podavat i vetsi sportovni vykon (vykonny sportovci ho maji vyborny) a nekteri ho maji velmi nizky a fyzicka namaha je pro ne az bolestiva (muj pripad). Samozrejme se pravidelnym sportem da tento prah okysliceni posunout, ale operujes jenom v ramci tvych moznosti. Cili, nemuzes cekat zazraky. No a pod carou, pokud ma nekdo tento prah velmi nizky a fyzicka namaha je pro nej velmi neprijemna az bolestiva, tak proste ty endorfiny asi neciti, nebo se moza nevylucujou. Kdo vi… ja z pohybu zadne poteseni nemam, pro mne to je utrpeni.
tohle je zajímavý, úplně jsem to přehlídla. Zrovna jsem se vrátila z běhu ![]()